Slot Loevestein met kinderen

Een bezoek aan Slot Loevestein met kinderen is leuk! Bij Slot Loevestein ga je met kinderen eeuwen terug in de tijd. Het slot is vooral bekend vanwege Hugo de Groot die in een boekenkist ontsnapte uit het kasteel. Ook voor kinderen is er bij Slot Loevestein genoeg te doen. Wij bezochten het kasteel met onze dochter van 9 jaar en vertellen in deze blog alle informatie die jullie nodig hebben om Slot Loevestein met het gezin te bezoeken.

Slot Loevestein Algemeen

Slot Loevestein ligt in de buurt van Gorinchem op een soort kruispunt waar de provincies Brabant, Gelderland en Zuid-Holland elkaar bijna raken. Je kan Slot Loevestein prima met de auto bezoeken. In de buurt van het slot is een grote parkeerplaats beschikbaar, waar je de auto gratis kan parkeren.

Slot Loevestein met kinderen

De route naar deze parkeerplaats is erg mooi en je rijdt door een natuurgebied waar wij veel paarden, schapen, ganzen en vogels zagen. Je kan daarom ook in de omgeving van het slot prima wandelen met kinderen. Een andere manier om naar Slot Loevestein met kinderen te reizen is met het pontje vanuit Gorinchem. Je vaart dan in een korte tijd vanuit het centrum van Gorinchem naar het slot en zeker met kinderen is het natuurlijk leuk om een stukje te varen.

Vanaf de maand mei kun je in de weekenden rechtstreeks naar Loevestein varen vanaf Gorinchem met Riveer. Je kunt hier online een combiticket voor kopen. Kijk even op de website van Slot Loevestein voor deze tickets.

Slot Loevestein is dagelijks geopend van 10-17 uur. Met een museumkaart, Vriendenloterij VIP Pas of Vestingpas kun je het slot gratis bezoeken. Kinderen tot en met 3 jaar zijn sowieso gratis en kinderen tot en met 12 jaar betalen een gereduceerd bedrag. Er worden rondleiding gegeven door het slot, waar je je bij kan aansluiten als je bij het slot bent. Zelf hebben wij Slot Loevestein zonder een gids verkend.

Slot Loevestein met kinderen

Kinderactiviteiten Slot Loevestein

Slot Loevestein is voor gezinnen met kinderen zeker interesssant. Je kunt bij het slot verschillende kinderactiviteiten doen. Als eerste is er voor het kasteel een pleintje en daar kunnen kinderen van allerlei dingen van vroeger doen. Je moet hierbij denken aan steltlopen, kloslopen, met een houten paardje rondlopen en een ijzeren cirkel voortbewegen met een stok (het is moeilijk uit te leggen wat het precies is).

Onze dochter vindt dit soort dingen altijd erg leuk en gaat gelijk proberen om op de stelten te lopen. Dat valt nog niet mee. Na een tijdje heeft ze door hoe het moet en loopt ze trots op de stelten. Bij dit pleintje zit ook een zaaltje, waar nog veel meer ouderwetse spellen staan. Hier brengen we misschien nog wel meer tijd door dan in het kasteel.

Slot Loevestein met kinderen

Ook in het zaaltje kun je van allerlei spellen doen en uiteraard moeten alle spellen even uitgeprobeerd worden. Bij sommige spellen moeten we de gebruiksaanwijzing lezen hoe het spel precies moet. Door dit soort ruimtes wordt het slot voor kinderen natuurlijk nog interessanter. Daarnaast ligt er een speeltuin voor het fort met verschillende klimtoestellen. Hier kunnen kinderen zich uitleven en hun energie verbranden.

Slot Loevestein met kinderen

Een stukje verderop kunnen we ook nog buiten schieten. Er staan in de weilanden drie verschillende kartonnen poppen, waar de kinderen met de geweren op moeten richten. Bij ieder schot wordt er aangegeven of het doelwit is geraakt. Ook is er nog een toren, waar kinderen naar boven kunnen klimmen en waarbij ze met een spel moeten bepalen hoe ze buskruit moeten maken. Als we al deze activiteiten gedaan hebben, dan is het tijd om ook het kasteel te gaan bezoeken.

Fort Loevestein met kinderen

Het bezoeken van Slot Loevestein

Nadat we in de omgeving van het kasteel van allerlei dingen gedaan hebben, is het dan tijd om het slot te bezoeken. We doen dat aan de hand van een speurtocht. De speurtocht heet ‘Help Hugo Zoeken’. In het boekje staat een routeomschrijving in het kasteel en we moeten een aantal vragen beantwoorden in de verschillende ruimtes van het kasteel.

Kasteel Loevestein met kinderen

We moeten zeggen dat het nog best een klusje is om de juiste antwoorden te vinden. Bij sommige ruimtes kunnen we de antwoorden niet vinden, maar hebben we toch een idee wat het antwoord moet zijn, omdat er een aantal letters bij sommige woorden zijn ingevuld. Uit ieder antwoord kun je een letter verzamelen en deze letters samen maken dan weer een woord.

Onze dochter vindt dit soort speurtochten altijd erg leuk, maar is ook ongeduldig als ze bepaalde antwoorden niet kan vinden. Uiteindelijk komen we wel tot de oplossing van de speurtocht en vullen we het goede antwoord in via een website. Wie weet winnen we een prijs!

Speurtocht Slot Loevestein

Houdt er rekening mee dat wanneer je het slot bezoekt, dat er best wel een aantal trappen in het kasteel zijn en dat dit met hele jonge kinderen lastig kan zijn. In totaal zijn we ongeveer 40 minuten in het slot geweest. Je hebt hier verschillende ruimtes kan bekijken en bij de meeste ruimtes kun je ook van alles lezen hoe het er hier vroeger aan toe ging. Onderweg zijn er ook nog wat dingen die kinderen kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een brug bouwen met stenen.

Speurtocht Slot Loevestein

Eten en drinken Slot Loevestein

Je kan bij Slot Loevestein met kinderen ook wat eten en drinken. Je kan hiervoor terecht bij het museumcafé Taveerne en Remise. Je kan hier op het terras een drankje doen en het is mogelijk om bij het café wat te eten zoals een broodje of een soepje. Ook is het mogelijk om hier wat lekkers te eten zoals een gebakje of een ijsje. Zeker als het een zomerse dag is, dan kun je hier heerlijk met uitzicht op het kasteel in het zonnetje zitten.

Kasteel Loevestein met kinderen

Kindvriendelijk overnachten Slot Loevestein

Een leuke plek om in de buurt van Slot Loevestein te overnachten is Gorinchem. Wij hebben Gorinchem een weekend bezocht met onze dochter en bezochten toen ook vanuit deze stad het slot. In Gorinchem heb je genoeg leuke kinderactiviteiten om je een heel weekend prima te vermaken. Wij schreven over deze stad de blog Gorinchem met kinderen, waarin we alle kinderactiviteiten op een rij hebben gezet.

Je hebt in Gorinchem 2 kindvriendelijke hotels waar je kan overnachten met kinderen. Je hebt Hotel Gorinchem waar wijzelf overnacht hebben. Hier hebben ze mooie ruime kamers en bij dit hotel kun je ook met kinderen lekker eten. Wij hebben hier een nacht geslapen en vonden dit erg goed. Kijk voor meer informatie over Hotel Gorinchem even hier.

Het tweede kindvriendelijke hotel, waar je in deze stad kunt slapen is het van der Valk Hotel in Gorinchem. Wij zijn altijd wel fan van de hotels van van der Valk, omdat de hotels altijd een bepaalde luxe hebben en je er enorm lekker kan eten. Het ontbijtbuffet van het van der Valk hotel is altijd goed en is super uitgebreid. Dat valt nooit tegen! Kijk voor meer informatie over het van der Valk Hotel Gorinchem even hier.

Scroll naar boven