Reizen met kinderen: 7 eigenschappen die je kind kan ontwikkelen!

Door te reizen kunnen mensen veranderen en dat is ook zeker bij kinderen het geval. Door een aantal weken of zelfs maanden rond te reizen, kunnen kinderen bepaalde eigenschappen ontwikkelen, die je vooraf niet verwacht had.

Zeker als je vaker reist met je kinderen kunnen deze eigenschappen steeds meer onderdeel worden van zijn of haar karakter. Bij deze de 7 eigenschappen die je kind kan ontwikkelen doordat jullie reizen met kinderen. 

Vakantie Bahamas kind
Vakantie canada met kind

#1: Je kind wordt geduldiger

In Nederland en vele andere Westerse landen draait alles om de tijd. Is iemand een paar minuten te laat, dan zijn de meeste mensen daar niet blij mee.

In veel ontwikkelingslanden speelt de tijd een veel minder grote rol en kijkt men er niet snel van op als de persoon in kwestie een uur te laat komt.

Voor ons kan dit in het begin heel frustrerend zijn, maar als je het steeds meer op zijn beloop laat dan wordt je vanzelf een stuk geduldiger en kom je in een relaxte modus.

Voor je kinderen zal het ook even wennen zijn, dat ze wat langer op die man van de excursie moeten wachten of die bus die langs zou komen, maar ze wennen er vanzelf aan en worden steeds geduldiger. 

Animal Kingdom met kinderen en gezin
Botanic garden Kandy met kind

#2: Je kind wordt zelfverzekerder

Ik weet nog goed dat onze dochter aan het einde van onze reis, steeds meer zaken zelf wilde doen. ‘Nee papa, ik wil zelf bij die Cubaanse barman mijn drinken bestellen’ en daar liep onze vierjarige dochter naar de bar om voor zichzelf een limonade te bestellen.

Op reis ben je steeds in een omgeving die jou niet bekend is en is het zo nu en dan lastig om je hier te redden. Hoe langer je op reis bent, hoe meer je ziet dat je je best goed kunt redden in onbekende situaties en dat heeft je kind natuurlijk ook.

Samoa wereldreis met gezin en kinderen
Cocktail Sri Lanka met kinderen

#3: Je kind wordt steeds creatiever

Op reis heb je minder speelgoed, dan dat je thuis hebt. Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto blijkt dat kinderen die minder speelgoed hadden, veel langer met het speelgoed speelde omdat ze veel meer hun creatieve instinct gebruikte om het speelgoed op meerdere manieren te gebruiken.

Zo zagen wij bij onze dochter dat ze van de spullen van de hotelkamer bijvoorbeeld een winkeltje maakte, waar wij dan iets konden kopen.

Ook dingen die we vonden in de natuur en op het strand werden gebruikt als speelgoed door onze dochter. Je kinderen gaan hun creatieve eigenschappen steeds meer ontwikkelen en worden hierdoor ook steeds minder materialistisch.

Havana hotel kindvriendelijk
Zand kasteel maken Tonga met kinderen

#4: Je kind wordt socialer

Op reis ontmoeten jij en je kinderen steeds nieuwe mensen.

Zeker in de tientallen speeltuinen die wij tijdens onze wereldreis hebben bezocht is het contact tussen kinderen snel gelegd. Waar we in Nederland nog wel vaker op ons eigen zijn, wordt je in sommige landen veel sneller aangesproken door vreemde om een praatje te maken.

Je kind zal steeds makkelijker vriendjes maken door al deze ontmoetingen met onbekende kinderen (die ze meestal niet eens verstaan) en zal een stuk socialer terugkomen als je weer in Nederland bent. 

Havana vakantie met gezin
reisverslag maken

#5: Je kind zal sportiever worden

Als je op reis bent, beweeg je over het algemeen meer dan dat je thuis of op je werk bent. Je maakt flinke wandelingen door een betreffende stad, je beklimt een berg en je speelt uren in de zee.

Dat geldt uiteraard ook voor je kinderen. Doordat je bijna de hele dag buiten bent, beweeg je veel meer dan thuis. Onze dochter die thuis vaak al snel in de buggy ging zitten als we gingen lopen, beklom nu in Sri Lanka ineens een berg helemaal alleen. Wat waren we trots dan ze dat al helemaal zelf kon.

Of die dagen in Hawaii dat ze in de zee op haar bodyboard lag en probeerde te peddelen met haar armen door de zee. De frisse lucht en het vele bewegen zorgen voor een gezonde omgeving voor je kind en je kind zal er alleen maar baat bij hebben.

Rondreis Canada kinderen
canada rondreis 3 weken kinderen

#6: Je kind zal steeds flexibeler worden

Op reis moeten jouw kinderen zich steeds aanpassen aan nieuwe situaties. Kinderen gaan daar over het algemeen heel makkelijk mee om en zijn van zichzelf al erg flexibel.

Hoe langer je op reis bent, hoe makkelijker je kinderen zich aanpassen aan de situatie.

Onze dochter heeft bijvoorbeeld geen een keer geklaagd dat we weer in een andere omgeving sliepen. Ze vond het zelfs wel interessant dat we steeds weer ergens anders aankwamen en was benieuwd waar ze nu weer zou slapen.

Kinderen passen zich enorm snel aan en zolang jullie als ouders in de buurt zijn dan is dat voor een kind over het algemeen al genoeg. 

#7: Je kind zal avontuurlijker worden

Hoe langer we op reis waren, hoe meer onze dochter durfde. Van het beklimmen van bergen tot het lopen over lange, gammele loopbruggen.

Doordat ze iedere dag weer nieuwe avonturen mee maakten met ons en haar grenzen iedere keer weer verlegde, kreeg ze ook steeds meer een drang om nieuwe avonturen te beleven.

Zo beklommen we aan het einde van onze wereldreis in Canada allerlei rotsen, bergen en bomen. 

Natuurlijk zal de ontwikkelingen van de verschillende eigenschappen per kind verschillen, maar je kunt er vanuit gaan dat kinderen zich over het algemeen in positieve zin zullen ontwikkelen. Ben je van plan om op wereldreis te gaan, lees dan al onze artikelen over de voorbereidingen van een wereldreis.

Gezin op reis
vakantie canada vancouver gezin

Scroll naar boven