Schiphol met kinderen

Wat te doen op Schiphol met kinderen? Voor veel gezinnen met kinderen is het vliegveld van Schiphol de plek waar de vakantie of reis start vanuit Nederland. Doordat je meestal 3 uur van te voren op Schiphol moet zijn, kan dat een behoorlijke tijd met kinderen zijn. Gelukkig is er op de airport van Schiphol genoeg te doen om je te vermaken met het gezin. In deze blog zetten we alle informatie op een rij en geven we ook aan wat er allemaal te doen is op het vliegveld, zodat jouw start van de vakantie op Schiphol met kinderen goed begint.

Park, Sleep & Fly Schiphol met kinderen

Wil je op een relaxte manier Schiphol bezoeken met het gezin, dan kan je er ook voor kiezen om een hotel in de buurt van Schiphol te boeken en de nacht voor vertrek in de buurt van het vliegveld te overnachten. Verschillende hotels in de omgeving van Schiphol hebben een Park, Sleep & Fly arrangement wat je kan boeken.

Zo hebben wij weleens overnacht bij het van der Valk Hotel Schiphol waar ze zo’n arrangement aanbieden. Je kan de dag voor vertrek naar het hotel rijden en je kunt dan de auto de gehele vakantie op de parkeerplaats van het hotel parkeren. Dat scheelt natuurlijk al parkeerkosten bij Schiphol, waardoor je soms bijna gratis kan overnachten met het gezin.

van der Valk Hotel Schiphol met kinderen

Het van der Valk Hotel Schiphol heeft verschillende familiekamers die je kan boeken en wij hadden echt een hele fijne familiekamer met een apart gedeelte voor onze dochter waar zij kon slapen. Je kon dit afschermen met een schuifdeur, waardoor ze toch als het ware haar eigen kamertje had op onze kamer.

Deze kamer was erg luxe en we hadden zelfs een bubbelbad in de badkamer. Daarnaast heeft het hotel een zwembad en wellness en kun je dus de dag voor jouw vertrek even helemaal relaxen. Wij hebben hier zowel ’s avonds als in de ochtend gegeten bij het hotel en het eten was echt super goed.

van der Valk Hotel Schiphol review

Je kan dan de volgende dag gratis met de shuttle bus naar het vliegveld toe en deze rit duurt maar 10 minuten. Kortom dit kan een hele fijne manier zijn om op die manier jullie vakantie/ reis te beginnen. Kijk voor meer informatie over deze arrangementen van het van der Valk Hotel Schiphol even hier.

Eten en drinken van der Valk Schiphol

Kinderactiviteiten Schiphol

#1 Speurtocht

Je kan met kinderen als jullie echt vroeg op de luchthaven zijn nog een speurtocht doen. Deze speurtocht kun je hier online downloaden en kinderen moeten hier in totaal 14 vragen beantwoorden over de luchthaven. Kinderen moeten dan op verschillende plekken op de luchthaven gaan kijken om de vragen te kunnen beantwoorden.

Je moet dan denken aan vragen zoals hoeveel bagagebanden er bijvoorbeeld zijn en wat een bepaald pictogram bijvoorbeeld betekent. Zijn jouw kinderen helemaal gek van vliegtuigen, dan kan je natuurlijk ook een dagje naar Schiphol gaan zonder dat je een vlucht moet halen en dan kan je deze speurtocht op het gemak doen.

Wijzelf zouden deze speurtocht niet doen als we nog moeten vliegen, aangezien we dan altijd het liefste zo snel mogelijk in de hal willen zijn waar het vliegtuig vertrekt en dan niet ook nog buiten de luchthaven willen rondlopen, maar heb je echt heel veel tijd over, dan kan deze speurtocht zeker een optie zijn met kinderen.

Schiphol met kinderen

#2 Speelplekken op Schiphol

Je hebt op het vliegveld van Schiphol verschillende speelplekken waar je terecht kan met de kinderen. Zo is er een Kids Playground op de eerste verdieping van Lounge 2. Kinderen kunnen hier klimmen en klauteren en een groot voordeel van deze speeltuin is dat het naast een foodcourt zit.

Wij vinden een foodcourt altijd ideaal met onze dochter, omdat je uit meerdere restaurants kunt kiezen en er dan altijd wel iets tussen zit voor ieder familielid. Daarnaast is het fijn dat de kinderen dan ook nog kunnen spelen, terwijl jullie nog even zitten te eten of wat zitten te drinken.

Ook bij de M&M store op het vliegveld heb je een groot speeltoestel staan voor kinderen. Hier heb je een soort van vliegtuig met een glijbaan, waar kinderen zich kunnen vermaken. Dit speeltoestel ziet er heel gaaf uit.

Wat te doen op Schiphol met het gezin

#3 Speelgoedwinkels Schiphol

Kinderen vinden het uiteraard leuk om een speelgoedwinkel te bezoeken en op Schiphol heb je twee speelgoedwinkels die je kan bezoeken. Zo heb je 2 vestigingen van de speelgoedwinkel Let’s Play (hier heb je ook een grote pop van Nijntje in de winkel staan) die in Lounge 2 en op de Holland Boulevard zit.

#4 Vliegtuigen spotten

Je kan natuurlijk op het vliegveld van Schiphol met kinderen ook vliegtuigen gaan spotten. Ieder moment van de dag komen uit de gehele wereld vliegtuigen aan op de luchthaven in Amsterdam. De best plek om dit te doen is het panorama dak van de luchthaven. Je kunt hier komen bij vertrekhal 1 en de toegang tot dit terras is gratis. Je moet bij café Rembrandt de roltrap nemen om bij het terras te komen.

Het terras is iedere dag open van 7.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur in de avond. Soms kan het zijn dat het slecht weer is en dat het terras wel gesloten is voor bezoekers. Dus ga niet op een slechte dag naar dit terras toe, want dan kan het zijn dat je pech hebt en het terras gesloten is.

Je hebt op dit terras ook een echt vliegtuig staan, die je met kinderen kan bekijken. En is het lekker weer is dit ook een prima plek om nog even van het zonnetje te genieten voordat je gaat vliegen.

Schiphol met kinderen

Je kan bij het panoramaterras ook wat eten en drinken in het restaurant wat hierbij ligt. Het Panorama restaurant is van 9.00 uur tot 21.00 uur open. Je kan dan echt lunchen en om je heen landen en vertrekken de vliegtuigen. Een andere plek waar je prima vanuit een restaurant vliegtuigen kan spotten is vanuit de Mc Donalds Schiphol Noord.

Dit is natuurlijk een restaurant dat bij de meeste kinderen in de smaak zal vallen en ga je bij het raam zitten, dan zie de vliegtuigen hier voorbij komen. Een andere leuke winkel die je op Schiphol met kinderen kan bezoeken is Planes@Plaza, omdat deze winkel in een vliegtuig is gebouwd. Je vindt hier ook allerlei artikelen zoals miniatuur vliegtuigjes. Een leuk aandenken voor kinderen uiteraard.

Schiphol met kinderen

#5 Airport bibliotheek

Je hebt bij de Holland Boulevard van Schiphol ook een bibliotheek zitten waar je met kinderen je kan vermaken. Deze bibliotheek heeft verschillende boeken die je kan lezen en bekijken. Ook heb je er iPads waar je beeldverhalen op kunt zien, voor bijvoorbeeld kinderen die nog niet kunnen lezen. Ook kunnen kinderen hier muziek luisteren in deze bibliotheek van het vliegveld.

De bibliotheek zit in de buurt van de Kids Playground die we bij puntje 2 hebben benoemd. Als ouder kan je hier natuurlijk ook even een kinderboek voorlezen aan jouw kind om op die manier de tijd op het vliegveld te doden. Ook staat er hier een piano, waar kinderen eventueel op kunnen spelen.

Wat te doen op Schiphol met het gezin

#6 Holland Boulevard

Op de Holland Boulevard op vliegveld Schiphol is ook van alles te doen voor kinderen. Zo heb je hier altijd een aantal meesterwerken hangen van beroemde schilders die normaal in het Rijksmuseum zijn te bewonderen. Ook is er bij deze boulevard een kleinere versie van het NEMO wetenschapsmuseum in Amsterdam aanwezig.

Je kan in dit gedeelte van het vliegveld met kinderen een aantal proefjes doen om wat te leren over de wetenschap en techniek. En jongere kinderen kunnen hier in de speeltuintje zich vermaken. En heb je nog zin om iets typisch Nederlands te eten dan kun je terecht bij Tastes from the Lowlands of Dutch Kitchen. Hier kun je met kinderen bijvoorbeeld poffertjes, bitterballen of stroopwafels eten.

Schiphol met baby

Bezoek je vliegveld Schiphol met een baby, dan heeft de luchthaven hier ook faciliteiten voor. Zo heb je op het vliegveld een Baby Care Lounge, waar je jouw baby kunt voeden, in bad kunt doen of even kan laten slapen. Ze hebben in deze lounge maar liefst 7 slaapcabines voor baby’s. Op die manier kan je jouw baby even rustig laten slapen.

De ouders mogen dan even bijkomen in deze lounge. Wel is deze faciliteit alleen beschikbaar voor intercontinentale reizigers. De toegang tot deze Baby Care Lounge is helemaal gratis.

Wat te doen op Schiphol met het gezin

Tips Schiphol met kinderen

We hebben ook nog een aantal zaken die van belang kunnen zijn als je gaat reizen met kinderen naar Schiphol. We zetten ze hieronder kort op een rij.

Schiphol App: wil je helemaal op de hoogte blijven van jouw vlucht dan is het handig om de Schiphol App vooraf te downloaden. Je kunt dan op de hoogte blijven tijdens jouw verblijf op Schiphol met kinderen van de vluchttijden, jouw gatenummer en de wachttijden bij security. Je kunt dan ook een berichtje krijgen als je aan boord kan van jouw vliegtuig. Super handig natuurlijk!

Alleen reizen met kinderen: reis je als ouder alleen met jouw kind (eren) dan heb je altijd toestemming nodig van de andere ouder om te gaan reizen. Hier heb je een formulier voor dat je vooraf moet invullen, anders kan het zijn dat je die dag niet kunt vliegen met jouw kinderen.

Ziekte kind: stel dat je kind een bepaalde ziekte heeft (bof, mazelen, rode hond, roodvonk, waterpokken, krentenbaard of de vijfde ziekte), dan heb je een medische verklaring van de dokter nodig om aan te tonen dat je wel mag reizen. Anders kan het zijn dat je op het vliegveld van Schiphol toch voor verrassingen komt te staan en niet mag vliegen met jouw kind.

Onzichtbare beperking: heeft jouw kind een onzichtbare beperking, dan kan vliegen enorm stressvol zijn voor jouw kind. Dan kun je extra assistentie krijgen op het vliegveld. Je kan voor jouw kind een aparte keycord bestellen op deze website, die op de meeste luchthavens in de wereld wordt herkend en waardoor je bijvoorbeeld meer tijd krijgt om in eigen tempo door alle controles te gaan met kinderen.

Aparte stoel in vliegtuig: of je een aparte stoel nodig hebt in het vliegtuig met kinderen, dat kan per vliegmaatschappij verschillen en moet je echt navragen bij jouw vliegmaatschappij. Hier staat Schiphol in principe buiten. Dit geldt overigens ook of je bijvoorbeeld een buggy mee mag nemen tot aan de gate. Dit moet je even navragen bij de luchtvaartmaatschappij of dit kan en mag.

Besparen parkeerkosten: je kan natuurlijk ook naar Schiphol gaan met de trein. Schiphol heeft een eigen treinstation, waardoor je de luchthaven op deze manier makkelijk bereikt. Voor kinderen is het vaak mogelijk om een goedkoop treinkaartje te kopen, waardoor dit een hoop parkeerkosten kan besparen.

Scroll naar boven