Rio de Janeiro met kinderen

Wat te doen in Rio de Janeiro met kinderen? Rio de Janeiro is een bruisende stad, waar je een heerlijk klimaat hebt en waar je prima een hele week kunt doorbrengen met het gezin. Ze hebben mooie stranden, de stad is levendig en er is ook voor kinderen genoeg te doen in de stad! Daarnaast zijn Brazilianen dol op kinderen, waardoor Brazilië sowieso een topbestemming is om met kinderen naar toe te gaan! In deze blog zetten we alle kinderactiviteiten in Rio de Janeiro op een rij.

Beste reistijd Rio de Janeiro met kinderen

Je kan de stad Rio de Janeiro met kinderen het gehele jaar door bezoeken. De stad heeft een heerlijk klimaat en de temperatuur ligt het gehele jaar rond de 30 graden. De kans is dus groot dat jij naar het strand kan als je de stad bezoekt. Wel heb je in bepaalde maanden dat het meer regent dan in andere maanden.

In de maanden augustus tot en met december valt de minste regen in Rio de Janeiro. Je kan dan zeggen dat de beste periode om Rio de Janeiro met kinderen te bezoeken deze maanden is. Bezoek je Rio de Janeiro in het carnaval seizoen, dan kan het uiteraard erg druk zijn in de stad en dan zijn de prijzen van hotels een stuk hoger dan in de rest van het jaar.

Rio de Janeiro met kinderen

Vervoer in Rio de Janeiro

Het openbaar vervoersysteem is in Rio de Janeiro erg goed geregeld! Je kunt je in de stad verplaatsen met de bus, de metro, de tram en zelfs met de veerboot. Je kunt de Riocard aanschaffen voor al deze verschillende vervoersmiddelen. De meeste bezienswaardigheden zijn prima te bezoeken met de metro.

Je hebt in de stad Rio de Janeiro 3 verschillende metrolijnen die je kan nemen. Je kunt ook losse kaartjes kopen in de verschillende metrostations. Je hebt daarnaast ook 2 tramlijnen en die rijden voornamelijk in het centrum van de stad.

De veerboot kun je in de stad pakken, wanneer je een bezoek wil brengen aan de stad Niterói. Wil je met de bus rondreizen door Rio de Janeiro dan is dat al een stuk lastiger dan de metro. Dan kun je misschien beter een taxi bestellen om je te verplaatsen. Zo rijden de Uber taxi’s in Rio de Janeiro en kan dit zeker met kinderen wel een heel fijne manier zijn om je te verplaatsen door de stad. Zorg dan uiteraard er wel voor dat je vooraf op het vliegveld een Braziliaanse simkaart aanschaft, zodat je in de stad overal bereik hebt.

Kinderactiviteiten Rio de Janeiro

#1 Christo Redentor

De bekendste bezienswaardigheid die je in Rio de Janeiro met kinderen kan bezoeken is het Chistusbeeld. Dit is ook één van de nieuwe zeven wereldwonderen en daarom ook wel een bezienswaardigheid die je moet gezien hebben als je een stedentrip maakt naar Rio de Janeiro. Dit beeld is op heel veel plekken in de stad zichtbaar en vanaf de plek waar het beeld staat heb je een prachtig uitzicht over deze stad! Wij vonden een bezoek aan het Christusbeeld in ieder geval heel tof!

Het beeld is 710 meter hoog en het beeld staat op de Corcovado berg in het Nationaal Park Tijuca. Er zijn meerdere manieren om bij het beeld te komen. Zo kan je met een trammetje naar boven gaan of je kan met het openbaar vervoer of een taxi naar het beeld toe rijden. Het trammetje gaat recht de berg op en je doet hier ongeveer 20 minuutjes over om bij het beeld te komen.

Rio de Janeiro met kinderen

Het is ook mogelijk om een taxi naar boven te nemen. Dat is misschien wel de snelste manier om bij het beeld te komen. De goedkoopste manier is met de bus. Je kunt dan de lokale bus nummer 583 nemen vanaf het Copacabana strand die naar Paineiras Corcovado rijdt. Je kan ook de berg beklimmen, maar dat is met kinderen niet aan te raden. De tocht is erg zwaar en er zijn in het verleden incidenten met berovingen geweest.

Uiteraard kan het erg druk worden bij deze populaire attractie en daarom kun je met kinderen het beste het beeld zo vroeg mogelijk gaan bekijken. Om 8 uur heb je entree tot het terrein bij het beeld. Wij vonden het ook erg moeilijk om met al die toeristen een goede foto te maken samen met het beeld er op!

Je kan vooraf online tickets kopen (dit is zeker in de drukke periode aan te raden, zodat je niet in de rij hoeft te staan voor een kaartje) en deze tickets kun je hier kopen.

Rio de Janeiro met kinderen

#2 Suikerbroodberg

Een andere zeer populaire bezienswaardigheid die je in Rio de Janeiro met kinderen kan bekijken is de Suikerbroodberg. Dit is een bekende berg, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad Rio de Janeiro. Dit is dus naast het bezoek aan het Christusbeeld een tweede plek waar je Rio de Janeiro van grote hoogte kan bekijken. En wij moeten eerlijk zijn dat we veel steden in de wereld bezocht hebben, maar dat Rio de Janeiro toch wel de mooiste stad is om van bovenaf te bekijken.

De Suikerbroodberg heeft de naam gekregen vanwege zijn vorm: die lijkt op een suikerbrood. Je gaat hier de berg op met een kabelbaan, die zo’n 1400 meter lang is. Je gaat in twee delen met de kabelbaan hier de berg op. Iedere 20 minuten vertrekt een kabelbaan en je hebt tijdens deze kabelbaanrit al een prachtig uitzicht over de stad.

Wel stoppen ze de cabines vrij vol met mensen, waardoor je natuurlijk niet overal kan kijken. Probeer op de heenweg en de terugweg op een andere plek in de cabine te gaan staan, zodat je 2 keer een ander uitzicht hebt.

Je hebt vanaf de berg een goed zicht op Copacabana Beach en ook zie je het Christusbeeld goed vanaf deze berg. Houdt er rekening mee dat je toch wel een halve dag onderweg bent om deze berg te bezoeken. Zeker als het druk is bij de kabelbaan en je moet wachten voordat je met de kabelbaan naar boven of naar beneden kan.

Rio de Janeiro met kinderen

#3 Santa Teresa wijk

Een van de meest kleurrijke wijken van Rio de Janeiro is de Santa Terese wijk. In deze wijk is het leuk om het ouderwetse trammetje te nemen dat dwars door de wijk heen rijdt. Dit trammetje maakt een rondje, waardoor je de gehele rit kunt blijven zitten en op die manier al een mooi overzicht krijgt van deze kleurrijke wijk.

De lijn is 6 kilometer lang en heeft 4 verschillende haltes. Als je ergens onderweg uitstapt kan het wel moeilijk zijn om daarna nog op te stappen op deze tram, omdat de meeste toeristen het gehele rondje afmaken en er weinig mensen tussendoor uitstappen.

Je hebt in deze wijk ook veel leuke winkels en restaurants zitten. Daarnaast staat de wijk bekend om zijn vele streetart. Het is ook mogelijk om een streetart tour door deze wijk te doen. Daarnaast is de populairste bezienswaardigheid in deze wijk de kleurrijke trappen van Selarón. In totaal heeft de trap 215 treden en is de trap 125 meter lang. Deze trappen zijn versierd met meer dan 2000 tegels die uit meer dan 60 verschillende landen komen.

Rio de Janeiro met kinderen

#4 Copacabana Beach

Het bekendste strand dat je in Rio de Janeiro met kinderen kan bezoeken is Copacabana Beach. In Rio de Janeiro is het bijna altijd heerlijk weer, dus een paar uurtjes verblijven op dit strand is natuurlijk erg leuk! Uiteraard is dit ook het meest toeristische strand van Rio de Janeiro en daarom moet je hier wel erg opletten op jouw spullen. Ga niet zomaar de zee in, waarbij je jouw waardevolle spullen achterlaat op het strand.

Er loopt een boulevard langs het strand en langs de kant van het strand worden allerlei dingen gemaakt van zand, die je kan bekijken en waarvan de maker hoopt dat je hem wat kleingeld geeft. Ondanks het strand van Copacabana het bekendste strand is van Rio de Janeiro, kun je in de stad naar mooiere stranden toe.

Zo kun je in Rio de Janeiro met kinderen ook naar het Ipanema Strand gaan. Dit strand ligt net om de hoek bij Copacabana Beach en je loopt van het ene strand naar het andere strand in ongeveer een kwartier. Op dit strand heb je verschillende sectoren waar mensen liggen. Zo heb je een gedeelte voor jongeren, voor de homogemeenschap en voor iedereen die graag gezien wil worden. Op de stranden van Brazilië is daarom al heel veel te zien door alleen al rond te kijken naar de mensen die op het strand aanwezig zijn!

Rio de Janeiro met kinderen

#5 Favela Rocinha

Wij vonden het erg leuk om deze wijk te bezoeken met een gids. Je hoort toch vaak allerlei verhalen over de verschillende favela’s in Rio de Janeiro en in het verleden ging het er ook heel heftig aan toe tussen de gangs in de wijken en de politie/ leger. Wij gingen met een lokale gids op pad en liepen dwars door de wijk van beneden naar boven.

Onderweg zijn we gestopt bij de moeder van de gids en hebben we ook een kijkje mogen nemen in de woning van deze mevrouw. Wat ons gelijk opviel was dat de binnenkant van de woning veel minder armoedig was dan de wijk er aan de buitenkant uitziet. Wel zie je overal elektriciteitsdraden door de gehele wijk hangen en lijkt het of er geen enkele structuur in zit.

Boven op de berg hebben we nog wat gedronken en heb je ook een prachtig uitzicht over Rio de Janeiro. Je kunt een tour voor een halve dag boeken naar deze favela en tickets voor deze favela tour kun je hier boeken.

Rio de Janeiro met kinderen

Overige kinderactiviteiten Rio de Janeiro

Je hebt naast de hierboven beschreven kinderactiviteiten, nog meer activiteiten die je in Rio de Janeiro kan doen. We zetten de overige kinderactiviteiten in Rio de Janeiro hieronder op een rij!

#6 BioParque do Rio: je kunt in Rio de Janeiro met het gezin ook naar de dierentuin toe. Je hebt hier verschillende van de grote Afrikaanse dieren zoals de olifant, de leeuw, het nijlpaard en verschillende apen. De dierentuin ligt in het centrum van de stad. De online recensies over de dierentuin zijn wisselend, maar dat heb je tegenwoordig wel bijna bij iedere dierentuin in iedere stad.

#7 Fietstocht door Rio de Janeiro: om een goede eerste indruk te krijgen van de stad Rio de Janeiro is het leuk om te gaan fietsen met een gids in de stad! Een nadeel is wel dat dit alleen met kinderen vanaf 12 jaar kan. Ze hebben bij deze tour helaas geen kinderfietsen en kinderzitjes, dus deze fietstour is alleen mogelijk met oudere kinderen. Kijk voor meer informatie over deze fietstour even hier.

#8 Botanische tuin Rio de Janeiro: dit is een perfecte plek om in Rio de Janeiro met kinderen even de drukte van de stad te ontvluchten. Je hebt ook een restaurant in deze tuin liggen, waar je prima kan lunchen. Je kan hier in dit niet al te grote park prima wandelen en met een beetje geluk zie je ook nog aapjes in dit park.

Rio de Janeiro met kinderen

#9 Museo do Amanha: je kan in Rio de Janeiro met de kids ook naar verschillende musea gaan als jullie dat leuk vinden. Het gebouw van Museo do Amanha ziet er spectaculair uit en is erg fotogeniek. Op dinsdag kun je dit museum gratis bezoeken en het is een interactief wetenschapsmuseum. Dit kan ook een leuke optie zijn om met kinderen heen te gaan als het wat minder weer is in Rio de Janeiro.

#10 Catacumba City Park: je kunt hier met kinderen een wandeling maken door het tropische bos en je hebt vanaf het park prachtige uitzichten over de stad Rio. Je kunt in ongeveer 20 minuten naar boven lopen om van het uitzicht te genieten. In het park staan ook veel verschillende beelden.

#11 Boulevard Olimpico: houden jullie als gezin van streetart, dan mag je deze boulevard in Rio de Janeiro niet overslaan. Je hebt hier een enorme muurschildering van streetart kunstenaar Kobra en deze muur is erg fotogeniek.

#12 AquaRio: je kunt in Rio de Janeiro met het gezin ook naar een groot aquarium toe. Je kunt hier veel verschillende tropische vissen bekijken, maar ook grote haaien en roggen. Hoogtepunt van dit aquarium in Rio de Janeiro is de tunnel waar je onder door kunt lopen en waarbij je de grote haaien boven jouw hoofd ziet zwemmen. Ook dit is een leuke kinderactiviteit in Rio de Janeiro als het wat minder weer is.

#13 Fundação Planetário da Cidade do Rio de Janeiro: dit museum staat in het teken van het heelal. Het museum is gericht op wat jongere kinderen en heeft verschillende verdiepingen. Je betaalt maar een kleine entreeprijs om binnen te komen en je kan je hier prima een uurtje vermaken.

#14 Parque Lage: dit park ligt naast de botanische tuin van Rio de Janeiro en daarom zijn deze 2 kinderactiviteiten prima met elkaar te combineren. Je kan ook hier prima wandelen en ook hier is het mogelijk om aapjes te spotten in het park. In het park is een restaurant waar je wat kunt eten en drinken. In de tuin liggen de ruïnes van een kasteel die leuk zijn voor kinderen om te ontdekken.

Kinderactiviteiten Rio de Janeiro

Kindvriendelijk restaurant Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een wereldstad en daarom kun je in Rio de Janeiro met kinderen natuurlijk fantastisch eten. De stad is erg internationaal en daarom zijn er ook genoeg verschillende internationale restaurants. Of je nu van Westers, Aziatisch of Oosters eten houdt, er is altijd wel een restaurant te vinden in de stad waar je terecht kan.

Overigens is het wel een nadeel dat er in veel restaurants in Rio de Janeiro geen kinderstoelen, kindermenu’s en kleurplaten aanwezig zijn. Toch ontvangen de meeste restauranteigenaren kinderen met open armen.

Santa Teresa Hotel: dit is een leuke plek om te gaan lunchen in de wijk Santa Teresa. Je kan hier heerlijk lunchen en het hotel heeft een zwembad, waardoor de kinderen na afloop van het eten nog even kunnen zwemmen. Je hebt bij het eten ook een fantastisch uitzicht over de omgeving van Santa Teresa.

Pasta e Pallone: dit restaurant ligt in de buurt van het beroemde Copacabana Beach en ligt dichtbij het Hilton Hotel. Dit restaurant serveert Italiaans eten, waaronder pasta’s, pizza’s en salades. In het restaurant zelf hangen allerlei voetbalattributen zoals shirtjes van bekende voetballers. De online recensies van dit restaurant zijn erg goed!

Kinderactiviteiten Rio de Janeiro

Kindvriendelijk hotel Rio de Janeiro

Je kan in Rio de Janeiro met kinderen prima overnachten. Je hebt genoeg kindvriendelijke hotels die je in Rio de Janeiro kan boeken met het gezin. Wij hebben gekeken naar de best beoordeelde hotels door gezinnen met kinderen en hebben toen in iedere prijsklasse een hele goede optie gekozen. Klik op de blauwe link voor meer informatie over dit kindvriendelijke hotel.

Budget hotel: Hotel Pousada Irmaos Freyhardt

Middenklasse hotel: Hotelinho Urca Guest House

Luxe hotel: Hilton Barra Rio de Janeiro

Zit er bij de bovenstaande 3 opties geen geschikte accommodatie in Rio de Janeiro voor jullie bij? Geen probleem! Je vindt hier de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties in RIo de Janeiro.

Scroll naar boven