Reisroute Australië met kinderen

Welke reisroute door Australië met kinderen gaan we doen? Dat is een vraag die veel gezinnen met kinderen zich stellen als ze besloten hebben om het prachtige land Australië met het gezin te gaan verkennen. Australië is een enorm groot land qua oppervlakte en daarom moet je vooraf goed bedenken welke delen je van het land wil gaan bezoeken. Zeker als je maar kort de tijd hebt, dan moet je keuzes maken. In deze blog zetten we verschillende reisroutes in Australië op een rij en geven we kort weer wat er allemaal te doen en te zien is op deze verschillende routes.

Beste reistijd Australië met kinderen

Je hebt niet 1 beste reistijd om Australië met kinderen te bezoeken en dat komt omdat Australië meerdere klimaten kent en er daarom voor verschillende gebieden een andere beste reistijd is. Dit kan de keuze van een reisroute misschien ook wel makkelijker maken, doordat jullie gewoon kijken waar het op dat moment de beste reistijd is.

Zo heeft het zuiden van Australië een zeeklimaat, heeft het midden van Australië een woestijnklimaat en heb je in het oosten van het land meer een subtropische klimaat. In het noorden van Australië is het qua temperatuur eigenlijk altijd wel goed en in het zuiden van Australië kun je het beste in de zomer van Australië heen gaan. We zetten de beste reistijd van de verschillende gebieden hieronder kort op een rij.

Midden, West en Noord Australië: de temperaturen in het midden en het noorden van Australië zijn altijd goed en je moet hier vooral rekening houden met dat het niet een te hoge temperatuur is. De beste reistijd is dan de maanden mei tot en met oktober. De temperaturen zijn dan niet super warm, waardoor je met kinderen prima de verschillende gebieden kan verkennen. In het westen en het noorden van Australië is het dan ook niet het regenseizoen, waardoor je ook bij de verschillende watervallen kan zwemmen, zonder dat het gevaarlijk is met kinderen.

Zuid en Oost Australië: deze gebieden kunnen in de winter koud zijn (maanden juni, juli en augustus) en daarom kun je deze gebieden het beste in de zomermaanden bezoeken. De beste reistijd is hier van oktober tot en met april. Houdt er wel rekening mee dat in de maanden december en januari (wanneer het hartje zomer is) het hoogseizoen is in deze gebieden en dat de prijzen van accommodaties omhoog kunnen gaan.

Uluru bezienswaardigheden

Vervoer in Australië

Zoals we al in de inleiding van deze blog aangaven is Australië een enorm groot land qua oppervlakte en daarom kunnen verschillende vervoersmiddelen een optie zijn. Wil je namelijk verschillende delen van het land in korte tijd zien, dan ben je wel bijna genoodzaakt om meerdere keren te vliegen. Wij verbleven zelf 2 maanden in het land en hebben toch ook een interne vlucht van Darwin naar Cairns genomen om op die manier tijd te besparen.

Daarnaast kun je Australië ook prima bereizen met het openbaar vervoer en dan voornamelijk de bus. Er rijden tussen de meeste grote steden bussen en dat zijn luxe bussen, waar je prima een nachtje in kan overnachten. Wel kan dit met kinderen wat minder geschikt zijn. Daarnaast is het bij veel bestemmingen ook leuk om de omgeving te verkennen en als je dan steeds afhankelijk bent van het openbare vervoer, dan kun je veel tijd verliezen. Je kan dan beter een auto of een camper huren om de omgeving te gaan verkennen.

Wil je een auto huren in Australië, dan kun je dit prima doen met Sunny Cars. Wij huren de meeste van onze auto’s in het buitenland via deze verhuurmaatschappij, omdat we eigenlijk altijd goede ervaringen hebben met Sunny Cars. Je betaalt 1 prijs en daar zit meestal alles bij inbegrepen en ook vaak het eigen risico. Wij vinden dat altijd een fijne gedachte dat alles goed geregeld is met betrekking tot de huurauto. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Australië met Sunny Cars even hier.

Reisroute Australië langs de oostkust

Voor deze reisroute door Australië met kinderen heb je ongeveer 4 weken nodig. Je rijdt met jullie huurauto of camper van Sydney naar Cairns toe (of andersom) en je bezoekt verschillende plekken langs de oostkust van Australië. In totaal is deze route iets meer dan 2600 kilometer. Je kunt het vergelijken met een retourrit vanuit Nederland naar Zuid-Frankrijk. We zetten hieronder de verschillende bestemmingen op deze reisroute door Australië met kinderen op een rij.

Sydney: de meeste gezinnen met kinderen starten een rondreis door Australië in Sydney. Sydney is een geweldige stad en je moet hier zeker een dag of 4 doorbrengen met kinderen. Je hebt hier verschillende stranden die je in de zomer kan bezoeken, waaronder het bekende Bondi Beach en je hebt verschillende dierenparken en dierentuinen die je in de stad met kinderen kan bezoeken.

Uiteraard is het ook leuk om het wereldberoemde Sydney Opera House te bekijken en zijn er meerdere mogelijkheden om de stad te verkennen, waaronder een toffe fietstocht door Sydney met een gids. Wij schreven over deze stad de blog Sydney met kinderen.

Je hebt hier verschillende overnachtingsmogelijkheden: Kijk voor een overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties in Sydney even hier

Sydney met kinderen

Vanuit Sydney rijd je in ongeveer 8 uur met de auto naar Byron Bay. De perfecte tussenstop is dan Port Macquarie dat precies halverwege de route ligt. Hierdoor kun je de rit in twee ritjes van 4 uur verdelen. Je kan dan in Port Macquarie prima een dagje naar het strand gaan voordat je verder naar het noorden rijdt naar Byron Bay.

Byron Bay: in Byron Bay kun je met kinderen naar het strand, naar een dierenpark en kan je ook in de omgeving snorkelen met schildpadden. Je hoeft hier niet langer dan 1 nacht te verblijven en je kan in principe vanuit Port Macquarie in de ochtend aanrijden en in de middag een activiteit doen in Byron Bay. Je kunt dan in Byron Bay overnachten en dan in de ochtend een activiteit hier doen en dan doorrijden naar Gold Coast dat een uurtje verderop ligt.

Wij schreven over Byron Bay de blog Byron Bay met kinderen en zoek je een kindvriendelijke accommodatie om in Byron Bay te overnachten, kijk dan even hier.

Gold Coast: de Gold Coast staat onder meer bekend vanwege zijn pretparken en dit is een mooie afwisseling van alle stranden die je bezoekt langs deze reisroute in Australië met kinderen. Je hebt hier de pretparken van Dreamworld en Warner Bros Movie World liggen. Ook heb je hier 2 verschillende waterparken liggen die je met kinderen hier kan bezoeken.

Daarnaast kun je ook in Gold Coast verschillende dierenparken bezoeken met de typische Australische dieren en zijn er ook een paar hele mooie stranden die je hier kan bezoeken met het gezin. Wij schreven de blog Gold Coast met kinderen over deze stad. Je kan je hier makkelijk 3 dagen vermaken en dus zijn 2 overnachtingen in Gold Coast geen slechte keuze. Je kan hier de lijst met alle kindvriendelijke accommodaties in Gold Coast vinden.

Gold Coast met kinderen

Brisbane: vanuit de Gold Coast rijd je in een uur naar Brisbane toe. In Brisbane heb je de South Bank Parklands, die leuk zijn om te bezoeken. Je hebt hier een grote lagoon in het midden van de stad en rondom deze lagoon zijn er speeltuintjes en andere dingen die je kan doen met kinderen. Ook kun je een toffe fietstocht in deze stad maken en net als de meeste bestemmingen aan de oostkust van Australië heb je hier verschillende dierenparken die je met kinderen kan bezoeken.

Het is leuk om hier minimaal 2 dagen te verblijven. Wij schreven over de stad de blog Brisbane met kinderen en zoek je een kindvriendelijke accommodatie kijk dan even hier.

Sunshine Coast: vanuit Brisbane rijd je in ongeveer 1,5 uur naar de Sunshine Coast. Vanuit Sunshine Coast kan je een bezoek brengen aan misschien wel de bekendste dierentuin van Australië: de Australia Zoo. Het is ook mogelijk om in de Sunshine Coast te gaan klimmen met kinderen. Ze hebben hier verschillende klimparken liggen voor kinderen van alle leeftijden. Ook heb je hier natuurparken liggen, waar je met kinderen lekker kunt gaan wandelen. Ook bij Sunshine Coast kun je prima 2 dagen verblijven. Wij schreven de blog Sunshine Coast met kinderen over deze stad.

In de buurt van de Sunshine Coast ligt ook Noosa Heads, waar je een mooie nationaal park hebt liggen en waar je op de rivier kunt gaan kajakken met kinderen. Je kan je hier prima een hele dag vermaken aan de oostkust. Kijk voor meer informatie over overnachten in Sunshine Coast even hier. Voor meer informatie over deze bestemming lees onze blog Noosa Heads met kinderen.

Sunshine Coast met kinderen

Fraser Island: dit is een mooi eiland om te bezoeken langs de oostkust van Australië met kinderen en het vertrekpunt is hier de plaats Hervey Bay. Hervey Bay ligt vanaf Noosa op ongeveer 2 uur rijden. Fraser Island heeft verschillende mooie stranden, een scheepswrak en mooie natuur. Het is mogelijk om het eiland met de eigen auto te bezoeken, maar wij hebben dit eiland bezocht met een georganiseerde tour van 2 dagen.

Met kinderen kun je er ook voor kiezen om een lange dagtocht te maken naar Fraser Island. Kijk voor meer informatie over deze dagtochten naar dit eiland even hier.

Whitsunday eilanden: vanaf Hervey Bay is ongeveer 900 kilometer om in Airlie Beach te komen en je doet hier met de auto een kleine 10 uur over. Dit is de langste reis op deze route en je kan uiteraard deze route ook opknippen en er 2 of 3 dagen over doen en onderweg in verschillende kustplaatsjes overnachten. Airlie Beach heeft een hele fijne lagoon midden in het centrum, waar je met kinderen lekker kunt zwemmen en relaxen.

Vanaf Airlie Beach kun je ook een bezoek brengen aan de Whitsunday eilanden. Dit zijn echt prachtige eilanden met witte stranden en je kan hier ook prachtig snorkelen bij het Great Barrier Reef. Voor het boeken van een halve dag tour naar de Whitsunday eilanden kun je hier kijken. Voor het boeken van een volledige dagtour naar de eilanden kun je hier kijken. En wil je twee volle dagen de Whitsunday eilanden met kinderen bezoeken, dan kun je dat doen op een zeilschip en dan kun je hier meer informatie vinden.

Wij schreven over Airlie Beach de blog Airlie Beach met kinderen.

Airlie Beach met kinderen

Cairns: vanaf Airlie Beach is het weer bijna een volle dag rijden naar Cairns toe. Cairns vonden wij een heel relaxte stad, waar ze ook wederom een lagoon midden in het centrum hebben. Verder kun je in Cairns ook tripjes maken naar het Great Barrier Reef en zijn er in deze stad nog meer kinderactiviteiten te doen. Lees uitgebreid over deze stad in het noordoosten van Australië in onze blog Cairns met kinderen. Je kan in deze stad prima 4 dagen verblijven en daarna terugvliegen naar Sydney om vanaf daar weer naar huis te vliegen.

Kijk voor de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties in Cairns even hier.

Dan zit je in totaal op 3 weken als je snel reist. Wil je het wat meer op het gemak doen en over de wat langere ritten meerdere dagen doen, dan kun je je hier prima 4 volle weken vermaken.

Reisroute Australië in het zuiden van Australië

Je begint met deze reisroute wederom in Sydney en uiteraard is ons advies hier hetzelfde dat je je prima een dag of vier in deze grootste stad van Australië kan vermaken. Je kan dan vanuit Sydney rechtstreeks naar Melbourne reizen met de auto, maar dat is een rit van 9 uur en dan kun je met kinderen er beter voor kiezen om in een aantal dagen van Sydney naar Melbourne te reizen en verschillende badplaatsen aan de kust aan te doen.

Zo rijd je in ongeveer 2,5 uur vanuit Sydney naar Jervis Bay aan de kust. Jervis Bay heeft het witste strand ter wereld en het is leuk om hier even een paar uurtjes naar toe te gaan. Je hebt hier ook een nationaal park dat je in Jervis Bay kan bezoeken. Je rijdt daarna verder langs de kust en je komt dan langs de Saphire Coast. Hier doe je ongeveer 4 uur over met de auto. Prima plek om een dagje te stoppen en hier ook te genieten van de stranden. Zorg er uiteraard wel voor dat je deze route in de zomer van Australië doet, zodat het ook lekker is om naar het strand te gaan.

Vanaf Saphire Coast reis je door naar Lake Entrance en ook deze route duurt ongeveer 3,5 uur met de auto. Je kan hier met kinderen verschillende mooie meren bezoeken. Vanaf Lake Entrance rijd je dan in ongeveer 4 uurtjes met de auto naar de tweede grootste stad van Australië: Melbourne. Melbourne is een toffe stad, waar genoeg te doen is voor kinderen.

Sydney met kinderen

Melbourne: in deze stad kun je je prima een dag of 4 vermaken. Er zijn genoeg kinderactiviteiten in de stad om een hele toffe tijd hier te hebben. Je kan naar de dierentuin, een pretpark, naar Lego Discovery Centre, een klimpark en je kan vanaf Melbourne met kinderen verschillende leuke dagtrips maken. Wil je meer weten wat je met kinderen allemaal in Melbourne kan doen, lees dan onze blog Melbourne met kinderen.

Zoek je een plek om te overnachten in Melbourne, kijk dan even hier.

Great Ocean Road: vanaf Melbourne kun je in een paar dagen de Great Ocean Road bezoeken. Je hebt hier minimaal 2 dagen voor nodig als je het rustig aan wil doen met kinderen. Op de Great Ocean Road heb je verschillende kustplaatsjes, waar van alles te doen is voor kinderen en onderweg heb je fantastische uitzichtpunten waaronder het bekende uitzichtpunt van de 12 apostelen.

De Great Ocean Road eindigt als je hem van oost naar west rijdt bij het plaatsje Warrnambool. Wil je meer informatie over de Great Ocean Road, lees dan onze blog die we hierover hebben geschreven: de Great Ocean Road met kinderen.

Zoek je fijne overnachtingsplekken voor het gezin in Warrnambool? Kijk dan eventjes hier voor de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties.

Kinderactiviteiten Great Ocean Road

Je kan dan vanaf Warrnambool door rijden naar het westen naar de grote kustplaats Adelaide. Ook dit is weer een grote stad in Australië en dat betekent dat je hier ook weer verschillende kinderactiviteiten kan ondernemen.

Adelaide: in deze stad kun je ook prima 3 dagen verblijven met kinderen. In de stad heb je een dierentuin, een waterpark en een klimpark voor kinderen. Je hebt er kindvriendelijke musea, nationale parken en leuke stadsparken met verschillende speeltuintjes. Ook zijn hier genoeg leuke restaurants te vinden en overnachten is hier ook geen probleem! Lees meer over deze stad in onze blog Adelaide met kinderen.

Kijk voor een overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties in Adelaide even hier.

Reisroute door het midden van Australië

De reisroute in het zuiden van Australië kan dan stoppen, maar je kan jouw reis ook verlengen met deze reisroute die door het midden van Australië gaat. Je gaat dan van Adelaide naar Darwin toe en wij hebben dit ook gedaan, maar dit is wel hele stukken rijden, waar je niet al teveel ziet onderweg (behalve eindeloze vlaktes).

Vanaf Adelaide kun je helemaal door het binnenland van Australië met kinderen rijden naar de woestijn van Australië, waar ook het prachtige Uluru ligt. Je rijdt met de auto over deze route ongeveer 16 uur. Wij hebben deze route opgedeeld en zijn onderweg nog gestopt bij het nationale park van Flinders Range, waar we heel veel kangoeroes hebben gezien en in het bijzondere mijnwerkersstadje Coober Pedy.

Uluru: dit is één van de hoogtepunten van veel toeristen hun reis door Australië. Veel toeristen vliegen ook van Adelaide, Melbourne of Sydney naar Ayers Rock. Je hebt hier verschillende rotsen die je kan bekijken, waarbij de enorme rots van Uluru wel het hoogtepunt is van het gebied. Je kan hier prima een dag of 2 verblijven. Houdt er wel rekening mee dat het in de zomermaanden hier wel erg warm kan zijn.

Uluru met kinderen

Overigens kan het wel lastig zijn om te overnachten in dit gebied aangezien er weinig accommodaties in de omgeving zijn waar je met gezinnen met kinderen kan overnachten. Een optie hier kan zijn het Sails in the Desert hotel. Dit is wel een prachtig hotel, waar ze familiekamers hebben voor gezinnen met kinderen. Kijk voor meer informatie over dit hotel even hier.

Wij schreven over dit gebied de blog Uluru met kinderen.

Vanaf Uluru is het nog een kleine 2000 kilometer naar het noorden van Australië naar de plaats Darwin. Wij hebben dit in 2 dagen gedaan, maar dat waren wel extreem lange dagen. We hebben nog overnacht onderweg in de plaats Mataranka, waar we gerelaxt hebben in warmwaterbaden. Een nadeel van deze route is dat er niet super veel te zien is en dat je vrij lang in de auto zit. Darwin is dan wel weer een leuke plaats, waar ze twee toffe nationale parken hebben die je kan bezoeken. Wij schreven over de bestemming Darwin de blog: Darwin met kinderen.

Darwin heeft ook als voordeel dat het een tropisch klimaat heeft en dat het er bijna altijd goed weer is. Hierdoor kun je hier ook prima een hotel met een zwembad boeken en een paar dagen relaxen aan het zwembad. Kijk voor een overzicht van alle hotels voor gezinnen in Darwin even hier.

Kinderactiviteiten Darwin

Reisroute Australië langs de westkust

Houden jullie als gezin meer van de natuur, dan is een reisroute in Australië langs de westkust een leuke optie. Je bezoekt dan voor een groot deel de Outback van Australië en je legt van Perth naar Broome ongeveer 2000 kilometer af met de auto. Je huurt dan in Perth een auto en levert de auto in Broome weer in.

Je kan overigens ook een rondje maken, waarbij je weer terugrijdt naar Perth. Houdt er dan uiteraard rekening mee dat je ongeveer een dubbele afstand aflegt. Wij hebben deze reisroute zelf niet afgelegd, dus is het wel wat lastiger om hier wat over te vertellen, dus geven we hier kort de route weer die je eventueel kan rijden met kinderen.

Perth: dit is de grootste stad in het westen van Australië en je kan hier makkelijk een dag of 4 verblijven met kinderen. In Perth kun je naar de dierentuin, je hebt hier mooie stranden, een leuk stadspark, een tof eiland dat je kan bezoeken en dan zijn er nog verschillende dagtrips en tours die je kan boeken met kinderen, zoals bijvoorbeeld een walvissentour. Wil je meer informatie over Perth, lees dan onze blog Perth met kinderen.

Zoek je een accommodatie om te overnachten in Perth met kinderen? Kijk dan even in het volledige overzicht van kindvriendelijke accommodaties in Perth.

Perth met kinderen

Vanuit Perth rijd je dan met een auto of camper naar het noorden toe langs de kust naar de plaats Broome. Je kunt dan stoppen in Geraldton, waar je verschillende natuurparken hebt, maar ook mooie eilanden die je kan bezoeken. Vanaf Perth rijd je in ongeveer 4 uur naar Geraldton toe. Je kan dan vanaf Geraldton verder rijden met de auto naar de plaats Denham. waar je ook onder andere Shelf Beach hebt liggen, dat een strand is met alleen maar schelpen. Ook hier heb je verschillende nationale parken die je kan bezoeken. Je kan hier in de omgeving ook heel goed snorkelen.

Vanaf hier kan je in ongeveer 7 uur doorrijden naar Exmouth, waar het mogelijk is om te snorkelen met walvishaaien. Je kan deze route nog opdelen in twee stukken, door te overnachten in Carnarvon. In Exmouth heb je hele mooie stranden liggen en kun je een bezoek brengen aan het Cape Range National Park.

Vanaf Exmouth kun je doorrijden met de auto naar het Karijini National Park. Dit is één van de mooiste natuurparken van Australië. Je kan hier met kinderen verschillende wandelingen maken door de natuur en je kan hier prima een dag of 2 tot 3 verblijven in dit nationale park. Vanaf dit nationale park kun je dan doorrijden naar het noorden naar het plaatsje Broome.

Hier is genoeg te doen om je een dag of 2 tot 3 te vermaken. Er is een waterpark, verschillende musea en ook verschillende dierenparken die je kan bezoeken. Wil je overnachten in de stad Broome? Kijk dan even in het overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties in Broome.

In dit gedeelte van Australië is nog veel meer natuur te ontdekken, maar wij vinden het lastig om hier advies over te geven, aangezien wijzelf dit gedeelte in de 2 maanden die wij door Australië hebben gereisd niet bezocht hebben. Zoals je ziet kan je dus makkelijk een paar maanden reizen door Australië met kinderen. Er is genoeg te doen en te zien.

Wel is een nadeel dat de afstanden tussen de verschillende bestemmingen enorm zijn en dat wanneer je met de auto dit land gaat verkennen, dat je veel in de auto zit. Toch is het geen reden om dit prachtige land niet te bezoeken. Wij hebben hier echt in de 2 maanden dat we het land bezochten een fantastische tijd gehad!

Scroll naar boven