Sofia met kinderen

Sofia met kinderen: 5 activiteiten met het gezin!

Wat te doen in Sofia met kinderen? Nou eigenlijk niet zo heel erg veel. Deze hoofdstad van Bulgarije is prima om voor een dagje te bezoeken, maar je hoeft er geen dagen rond te lopen. Zelf hebben we de stad twee dagen bezocht, maar toen hadden we ook wel alles echt gezien. Om dus een hele stedentrip naar Sofia te maken is iets teveel van het goede, maar maak je een mooie reis door de Balkan dan kan je de stad opnemen in je reisroute. We zetten hieronder de leukste activiteiten in Sofia met kinderen op een rij. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Sofia met kinderen #1: oude centrum

Het centrum van Sofia is vrij compact en je kunt makkelijk verschillende bezienswaardigheden te voet bekijken. De bekendste straat van Sofia is de Vitosha Boulevard, waar verschillende winkels en restaurants te vinden zijn. Je kunt hier voor niet al teveel geld prima wat eten en drinken met kinderen. 

De meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Sofia is wel de Alexander Nevski Kathedraal, een kathedraal met gouden daken. Vanaf de Vitosha Boulevard loop je hier in een kwartiertje naar toe. Tegenover deze kathedraal vind je ook de Sveti Sofia Kerk. Je kunt bij beide even naar binnenlopen om ook de binnenkant van deze mooie gebouwen te bekijken. 

Daarnaast kun je ook nog de Sint-Joriskerk bekijken. Deze kerk is het oudste gebouw van Sofia en rondom deze kerk liggen nog restanten van de oude stad. Rondom de kerk is het helemaal volgebouwd. Een rondje door de oude binnenstad van Sofia kost niet super veel tijd en in een uurtje heb je de meeste bezienswaardigheden in de stad wel gezien. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Sofia met kinderen #2: South Park

Je kunt in Sophia ook makkelijk de drukte van de stad achter je laten in één van de vele parken in de stad. Vanuit de hoofdstraat Vitosha Boulevard loop je eigenlijk al zo een enorm park in. In dit park heb je ook een enorm lange fontein midden in het park en veel lokale mensen zitten hier te relaxen op bankjes. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Vanuit deze fontein kun je bijna drie kwartier lang door het groen richting het zuiden van Sofia lopen. Onderweg komen we allerlei standbeelden tegen, een meer waar je met bootjes op kunt varen, een groot springkussen, een supertrampoline en ook kleine kermisattracties zoals een zweefmolen. Ook op verschillende plekken heb je kleine kraampjes waar ze snoep en ballonnen verkopen. Een kindvriendelijke omgeving dus!

Zo heb je rondom het centrum van de stad verschillende grote parken zitten die je kan bezoeken. Als je richting het noorden wandelt vanuit het centrum kun je ook nog een botanische tuin bezoeken. Helaas hebben we in het park zelf wel weinig dieren gezien. Indien je dieren wil zien kun je eventueel de dierentuin van Sofia bezoeken, maar de online recensies over deze dierentuin zijn niet best. Wij hebben zelf de dierentuin van Skopje bezocht en als dat ongeveer hetzelfde is als die dierentuin dan stelt het allemaal niet veel voor. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Sofia met kinderen #3: Muzeiko

Ondanks dat er niet super veel activiteiten in de stad Sofia zijn die geschikt zijn voor kinderen is het wetenschapsmuseum Muzeiko wel leuk om te bezoeken. Het museum heeft meerdere verdiepingen en ook meerdere gebieden voor verschillende leeftijden. Zo kunnen kinderen allerlei proefjes doen, maar kunnen ze ook gewoon lekker spelen. 

Zo hebben ze een heel kleurig gedeelte waar de jongste kinderen kunnen spelen, hebben ze een gebied waar kinderen met modder kunnen spelen en gebieden waar kinderen over de wetenschap, de natuur en onze bouwgeschiedenis kunnen leren. Ook is er een planetarium bij het museum waar verschillende shows per dag draaien. 

Naast dit wetenschapsmuseum heb je ook nog een natuur historisch museum in de stad, maar dat stelt niet zo heel erg veel voor en is niet erg interactief. Wat dat betreft als je dan toch de keuze moet maken voor een museum dan is Muzeiko echt de beste optie. Kijk voor meer informatie over de entreeprijzen, de openingstijden en de verschillende exposities even op de website van Muzeiko

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Sofia met kinderen #4: Streetart tour

Je kunt in de stad Sofia met kinderen genoeg mooie streetart bewonderen. Op veel verschillende plekken in de stad heb je streetart op gebouwen staan. Zelf hebben wij ook een Sofia Graffiti Tour geboekt. Deze tour was aan het einde van de middag en duurde in totaal twee uur. Toen wij hem liepen duurde het wat langer, aangezien we overvallen werden door een stevige bui. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Met een lokale gids liepen we langs verschillende kunstwerken in de stad en kregen we uitleg over de verschillende kunstwerken en de verschillende kunstenaars. Wij vonden het wel interessant om te horen en we leerden wat dat betreft wel veel meer over deze graffiti cultuur. 

Er worden verschillende tours gegeven en wij hadden onze tour bij deze organisatie geboekt. Wij vonden het wel een leuke manier om een andere kant van de stad Sofia te zien. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Sofia met kinderen #5: Seven rila lakes

Deze bezienswaardigheid is niet in de stad, maar je kan dit wel tijdens een dagtrip vanuit de hoofdstad doen. Je kunt dit met een georganiseerde tour doen of als je een (huur) auto hebt is het uiteraard nog een stuk makkelijker. Wij zijn met onze eigen auto vanuit Nederland naar Bulgarije gereden (dat was achteraf best wel een heel stuk) en hadden dus de eigen auto tot onze beschikking.

Vanuit Sofia rijd je in iets meer dan anderhalf uur naar dit gebergte toe en je kan de auto in de buurt van de stoeltjeslift gratis parkeren. In het nationale park kun je (hoe kan het ook anders) de zeven meren van Rila bezoeken. Je kunt in dit nationaal park verschillende routes lopen en zeker met kinderen moet je vooraf even kijken hoe ver je precies wil lopen.

Wil je naar het grote uitzichtpunt met uitzicht over de verschillende meren dan moet je best wel een stukje klimmen en dat kan wel wat zwaar zijn voor jonge kinderen. Wat dat betreft is het een prachtig gebied en ook zeker leuk om met kinderen te bezoeken. Zeker als jullie als gezin houden van wandelen in de bergen. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Waar overnachten in Sofia met kinderen?

Je kunt in Sofia met kinderen prima overnachten met kinderen. Er zijn genoeg hotels waar ze kamers aanbieden voor gezinnen met kinderen. Uiteraard wil je in een grote stad in het centrum van de stad zitten en in een hotel zitten dat goed beoordeeld wordt uit vele beoordelingen. We hebben de beste opties in de verschillende prijsklassen op een rij gezet. Klik op de blauwe link voor meer informatie over het betreffende hotel. 

Budget hotel: Gardenia Apartments

Middenklasse hotel: VIKO Boutique Apart Hotel

Luxe hotel: InterContinental Sofia, an IHG Hotel

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Sofia even hier. 

Sofia met kinderen
Sofia met kinderen

Scroll naar boven