Speelbossen in Brabant met kinderen

De Leukste 11 speelbossen in Brabant met kinderen op een rij!

Wat zijn leuke speelbossen in Brabant met kinderen? Dat zijn er best wel wat. Er zijn genoeg speelbossen in Brabant met kinderen die de moeite waard zijn om te bezoeken en het zijn er genoeg om je in ieder geval een paar weekenden flink te vermaken met het gezin. De afgelopen tijd hebben we ze bijna allemaal bezocht en op basis daarvan een top 10 samengesteld voor onze provincie Brabant. We moeten zeggen dat we niet wisten dat er zoveel plaatsen in Brabant een leuk bos hebben die speciaal bedoeld is voor kinderen om er te spelen. Wat ook een groot voordeel is van een speelbos is dat je buiten in de natuur bent en dat de toegang tot het bos helemaal gratis is. We beschrijven hieronder onze top 10 speelbossen in Brabant met kinderen. De speelbossen staan in willekeurige volgorde!

speelbossen in Brabant met kinderen #1 speelbos herperduin

Als we dan toch een nummer 1 moeten uitroepen qua speelbossen in Brabant met kinderen dan kiezen we toch voor het speelbos Herperduin. Bij het speelbos zelf zitten verschillende andere leuke activiteiten, waardoor je je hier prima een halve dag kunt vermaken met het gezin.

Bij het speelbos zit een enorm groot en hoog speeltoestel, waar onze dochter een behoorlijke tijd zich heeft vermaakt. Doordat het speeltoestel zo hoog is, kun je er van allerlei kanten opklimmen en aan elke kant kan dat op een andere manier. Daarnaast zit midden in het speeltoestel een enorme glijbaan die behoorlijk hard gaat. Sophie ging steeds op haar jas van de glijbaan en vond het prachtig dat ze met een enorme vaart door de glijbaan ging.

Daarnaast ligt het speeltoestel rondom een watertje, waar kinderen ook kunnen spelen. Ook is er een blotevoetenpad aanwezig bij het speelbos. Onze dochter vond ook in het bos mooie beschilderde stenen van de Facebookgroep Kei Tof (die zie je op steeds meer plekken opduiken) en had gelijk een mooie extra activiteit in het bos gevonden (stenen zoeken).

Naast dit speelbos is het mogelijk om naar een gratis uitkijktoren te wandelen. Deze wandeling is vrij kort en je hebt een mooi uitzicht over de omgeving. Daarnaast ligt er rondom de toren genoeg strandzand, is er nog een meertje waar je heen kan en is er nog een parcours wat je kunt lopen en waar kinderen oefeningen kunnen doen. Bij de ingang van het speelbos kun je prima een hapje eten en wat drinken bij pannenkoekenrestaurant Pan&Zo of bij restaurant de Kriekeput. Lees voor alle informatie ons reisblog speelbos Herperduin met kinderen.

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

Speelbos Herperduin is één van de leukste speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #2 speelbos Goirle

Goirle is een dorp in de buurt van Tilburg en heeft één van de leukste speelbossen in Brabant met kinderen. Wij wonen er vlak in de buurt en moeten eerlijk bekennen dat we niet van het bestaan van het bos afwisten. Het bos ligt bij Natuurpoort de Roovertsche Leij en er zijn behoorlijk veel speeltoestellen op een kleine oppervlakte. Bij het bos zit de organisatie Rocks n Rivers die naast het speelbos een heel klimbos hebben staan, waar in groepen betaald tussen de bomen wordt geklommen. 

Ook kun je hier een speurtocht door het speelbos aanschaffen. Je krijgt dan een rugzak mee met wat spulletjes er in zoals een verrekijker, kompas en wat opdrachten en kunt dan een route door het bos lopen. Na afloop kunnen kinderen dan de opdrachten inleveren en kunnen ze marshmallows roosteren op een eigen gemaakt vuurtje. Dit is een mogelijkheid om te doen, maar je kan uiteraard ook gewoon het speelbos bezoeken zonder al deze opdrachten. Toen wij er waren hebben we dat gedaan, aangezien we niet op de hoogte waren van de mogelijkheid. 

In totaal zijn er veertien hindernissen tijdens de speurtocht in het bos en het komt er voornamelijk op neer dat kinderen veel aan het klimmen en klauteren zijn in het bos. Ook bij het klimbos is het mogelijk om gebruik te maken van de lage klimtoestellen. Wil je echt hoog de bomen in, dan moet je hier uiteraard voor betalen. 

Bij het speelbos zit ook een terras waar je wat kunt eten en drinken. Wij waren er in totaal een uurtje of drie, maar hadden we de speurtocht gedaan en hadden we ook het klimbos bezocht, dan hadden we ons hier makkelijk een dag kunnen vermaken. Wil je meer informatie over dit bos lees dan ons uitgebreide blog speelbos Goirle met kinderen

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #3 speelbos Mastbos in Breda

In het Mastbos in Breda heb je voor kinderen twee opties om in de bossen te spelen. Je hebt er een speelbos en je hebt er een kabouterpad. Je kunt bij restaurant Boschwachter in ’t Mastbos een kabouterpakket halen, waarbij je kinderen met een kaboutermuts op de wandeling kunnen maken. Tijdens deze wandeling kunnen kinderen opdrachtjes maken bij de verschillende kabouterpalen. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en kinderen kunnen na afloop bij het restaurant wat drinken en een pannenkoek eten. Deze wandeling is voor kinderen van vier tot en met zeven jaar. 

Op loopafstand van dit restaurant kun je ook lopen naar het speelbos in Breda. In speelbos de Boeverijen heb je verschillende klimtoestellen die met touwen gemaakt zijn aan de bomen. Ook is er een kabelbaan hier voor de kinderen. Loop je een stuk door in het bos dan heb je ook een waterspeeltuin. 

In deze waterspeeltuin hebben ze ook een parcours uitgezet op het water en er is een mogelijkheid dat je kinderen hier nat worden. Toen wij er waren, waren een aantal kinderen die tot hun middel in het water stonden. Neem dus voor de zekerheid een extra setje kleren mee. Bij deze waterspeeltuin heb je ook wat picknickbanken waar je wat kunt eten en drinken. 

Toen wij er waren stond hier ook een ijscoboer ijsjes te verkopen, maar waarschijnlijk staat deze er alleen op warme dagen. Uiteindelijk zijn we toch ruim drie uur in dit bos geweest en als je ook het kabouterpad loopt met je kinderen, dan ben je hier wel een halve dag zoet. De combinatie van deze twee activiteiten zorgt ervoor dat het speelbos de Boeverijen zeker in de top 10 hoort van leukste speelbossen in Brabant met kinderen. Voor meer informatie en foto’s lees onze blog speelbos Breda met kinderen.

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #4 speelbos Maashorst Uden

Het speelbos in Uden is niet super groot en het is een beetje een combinatie van een speeltuin en een speelbos, maar we vinden dat hij zeker in het rijtje hoort van leukste speelbossen in Brabant met kinderen. Het meest kenmerkende element van dit speelbos is het grote speeltoestel in de vorm van een slapende reus. Dit speeltoestel is vrij hoog en kinderen vinden het erg leuk om via het gezicht van de reus naar boven te klimmen (ondanks dat eigenlijk niet de bedoeling is en ook vrij moeilijk is). 

Rondom dit speeltoestel staan verschillende bankjes en toen wij er waren zaten deze allemaal vol met gezinnen, waarvan de kinderen aan het spelen waren. Bij dit speeltoestel is ook een klein watertje waar kinderen kunnen spelen. Verder heb je hier nog twee andere speeltoestellen. Zo is er een soort van parcours met touwen en achterin het speelbos is ook nog een glijbaan te vinden.

In het bos zelf zijn zoals bij de meeste speelbossen verschillende hutten gebouwd met takken en zijn een aantal bomen bewerkt tot speelobject. Wij hebben dit speelbos gecombineerd met ons bezoek aan het speelbos in Herpen en we zijn hier in totaal twee uurtjes geweest. Voor een uitgebreid verslag lees de blog speelbos Uden met kinderen.

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #5 speelbos Gilze

Wij wonen niet zover van Gilze vandaan en we hadden toch nog nooit van dit speelbos gehoord. Terwijl je hier best wel een paar uurtjes door kunt brengen in de natuur. Het speelbos in Gilze ligt in de buurt van het van der Valk Hotel Gilze-Tilburg in Gilze. Je kunt op de parkeerplaats van het hotel parkeren, maar het speelbos heeft zelf ook een parkeerplaats, die eigenlijk recht voor de ingang van het speelbos is te vinden.

Het speelbos is van een reuzin die hier op sommige plekken haar voetafdruk heeft achtergelaten. In het bos zijn verschillende klimtoestellen gemaakt met bomen en met touw en ook kunnen kinderen muziek maken met houten voorwerpen. Daarnaast vindt je in dit speelbos een natuurlijk doolhof voor de kinderen. Op de website van het speelbos kun je ook een fotozoektocht downloaden, zodat je kinderen een speurtocht door het bos kunnen houden. 

Na afloop kun je wat eten en drinken op het terras van het van der Valk Hotel Gilze-Tilburg. Hier zit ook een kleine speeltuin bij het terras. Wat je ook nog hier kunt doen is een potje voetgolf spelen. Met volwassenen hebben we dit hier al een aantal keer gedaan en dat is ook erg leuk om met kinderen te doen (mits ze van voetballen houden uiteraard). Voor meer informatie over het speelbos in Gilze lees dan ons uitgebreide blog speelbos Gilze met kinderen

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #6 speelbos molenheide in Mierlo

Het speelbos in Mierlo, staat zeker in onze top 3 van leuke speelbossen in Brabant met kinderen. Ze hebben het in dit Brabantse dorp leuk aangepakt met zelfs een app en verschillende speeltoestellen, zodat je hier met je kinderen je een aantal uurtjes goed kunt vermaken in het bos. Bij het bos zijn een aantal dingen die je kunt doen. Je hebt een speelbos, een parcours en het katoenpad wat je kunt lopen met je kinderen. 

Voor dit katoenpad hebben ze een app gemaakt voor op je telefoon waarmee je verschillende figuurtjes kunt zoeken op deze route. Deze figuurtjes zijn behoorlijk moeilijk verstopt en we hebben de route twee keer helemaal nagelopen en uiteindelijk 14 van de 15 plaatjes gevonden. De plaatjes die je gevonden hebt kun je scannen, zodat je precies ziet hoeveel plaatjes je nog moet zoeken. Ook zitten er een aantal filmpjes bij, maar die vonden wij voor kinderen niet super interessant. 

Vanaf het katoenpad is het een stukje lopen naar het speelbos toe. Het speelbos bestaat voornamelijk uit een aantal speeltoestellen zoals schommels, een glijbaan en een kabelbaan. Ook ligt hier een trimparcours bij, waar kinderen zich bij de verschillende onderdelen van het parcours ook prima kunnen vermaken. Wij zijn hier uiteindelijk drie uurtjes geweest in dit bos. Voor een uitgebreid verslag lees ons blog over speelbos Molenheide met kinderen

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

Speelbos Mierlo heeft een leuke speurtocht met de app en hoort zeker in de top 3 van speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #7: speelbos zandbos in deurne

Het speelbos in Deurne is niet supergroot, maar er is voldoende vermaak om hier een aantal uurtjes op je vrije dag naar toe te gaan. Vanaf de ingang van het speelbos loop je na een kleine wandeling met verschillende kleinere klimtoestellen door naar een wat groter terrein, waar veel te doen is voor kinderen.

Achterin het speelbos het Zandbos staan namelijk een aantal speeltoestellen, waaronder een kabelbaan, een grote schommel van touw en een klimtoestel. Hier vind je dan ook de meeste gezinnen. Er staan hier namelijk ook een aantal picknicktafels waar je aan kunt zitten. Ook is hier een watertje, waar kinderen rondom kunnen spelen. Op de plattegrond stond ook een heel toestel met een waterpomp, maar die konden wij niet vinden en bij navraag aan andere gezinnen wisten zij ook niet of die er wel of niet was. 

Verder is er ook nog een natuurlijk doolhof in het speelbos en een soort van telefoon waar je met elkaar kunt communiceren over een bepaalde afstand. Ook zijn er een aantal prachtige houten creaties in het bos te vinden van figuren die uit de bomen gezaagd zijn. Wij combineerden een bezoek aan het speelbos in Deurne met een bezoek aan het speelbos in Mierlo, zodat we bijna een hele dag onderweg zijn geweest.

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #8 speelbos de Kemmer in oirschot

Speelbos de Kemmer is een prima bos om je een uurtje of twee te vermaken, maar staat niet in onze top vijf van leuke speelbossen in Brabant met kinderen. Je kunt de auto makkelijk parkeren bij het Laco sportcentrum in Oirschot en vandaar is het via de tennisbaan een kleine wandeling naar het speelbos toe. 

In het klimbos kun je een speurtocht houden en er zijn een aantal dieren van hout die je in het bos moet vinden. Deze dieren hebben ze mooi uit het hout gesneden. Verder ligt er een trimparcours door het klimbos, met verschillende oefeningen en toestellen die ook voor kinderen leuk zijn om te beklimmen. Wel ligt een groot gedeelte van het klimbos langs de snelweg en hoor je de auto’s langsrazen, waardoor je minder het gevoel hebt dat je helemaal weg bent in de natuur. 

Het speelbos ligt langs een camping en bij deze camping ligt ook een prima speeltuin met verschillende speeltoestellen en verschillende trampolines. Het terrein van deze camping kun je zo op lopen. 

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #9 speelbos ’t Slingerpedje in Bladel

Het speelbos ’t Slingerpedje in Bladel staat wat ons betreft op nummer 1 qua mooiste houten figuren in onze lijst van speelbossen in Brabant met kinderen. Prachtige figuren vindt je hier die bijna sprookjesachtig aanvoelen. Het speelbos hier is niet super groot, maar heeft wel een aantal leuke speeltoestellen. 

Zo heeft het klimbos een waterpomp wat uitloopt in verschillende boomstammen, is er een heel parcours uitgezet met touw tussen verschillende bomen en heb je een leuke slingerschommel aan een boom, waarop kinderen behoorlijk hoog de lucht in geduwd kunnen worden. 

Je kunt een bezoek aan dit speelbos combineren met een bezoek aan speelboerderij de Hooiberg in Bladel. Hier hebben ze zowel een binnen- als buitenspeeltuin en kun je met het gezin ook een hapje eten en drinken. Kijk voor meer informatie over deze speelboerderij even op de website van de boerderij. Op deze manier kun je je toch bijna een hele dag vermaken met het gezin in deze omgeving. 

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #10 speelbos oisterwijk

Het laatste bos wat we willen noemen in onze lijst met leuke speelbossen in Brabant met kinderen is het speelbos in Oisterwijk. Oisterwijk is sowieso een hele leuke bestemming in de provincie Noord-Brabant om met gezinnen naar toe te gaan. Ze hebben in de omgeving veel restaurants met terrasjes en leuke speeltuinen en ook ligt er een prachtig natuurgebied de Oisterwijkse bossen en vennen. Wij benoemde dit natuurgebied ook al eens in onze blog over de leukste wandelingen in Noord-Brabant met kinderen

Bij natuurpoort Groot Speijck heb je een bezoekerscentrum liggen en achter het bezoekerscentrum vind je het speelnatuurgebied van de stichting Oerrr. Hier kunnen kinderen met een pomp het water uit de beek oppompen, op bloten voeten lopen over een pad, dammetjes bouwen, een bladerenbad nemen en hutten maken. 

Bij het bezoekerscentrum kun je prima een hapje eten en ook ligt hier een speeltuin voor. Daarnaast kun je in de buurt van dit speelbos ook familiefietsen huren en zijn er nog meer mogelijkheden om te spelen hier. Voor een uitgebreid verslag lees ons reisblog Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen

Zoals je ziet zijn er genoeg speelbossen in Brabant met kinderen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wat dat betreft heeft de provincie Brabant genoeg te bieden voor gezinnen met kinderen om je het hele jaar door te vermaken. 

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

Speelbos Oisterwijk hoort ook zeker in de lijst van de leukste speelbossen in Brabant met kinderen

speelbossen in Brabant met kinderen #11 speelbos docus de das

Het laatste speelbos in de lijst leukste speelbossen in Brabant met kinderen is speelbos Docus de Das. Dit speelbos ligt in de buurt van de plaats Schaijk en ligt aan de Udensedreef. We kunnen de auto op een ruime parkeerplaats parkeren bij restaurant de Boshut, vanuit waar het nog een minuutje lopen is naar het begin van het pad. Het is heerlijk weer en het hele terras van het restaurant zit vol met mensen die genieten van de zon en van een hapje en een drankje. 

We starten met de 1,5 kilometer lange wandeling en de bedoeling is dat we de verschillende dieren terugvinden (de vriendjes van Docus de Das) die in het bos verstopt zitten. Tijdens de route kom je verschillende speeltoestellen tegen en je kunt ook gebruik maken van de gratis folder die je vooraf kunt downloaden en waar ook nog een aantal vragen in staan voor de kinderen tijdens de route.

Aan het einde van de wandeling kom je bij een meer, waar ook verschillende speeltoestellen rondom het meer staan. Houdt er wel rekening mee dat kinderen hier eventueel nat kunnen worden, dus een extra setje schone kleding is geen overbodige luxe. Wij hebben ons hier een uurtje of twee vermaakt (zeker een hele tijd bij het meer) en hebben na afloop nog wat gedronken bij het restaurant. Wat ons betreft zeker een aanrader om met kinderen naar toe te gaan. 

Speelbossen in Brabant met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

Scroll naar boven