Reizen door Nieuw-Zeeland met het gezin: per camper of per auto?

Nieuw-Zeeland camper of auto? Alle voordelen en nadelen op een rij!

Reizen in Nieuw-Zeeland met kinderen is geweldig. In eerste instantie leek ons een camper het ideale vervoersmiddel. Uiteindelijk zijn we toch voor een huurauto gegaan. Na een zorgvuldige afweging bleek dat een huurauto op de meeste punten won van de camper. Hieronder de punten van onze afweging met betrekking tot een camper of huurauto in Nieuw-Zeeland met het gezin.

Nieuw-Zeeland camper of auto

# Kosten van vervoer

Toen wij keken naar het huren van een camper, schrokken wij best wel van de kosten. Wij wilden namelijk geen klein busje. In het warme Australië waren we een klein, krap busje al na vier dagen beu en toen waren we nog maar met twee personen. Wij gingen in april naar Nieuw-Zeeland en de kans op regen is dan aanzienlijk en dan wil je niet met je kinderen in een krap busje zitten. 

Een Cheapa 4 Berth leek ons wel een mooie optie met genoeg ruimte voor ons en onze dochter. In april waren de kosten voor deze luxe camper bijna 2.500 euro voor drie weken. Een auto inclusief GPS en kinderstoel kostte voor dezelfde drie weken 600 euro (sunnycars). Dat scheelde dus 1900 euro. Nieuw-Zeeland camper of auto? De auto won qua huurkosten dus ruimschoots. 

Tip; houdt er rekening mee dat wanneer je de oversteek maakt tussen het noorder- en zuidereiland met een grote camper, je bijna het dubbele betaald voor de overtocht per persoon dan wanneer je de oversteek met een auto maakt. Kijk voor actuele prijzen hier. 

huren auto of camper nieuw zeeland met gezin

# Slapen onderweg

De romantiek van de camper is dat je altijd je huisje bij je hebt. Daarnaast zijn er in Nieuw-Zeeland genoeg gratis campings. Uiteraard zijn deze wel erg primitief en heb je dan geen voorzieningen als stroom en dergelijke. Met kinderen kan ik me voorstellen dat je niet helemaal back to basic wil gaan. Ook maak je dan vaak gebruik van de gedeelde faciliteiten van de camping om bijvoorbeeld te douchen.

Wij wilden met onze dochter bij verschillende top- 10 campings te overnachten naar aanleiding van de vele positieve verhalen die wij lazen. De faciliteiten van deze campings  als een speeltuin, zwembad en keuken spraken ons enorm aan. Op de meeste top 10 campings kun je ook een huisje huren. 

In Waitomo verbleven wij op de Waitomo Top 10 Holiday Park in het grootste huisje met twee slaapkamers en eigen badkamer voor 115 euro per nacht. Voor een camper betaal je 15 euro per nacht voor deze camping,

Ook in Coromandel verbleven wij op de Hot Water Beach top 10 camping in een luxe familievilla voor 111 euro per nacht, terwijl een camperplaats hier 11 euro per nacht kost. Het verschil is 100 euro, maar dat bedrag bespaar je al bijna per dag met de keuze voor een auto in plaats van een camper (1.900 / 21 dagen = 90,48 euro).

Op deze manier zaten we in hele luxe accommodaties met ons gezin op een top 10 camping voor bijna hetzelfde geld als dat we een camper hadden gehuurd en in de camper zouden slapen. Dat onze dochter daarbij steeds haar eigen kamer had, woog voor ons zwaar mee. 

Nieuw-Zeeland camper of auto? Op basis van overnachten had de optie met de auto de voorkeur. 

nieuw-zeeland camper of auto
nieuw-zeeland camper of auto

# Bagage

Je spullen uit je koffers kun je in een camper in kastjes plaatsen en in een auto, dien je deze steeds per plek uit te laden. Wel lazen wij online dat het lastig is om je koffers op te bergen in een camper en dat het advies is om buigbare tassen mee te nemen. Wij reisden met twee koffers en twee tassen. We bezochten 6 plaatsen in Nieuw-Zeeland, dus moesten we onze koffer 5 keer zoveel uitpakken met de auto dan bij een camper. Nieuw-Zeeland camper of auto? Op basis van bagage heeft de camper dus onze lichte voorkeur. 

# Snelheid

De maximumsnelheid in Nieuw-Zeeland is 100 kilometer per uur. Beide vervoersmiddelen mogen dit, alleen wordt er aangeraden met een camper om maar 80 kilometer per uur te rijden. Een auto is dus over het algemeen sneller op de plaats van bestemming en met kinderen is dat wel heel fijn. Nieuw-Zeeland camper of auto? De auto wint dus deze battle. 

Let op: een camper verbruikt ook meer benzine dan een auto, dus per gereden kilometer zul je meer kwijt zijn aan brandstof. 

nieuw-zeeland camper of auto
campings Nieuw-Zeeland

# Flexibilteit

In Nieuw-Zeeland is van alles voor kinderen te doen, dus iedere dag zijn we onderweg ergens naar toe geweest. In het geval van een camper, dien je dan de camper te ontkoppelen en met de camper naar de bezienswaardigheid te rijden. Met de auto is dit een stuk makkelijker.

Je spullen liggen in het huisje en je rijdt met de auto gelijk weg. Daarnaast is het makkelijker om even snel een boodschap te doen met de auto. Voor een camper heb je een grotere parkeerplaats nodig dan voor een gewone auto, dus dat kan lastig zijn in een centrum van een stad.

Nieuw-Zeeland camper of auto? De auto is hier dus in het voordeel. 

nieuw-zeeland camper of auto

# Eten

In een camper heb je de mogelijkheid om te koken op een keukentje. Toch heb je bij de meeste grote campings de faciliteiten om te koken of te barbecueën. Daarnaast had je in de meeste huisjes waar wij zaten ook een keuken, waardoor we op basis van eten niet echt een grote voorkeur hadden voor één van de twee vervoersmiddelen. 

In eerste instantie dachten we echt met de camper door Nieuw-Zeeland te gaan reizen, maar toen we alles op een rijtje hadden gezet, bleek de auto op de meeste punten gewoon beter uit te komen. De beste maatschappij in onze ogen is dan Sunnycars, omdat er eigenlijk nooit problemen zijn met deze maatschappij en alles bij de prijs zit inbegrepen. Wij hebben al meerdere malen bij deze maatschappij een auto gehuurd en dat is altijd goed. Bij andere maatschappijen hebben we in het verleden nog weleens problemen gehad. 

Lees ook ons blog over waar je op moet letten bij een huurauto. Kijk voor jullie gezin vooral naar welke punten voor jullie belangrijk zijn en maak dan de juiste keuze.

nieuw-zeeland camper of auto
nieuw-zeeland camper of auto

Conclusie

Wij kozen uiteindelijk om met de auto te reizen door Nieuw-Zeeland, maar wij snappen uiteraard dat er ook genoeg redenen zijn om met een mooie camper op pad te gaan. Je hebt verschillende vergelijkingswebsites van campers, zoals de website van Camper Champ, waar je campers in Nieuw-Zeeland kunt vergelijken

Scroll naar boven