Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka is een erg divers land met heel erg veel bezienswaardigheden op een kleine oppervlakte voor kinderen. Een reisroute kan daarom nog best pittig zijn om samen te stellen.

Je wil met kinderen ook niet in het tempo reizen hoe je vroeger als backpacker een land bezocht, maar je wil natuurlijk wel wat hoogtepunten van het land bezoeken met je kinderen. Je zult daarom keuzes moeten maken, aangezien je niet alles zult kunnen zien in een paar weken tijd.

Wereldreis kinderen
Bezienswaardigheden Negombo met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

hoeveel tijd heb je nodig om het land te bezoeken

De meeste gezinnen zullen tussen de twee en vier weken hebben om het land te bezoeken. Hoeveel plaatsen je gaat bezoeken zal afhankelijk van de tijd en de leeftijd van de kinderen zijn. Wijzelf hadden drie weken de tijd en hebben ervoor gekozen om het rustig aan te doen met onze dochter van vier jaar oud.

Voor ons was onze reis door Sri Lanka ook een onderdeel van een zes maanden wereldreis en daarom zou het ook niet vol te houden zijn als je in ieder land een hoog tempo van reizen hebt. Wat dus de ideale reisroute zal per gezin afhankelijk zijn.

De meeste plaatsen waar wij verbleven zijn, kun je makkelijk in een kortere tijd bezoeken. Daarnaast kun je een overweging maken als je nog bijvoorbeeld een week strand aan je rondreis wil plakken of je dat in Sri Lanka doet of op de Malediven wat op een kleine anderhalf uur vliegen van Colombo af ligt.

Voor de Malediven hebben wij ook een uitgebreid reisverslag geschreven hoe je als gezin niet heel veel geld kwijt hoeft te zijn om op dit paradijs een strandvakantie te beleven. Wij zullen hieronder onze reisroute van drie weken beschrijven en ook nog diverse opties beschrijven waar je als gezin voor kunt kiezen. Voor iedere plaats die wij bezocht hebben, staat een artikel met activiteiten onderaan deze reisblog.  

reisroutes sri lanka
reisroutes sri lanka

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Vervoer in Sri Lanka met kinderen

Aangezien Sri Lanka niet zo heel erg groot is (1,5 keer Nederland) en er verschillende manieren van vervoer per bestemming zijn is het land goed te bereizen. Zo kun je met het openbaar vervoer (bus en trein) reizen of met een auto met chauffeur.

Wij hebben zelf steeds een auto met chauffeur geregeld op de plaats van bestemming en de verschillende redenen dat wij dit ideaal vonden hebben we hier beschreven. Heb je minder budget dan zijn de trein en de bus zeker opties, maar houdt er rekening mee dat de reistijd langer is en dat het op sommige trajecten erg druk kan zijn.

De lokale bevolking maakt zelf ook veelvuldig gebruik van het openbaar vervoer vanwege de lage prijzen. Voor de bus en de trein hoef je in principe niet te reserveren, maar om zeker te zijn van een zitplaats voor je kinderen zouden we dit wel aanraden.

Zeker de trein is een hele belevenis, dus we raden je zeker aan om er een keer gebruik van te maken, al is het maar voor een uurtje. Voor de kortere afstanden op de plaats van bestemming is de tuktuk echt het ideale vervoermiddel en deze zijn echt op iedere hoek van de straat te vinden.    

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroute Sri Lanka

Vliegveld Colombo – Negombo

Negombo – Kandy

Kandy – Dambulla

Dambulla – Nuwara Eliya

Nuwara Eliya – Ella

Ella – Udawalawe

Udawalawe – Mirissa 

Mirissa – Negombo

Reisroutes Sri Lanka met kinderen: Negombo

De meeste reizigers komen aan met het vliegtuig op het vliegveld van Colombo en de meeste reizigers kiezen er voor om gelijk naar Negombo door te reizen. Negombo ligt ook dichter bij het vliegveld, dan de hoofdstad Colombo.

Negombo is meer een dorp, dan de grote stad Colombo en zeker voor gezinnen met kinderen een ideale plek om even bij te komen van de vliegreis. Daarnaast is het ook de plek waar je je reis zult eindigen, dus reken er op dat je hier een dag of twee, drie wel zult verblijven.

Nadat je bijgekomen bent met je gezin in Negombo, regel je een huurauto met chauffeur via je hotel en rijd je richting Kandy. Na een kleine twee uur kun je een mooie tussenstop maken bij het Pinnawela Olifantenopvanghuis, waar je kinderen tegen betaling de olifanten mogen voeren en ze uitleg krijgen over de olifanten die hier opgevangen worden.

Naast het opvanghuis ligt de Millenium Elephant foundation, waar je een rondje kunt lopen met de olifanten en ze kunt wassen. Daarna kun je met de auto de reis vervolgen om na 1,5 uur in Kandy aan te komen. Door deze route te nemen met tussenstop zitten je kinderen niet al te lang in de auto.

Reisroutes Sri Lanka met kinderen
Reisroutes Sri Lanka met kinderen
Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen: kandy

In Kandy kun je de eerste cultuur snuiven van je rondreis door Sri Lanka en dit kan voor sommige ouders ook het vertrekpunt zijn van de treinreis van Kandy naar Ella.  In Kandy kun je verschillende tempels bezoeken en ook de botanische tuinen van Kandy zijn een aanrader om met kinderen te bezoeken. Daarnaast kun je ’s avonds een culturele show bezoeken in deze stad. Verblijf hier tussen de twee en vier dagen, afhankelijk van je eigen reistempo.   

wat te doen in Kandy met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen: dambulla

Extra optie om het noorden van Sri Lanka te bezoeken

Vanuit Kandy zou je met een auto in iets meer dan twee uur naar Dambulla rijden om het noorden van Sri Lanka te verkennen en daar nog meer cultuur te snuiven.

Dambulla is dan een prima plaats om in verschillende dagtrips de steden Anuradhapura (oude hoofdstad met veel tempels en stoepa’s), Mihintale (prachtig uitzicht op de berg), Polonnaruwa (vergelijkbaar met Anuradhapura), de wildparken van Minneriya en Kaudulla en Sigiriya (met Lion Rock en Pidurangala Rock) te bezoeken.

Het voordeel van Dambulla is dat je voor een langere tijd op een plek verblijft en dus niet steeds met je gezin van hotel naar hotel hoeft te gaan. Daarnaast heeft Dambulla zelf ook nog verschillende schitterende rotstempels.

Wijzelf hebben niet voor deze optie gekozen, omdat we voor onze dochter niet de meerwaarde zagen van extra uren reistijd om meer tempels te zien, we al op een andere plaats op safari gingen en de rotsen lastig vonden om te beklimmen met een vierjarige, maar als je oudere kinderen hebt is dit zeker een optie die je kunt overwegen. Als wij zonder onze dochter hadden gereisd hadden we zeker deze bezienswaardigheden opgenomen in onze rondreis door Sri Lanka. Er zijn zelfs dagexcursies vanuit de hoofdstad naar deze plaatsen. 

wat te doen in nuwara eliya

Reisroutes Sri Lanka met kinderen: Nuwara Eliya

Op twee en een half uur rijden met de auto van Kandy ligt het door Britten gestichte plaatsje Nuwara Eliya. Om de reis van twee en een half uur te onderbreken, kun je onderweg op de route pootje baden bij de Ramboda watervallen en een bezoek brengen aan de Bluefield fabriek en theeplantages bezoeken. Deze bezienswaardigheden van Nuwara Eliya liggen toch op de route vanuit Kandy, waardoor je deze reistijd bespaart. Afhankelijk van je reistempo raden we je aan om één tot drie dagen in dit plaatsje te verblijven. 

Reisroutes Sri Lanka met kinderen
Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen: Ella

In iets minder dan twee uur rijdt je vanuit Nuwara Eliya naar Ella met de auto. Een optie om deze reis met de trein te doen is uiteraard ook een aanrader, aangezien de treinreis tussen Kandy en Ella (met tussenstop Nuwara Eliya) als één van de mooiste treinritten wordt gezien ter wereld.

Bedenk dan wel weer dat de reistijd langer is, dan dat je dit traject met de auto aflegt. Overigens kun je er ook voor kiezen om maar een klein stukje van de route per trein af te leggen naar Ella, nadat je al in Ella bent aangekomen. Ella is een heerlijk overzichtelijk backpackers dorpje, waar je leuke trips kunt maken in de omgeving met je gezin. Bezoek een theeplantage, watervallen en beklim met je gezin Little Adams Peak voor een schitterend uitzicht over de omgeving.

Safari Sri Lanka met kinderen
Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen: udawalawe

Op wederom een kleine twee uur rijden van Ella ligt het plaatsje Udawalawe, wat de uitvalsbasis is voor een safari in Sri Lanka. Het plaatsje zelf stelt niet veel voor, maar er zijn enkele top accommodaties met heerlijk zwembad inclusief eten, waardoor je ook niet veel nodig hebt.

In het Udawalawe National Park kun je verschillende safari trips boeken van een paar uur. Dit nationale park is goedkoper dan de meeste andere parken in Sri Lanka. Wijzelf zijn op een safari toer geweest van vier uurtjes en dat was voor onze dochter van vier ook wel lang genoeg.

Het gebied is prachtig en je ziet genoeg wilde dieren. Aangezien er verschillende nationale parken zijn, zul je hier ook keuzes in moeten maken en zul je goed moeten kijken welke parken voor jullie gezin op de route liggen. Over de verschillende nationale parken in Sri Lanka hebben we hier een uitgebreid artikel geschreven.

In Udawalawe kun je in principe na een dag safari verder reizen, maar wij hadden een heerlijk zwembad bij het hotel inclusief eten voor een niet al te hoge prijs, dus wij zijn wat langer op deze bestemming gebleven.

Vanuit Udawalawe naar Negombo is het nog een kleine vier uur rijden en wij zijn met onze auto gestopt onderweg in Ratnapura bij het Lake Serenity Resort en Spa. We hadden vooraf gevraagd of we hier een paar uur konden zwemmen en konden lunchen aan het prachtige meer en dat was geen probleem. Zo hoefden onze dochter niet vier uur lang in de auto te zitten en hadden we een zeer aangename break onderweg. 

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

afsluiting reis op het strand

Zeker met kinderen is het begrijpelijk dat je je vakantie wil afsluiten met een paar dagen aan het strand. Vanuit Udawalawe kun je ervoor kiezen om via de kust terug te rijden (dit is qua reistijd nauwelijks langer). Aanraders voor een paar dagen strand zijn de plaatsen Unawatuna en Mirissa.

Een andere optie is om vanuit Colombo in iets meer dan een uur te vliegen naar de Malediven. Hier hebben wij voor gekozen en dat dit helemaal niet zo duur hoeft te zijn dan je zou denken kun je hier lezen. 

Reizen met kind reis met kind
Malediven met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Reisroutes Sri Lanka met kinderen

Scroll naar boven