Riga met kinderen

Riga met kinderen: 10 activiteiten met het gezin!

Is een stedentrip naar Riga met kinderen leuk? In principe is de hoofdstad van Letland zeker een bezoekje waard. Al is het maar vanwege het mooie oude centrum. Is er veel te doen voor kinderen? Dat valt wel een beetje tegen. Je kunt je hier prima een dag of twee vermaken, maar dan heb je het ook wel helemaal gezien. We zetten in deze blog de leukste activiteiten die je in Riga met kinderen kunt doen hieronder op een rij. 

Riga met kinderen
Riga met kinderen

Riga met kinderen #1: oude stad

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Riga met kinderen is toch wel de mooie historische binnenstad. Het bekendste plein in de oude binnenstad is het Domplein bij de kathedraal. Je hebt hier prachtige oude gebouwen die in de middeleeuwen gebouwd zijn en je hebt hier ook gezellige terrasjes waar je wat kunt eten en drinken. 

Je kunt een kijkje nemen in de Kathedraal van Riga, dat de grootste middeleeuwse kerk van de Baltische Staten is. In tegenstelling tot vele kathedralen in de wereld betaal je hier wel een paar euro entree per persoon. Je moet daarom even de afweging maken of je het waard vindt om de kathedraal van binnen te bekijken met je gezin.

Je hebt in het oude centrum ook nog het kasteel van Riga staan, maar dat ziet er niet echt als een kasteel uit. Je kan dit kasteel ook niet bezoeken. Wat ook wel leuk is om even bij de centrale markthal van de stad binnen te lopen. Deze hallen zijn behoorlijk groot en ze verkopen er voornamelijk voedsel. Je hebt een apart gedeelte met een vishal en ook een gedeelte met groente en fruit. Verwacht er ook niet teveel van, maar het is wel aardig om er met je kinderen even door heen te lopen. 

Riga met kinderen
Riga met kinderen

Riga met kinderen: de stad verkennen

Je kan op meerdere manieren Riga met kinderen verkennen. We zetten de leukste manieren hieronder op een rij. 

#2 Fietstocht door de stad:  je kunt de stad Riga met kinderen ook vanaf de fiets verkennen. De Nederlandse maatschappij BajaBikes organiseert tours van twee uur door het centrum van Riga onder leiding van een Nederlandse gids. Kinderen kunnen ook makkelijk met deze fietstochten mee. Ze hebben voor kinderen kinderfietsen beschikbaar en voor kinderen die nog te jong zijn om te fietsen, kunnen op een kinderzitje achterop de fiets bij de ouders. Kijk voor meer informatie over deze tours even op de website van BajaBikes en vul bij bestemming Riga in. 

#3 Hop on Hop off bus: heb je weinig tijd in Riga met kinderen en wil je toch veel zien van de stad, dan zijn deze bussen ideaal om veel te zien van de stad. Deze bekende rode dubbeldekker bussen met open dak rijden verschillende routes door de stad. Je ziet de bussen in het centrum staan en je kan ter plekke vaak een kaartje kopen die dan 24 uur of 48 uur geldig is. Met dit kaartje kan je dan deze tijdsperiode zo vaak in- en uitstappen in de bussen als je zelf wil. 

#4 Rondvaart door Riga: je kan Riga met kinderen ook bekijken vanaf het water. De rivier Daugava en Riga Canal liggen rondom de oude stad van Riga en met deze houten boten kom je dus langs verschillende bezienswaardigheden van de stad. De rondvaart duurt in totaal 1 uur en dat is ook meestal lang genoeg voor kinderen. Ook vaar je met de boot onder verschillende bruggen door zoals de Shroud Bridge en Stone Bridge.

Riga met kinderen
Riga met kinderen

Riga met kinderen: natuur

Voor gezinnen die van de natuur en dieren houden, zijn er een aantal opties die je in Riga met kinderen kunt doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#5 Stadspark Mezaparks: in het noorden van de stad ligt dit grote stadspark en je komt in dit park met tramlijn nummer 11 (ongeveer 40 minuten). Het is eigenlijk meer een bos dan echt een park, maar je hebt wel een aantal toffe speeltuinen in dit bos. Leuk is om hier met een familiefiets (die ze hier verhuren) een rondje te rijden door dit grote park. Ook heb je op verschillende plaatsen op de grond een grappige 3d afdruk staan. In dit park ligt ook de dierentuin van Riga, waarbij je dus het park en de dierentuin ideaal met elkaar kunt combineren. 

#6 Riga Dierentuin: deze dierentuin ligt dus in het hiervoor besproken Mezaparks en heeft een aantal grote dieren die je kan bewonderen zoals de leeuw, de giraf, de zebra, de kameel en de ijsbeer. De dierentuin is vrij groot en de entree is als je het met de prijzen van de dierentuinen in Nederland en België vergelijkt goedkoop. Ze hebben ook een nagebouwde jungle met reptielen die de moeite is om te bekijken. Reken er op dat je ongeveer een halve dag kwijt bent met deze activiteit in Riga met kinderen. 

Riga met kinderen
Riga met kinderen

Riga met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten kun je in Riga met het gezin nog een aantal leuke activiteiten doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#7 Latvian Museum of Natural History: wil je graag met je kinderen een museum bezoeken, dan kan dit een optie zijn. Het museum ligt midden in het centrum en kost een paar euro entree. Je hebt in het museum veel vitrines met opgezette dieren en ook mineralen. Een nadeel van het museum is wel dat er weinig informatie in het Engels bij staat, waardoor het soms moeilijk te volgen is. 

#8 Strand: je kunt in Riga ook een dagje naar het strand gaan met het gezin op een warme zomerdag. In het noordwesten van de stad op ongeveer twintig minuten rijden van het centrum ligt Jurmala Beach. Je kunt ook voor iets meer dan een euro met een boemeltreintje vanuit Riga naar dit strand gaan en dan doe je er iets meer dan een half uur over. 

Jurmala Beach is een prima zandstrand waar je verschillende strandtentjes hebt waar je wat kunt eten en drinken. Bij het strand heb je ook een soort van winkelstraat, waar je aan het einde van de straat ook nog een uitkijktoren hebt staan. 

#9 Lido Recreation Centre: dit restaurant met attracties ligt in het zuiden van Riga en met de tram doe je er ongeveer 25 minuten over om er te komen. Naast het eten heb je hier ook genoeg te doen voor kinderen. Zo heb je er in de winter een schaatsbaan en een winter wonderland en in de zomermaanden heb je een soort kleine kermis met verschillende attracties en ook springkussens. 

#10 Jump Space: zoek je nog een indoor activiteit waar je kinderen zich even lekker kunnen uitleven dan is dit indoor trampoline park misschien wel een goede optie. Het is eigenlijk precies te vergelijken met de trampolineparken die we in Nederland kennen en je kunt je hier prima een uurtje (of twee) vermaken met je kinderen. 

Riga met kinderen
Riga met kinderen

Waar overnachten in Riga met kinderen?

Je kunt in Riga met kinderen prima overnachten. Er zijn in de stad genoeg hotels die kamers aanbieden voor gezinnen met kinderen. Als wij kijken naar een hotel dan willen we in het centrum zitten en dat het hotel goed beoordeeld wordt uit minimaal honderd recensies. In iedere prijsklassen zetten we de beste optie op een rij. Klik op de blauwe link voor meer informatie over het hotel.

Budget hotel: Boutique Hotel Monte Kristo

Middenklasse hotel: Hotel Valdemars Riga managed by Accor

Luxe hotel: Radisson Blu Elizabete Hotel, Riga

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Riga even hier. 

Riga met kinderen
Riga met kinderen

Scroll naar boven