Samarkand met kinderen

Samarkand met kinderen: 5 leuke activiteiten op een rij!

Wat te doen in Samarkand met kinderen? Dat vroegen wij ons af toen we deze stad in Oezbekistan gingen bezoeken met onze dochter. Samarkand is een prachtige stad in Oezbekistan en naast de mooie tempels en gebouwen, kun je genieten van bijvoorbeeld de waterparken in de stad. Wij zetten alle leuke activiteiten die je met het gezin kan ondernemen in Samarkand op een rij. 

Samarkand met kinderen
Samarkand met kinderen

#1 Het Registan Plein

Dé grote highlight van Samarkand is het Registan Plein. Hier vind je dan ook de meeste toeristen. Zonder entreeticket kun je ook prachtige foto’s maken van het plein en de drie grote bouwwerken.

Om de bouwwerken van dichterbij te bekijken en er ook in te kunnen (zeker een aanrader) koop je een ticket van 50.000 Sum (omgerekend ongeveer 4 euro). Kinderen zijn gratis. Het plein gaat ’s ochtends om 8 uur open. Wij waren er om 8 uur en waren dan ook bijna de enige bezoekers (wij waren er in het laagseizoen, juli).

De dag ervoor kwamen we ’s middags langs het plein en toen was het een stuk drukker. Wil je het plein dus in alle rust bezoeken, kom dan vroeg. De gebouwen hier zijn prachtig en je kunt met kinderen veel mooie foto’s maken. Zo heb je de mogelijkheid om je kinderen te fotograferen in traditionele kleding. Dit vond onze dochter erg leuk om te doen!

Samarkand met kinderen
Samarkand met kinderen

#2 Shaki Zinda

Dit is een prachtig complex waar je doorheen kunt lopen. Er zijn veel wat kleine bouwwerken met prachtig blauw/groene mozaïek. Deze zijn donkerder van kleur dan de meeste andere bouwwerken en dus ook weer net wat anders. Naast moskeeën vind je hier ook tombes waar je in kunt. 

Het is zeker de moeite waard om deze plek te bezoeken. Niettemin omdat het toch net wat anders is dan de grote moskeeën die je op de andere plekken aantreft. Je betaalt een kleine prijs voor de entree (een paar euro).

Samarkand met kids
Samarkand met kids

#3 Bibi Khanym moskee

Deze moskee ligt naast de Siab bazaar en daardoor ook gemakkelijk te combineren met een bezoekje aan de markt. Deze markt vonden wij ook zeker een aanrader, omdat ze er van alles verkopen en het ook voor kinderen erg indrukwekkend is om eens op een markt rond te lopen, die ze vanuit thuis niet kennen. Er is hier van alles te zien. 

 Je loopt de Bibi Khanym moskee in door een gigantische boog. Wij hebben niet eerder zo’n hoge boog gezien. Het is echt indrukwekkend. Binnen is een pleintje met wat groene perkjes en prachtig houten deuren. Je betaalt hier een kleine entree (een paar euro). Vanaf deze moskee kun je ook een tuktuk nemen die je naar het Registan plein brengt.

Samarkand met het gezin
Samarkand met het gezin

#4 Siab Bazaar

We gaven het al eerder aan in deze blog dat een bezoek aan de Siab bazaar een aanrader is. De markten in de grote steden van Oezbekistan zijn zeker een bezoek waard. Zeker ook met kinderen. De Siab bazaar is een grote markt waar je van alles kunt kopen. Vis, vlees, groenten, speelgoed, kleding, noten, kruiden etc. 

Het is leuk om een keer over deze markt heen te lopen. De markt ligt vlakbij de Bibi Khanym moskee. Dus een bezoekje aan deze markt is gemakkelijk te combineren.

Bazaar Samarkand
Bazaar Samarkand

#5 Waterpark Samarkand

Je kunt in Samarkand met kinderen ook naar een waterpark gaan. Wij gingen naar Aquapark Sogdiana en dat was prima te doen. Je hebt een aantal glijbanen, waarbij het niet helemaal duidelijk is van welke glijbanen kinderen mogen. De leeftijd dat kinderen in Oezbekistan kunnen zwemmen ligt een stuk hoger dan in Nederland, waardoor er bij veel waterparken ook een hogere leeftijdsgrens ligt bij de glijbanen. 

Voor jongere kinderen heb je ook een heel watergedeelte met wat kleinere glijbanen. Voor een paar uurtjes verkoeling is het zeker leuk om met het gezin naar dit waterpark te gaan. Je kan kaartjes kopen bij de kassa en moet dan iets van waarde achterlaten, waarbij je een bandje krijgt met een nummer. Als je iets van eten besteld dan leggen ze het bonnetje in jouw kluisje en reken je na afloop af. 

Overigens verwacht niet dat er veel mensen Engels spreken bij het zwembad, maar uiteindelijk kom je er wel uit met de mensen. Het is over het algemeen geen onwil. 

 

Waterpark Samarkand
Waterpark Samarkand

Kindvriendelijk hotel Samarkand

We sliepen in het Zarafshon Parkside hotel. Dit is echt een aanrader. Het is een prachtig, pas gerenoveerd hotel met ruime kamers. Het gebouw staat op de Unesco werelderfgoed lijst en ziet er prachtig uit, zowel van buiten als van binnen.

Wij hadden een junior suite en deze was erg ruim. Een ruim tweepersoonsbed en een slaapbank voor onze dochter. Daarnaast hadden we een badkamer met ligbad. Ook zat er bij de kamer een enorm balkon met een eettafel. Hier hebben we regelmatig gezeten om huiswerk te doen met onze dochter en om een drankje te doen. 

Samarkand met kinderen
Samarkand met kinderen

Het ontbijt is erg uitgebreid en goed van kwaliteit. Er is ook een zwembad met een diep en minder diep gedeelte waardoor het ook erg geschikt is voor kinderen. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam en wil je overal bij helpen. Wij hebben echt genoten van de vier nachten die we hier geslapen hebben. Kijk voor meer informatie over het Zarafshon hotel even op de website van het Zarafshon Hotel

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke hotels in Samarkand even hier

Kindvriendelijk hotel Samarkand
Kindvriendelijk hotel Samarkand

Scroll naar boven