Sparen voor wereldreis met kinderen

Sparen voor wereldreis met kinderen: in een dag gelukt!

Sparen voor wereldreis met kinderen: in een dag gelukt! De titel van deze blog klinkt als iets wat alleen zou kunnen als je de hoofdprijs wint in de loterij, maar toch is het ons gelukt om in één dag dit voor elkaar te krijgen. Wij gaan jullie vertellen hoe wij dit gedaan hebben en hebben de exacte getallen voor je opgeschreven, zodat we het met feiten kunnen aantonen hoe het ons gelukt is. 

Stap 1: hoeveel geld nodig?

Als eerste hebben we gekeken naar hoeveel geld we nodig hadden voor ons gezin (twee volwassenen en één kind).

We zijn online gaan zoeken naar verhalen van gezinnen die op wereldreis waren geweest en vonden een verhaal van een gezin (twee volwassenen en twee kinderen) dat drie maanden naar Azië (Vietnam, Thailand en Maleisië) zijn geweest.

Dit gezin heeft een kostenplaatje weergegeven wat ze per onderdeel kwijt waren aan deze reis van drie maanden naar Azië. Het totale bedrag wat ze hebben uitgegeven aan vaccinaties (300 euro), visa (120 euro), dagbudget (100 euro voor slapen, eten en uitstapjes) en vervoer (vliegtickets 3000 euro en lokaal vervoer 1076 euro), kwam neer op een totaal van 13.500 euro.

Wij vonden drie maanden wat aan de korte kant, dus verdubbelen we de reisduur naar 6 maanden (Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Indonesië). Wel hebben we maar een kind in plaats van twee kinderen, dus hebben we op bepaalde vlakken minder nodig dan dit gezin.

Zo nemen we van de vaccinaties, visa en vervoer in het land 75% van de kosten van dit gezin en van het dagbudget nemen we 85% van de kosten.

Daarna verdubbelen we deze uitgaven (behalve de vaccinaties en de vliegtickets van en naar Azië toe) aangezien we geen drie maanden, maar 6 maanden willen gaan reizen. We komen dan op een bedrag van 20.319 euro voor een reis naar Azië met onze dochter voor 6 maanden wereldreis.

Toch is dit niet het gehele kostenplaatje, aangezien er ook nog de vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, abonnementen) van thuis zijn, die over het algemeen gewoon doorlopen en waarmee je dus wel degelijk rekening moet houden. Ook moet je een reisverzekering afsluiten, die nu nog bij de kosten zijn inbegrepen. Wij komen hier later op terug. 

Whistler Canada met kinderen
tips goedkope vliegtickets

Sparen voor wereldreis met kinderen

Stap 2: Waar kun je op besparen?

Het leek ons de uitdaging om eens goed te gaan kijken naar onze uitgaven.  Wel hadden we als voorwaarde hierbij, dat we niet het idee wilde hebben dat we zaken moeten laten om deze droomreis te realiseren.

We zijn ‘s ochtends gaan kijken naar al onze uitgaven en zijn begonnen bij de belangrijkste uitgavenpost: de vaste lasten. We hebben de papieren erbij genomen en bij veel maatschappijen waar je iets hebt lopen, kun je online inloggen, waarbij je gelijk al je gegevens ter beschikking hebt. Die ochtend kwamen we de volgende 5 vaste lasten tegen:

#1: Hypotheek

Toen we hadden ingelogd op de website van onze hypotheekaanbieder, zagen we dat we zeven jaar geleden onze hypotheek afgesloten hadden en dat onze rente nog dertien jaar vaststond. Wij hebben de rente voor twintig jaar vastgezet. Wel zagen wij online dat we met de rente konden middelen (opnieuw afsluiten voor 20 jaar, waarbij we een gemiddelde rente gingen betalen van 13 jaar onze huidige rente en 7 jaar de rente die momenteel actueel is). Door een druk op de knop bespaarde we hiermee 85 euro netto per maand (bruto bedrag – de hypotheekrenteaftrek). Op jaarbasis is dit 1020 euro, waarbij we in hetzelfde huis blijven wonen en hier dus niets van merken in onze dagelijkse bezigheden.

#2: Verzekeringen

We hebben alle verzekeringen doorlopen die we momenteel hebben en keken op vergelijkingswebsites wat hier momenteel de laagste bedragen zijn qua aanbieders.

Dit konden we besparen per verzekering:

– Autoverzekering. Voor onze twee autoverzekeringen, konden we 34 euro besparen per maand besparen. Doordat we deze verzekeringen al jaren hadden, konden we deze per maand opzeggen en de andere twee verzekeringen diezelfde dag nog afsluiten. Per jaar hebben we hiermee bespaard 408 euro. 

– Aansprakelijkheid, opstal en inboedel verzekering. Deze drie verzekeringen hadden we zeven jaar geleden afgesloten toen we ons huis kochten en waren ieder jaar een paar euro gestegen.

Online vonden we ook precies wat er allemaal verzekerd was, waardoor we ook precies online konden invoeren wat we opnieuw wilde verzekeren. We gingen van 46 euro per maand, naar 26 euro. Een besparing van 20 euro per maand en op jaarbasis een besparing van 240 euro.

– Reisverzekering. Voor onze wereldreis hadden we allerlei modules aangezet bij deze maatschappij (zoals voor langere tijd op reisverzekering), die we maandelijks aan en uit kunnen zetten. Hier hadden we na onze reis niet meer naar gekeken en met een paar klikken hebben we iets meer bespaard dan 10 euro per maand (120 euro per jaar). 

#3: Gas/ water/ licht

 Bij de meeste energiemaatschappijen kun je inloggen op de website en staat er precies wat je op jaarbasis verbruikt. Het water hebben wij afgesloten bij Brabant water en dat is de enige aanbieder van water, dus hier was weinig op te halen.

Voor het gas en licht, hebben wij onze jaargegevens ingevoerd bij gaslicht.com en het bleek dat wij 55 euro per maand (van 180 euro naar 125 euro per maand) konden besparen. Door ons aan te melden online bij de nieuwe maatschappij, werden we vanzelf overgesloten. Hier hoefden we dus zelf niets voor te doen en dit leverde ons na 5 minuten werk 660 euro per jaar op.

#4: Abonnementen

Door de corona crisis konden we een tijdje niet sporten en hadden we wat gewichten, een sportbankje en een matje aangeschaft. Bij de sportschool deed ik (Joep) meestal 20 minuten loopband, 15 minuten buikoefeningen op een matje en 20 minuten workouts met gewichten. Ik betaalde hiervoor inclusief kidsclub voor mijn dochter 69, 95 euro per maand.

Mijn dochter wilde al een tijdje niet naar de kidsclub meer en ik merkte in de tijd dat ik niet bij de sportschool sportte maar thuis, dat dit mij prima afging. De 20 minuten in de buitenlucht hardlopen waren zelfs een stuk plezieriger dan in een benauwde zaal.

Daarnaast kon ik nu op iedere tijd sporten en zelfs in de avond als mijn vrouw weg was en mijn dochter sliep. Ik ging daarom toch al steeds minder vaak naar de sportschool toe, maar opzeggen van dit abonnement had ik niet gedaan. Met een enkel mailtje (de sportschool was door het jarenlange abonnement, maandelijks opzegbaar) hebben wij gelijk hiermee 840 euro per jaar bespaard. 

#5: Dagelijkse boodschappen

Zoals wij al eerder hebben aangegeven, wilden we nergens in achteruit gaan en dus ook niet meer moeite doen in de supermarkt. We doen onze boodschappen standaard bij de Albert Heijn om de hoek en dat bevalt ons prima.

Toch zijn we ‘s middags naar de supermarkt gegaan, om te kijken hoe we hier konden besparen. Bij ons zat dat vooral op de verschillende merken. Wij letten niet op de prijs in de supermarkt en pakten vooral de bekende merken die het meest zichtbaar in het schap staan.

We wilden kijken wat de goedkoopste optie (meestal het huismerk) was en of we veel verschil proefden in het product. Van zaken als frisdrank, bier en chips merken we gelijk het verschil in merk, maar bij erwtjes en worteltjes, knakworstjes en soep is dit verschil verwaarloosbaar vonden wij.

Waar we eerst voor een pak soep 3 euro betaalden, hadden we nu een vergelijkbare soep voor 1,70. Bij verschillende producten scheelde dit bijna de helft van de prijs. Ook kochten we dagelijks een plastic tas bij onze boodschappen (0,30 euro per keer), wat ons al 100 euro op jaarbasis scheelde door een tas van huis mee te nemen.

We konden zonder er iets voor te doen iets meer dan 4 euro per dag mee besparen, wat ongeveer 25 euro per week was. Op jaarbasis is dit 1300 euro. Dit is een enorm bedrag door net iets kritischer te kijken in de supermarkt. Uiteraard is het misschien een open deur, maar door onze luiheid zagen we niet hoeveel geld we hiermee wel konden besparen. 

tips goedkope vliegtickets
Niagara Falls Canada met kinderen

Sparen voor wereldreis met kinderen

Stap 3: Wanneer kunnen we gaan?

Aan het einde van de middag gingen we weer aan het rekenen en telden we alle besparingen bij elkaar op. Dit was tot onze verrassing 4.588 euro op jaarbasis, zonder dat we hier ons beperkingen voor op hoefde te leggen of dat we bepaalde zaken niet meer konden kopen. 

We namen weer het bericht voor onze wereldreis naar Azië voor 6 maanden erbij die volgens onze berekeningen 20.139 euro zou moeten kosten. Hierbij moesten we nog wel onze vaste lasten tellen die tijdens deze 6 maanden doorlopen. Deze waren 1200 euro en dus moesten we er nog een bedrag van 7.200 euro (6 maanden x 1.200 euro) bij optellen.

Dan kwamen we aan een totaalbedrag van 27.339 euro. Als we dit bedrag delen door onze 4.588 euro die we jaarlijks besparen, betekent dit dat we over 6 jaar weg zouden kunnen. We hadden dan 27.528 euro en hadden dan nog 200 euro over voor onze reisverzekering te upgraden voor een langere periode reizen (ongeveer 60 euro extra voor een half jaar). 

Dit reisbudget hebben we in één dag verdiend en de komende 6 jaar hoeven we hier nauwelijks extra moeite voor te doen. Indien je door bepaalde bespaartips, die we in deze blog beschreven, nog wat extra moeite zou doen, dan is deze reis naar Azië in korter dan 6 jaar te bereiken.

Hopelijk hebben we jullie met deze blog kunnen inspireren om ook op dezelfde manier te kunnen besparen, zodat jullie reisdromen met het gezin kunnen uitkomen. 

leerplicht wereldreis
Goedkoop vliegen met kinderen

Sparen voor wereldreis met kinderen

Scroll naar boven