8 goede redenen waarom de nieuwe reisgids online te vinden is

Ze zijn nog steeds enorm populair onder reizigers en veel reizigers varen blind op alle tips die beschreven staan in deze boeken: reisgidsen! Lang geleden hebben wij zelf ook van ieder land dat we bezochten een reisgids (vaak de Lonely Planet) gekocht. Tegenwoordig zijn deze papieren reisgidsen voor een groot deel overbodig om mee te nemen en geven wij acht goede redenen waarom de nieuwe reisgids online te vinden is.

sparen voor reizen
Reisroutes Nieuw-Zeeland

#1 Papieren reisgidsen zijn vaak op veel vlakken gedateerd

Uiteraard krijgen de meeste reisgidsen een update eens in de zoveel jaar, maar toch maakten wij regelmatig mee dat we een restaurant hadden gevonden in een reisgids en dat dit restaurant al twee jaar niet meer bestond.

Over het algemeen kun je op het internet via websites als Tripadvisor de laatste up to date informatie vinden over een bezienswaardigheid of restaurant.

Voor top bezienswaardigheden als de Taj Mahal in India staan hier al meer dan 30.000 beoordelingen door reizigers, waardoor je een goed beeld krijgt van de huidige situatie door zeer recente beoordelingen te bekijken.

#2 Papieren reisgidsen zijn niet geschreven voor ouders met kinderen

Doordat reisgidsen als de Lonely planet een hele brede doelgroep hebben, richten ze zich vooral op de gehele doelgroep en lees je in reisgidsen bijna nooit waar juist die leuke grote speeltuin zit, waar je kinderen de gehele middag kunnen spelen. 

Online heb je wel veel diversiteit in websites en websites die zich volledig richten op een bepaalde doelgroep bijvoorbeeld wandelaars, gezinnen met kinderen of strandliefhebbers. Hierdoor vind je online veel beter alle informatie die voor jou noodzakelijk is.

reisgids online
rondreis Vancouver met kinderen

#3 Papieren reisgidsen zijn enorm zwaar en bevatten veel overbodige bladzijden

Stel je gaat op wereldreis naar verschillende landen, dan zul je veel reisgidsen nodig hebben en als die allemaal mee moeten in je bagage moet je veel extra kilo’s meeslepen op je reis.

Deze reisgidsen zijn vaak erg uitgebreid en vaak ook vrij dik. Toch gebruik je vaak uit de reisgids maar misschien 20% van de gids, omdat er alle bestemmingen in een land in beschreven staan en jij met je gezin maar naar een aantal plekken gaat.

Voorkom deze extra kilo’s en laat al die reisgidsen thuis (of beter nog koop ze niet meer en ga een middagje naar de plaatselijke bibliotheek en lees je daar in).

wat neem je mee op wereldreis
reisgids online

#4 Door handige apps te gebruiken, worden veel gedeeltes in de papieren reisgids overbodig

Een app die wij enorm veel gebruikt hebben op reis is maps.me, waar je vooraf hele kaarten kunt downloaden als je op reis gaat en je gelijk op de plaats van bestemming ziet waar je loopt.

Als je vooraf de belangrijkste plekken in de stad waar je heen wilt voorziet van markeringen, zul je nagenoeg nooit meer fout lopen. Ook als je in een taxi zit, is deze app ideaal omdat je gelijk ziet of de taxi daadwerkelijk naar de bestemming rijdt en geen rare omwegen maakt.

Het is daarnaast regelmatig voorgekomen dat we de chauffeur het laatste stukje moest navigeren met onze app naar de bestemming toe. Het voordeel van deze app is ook dat je geen internet nodig hebt. 

Het kaartje in een papieren gids geeft dan wat dat betreft heel weinig informatie.

#5 Papieren reisgidsen zijn vaak erg prijzig

Indien je op wereldreis gaat en tien landen wil bezichtigen, zul je voor al die landen afzonderlijk een reisgids moeten kopen.

De meeste reisgidsen kosten al snel een euro of 20, wat betekent dat je zo al 200 euro kwijt bent voor informatie die je vaak ook op het internet kunt vinden. 

Whistler Canada met kinderen
Vaduz bezienswaardigheden

#6 De tips die in papieren reisgidsen staan zijn vaak druk bezocht en erg prijzig

Doordat veel reizigers gebruik maken van dezelfde reisgidsen als bijvoorbeeld een Lonely Planet, gaan de meeste reizigers ook af op de tips die door de Lonely Planet gegeven worden in de gids.

Zo kan het dus zijn dat ze een bepaalde tip geven voor een rustige bestemming in een bepaalde stad, maar dat dit soort plekken juist enorm druk bezocht worden door al deze reizigers die deze tips nalopen.

Doordat veel van deze accommodaties, eetgelegenheden en bezienswaardigheden druk bezocht worden, zie je de prijzen ook enorm stijgen. Het bekende principe van vraag en aanbod

Valencia met kinderen
Reis Havana met kinderen

#7 Met een papieren reisgids in de hand ben je sneller een doelwit in het buitenland

Je ziet op reis vaak reizigers rondlopen met een reisgids onder de arm of druk aan het zoeken in de reisgids terwijl ze over straat lopen.

Dit trekt natuurlijk vaak oplichters en andere criminelen aan die zien dat je niet bekend bent in de omgeving en daar kunnen zij gebruik van maken.

Zorg dat je vooraf weet waar je naar toe wil gaan en probeer je zoveel mogelijk te gedragen als de lokale bevolking, dan val je ook een stuk minder op in het buitenland. 

Reis Havana met kinderen
mooiste plekken Sardinië

#8 Het uitzoeken van een reis levert al veel voorpret op

In veel reisgidsen staan allerlei reisroutes beschreven en staat precies weergegeven waar je allemaal moet zijn.

Toch is het veel leuker om zelf een reisroute samen te stellen met je gezin, door vooraf online inspiratie op te doen. Het uitzoeken van een reis samen met je gezin geeft vaak al enorm veel voorpret.

Ieder gezinslid kan aangeven wat hij of zij graag wil gaan doen en wil bezoeken en op basis daarvan kun je dan je ultieme reisroute samenstellen. 

Toen wij op wereldreis gingen, zijn we zeker wel een keer naar de bibliotheek geweest om wat reisgidsen door te lezen, maar we merken dat we er steeds minder gebruik van maken. Online konden wij al zoveel vinden, dat we zelf een document in elkaar hebben gezet van ongeveer 25 a4’tjes wat we uiteindelijk hebben meegenomen voor alle 12 landen die we bezochten.

Meer dan 95% van de informatie die wij hebben opgeschreven komt van online bronnen en maar zeer weinig van de traditionele reisgids.

Scroll naar boven