Speeltuinen in Brabant met kinderen

De 5 leukste gratis speeltuinen in Brabant met kinderen!

Voor een leuk dagje uit in Brabant met kinderen hoef je niet altijd veel geld uit te geven. Er is namelijk genoeg gratis vertier in deze provincie. Zo heb je een aantal hele leuke speeltuinen, waar je geen entree hoeft te betalen en waar je je prima een halve tot hele dag kunt vermaken. Nadat we al een blog schreven met de leukste speelbossen in Brabant en de leukste wandelingen in Brabant met kinderen, zetten we nu de leukste gratis speeltuinen in Brabant met kinderen op een rij. 

Speeltuinen in Brabant met kinderen
Speeltuinen in Brabant met kinderen

Speeltuinen in Brabant met kinderen #1: ’t kwekkeltje

Toen we aan het zoeken waren naar een leuk dagje uit met Koningsdag, vonden we online ineens deze speeltuin in Rosmalen. De website van ’t Kwekkeltje geeft niet echt een supergoed beeld van wat je van de speeltuin kunt verwachten, maar in de praktijk is dit echt een hele leuke gratis toegankelijke speeltuin. 

Bij de speeltuin zijn genoeg parkeerplaatsen waar je je auto gratis kan parkeren en bij binnenkomst merken we meteen op dat het heel erg druk is. We zijn er in coronatijd, op Koningsdag en de meeste betaalde speeltuinen zijn dicht, dus is de speeltuin bomvol. Toch laten we ons niet ontmoedigen en zoeken we een mooi plekje uit in de speeltuin. Er zijn een aantal bankjes (14 stuks) en picknicktafels (14 stuks), maar de meeste ouders hebben een kleedje bij of een stoeltje. Ook wij hebben een kleedje bij ons en achterin de speeltuin kunnen we prima zitten in het zand. 

Speeltuinen in Brabant met kinderen
Speeltuinen in Brabant met kinderen

De speeltuin is qua oppervlakte niet super groot, maar doordat de meer dan vijftig speeltoestellen dicht op elkaar staan is er genoeg te doen voor jonge en oudere kinderen. Bij binnenkomst is er een soort van sprookjesbos voor de allerkleinste kinderen (verwacht hier niet teveel van) en ook wat kleinere speeltoestellen voor jonge kinderen. Achterin de speeltuin staan de speeltoestellen voor de wat oudere kinderen met grote torens en klimtoestellen met verschillende glijbanen. 

Ook zijn er twee gedeeltes met water. Bij het ene gedeelte zijn er wat speeltoestellen over een watertje heen gebouwd en bij het andere gedeelte kunnen kinderen aan de slag met een waterpomp, waarbij het water in verschillende bakken terecht komt. Qua eten en drinken stelt het bij de speeltuin niet zoveel voor, maar op een paar minuten lopen van de speeltuin zit een grote supermarkt, pizzaria en friettent, waardoor er genoeg opties zijn om te eten en drinken. Uiteraard kun je ook zelf eten en drinken meenemen. 

Speeltuinen in Brabant met kinderen
Speeltuinen in Brabant met kinderen

Wij hebben ons een hele dag prima in deze speeltuin vermaakt. De zon die scheen volop en we hebben als ouders de hele middag op ons kleedje gezeten, terwijl Sophie eigenlijk de hele tijd aan het spelen was. Doordat er rondom de speeltuin een hek staat kunnen je kinderen niet zomaar ineens weglopen, ondanks het met kleine kinderen wel zaak is om ze in de gaten te houden (zeker ook met het water). Zoek je een leuk betaalbaar dagje uit dan is speeltuin ’t Kwekkeltje echt een leuke optie en daarom hoort deze speeltuin zeker in ons lijstje leukste speeltuinen in Brabant met kinderen!

Speeltuinen in Brabant met kinderen
Speeltuinen in Brabant met kinderen

Speeltuinen in Brabant met kinderen #2: het genieten

In de buurt van natuurpark de Loonse en Drunense duinen ligt een grote speeltuin bij Recreatiepark Het Genieten. Je loopt vanuit het park zo naar de speeltuin toe. De Loonse en Drunense duinen zijn overigens ook fantastisch om te bezoeken en hier kun je ook prima wandelen! Wij namen dit natuurpark al op in de leukste wandelingen van Brabant met kinderen

Bij de speeltuin kun je de auto gratis parkeren op de grote parkeerplaats en de speeltuin zit eigenlijk vast aan Brasserie het Genieten. Vanaf dit terras heb je een goed zicht op je kinderen in de speeltuin. Doordat rondom de speeltuin een hekwerk staat kunnen kinderen ook niet zomaar de duinen inlopen. Uiteraard is de opzet dat wanneer de kinderen in de speeltuin spelen, dat de ouders dan een consumptie nuttigen op het terras, maar je ziet ook heel wat ouders gewoon in de speeltuin zelf. 

Wat dat betreft is het ook geen straf om op het terras plaats te nemen, aangezien je hier prima kunt eten en drinken en je hier makkelijk een hele ochtend of middag kunt zitten. In de speeltuin hebben ze naast de speeltoestellen ook een gedeelte met water, dat zeker in de zomer een fijne plek voor kinderen is. 

Speeltuinen in Brabant met kinderen
Speeltuinen in Brabant met kinderen

Speeltuinen in Brabant met kinderen #3: Speeltuin de splinter

Eindhoven is de stad van de leuke speeltuinen in Brabant met kinderen! Wij schreven er al eens de blog Eindhoven met kinderen over. Zijn je kinderen helemaal dol op grote speeltuinen, dan moet je zeker deze stad een keer bezoeken. Ook heeft de stad een hele grote gratis speeltuin. Speeltuin de Splinter is de naam van deze speeltuin, waar je van maandag tot en met zaterdag geen entree betaalt en op zondag en feestdagen een klein bedrag. In de buurt van de speeltuin kun je je auto gratis parkeren in de wijk en dan is het een klein stukje lopen naar de speeltuin.

Eigenlijk is speeltuin de Splinter een verzameling van verschillende speeltuinen. Dat is ook wel een nadeel, aangezien het park niet heel overzichtelijk is en je zeker bij kleine kinderen goed moet opletten waar ze heen gaan. Je hebt voor verschillende leeftijdsgroepen verschillende gedeelte in het park. Ook voor wat oudere kinderen is deze enorme speeltuin zeker leuk. 

Daarnaast kunnen kinderen in de zomer ook gebruik maken van het zwembad (kikkerbad) dat in het speelpark zit. Ook kunnen kinderen op het terrein wat dieren knuffelen, aangezien er ook een kleine kinderboerderij op het terrein zit. 

Eindhoven met kinderen
Eindhoven met kinderen

Enige nadeel is dat er in het hele park niet echt een optie is om gezellig te lunchen met het gezin. Je hebt er wel een klein eettentje, maar de keuzes zijn wel beperkt. De meeste ouders nemen dan ook zelf eten en drinken mee naar dit park. In het midden van het park staan redelijk wat picknickbanken, waar je dus prima aan kunt eten. 

Daarnaast zit er achter in het park ook een gedeelte met water, waar kinderen met schepnetjes kikkervisjes aan het vangen zijn en waar verschillende speeltoestellen over het water gebouwd zijn. Zeker in de zomer is dit ook een fijne plek voor kinderen om te spelen. Wij zijn nu al verschillende keren in dit speelpark geweest in Eindhoven en we moeten zeggen dat dit echt een top budget uitje is. Daarom hoort deze speeltuin zeker in het lijstje van leukste speeltuinen in Brabant met kinderen! Kijk voor meer informatie over de openingstijden en de verschillende speeltoestellen even op de website van het park

Eindhoven met kinderen
Eindhoven met kinderen

Speeltuinen in Brabant met kinderen #4: speeltuin in het wandelbos

In Tilburg heb je een grote speeltuin liggen in het Wandelbos die je gratis kunt bezoeken met je kinderen. Het Wandelbos ligt in het westen van de stad Tilburg en vanuit het centrum ben je er binnen tien minuten met de auto. De auto kun je gratis parkeren in het bos. In het bos zelf kom je regelmatig eekhoorntjes tegen en het is een kleine wandeling naar de grote speeltuin. Er ligt bij de speeltuin fijn zand, zodat kinderen zich niet snel kunnen bezeren als ze vallen. 

De speeltuin heeft verschillende speeltoestellen voor jonge en oudere kinderen. Naast de speeltuin ligt een voetbalveldje en zijn er rondom het veldje een aantal hutten gebouwd, waar kinderen kunnen spelen. Voor de ouders staan er langs de kant een aantal bankjes, maar dat zijn er niet zo heel erg veel. Loop je een stukje verder door in het Wandelbos, kom je ook nog een kinderboerderij tegen. Hier vind je verschillende dieren zoals een ezel, herten, wallaby’s, een hangbuikzwijn en fazanten.

Heb je het hele bos gezien dan is het leuk om af te sluiten met een drankje of een lunch bij restaurant de 7 Geitjes dat aan de rand van dit bos ligt. Ook hier kunnen kinderen prima spelen met verschillende speeltoestellen, een oude doolhof ruïne en ook hier hebben ze verschillende dieren. Al met al kun je als je alle activiteiten combineert je makkelijk een halve dag vermaken in dit bos en de combinatie van activiteiten maakt dat we hem in deze lijst van leukste speeltuinen in Brabant met kinderen hebben gezet. Lees voor meer gratis activiteiten in Tilburg onze blog Tilburg met kinderen

Speeltuinen in Brabant met kinderen
Speeltuinen in Brabant met kinderen

Speeltuinen in Brabant met kinderen #5: speeltuin herperduin

De speeltuin in Herpen wordt omschreven als speelbos Herperduin. Het principe is uiteraard hetzelfde alleen is de speeltuin in het bos en is er iets meer gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. We plaatsten dit speelbos al op nummer 1 in onze blog de 10 leukste speelbossen van Brabant en dat komt omdat je je hier prima een halve dag kunt vermaken. 

Je kunt de auto gratis parkeren bij het bos en bij binnenkomst in het bos loop je eigenlijk gelijk tegen een enorm speeltoestel aan, wat behoorlijk hoog is en waar kinderen er aan alle kanten op kunnen klimmen. Onze dochter van zes jaar vond het een geweldig speeltoestel en de glijbaan in het midden van het toestel gaat behoorlijk hard. 

Speelbos Herperduin met kinderen
Speelbos Herperduin met kinderen

Daarnaast heb je bij deze speeltuin in het bos een blotenvoetenpad, een watertje met pomp waar kinderen kunnen spelen, een leuke uitkijktoren die je kunt beklimmen,  een heel parcours met toestellen die door vooral kinderen gebruikt wordt om te spelen en het gebied is ook nog een grote zandbak waar we vele kinderen met schepjes en emmertjes in de weer zagen gaan. 

Het is ook nog eens mogelijk om hier prima te lunchen aangezien bij de ingang pannenkoekenrestaurant Pan&Zo zit en restaurant de Kriekeput. Lees voor alle informatie over deze speeltuin en het bos ons reisblog speelbos Herperduin met kinderen.

Speelbos Herperduin met kinderen
Speelbos Herperduin met kinderen

Scroll naar boven