Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog met kinderen: 7 top activiteiten!

Kun je je een dag in Schiermonnikoog met kinderen vermaken? Dat was de vraag die we ons stelden toen we zagen hoe klein het eiland was. We hadden echt verwacht dat we binnen een paar uur het hele eiland wel gezien zouden hebben met onze dochter. Niks was minder waar. We waren er een volle dag en hadden er prima een heel weekend kunnen verblijven op dit mooie Waddeneiland! Op basis van onze rondtocht over het eiland zetten we voor jullie de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Schiermonnikoog met kinderen op een rij. 

Schiermonnikoog met kinderen
Kindvriendelijk hotel Schiermonnikoog

Schiermonnikoog met kinderen: algemene informatie

De meeste toeristen bereiken Schiermonnikoog met de boot.  De boten vertrekken vanaf het plaatsje Lauwersoog in Groningen en je kunt de auto voor een paar euro per dag bij de haven parkeren. Het is niet mogelijk om je auto de boot mee op te nemen. Het eiland is ook niet groot, dus dat is ook niet nodig.

Het is mogelijk om met het openbaar vervoer naar de boot te komen. Vanaf Leeuwarden en Groningen rijden er bussen richting de haven van Lauwersoog. Ook op het eiland Schiermonnikoog zelf is het mogelijk om met de bus het eiland te verkennen. Deze bussen (zowel op het eiland als op het vasteland) wachten altijd tot de boot aankomt (ook als hij vertraging heeft). 

Voor de overtocht heb je de keuze uit de sneldienst en de veerdienst. De sneldienst is een kleinere boot die in twintig minuten vanuit Lauwersoog in Schiermonnikoog is en de veerdienst is de grote boot en die doet er ongeveer vijftig minuten over. Je kunt vooraf reserveren op de website van Wagenborg Passagiersdiensten, maar er kunnen behoorlijk wat mensen op de boot voordat de boot vol is. In de vakanties varen er ook extra boten. 

Wij kochten zelf pas kaarten bij de kassa, zodat we op het laatste moment nog konden beslissen (op basis van de weersvoorspellingen) of we zouden gaan of niet. Zo werd het dus last minute Schiermonnikoog met kinderen! Op de boot zelf is het mogelijk om wat te eten en te drinken en je kunt boven op het dek zitten en binnen in de boot. Op de terugweg hoef je je kaartje niet meer te laten zien, aangezien je altijd een retourticket moet kopen voor het eiland. 

Kindvriendelijk hotel Schiermonnikoog
Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog met kinderen #1: Het huren van fietsen

Als je op Schiermonnikoog met kinderen bent, dan moet je een fiets huren! Het eiland leent zicht perfect om met de fiets te verkennen. Er zijn een aantal aanbieders die fietsen verhuren en wij hebben onze fietsen gehuurd bij Fietsenverhuur Schiermonnikoog. Deze aanbieder van huurfietsen stond bij aankomst van de boot bij de haven voor ons klaar en waar andere toeristen nog een tijd in de rij hebben moesten staan, konden wij gelijk op onze fietsen wegfietsen. Echt een goede service van dit bedrijf. Ook toen we de boot terugnamen, stonden ze bij de boot klaar en konden we ze gelijk inleveren en zo op de boot stappen. 

Voor ouders met kinderen heeft het bedrijf een ruime keuze aan opties. Wij hadden de bakfiets voor Sophie gehuurd, maar je kunt ook een kindertandem huren (dat hebben wij op Ameland met onze dochter gedaan), een kinderzitje achterop de fiets of een kinderfiets. Houdt er wel rekening mee dat het best hard kan waaien op de Waddeneilanden en dat het voor kinderen best zwaar kan zijn om zelf te fietsen. 

In een dag kun je al veel van het eiland zien met de fiets. Wij fietsten van de haven naar het dorp Schiermonnikoog toe en vanuit daar zijn we naar het speelbos gefietst. En daarna hebben we een rondje tegen de klok in gefietst via de Wasserman bunker, via de noordelijke stranden naar de vuurtorens en zo weer terug naar het dorp Schiermonnikoog. Een mooi rondje, waar je wel een dag kwijt mee bent als je uiteraard bij de verschillende bezienswaardigheden stopt en af en toe een terrasje pakt. 

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog met kinderen #2 Speelbos Hazenweitje

Speelbos Hazenweitje ligt iets ten noorden van het dorp Schiermonnikoog en is een leuk speelbos voor kinderen om je een uurtje (of twee) te vermaken. Wij hebben al veel speelbossen in Noord- Brabant bezocht en vonden dit ook een erg leuk speelbos. Het bos is ruim opgezet en als je aankomt bij het speelbos heb je gelijk een heel ruim veld met picknickbanken, een voetbalveld en een kabelbaan. Toen wij er waren scheen de zon goed en was het door de bossen behoorlijk windstil (dat heb je op niet zo veel plekken op het eiland ;)). 

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Loop je door naar achteren in het bos, dan kom je een gedeelte tegen waar kinderen met een waterpomp kunnen spelen en staat er een soort van boomhut waar kinderen kunnen spelen. Daarnaast heb je nog een aantal speeltoestellen gemaakt van hout. Zeker als het lekker warm is, is dit een prima plek voor kinderen om te spelen in het bos. 

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Nadat je kinderen in dit speelbos hebben gespeeld is het leuk om het pad iets verder door te fietsen naar de Berkenplas. Dit is een fietstocht van 2 minuten dus daar ben je zo. Bij de Berkenplas is het mogelijk om een drankje te doen op het terras bij het water. Ook bij deze plas heeft Stichting Oerrr een aantal speelelementen aangebracht. Je vindt hier een trekvlot over het water naar een eilandje in de Berkenplas en nog wat andere kleinere speeltoestellen. Samen met het speelbos is dit een prima activiteit wanneer je het eiland Schiermonnikoog met kinderen bezoekt! 

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog met kinderen #3: het dorp Schiermonnikoog

Het dorp Schiermonnikoog is gezellig en het is de grootste plaats op het eiland. Niet dat het meer voorstelt dan een paar straten, maar er zijn genoeg winkeltjes en terrasjes om wat te shoppen en te eten en drinken. Wanneer je van de boot afkomt en het dorp inrijdt kom je eerst langs de leuke speeltuin de Witte Winde. Deze speeltuin heeft behoorlijk wat speeltoestellen (zoals je op de foto’s kunt zien) en het is een leuke plek om te starten wanneer je van de boot af komt. 

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Wat ook leuk is om te doen in het dorp Schiermonnikoog is om even langs de VVV in het dorp te gaan. Het VVV heeft namelijk een leuke speurtocht (Lijtje Minsken) naar de kleinste bewoners van het dorp uitgezet. Bij deze speurtocht krijg je een kaart mee en moet je op zoek gaan naar tientallen poppetjes die verstopt zijn in het dorp.

Deze poppetjes zijn heel erg klein en zo groot als je duim. Het is daarom voor kinderen erg leuk om op een bepaalde plek te zoeken naar de poppetjes. Wij hebben een aantal poppetjes gevonden, maar als je alle poppetjes van de speurtocht wil vinden ben je zo een halve dag bezig. Zeker voor iets oudere kinderen is het een prima activiteit om zelfstandig te ondernemen, terwijl de ouders een drankje doen op één van de terrassen in het dorp. 

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog met kinderen #4: Bezoek de Wasserman Bunker

Het eiland Schiermonnikoog heeft verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en er is zelfs een bunkermuseum op het eiland. Een van de tofste bunkers om te bezoeken op het eiland is bunker Wasserman die midden op het eiland ligt. Zeker voor kinderen is het leuk om te klimmen en klauteren bij deze bunker en de verschillende ondergrondse ruimtes van de bunker te ontdekken. Omdat de bunker op een heuvel ligt, heb je bovenop de bunker ook nog een mooi uitzicht over de omgeving van Schiermonnikoog met kinderen!

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog met kinderen: overige activiteiten

Er zijn op Schiermonnikoog met kinderen nog meer dingen te doen. We zetten de leukste activiteiten hier nog op een rij voor jullie:

#5 Stranden: zeker in de zomer als het warm is kun je prima op Schiermonnikoog met kinderen de stranden van het eiland bezoeken. De stranden zijn ruim en schoon en de kans is klein dat het strand overvol is. Toen wij er waren was het nog iets te fris op het strand, maar in de zomer kun je hier zeker een paar heerlijke dagen op het strand aan vastplakken. 

#6 Westerplas: vinden jij en je kinderen het leuk om met een verrekijker vogels te spotten dan is de Westerplas een ideale plek om dit te doen. Er is een vogelkijkhut op het water dat uitgeroepen is tot mooiste plek van Nederland. Je kunt op Schiermonnikoog sowieso mooie wandelingen maken. Het VVV van het eiland organiseert daarom ook ieder jaar in november een wandelmaand op het eiland. Hierbij zetten ze verschillende wandelingen uit, zoals bijvoorbeeld de culinaire wandeling op Schiermonnikoog

#7 Workshops volgen in een oude stadsbus: in de vakanties is het mogelijk voor kinderen om in een oude stadsbus verschillende workshops te volgen. Kinderen kunnen hier creatief aan de slag met spullen die ze gevonden hebben op het strand, maar ze kunnen hier ook tekenen en schilderen. Deze oude stadsbus is te vinden op het strand bij paal 3.  

Schiermonnikoog met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Waar overnachten in Schiermonnikoog met kinderen?

Doordat het eiland niet supergroot is, is de keuze qua hotels met kamers voor gezinnen dan ook niet zo groot. Je hebt wel een aantal hotels maar daar kun je geen kamers boeken voor een gezin met vier personen en dan moet je meerdere kamers boeken. Het enige hotel waar dit wel kan is Hotel Cafe Restaurant Duinzicht. Hier is het mogelijk om een vierpersoonskamer te boeken. 

Een andere leuke optie met kinderen is Landal Vitamaris. Dit vakantiepark heeft ruime appartementen voor gezinnen met kinderen en ook heel veel faciliteiten voor gezinnen met kinderen, zoals een speeltuin, een zwembad en een wellness. Kijk voor de appartementen van Landal Vitamaris even hier

Wijzelf hebben er voor gekozen om vanuit Groningen een dagtrip te maken naar Schiermonnikoog en wij sliepen dan ook in de stad Groningen. Wij schreven hierover ook het verslag Groningen met kinderen. Uiteraard is hier het aanbod een stuk groter. Wil je het aanbod aan hotels in de stad Groningen zien klik dan even hier.  

Schiermonnikoog met kinderen
Kindvriendelijk hotel Schiermonnikoog

Scroll naar boven