Split met kinderen: 5 activiteiten met het gezin

Een stedentrip naar Split met kinderen is leuk voor een dag, maar dan moet je daarna wel de omgeving gaan verkennen, indien je langer dan een dag blijft. De stad heeft namelijk niet super veel activiteiten die leuk zijn voor kinderen. Toch is Split één van de populairste bestemmingen in Kroatië. Wij begonnen onze rondreis door Kroatië in deze stad en verbleven er in totaal twee dagen. We zetten de leukste activiteiten in Split en de omgeving van Split met kinderen op een rij. 

Split met kinderen
Split met kinderen

Split met kinderen #1: rondje door de Binnenstad

Split heeft een prachtig oud centrum en het is zeker een aanrader om met je gezin de stad te bezoeken in een middag of een ochtend en een rondje door het centrum te maken. De bekendste bezienswaardigheid in het centrum van de stad is het paleis van Diocletianus. Het is onderdeel van de binnenstad en een groot deel van het paleis kun je zo bekijken. 

Binnen het paleis zijn een aantal bezienswaardigheden die interessant zijn zoals de kathedraal van Dominius, de grote binnentuin met zuilen en de gouden poort. Wat dat betreft hoef je hier niet uren voor uit te trekken, maar is het wel leuk om een rondje hier langs te lopen. Op een paar minuten lopen van dit paleis heb je het sfeervolle Republiekplein liggen met sfeervolle terrasjes en historische gebouwen voor een hapje en een drankje. 

Vanuit het Republiekplein loop je zo de autovrije Riva Boulevard op, waar je de prachtige schepen ziet liggen en waar je ook heerlijk op een terrasje wat kunt drinken. Je kunt vanuit deze boulevard in een minuut of tien de berg oplopen richting Park Marjan. Hier kun je door middel van trappen steeds verder de berg oplopen en het uitzicht wordt uiteraard ook steeds beter. Naar gelang je kinderen het volhouden kun je kijken tot hoe hoog je loopt. Onderweg wordt je op de hoogte gehouden hoeveel treden je omhoog hebt gelopen. 

Split met kinderen
Split met kinderen

Split met kinderen #2: Stranden

Je kunt in Split met kinderen naar verschillende stranden toe in de zomermaanden als het lekker weer is. Zo loop je vanuit het centrum van de stad naar Bacvice Beach, waar ze een zandstrand hebben. De meeste stranden in dit gedeelte van Kroatië hebben een kiezelstrand, maar hier ligt heerlijk strandzand.

Je kunt op dit strand bedjes en een parasol huren en in de buurt van het strand zitten genoeg horecatentjes voor een hapje en een drankje. Zo zit er bijvoorbeeld op 100 meter van het strand een pizzeria. In de zomermaanden zijn hier ook speelmogelijkheden voor kinderen zoals een luchtkasteel en trampolines. Houdt er wel rekening mee dat dit één van de weinige zandstranden in Split is en dat het er in de zomermaanden erg druk kan zijn. 

Een ander populair strand in Split is Kasjuni Beach dat in het westen van de stad ligt. Je kunt er naar toe lopen vanuit de oude stad, maar dan ben je wel ruim drie kwartier onderweg. Met de auto doe je er iets meer dan tien minuten over en je kunt de auto in de buurt van het strand parkeren. Het strand is een kiezelstrand en qua voorzieningen is het er behoorlijk beperkt. Je hebt wel een bar, waar je wat drinken kunt halen, maar dat is het dan ook. Neem dus vooraf zelf eten en drinken mee. 

Split met kinderen #3: Fortress Klis

Helaas is er voor de rest in Split niet zo heel veel meer te doen en te zien dan de binnenstad van Split en de verschillende stranden en moet je voor meer vermaak echt met de auto de stad uit. De meeste gezinnen zullen niet alleen in Split blijven en hebben daarom een (huur) auto bij zich. Wijzelf hadden een auto gehuurd in Split en hebben daarmee een hele rondrit door het land gemaakt. Wij hebben de huurauto uiteindelijk in de buurt van Pula (Istrië) weer ingeleverd. 

Rij je met de auto iets uit het centrum van de stad, dan zie je al snel de ruïnes van een groot kasteel op de berg liggen. Dit zijn de ruïnes van het Fort Klis, waar ook opnames geweest zijn van de serie Games of Thrones. Vanuit het centrum rijd je in ongeveer twintig minuten naar dit fort toe. 

Het fort kijkt uit over Split en bood vroeger bescherming aan de stad. Bij het fort betaal je een entreeprijs die wat aan de forse kant is voor wat je te zien krijgt. Er is niet super veel te zien, behalve dan de ruïnes van een fort en een prachtig uitzicht over de stad Split. Er is een klein museum, maar in een uurtje heb je alles wel gezien.

In het dorpje Klis dat op een paar minuten lopen van het kasteel ligt kun je naar het toilet en wat eten en drinken, maar dit kan bij het fort zelf niet. Ook is het verstandig om je kinderen in de gaten te houden, aangezien er weinig hekken zijn en sommige stukken best steil zijn. 

Split met kinderen #4: Omis

De plaats Omis ligt op een half uur rijden van Split en is de stad voor verschillende leuke outdooractiviteiten die je met kinderen kunt ondernemen. Zo kun je hier raften met kinderen vanaf zes jaar (die niet meer bang zijn voor water) op de Cetina rivier. Zo kun je bij verschillende maatschappijen uit verschillende pakketten kiezen om te gaan raften.

Je raft door een mooie kloof heen en onderweg is er ook genoeg tijd om even te zwemmen en van de rotsen af te springen. Een voordeel is dat de rivier pas in de loop van de tocht heftiger wordt, waardoor er een opbouw in zit en waardoor je kinderen kunnen wennen aan het raften. Uiteraard krijg je ook wetsuit aan tegen de kou. Één van deze partijen die raften hier aanbiedt is Rafting Pirate

Onze dochter raftte voor de eerste keer toen ze vier jaar was. Uiteraard vond ze het spannend, maar achteraf vond ze het wel heel erg leuk. Zijn je kinderen zes jaar of ouder dan is het zeker goed te doen!

Naast raften kun je hier ook nog grotten bezoeken, kun je een tocht door het water maken (Canyoning) en kun je een spectaculair zipline parcours afleggen. Hierbij ga je aan een zipline op 150 meter hoogte naar beneden. In totaal zijn er acht verschillende lijnen en is de langste lijn maar liefst 2100 meter. Kijk voor meer informatie over het ziplinen even op deze website

Split met kinderen #5: Nationaal park Krka

Vanuit Split bezoeken wij ook het nationaal park Krka dat op een uurtje rijden van Split ligt. Dit nationale park lijkt wel een beetje op de grootste bezienswaardigheid van Kroatië, de Plitvice meren, alleen is het een stuk minder toeristisch. In National Park Krka, kun je de watervallen bezoeken van het nationale park. 

Split met kinderen
Split met kinderen

Het park heeft verschillende ingangen, maar de meeste toeristen komen via de Lozovac ingang binnen. Vanuit deze ingang kun je een wandeling door het park maken. Het nationale park heeft behoorlijk wat hoogteverschillen, waardoor je uiteraard veel kleine watervalletjes tegenkomt. In totaal zijn er zeven watervallen die je kunt bezoeken in het park. 

Wat dat betreft is het een leuk uitstapje voor een ochtend of een middag met kinderen. Wij hebben toen we het nationaal park bezochten nog heerlijk gezwommen in het water, maar sinds 2021 is dit net als bij de meren van Plitvice verboden. Toch blijft een bezoek aan de watervallen een leuk uitje in de omgeving van Split met kinderen.

Split met kinderen
Split met kinderen

Split met kinderen: split card

Je hebt in Split net als in veel andere grote steden een kaart, waarmee je bij verschillende musea gratis toegang hebt. Aangezien de meeste musea voor kinderen niet heel interessant zijn, zal voor de meeste gezinnen de kaart geen voordeel bieden. Zijn jij en je kinderen wel dol op musea dan kan de kaart misschien voor jullie voordeel geven. Kijk even op de website van de Split Card welke musea allemaal meedoen. 

Split met kinderen
Split met kinderen

Waar overnachten in Split met kinderen?

Je kunt in Split met kinderen genoeg accommodaties vinden die geschikt zijn. De stad heeft een ruime keuze en wij zetten de beste opties in de verschillende prijsklassen hieronder op een rij.

Budget hotel: Hotel Elu Iris

Middenklasse hotel: Hotel Pax

Luxe hotel: PRIMA Life Spalato 

Kijk voor een lijst van alle accommodaties in Split met kinderen even hier

Scroll naar boven