Sparen voor reizen met kinderen: 7 tips!

Toen wij in 2019 een wereldreis maakten met onze dochter, kregen we vaak de vraag hoe wij zo makkelijk konden sparen voor reizen. Toch kun je snel duizenden euro’s per jaar besparen, zonder dat je gelijk als een monnik hoeft te leven. Wij hebben hier een blog over geschreven sparen voor een wereldreis met kinderen, waarin we in een dag tijd een wereldreis met ons gezin naar Azië verdiende, zonder dat we hier iets voor hoefden in te leveren.

Daarom is het voor bijna iedereen mogelijk om in ieder geval een mooie verre reis van een paar weken te maken met het gezin.

Bij deze 7 manieren om duizenden euro’s per jaar te besparen voor die mooie reis met je gezin.

mooiste plekken Sardinië
sparen voor reizen

Sparen voor reizen met kinderen tip #1: Breng je vaste lasten in kaart

Deze tip is één van de belangrijkste bespaartips, die het meeste geld kan opleveren.

Door eerst in kaart te brengen wat je vaste lasten zijn (hypotheek/ huur, verzekeringen, abonnementen, gas, water, licht) zijn, kun je kijken welke maandlasten omlaag gebracht kunnen worden.

Veel gegevens over deze abonnementen kun je online vinden, door op je eigen gedeelte op de website van het bedrijf in te loggen. Hier staat dan ook gelijk wat bijvoorbeeld je verbruik per jaar is en welke zaken allemaal precies verzekerd zijn, zodat je een goede vergelijking kunt maken met andere aanbieders.

Indien je op websites als www.gaslicht.com bijvoorbeeld de energiemaatschappijen met elkaar vergelijkt en regelmatig overstapt, ontvang je steeds weer een welkomstbonus, waardoor je tientallen euro’s per maand kunt besparen.

Wij konden hierdoor op onze energierekening 55 euro per maand besparen, wat een bedrag op jaarbasis is van 660 euro.

Je hoeft alleen via internet je voor de nieuwe energiemaatschappij in te schrijven en de maatschappijen onderling die regelen dan de overstap en hier hoef je niets voor te doen. In totaal hebben wij op onze vaste lasten 3000 euro per jaar bespaard. 

sparen voor reizen
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Sparen voor reizen met kinderen tip #2: kijk naar je wekelijkse boodschappen

De wekelijkse boodschappen zijn in veel gezinnen een behoorlijke kostenpost en dat betekent ook dat hier nog veel te bezuinigen valt.

Bekende tips met betrekking tot de boodschappen zijn dat je beter een keer per week boodschappen kunt doen in plaats van iedere dag en dat je nooit met honger boodschappen moet gaan doen.

Ook een goede tip is om bepaalde producten groot in te kopen als ze in de aanbieding zijn. Wijzelf wilden hier wel geld op besparen, maar wilde niet naar drie supermarkten hoeven te gaan voor onze boodschappen en wij wilden niet ‘inleveren’ qua bepaalde merken van bijvoorbeeld frisdrank of bier.

Hier kun je een beetje mee moeten gaan experimenteren. Wij merkten bijvoorbeeld weinig verschil tussen de erwtjes en worteltjes van het bekende merk en het huismerk. Toch scheelt dat per potje al snel ruim een tot twee euro.

Stel dat je iedere week een potje erwtjes en worteltjes eet en je bespaart wekelijks 2 euro, dan bespaar je alleen al op de erwtjes en worteltjes 100 euro per jaar.

Dit zijn van die kleine aanpassingen, waarbij op jaarbasis de verschillen best groot zijn en het kan zo simpel zijn. Zo deden wij dagelijks boodschappen en kozen wij dagelijks om een plastic zak te kopen bij de Albert Heijn. Afgezien van dat het slecht voor het milieu is, besparen wij nu met een vaste tas iedere dag 30 eurocent, wat op jaarbasis toch ook gewoon 100 euro is.

Zo zie je dat je door kleine aanpassingen heel veel geld kunt besparen voor die mooie reis die je wilt maken met jou en je gezin.  

Kite Beach met kinderen strand Dubai
Reis Havana met kinderen

Sparen voor reizen met kinderen tip #3: stop met slechte gewoontes

Je hebt mensen die een pakje sigaretten per dag roken en dus de mogelijkheid hebben om voor het gezin een mooie reis te kunnen verdienen door te stoppen met roken.

Een pakje sigaretten kost in 2020 8 euro en de verwachting is dat in 2023 de kosten van een pakje sigaretten rond de 10 euro zijn. Je kunt je dus voorstellen dat afgezien van dat je gezondheid hierdoor enorm verbeterd, je op jaarbasis bijna 3000 euro kunt besparen door te stoppen met roken.

Door nu te stoppen met roken kun je dan over vijf jaar met je gezin gemakkelijk 3 tot 4 maanden gaan rondreizen in Azië. Laat dit een mooie motivatie zijn voor jezelf om te stoppen.

Andere slechte gewoontes die over het algemeen veel geld kosten zijn het drinken van frisdrank en alcohol, het eten van fastfood en snoepen.

Door voor jezelf een bepaald reisdoel op te stellen, is het makkelijker om te stoppen met dit soort gewoontes, omdat je dan weet waar je het voor doet. 

mooiste plekken Sardinië
mooiste stranden Sardinië

Sparen voor reizen tip met kinderen #4: koop minder spullen

De beste manier om jezelf opslag te geven, is om minder spullen te kopen. Hierdoor houdt je iedere maand een hoop geld over.

Ga bewuster shoppen en koop geen zaken als gadgets en kleding uit verveling.

Jaarlijks kopen we heel veel spullen, die wij nauwelijks gebruiken en ergens in een kast belanden. Probeer eens een jaar lang voor jezelf bijvoorbeeld alleen kleding te kopen als je echt iets nodig hebt. 

sparen voor reizen
Fastpass Disney

Sparen voor reizen met kinderen tip #5: Je zolder is goud waard

De meeste mensen verzamelen door de loop van de jaren enorm veel spullen, waarbij heel veel spullen ongebruikt op zolder blijven liggen.

Loop eens een middag door je huis en kijk kritisch naar je spullen in kasten, de schuur en op zolder. Welke spullen heb je de afgelopen jaren niet gebruikt?

Indien je bepaalde spullen de afgelopen jaren niet gebruikt hebt, ga je de komende jaren deze spullen ook niet gebruiken. Zet deze spullen op websites als Marktplaats en zorg voor extra inkomen om die reis met je gezin te bekostigen.

Daarnaast zal je huis ook nog een stuk leefbaarder worden, doordat er overal minder spullen liggen die je toch niet gebruikt. 

sparen voor reizen
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Sparen voor reizen met kinderen tip #6: activiteiten met je kinderen hoeven niet altijd geld te kosten

Wij hebben gemerkt dat er stiekem toch best veel geld op gaat aan uitjes met onze dochter naar binnenspeeltuinen, terrasjes met speeltuinen en pretparken op jaarbasis.

Toch zijn er genoeg activiteiten die kinderen net zo leuk vinden en helemaal geen geld kosten. Meestal zit het hem toch in de aandacht die je voor je kinderen hebt.

Zo kan een middagje naar een natuurgebied, waar je gaat picknicken net zo leuk zijn, dan een middagje naar de binnenspeeltuin.

Onze dochter kan hier ook haar energie kwijt door op haar fietsje te fietsen over de stoffige heuvels en door in bomen te klimmen. Daarnaast vindt ze het ook erg leuk om met ons te picknicken in het open veld in de zon. Uiteraard gaan we heus nog weleens naar een binnenspeeltuin met haar, maar door af te wisselen, kun je al behoorlijk wat geld besparen. 

vakantie canada vancouver met kinderen
sparen voor reizen

Sparen voor reizen met kinderen tip #7: Doe reisinspiratie op online of in de bibliotheek

Veel mensen die op reis gaan, kopen verschillende reisgidsen voor vertrek. Uiteraard is het erg leuk om je vooraf in te lezen over een bepaalde bestemming en uiteraard kun je dit ook doen, zonder dat je hier veel geld aan kwijt bent.

Zo hebben wij al eens een blog geschreven over waarom het kopen en meenemen van reisgidsen op reis in onze ogen overbodig is.

Online is er al enorm veel te vinden over iedere bestemming, waar je naar toe wil reizen met je gezin en in de bibliotheek zijn ook enorm veel reisboeken te vinden voor iedere bestemming.

Struin een middag het internet af of ga eens een middag in de plaatselijke bibliotheek zitten en laat je inspireren door de vele mooie foto’s die te vinden zijn over de verschillende landen. 

Uiteraard zijn er nog honderden andere tips die je online kunt vinden, waarmee je geld kunt besparen. Probeer te kijken wat voor jezelf het beste werkt. Als jij jarenlang jezelf van alles moet ontzeggen, om maar op reis te kunnen met je gezin dan moet je je afvragen of het dat wel waard is.

Er zijn zoals we ook in ons ander blog geschreven hebben manieren om geld bij elkaar te sparen voor een wereldreis, zonder dat je ook maar één iets hoeft op te offeren. Ben creatief en dan kan bijna iedereen wel een hele mooie reis maken met zijn kinderen. Door deze besparingen groeit je spaargeld steeds meer. Uiteraard zijn er ook weer genoeg manieren om dit geld te laten groeien. Kijk voor tips eens op het blog van een medeblogger over sparen

mooiste stranden Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Scroll naar boven