Sal met kinderen

Sal met kinderen: eiland Kaapverdië voor gezinnen!

Een vakantie naar Sal met kinderen is top als jullie lekker een week (of twee) naar de zon toe willen! Zoals we al aangaven in onze blog Kaapverdië met kinderen, is het gedurende het gehele jaar een prettig klimaat in Kaapverdië, waardoor je er het gehele jaar naar toe kunt gaan. Het eiland Sal is één van de meest bezochte eilanden van de Kaapverdische eilanden en het gehele jaar bezoeken toeristen het eiland voor een zonvakantie, waaronder ook veel Nederlanders. Naar aanleiding van onze vakantie op eiland Sal, zetten we alle informatie hieronder op een rij.

Sal met kinderen
Sal met kinderen

Sal met kinderen: algemene informatie

Een vakantie naar het eiland Sal met kinderen is top, maar je moet met een aantal zaken rekening houden. We zetten ze hieronder kort op een rij.

  • je hebt te maken met tijdverschil. Het is in de zomer op Sal drie uur vroeger dan in Nederland en in de winter is dit verschil twee uur;
  • je vliegt in iets meer dan zes uur rechtstreeks naar het eiland Sal vanuit Nederland;
  • het eiland Sal is relatief veilig, als je dat vergelijkt met veel andere landen in Afrika. Ondanks je op sommige plekken echt wel armoede ziet, hebben we ons geen moment onveilig gevoeld;
  • het kan lastig zijn om te pinnen op Sal. In Santa Maria heb  je verschillende pinautomaten, maar bij niet alle pinautomaten doet de Europese pas het. Overigens kun je op Sal overal met euro’s betalen;
  • qua stekkers heb je geen aanpassingen nodig;
  • je moet vooraf een formulier invullen om het eiland te bezoeken en vooraf belasting betalen voor het vliegveld.
  • de prijzen op het eiland Sal zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Sal met kinderen
Sal met kinderen

Sal met kinderen #1: de stranden

De meeste toeristen bezoeken het eiland Sal puur voor het klimaat en de mooie stranden. De stranden zijn zeker mooi, maar niet te vergelijken met andere Afrikaanse eilanden zoals bijvoorbeeld de Seychellen. Een van de mooiste stranden op het eiland ligt bij de badplaats Santa Maria. Op Santa Maria heb je mooie witte stranden en een heldere blauwe zee.

Het plaatsje Santa Maria is wel aardig om even door heen te lopen en je hebt hier verschillende barretjes en restaurantjes. Aan de pier van het dorpje zie je verschillende vissers in de weer met hun vissen, maar het mooie strand is hier echt de grootste bezienswaardigheid. In het centrum van Santa Maria heb je ook nog wel een kleine speeltuin voor de kinderen, maar overdag staat deze wel redelijk in de zon.

Een ander mooi strand dat je kunt bezoeken is Ponta Preta beach. Dit is een prima strand om een mooie wandeling te maken en je kunt vanaf dit strand ook helemaal doorlopen naar het strand van Santa Maria. Het is hier een stuk rustiger en helemaal op het einde van het strand vind je hier nog een kleine beachclub, waar je wat kunt eten en drinken met je kinderen.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Sal met kinderen #2: Kitesurfen

Op het eiland van Sal waait het gedurende het jaar op sommige plekken best hard, waardoor de sport Kite Surfen hier vrij populair is. Je hebt op het eiland ook een speciaal strand dat vernoemd is naar deze sport: Kite Beach. Bij dit strand zit ook een surfschool waar je lessen kunt nemen en spullen kunt huren.

Ook bij ons in de buurt van het hotel werd er volop aan kitesurfen gedaan door mensen. Het beste seizoen om te kitesurfen loopt van november tot en met juni. Lessen duren ongeveer twee tot drie uur, waarbij je de basis uitgelegd krijgt op het strand en dan het water in gaat met een gids.

Het is ook mogelijk voor kinderen om te leren kitesurfen op Sal. Houdt er wel rekening mee dat lessen niet goedkoop zijn.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Sal met kinderen #3: Salinas de Pedra Lume

Je kunt op het eiland Sal met kinderen in het oosten van het eiland een soort van zoutmijn bezoeken. Hier wordt zout afgegraven en de grote bezienswaardigheid/ activiteit is het meer dat bij deze mijn ligt. Hier kun je namelijk in ‘zwemmen’. Het water is zo zout dat het hetzelfde effect heeft als de dode zee.

Je blijft dus drijven in dit meer en daarom bezoeken de meeste touroperators deze zoutmijn. Let er wel met kinderen op als je het water in gaat dat ze geen water in de ogen krijgen. Let ook op met wondjes bij kinderen, aangezien dit erg pijnlijk kan zijn. Wij hebben ook gezwommen in dit meer en het heeft wel echt hetzelfde effect als de dode zee. Het water is ook net zo plakkerig, waardoor je best plakkerig uit het water komt.

Bij de mijn zijn wel faciliteiten dat je je zelf kunt omkleden als je het water in wil gaan en je kunt ook een drankje kopen op het terras wat in de buurt ligt van het water.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Sal met kinderen #4: Laguna Buracona (Blue Eye)

Één van de bekendste bezienswaardigheden die je op het eiland Sal met kinderen kunt bezoeken is Laguna Buracona. Hier is een hele toeristenindustrie omheen gebouwd en je betaalt entree om hier naar binnen te kunnen. Binnen heb je een restaurant en kun je wat eten en drinken kopen.

Je kunt hier twee activiteiten ondernemen. Je kunt zwemmen in een soort van natuurlijke lagune die tussen de rotsen is gecreëerd. Dit is een soort van zwembad met vrij warm zeewater, waar toeristen kunnen zwemmen en van de rotsen afspringen. Wij hebben hier ook even gezwommen en het is altijd fijn om even tijdens een tour verkoeling te kunnen vinden van het water.

Daarnaast kun je kijken naar een soort van natuurlijke grot met water, waar op bepaalde tijden van de dag de zon zo schijnt, dat het lijkt of je een oog ziet. Deze grot is wel bijzonder om te zien, maar uiteraard kun je alleen van een afstand kijken en is het voor kinderen misschien een stuk minder interessant.

Kaapverdië met kinderen
Sal met kinderen

Sal met kinderen: Overige bezienswaardigheden

Naast de hierboven beschreven activiteiten die je op het eiland Sal met kinderen kunt ondernemen, zijn er nog een aantal activiteiten die je op het eiland met het gezin kunt ondernemen. We zetten ze hieronder kort op een rij.

#5 Terra Boa: dit is een soort fata morgana die je in het midden van het eiland kunt bewonderen. Je moet hier met de auto wel door een dor woestijnlandschap rijden en de weg is niet altijd helemaal makkelijk om te berijden. Door grote temperatuurverschillen ontstaat er een luchtspiegeling op het land, waarbij het lijkt of er water ligt, maar dat is uiteraard niet echt. Moet je dit perse gezien hebben met je kinderen? Nee, dat denken wij niet, aangezien het ook weer niet super bijzonder is.

#6 Espargos: dit is de hoofdstad van het eiland, maar stel je hier niet al teveel bij voor. Kom je hier net als ons overdag, dan is er niet zo heel erg veel te beleven, omdat de meeste inwoners hier in de toeristenindustrie werken en deze voornamelijk zich in Santa Maria zich afspeelt. Leuk is om even naar het uitkijkpunt van de stad te rijden met de auto. Hier heb je een groot telecommunicatienetwerk staan op deze uitkijkheuvel. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en je ziet ook goed dat aan de randen van de stad er ook wel wat krottenwijken zijn gevormd.

#7 Palmeira: dit is een klein vissersdorpje in het westen van het eiland, waar het ook zeker leuk is om even te bezoeken. Wij zijn er in totaal een half uurtje geweest en hebben vooral even gekeken in de haven van het stadje. Het is een stuk minder toeristisch als bijvoorbeeld Santa Maria en je hebt wel het idee dat je hier meer ziet hoe het dagelijkse leven in Kaapverdië er aan toegaat.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

#8 Zoutvlaktes: je kunt op het eiland Sal met kinderen naar verschillende zoutvlaktes toe. Wij bezochten een zoutvlakten in de buurt van Santa Maria. Leuk om te zien is dat er ook echt mensen aan het werk zijn en dat het niet alleen voor de toeristen bedoeld is. Ook leuk om even een foto te maken, maar je hebt het ook wel in een kwartier gezien. Voor ons was dit bezoek aan deze zoutvlakte een onderdeel van onze tour over het eiland. Voor toeristen met een huurauto is het misschien wel wat lastiger om het terrein van deze zoutbedrijven op te rijden. 

#9 Sharkbay: je kunt in het noorden van Sal met kinderen een bezoek brengen aan dit strand, waar je tussen de baby haaien kunt lopen. Op het strand zijn verschillende ‘aanbieders’ die een soort van tour aanbieden. Zo krijg je een soort van crocks schoenen aan, waardoor je makkelijk door het water kunt lopen en hebben deze gidsen visvoer bij zich, waar de haaien op af komen. Ook liggen er in het water zee egels en zee sterren, die je kunt bekijken. Wij vonden dit wel één van de leukere dingen die je op het eiland kunt doen. Reken voor deze activiteit ongeveer een half uur in. 

Sal met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Waar overnachten op Sal met kinderen?

Je kunt op het eiland Sal met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg resorts te vinden, waar je vaak al kunt boeken bij de bekende vakantieaanbieders in Nederland. Wij sliepen zelf in Riu Funane op het eiland, dat een all inclusive hotel is inclusief een waterpark. Uiteraard hangt hier wel een behoorlijk prijskaartje aan en zijn er goedkopere opties mogelijk op het eiland. Wij zetten hieronder in verschillende prijsklassen de beste opties op een rij.

Budget hotel: Agua Hotels Sal Vila Verde

Middenklasse hotel: Hotel Da Luz

Luxe hotel: Hotel Morabeza

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties op het eiland Sal even hier.

Sal met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Scroll naar boven