Reis Havana (Cuba): mini reisgids voor gezinnen!

Havana is een prima bestemming om je rondreis door Cuba te starten als gezin. Ondanks dat er niet zo heel veel activiteiten voor kinderen zijn in de stad, is het wel leuk om een paar dagen in de stad te verblijven. Ondanks dat Havana in vervallen staat is, heeft het toch wel ons hart gestolen op onze wereldreis. Wij zullen in dit blog vertellen wat wij met onze dochter allemaal ondernomen hebben in deze stad en wat leuk is om te doen met kinderen in Havana.

Reis Havana met kinderen
Reis Havana met kinderen

Havana met kinderen #1: Maak een rondrit in een klassieke auto door de stad.

Wil je een indruk krijgen van deze mooie stad en wil je niet teveel lopen met je kinderen, dan is een rondrit in een klassieke auto echt een must do! Op iedere hoek van iedere straat in Havana zie je deze auto’s staan, dus het is niet moeilijk om een tour te boeken. Onderhandel wel goed met de chauffeur in kwestie, aangezien de prijzen nogal verschillen.

Tijdens deze tour rijdt de chauffeur je door de stad. Wij hadden een cabriolet en onze dochter vond het heerlijk om zo vervoerd te worden door de stad.

Daarnaast is het leuk om op Plaza de Revolucion foto’s te maken met de auto.

De meeste tours duren een uurtje. Wil je voor langere tijd een auto huren op Cuba lees dan het reisblog huurauto Cuba

Reis Havana met kinderen
Reis Havana met kinderen

Havana met kinderen #2: Ga zwemmen bij hotel Sevilla

Hotel Sevilla ligt midden in de stad en het is jammer dat het hotel geen echte kamers voor ouders met kinderen heeft. Toch kun je wel genieten van de faciliteiten die het hotel te bieden heeft. Zo gingen wij hier iedere ochtend bij dit hotel ontbijten. We betaalden hier tien euro per persoon voor en voor onze dochter was het gratis. Het uitgebreide ontbijtbuffet was een heerlijke start van de dag.

Daarnaast kun je hier ook gebruik maken van het zwembad van het hotel. Voor een paar euro kun je een kaartje kopen voor het zwembad en aan het zwembad ook heerlijk lunchen. Wij zaten zelf in een fantastisch relatief goedkoop appartement midden in een volkswijk in Havana, maar hadden overdag wel alle faciliteiten van een duur hotel.

Reis Havana met kinderen
Vakantie Havana met kinderen

Havana met kinderen #3: Ga een paar uur naar het lokale speelpark

Het Parque Cespedes la Maestranza ligt midden in het centrum van Havana en is erg leuk om met kleine kinderen naar toe te gaan. Naast speeltoestellen, vindt je hier ook springkussens en zelfs een reuzenrad. Uiteraard is het wel allemaal een beetje oud, maar je maakt op deze manier wel snel contact met de lokale bevolking (wij waren de enige toeristen).

Je betaalt een klein bedrag entree (echt een paar cent) en binnen in het park betaal je voor de grote springkussens ook een klein bedrag. Voor een paar uurtjes speelplezier met kleine kinderen moet je hier zijn.

Reis Havana met kinderen
Reis Havana met kinderen

Havana met kinderen #4: Doe een drankje op Plaza Vieja

Havana heeft een aantal leuke pleinen om te bezoeken en Plaza Vieja was bij ons de favoriet. Je kunt hier eten en een drankje doen en het plein is groot genoeg, zodat de kinderen zich ook kunnen uitleven. Onze dochter heeft op het plein een hele tijd zitten kleuren met wat lokale jongetjes, terwijl wij ondertussen een drankje aan het doen waren.

Andere bekende pleinen in het centrum van Havana zijn Plaza de Armas en Plaza de la Cathedral. Het oude centrum is sowieso leuk om doorheen te slenteren.

Overal is wel iets te zien en uit allerlei cafés hoor je muziek.

De stad maakt dan ook vooral indruk door hoe de stad en zijn bewoners zijn. Het ziet er allemaal oud en vervallen uit, maar toch heeft het wel een bepaalde sfeer.  

Reis Havana met kinderen
Reis Havana met kinderen

Havana met kinderen #5: Bezoek het chocolade Museum

Het is niet echt een museum, maar gewoon een tentje waar je van allerlei dingen kunt eten en drinken met betrekking tot chocolade. Dit zal de meeste kinderen wel als muziek in de oren klinken. Ben je de hitte van buiten even beu, dan is het er binnen heerlijk koel.

Een ander museum wat wij hebben bezocht is het museum van de revolutie. Maar dat vonden wij niet zoveel voorstellen en zeker met kinderen kun je dit museum wel overslaan. We stonden dan ook na een half uurtje weer buiten.

Havana is vaak het startpunt voor een reis door Cuba. Wil je door het land heen reizen lees dan ook eens de blog van een medeblogger over een reisroute voor drie weken Cuba

Reis Havana met kinderen
Reis Havana met kinderen

Hoe kom ik in het centrum van Havana met kinderen?

Het merendeel van de toeristen neemt de taxi naar het centrum. Deze kost ongeveer 30 CUC, wat ongeveer 26 euro is. De chauffeur die ons naar het centrum heeft gebracht, heeft ons ook geholpen met het regelen van geld op het vliegveld.

Reis Havana met kinderen
Reis Havana met kinderen

Is het moeilijk om aan Cubaans geld te komen?

Nee het is niet moeilijk om aan geld te komen, maar het is wel anders dan in de meeste landen. Je kunt in Cuba bijna niet pinnen, dus moet je geld wisselen. Dit kan op het vliegveld en de meeste hotels prima en wij hadden niet het idee dat we afgezet werden.

Havana reis vakantie met kinderen
Reis Havana met kinderen

Heb je een visum nodig in havana met kinderen?

Ja je hebt een visum nodig en die kun je voor je reis makkelijk aanvragen. Het enige wat je nodig hebt is dat je paspoort nog 6 maanden geldig is, wanneer je naar Cuba gaat. Je krijgt een blanco visum terug, dat je nog wel zelf moet invullen. Dit moet je zorgvuldig doen. Hier een aantal tips:

  • Neem de gegevens correct over van je paspoort en streep niets door. Het kan zijn dat het visum dan niet meer geldig is.
  • Schrijf alles in blokletter.
  • Laat de velden Entrada en Salida leeg, want dit wordt door de douaniers in Cuba ingevuld.

Je kunt een visum aanvragen via e-visums

Vakantie Cuba met gezin
Vakantie Cuba

Waar overnachten in havana met kinderen?

De meeste accommodaties die je in Havana kunt boeken zijn Casas Particulares (eigenlijk gewoon een soort AirBnB accommodaties). Wij hebben ook op deze manier een accommodatie geboekt en wij hadden echt een prachtig appartement met twee slaapkamers en een zeer ruime woonkamer, midden in het oude centrum. Bij elkaar was de oppervlakte van het appartement 120 m2.  Als we ’s avonds een drankje deden op ons balkon, zaten alle straten en balkons vol met lokale mensen die aan het genieten waren van de koelte van de straten. Dit appartement Compostela Old Avana is hier te boeken.

Zit je liever in een hotel dan zijn de opties gering. Bij de meeste hotels moet je twee kamers boeken als je met meer dan twee personen bent. Hotel Sevilla is dan echt de beste keuze als je in een hotel wil zitten met je gezin. 

Reis Havana met kinderen
Reis Havana met kinderen
Scroll naar boven