Sneeuwapen in Japan

Sneeuwapen in Japan: alle informatie op een rij!

De sneeuwapen in Japan bekijken stonden al een hele tijd op onze bucketlist om in Japan te doen. Dus toen we een rondreis van meer dan vier weken door Japan gingen maken, gingen we gelijk op onderzoek uit waar we deze Japanse sneeuwapen konden zien. In deze blog geven we alle informatie die je nodig hebt om de sneeuwapen in Japan te bekijken. 

Sneeuwapen in Japan
Sneeuwapen in Japan

Waar kun je de Sneeuwapen in Japan zien?

De Japanse sneeuwapen kun je bewonderen in het Jigokudani Monkey Park. Dit park is overdag open vanaf een uur of negen en ligt op een paar minuten rijden van de plaatsen Yudanaka en Shibu Onsen. Beide plaatsjes liggen heel dicht bij elkaar. Vanaf ons hotel werden wij met het busje van de eigenaar naar het park gereden, maar ook vanaf het treinstation van Yudanaka rijdt er een bus naar het park toe. 

Hoe kom je op het treinstation van Yudanaka? Vanaf de stad Tokyo rijdt je in iets meer dan een uur met de trein naar het station van Nagano en dan is het nog ongeveer 50 minuten met de trein. In een kleine twee uur ben je vanaf Tokyo in de Japanse Alpen en bij het park. Je zou er daarom zelfs voor kunnen kiezen om in een lange dag trip vanaf Tokyo de apen te gaan bekijken.  

Wanneer kun je de sneeuwapen in Japan zien?

Het beste kun je in de wintermaanden de apen spotten, dus in de maanden december, januari en februari. De kans is dan ook groter dat het kouder is en misschien ook wel sneeuwt, waardoor de setting voor de apen uiteraard mooier is. Wij waren er in de maand oktober en het was toen 25 graden en er lag uiteraard geen sneeuw. 

Waar wij alleen geen rekening mee hadden gehouden, was dat op heel veel dagen er geen enkele aap te spotten was. We dachten dat de apen alleen dan niet in de warme baden zouden zitten, maar dat er helemaal geen apen zouden zien, was wel een grote teleurstelling. Later ontdekten we een website over de Japanse sneeuwapen, waar je heel veel informatie kan vinden. Deze website kun je hier bekijken

Ze hebben op deze website ook camerabeelden van de drinkplek van de apen, waarop je overdag op ieder tijdstip kunt zien of de apen er zijn. Meestal komen de apen rond 9 of 10 uur naar beneden naar de waterpool en blijven ze de rest van de dag rond de baden. Maar er zijn ook heel wat dagen dat ze niet komen opdagen. Je kan dus vooraf via de camera’s zien of ze er zijn en dan zouden we naar het park gaan. 

Je loopt in het park ongeveer een half uur naar de plek toe en het is nutteloos als je voor niks het park bezoekt. Op deze website staan ook precies van de afgelopen drie jaar in welke periode op welke dagen ze geweest waren. Toen wij keken voor de maand oktober, waren de apen er maximaal twee van de zeven dagen en is de kans dat je ze kan zien dus niet super groot. 

Als we dat vooraf hadden geweten, hadden we misschien niet al die moeite gedaan om het gebied te bezoeken. 

Sneeuwapen in Japan
Sneeuwapen in Japan

Overige bezienswaardigheden Yudanaka

Wij waren in Yudanaka 1,5 dag en de eerste middag zijn we gelijk (voor niks) naar het park toe geweest. De tweede dag wisten we van de website die we hiervoor beschreven en konden we dus in de ochtend precies online zien of de apen er waren en die waren er niet, dus het had weinig zin om naar het park te gaan. Gelukkig hadden we nog een andere activiteit die we die dag hebben gedaan. 

Zo hebben we een bezoek gebracht aan het Sora Terrace. Er rijden vanaf het centrale station van Yudanaka gratis bussen naar deze stoeltjeslift toe. Je doet er met deze bus ongeveer 20 minuten over om vanaf het centrale station naar de stoeltjeslift te rijden. Met de stoeltjeslift ga je in een minuut of tien de berg op en uiteraard heb je op de berg zelf een prachtig uitzicht over de omgeving. 

Je kunt boven op de berg ook wat eten en drinken. Wel vonden we het jammer dat de wandelmogelijkheden op de berg zelf erg beperkt zijn. Kijk vooraf op het busstation even goed wat de tijden van de bus zijn, omdat de bus maar 1 keer in het uur ongeveer vertrekt bij het station en ook maar 1 keer in het uur bij de stoeltjeslift. 

Sneeuwapen in Japan
Sneeuwapen in Japan

Waar overnachten in Yudanaka?

Ondanks dat wij de sneeuwapen niet gezien hebben, hebben we toch een fijne tijd gehad in Yudanaka en dat kwam mede door het hotel waar wij sliepen. Wij sliepen namelijk in Hotel Housei en dat is een traditionele ryokan. Wij hadden hier een prachtige kamer in traditionele stijl met een privé onsen in de kamer. 

Sneeuwapen in Japan
Sneeuwapen in Japan

Wij hadden bij dit hotel half pension geboekt en wij vonden het avondeten erg lekker. Wij eten zelf vegetarisch en daar hebben ze echt enorm goed rekening mee gehouden, waardoor we twee avonden heerlijk gegeten hebben. 

Zeker vanwege het enorme bad op de kamer en het lekkere eten, vonden wij het hotel een aanrader. Ok, wij vonden het slapen op een klein matrasje op de grond wel een uitdaging, maar verder was het voor de twee nachten dat we er sliepen met ons gezin een hele leuke ervaring. Kijk voor meer informatie over hotel Housei even hier. 

Uiteraard zijn er nog genoeg andere accommodaties in Yudanaka. Kijk voor het volledige overzicht van hotels even hier

Sneeuwapen in Japan
Sneeuwapen in Japan

Scroll naar boven