Redenen om op vakantie te gaan met kinderen: 7 tegenargumenten ontkracht!

Toen wij de eerste keer tegen mensen vertelden dat we op wereldreis gingen met onze dochter van 4 jaar, waren de meeste reacties erg enthousiast. Toch heb je altijd mensen die wel hun bedenkingen hebben en het niet snappen dat je met je kinderen de wereld over wil reizen.

Dit komt vaak uit het feit dat veel mensen van zekerheid houden in het leven en dat ze het lastig vinden om zich te verplaatsen in andere mensen die wel van het avontuur houden.

Wij hebben daarom een aantal van deze tegenargumenten van reizen op een rijtje gezet en er gelijk onder gezet waarom wij deze argumenten onzin vinden. 

redenen om op vakantie te gaan
individuele rondreis canada kinderen

#1 Pfff, hebben jullie de hoofdprijs gewonnen? Dat is toch enorm duur?

Dit is één van de grootste redenen waarom gezinnen met kinderen afhaken om voor een langere tijd op reis te gaan, omdat ze denken dat je miljonair moet zijn om dit te kunnen doen.

Reizen voor een langere tijd is voor heel veel mensen echt betaalbaar en door een beetje prioriteiten te stellen kun je echt die droomreis maken.

Wil je weten hoe wij zelfs in 1 dag tijd, een half jaar reizen naar Azië met ons gezin hebben verdiend zonder daar veel moeite te hoeven doen, lees dan de blog sparen voor een wereldreis met kinderen.

In veel landen in de wereld liggen de kosten van levensonderhoud een stuk lager dan in ons land en kun je echt voor minder dan 100 euro met je gezin rondkomen.

Indien je naar landen reist met je gezin waar de kosten laag zijn en je houdt rekening met bepaalde bespaartips van ons, dan kun je binnen een aantal jaar op de gewenste droomvakantie met je gezin. Laat je dus zeker niet voor het geld tegenhouden. 

Singapore met kinderen
verre eilanden

#2 Mijn kinderen moeten naar school, dus de komende jaren kunnen wij niet gaan

Dat je kinderen niet zomaar een hele lange periode geen les kunnen krijgen, dat is natuurlijk waar, maar er zijn tegenwoordig genoeg manieren om dit voor je kinderen te regelen.

In een aparte blog hebben wij alles met betrekking tot de leerplicht van je kinderen op een rijtje gezet.

Zo zien de meeste scholen gelukkig ook in dat het enorm waardevol voor de ontwikkeling van een kind kan zijn dat hij of zij een geruime tijd de wereld gaat verkennen.

Hierdoor kun je als ouder zelf materiaal meekrijgen om je kinderen les te geven, maar kan er ook les op afstand gegeven worden aan de kinderen. We hebben al veel verhalen gehoord van ouders die voor een langere periode op reis zijn geweest met het gezin en waarvan het kind geen achterstand opliep in deze periode.

Sommige ouders zagen zelfs dat hun zoon of dochter aanmerkelijk voor liep op de leeftijdsgenoten van school. Je kunt je wel voorstellen hoeveel kinderen, naast de studie van school, leren van een andere landen met een hele andere cultuur. 

Bezienswaardigheden Negombo met kinderen
Warm meertje Nieuw Zeeland met gezin

#3 Je kinderen herinneren zich er toch niets van

Zeker bij jonge kinderen hebben ze een punt, maar is dat erg?

Het gaat er in onze ogen om of je kind gelukkig is en zeker bij jonge kinderen is dat vooral wanneer ze bij hun ouders zijn en ook nog eens aandacht krijgen van die ouders.

Hoeveel kinderen zitten de gehele week op school en de opvang en zien de ouders misschien een paar uur per dag. Tijdens een reis heb je over het algemeen alle tijd voor je kinderen, waardoor het ook zo waardevol is. 

Vakantie canada kinderen
reisverslagen west canada kinderen

#4 Je gaat toch niet met je kinderen naar dat ontwikkelingsland (en dan wordt er vaak een specifiek land genoemd)

Wij zien totaal niet waarom kinderen wel naar Frankrijk op vakantie kunnen, maar bijvoorbeeld niet naar Sri Lanka.

Sommige mensen denken dat als iets onbekend is dat het meteen één grote puinhoop is en heel erg onveilig.

Ook in dit soort landen heb je hotels met prima faciliteiten, waardoor je je kinderen niet blootstelt aan hele onhygiënische en onveilige omstandigheden.

Doordat dit soort landen vaak een stuk goedkoper zijn dan Westerse landen, kun je vaak voor de prijs van een slecht hotel hier in een 5 sterren hotel in dat ontwikkelingsland slapen.

Doordat mensen vaak onwetend zijn over dit soort landen, denken ze vaak dat het enorm gevaarlijk is om hier met je kinderen naar af te reizen en dat is onterecht!

#5 Ik moet er niet aan denken om met mijn kinderen van hot naar her te reizen

Kinderen zijn veel flexibeler dan je zult denken. Uiteraard moet je niet drie keer per week met de nachtbus gaan reizen van bestemming naar bestemming. Met kinderen reis je een stuk rustiger dan dat je zonder kinderen zou doen.

Daar tegenover staat wel dat je minder gehaast door een land reist, dat je veel vaker via je kinderen contact maakt met de lokale bevolking en dat je door je rustige reistempo vaak ook nog veel meer geld bespaart.

Kijk ook even of er bijvoorbeeld een nachtvlucht gaat naar je bestemming en je zult zien dat je kinderen het merendeel van de reis gewoon heerlijk liggen te slapen. Wij hadden zelf een apart vliegtuigbedje bij wat geweldig werkten in het vliegtuig met onze dochter. 

Rondreis Canada kinderen
Nuwara Eliya met gezin contact kinderen

#6 Als ik twee weken naar Frankrijk ga nemen we als gezin al veel mee, laat staan als we zes maanden zouden moeten gaan.

Over het algemeen hoef je niet super veel meer mee te nemen op een reis van zes maanden dan op een reis van maar twee weken.

Daarbij is een minimalistische uitrusting een prima uitgangssituatie om op reis te gaan. Stel dat je zaken mist, kun je deze altijd nog kopen op de plek van bestemming. Voor onze reis van zes maanden hadden we met drie personen twee koffers bij en zijn we tijdens onze reis niets tekort gekomen

We hebben zelfs gedurende onze reis nog spullen met familie terug naar Nederland meegegeven. Voor een overzicht van wat je allemaal kunt meenemen op reis, hebben wij hier de blog wat neem je mee op wereldreis geschreven. 

Houten boot Dubai met gezin
Sri Lanka met kinderen

#7 Ik moet er niet aan denken om de gehele tijd bij elkaar op de lip te zitten

Ja dat kan soms zeker vermoeiend zijn, dat kunnen wij niet ontkennen. Maar dat zijn vaak maar korte momenten en er is altijd een mogelijkheid om even als ouder iets voor jezelf te gaan doen.

Het merendeel van de momenten is het juist erg waardevol om voor langere tijd met het gezin bij elkaar te zijn en iedere dag dingen samen te ondernemen.

Als wij terugkijken op onze wereldreis dan denken wij daar met warme gevoelens aan terug en dat doen we de rest van ons leven en dan nemen wij die paar momenten graag op de koop toe. 

Al met al kunnen wij ons niet voorstellen waarom je niet met je kinderen op reis kunt gaan. Het is enorm waardevol en je maakt er herinneringen voor het leven. Laat je daarom nooit weerhouden door wat andere ervan vinden en volg gewoon je hart!

Orlando vakantie kind
Skydiven nieuw zeeland taupo met kinderen

Scroll naar boven