Puerto Viejo met kinderen

Puerto Viejo met kinderen is zeker een leuke bestemming om aan te doen tijdens een rondreis door Costa Rica. In deze badplaats in het oosten van Costa Rica in de buurt van de grens met Panama heb je een mooie combinatie van stranden en nationale parken waar je wildlife kan spotten. Wij verbleven er in totaal 6 dagen met tussendoor een tussenstop van een week in Bocas del Toro in Panama. In deze blog zetten we alle leuke kinderactiviteiten van Puerto Viejo op een rij. 

#1 Nationaal park Cahuita

Een van de beste plekken in Puerto Viejo waar je dieren kan spotten is het nationaal park Cahuita dat op ongeveer 25 minuten rijden ligt van het centrum van Puerto Viejo. Je kan ook met de lokale bus naar het park toe en die doet er iets langer over (niet super veel langer). Je hebt bij dit nationale park twee verschillende ingangen waar je het park kan betreden. 

De eerste ingang ligt in het dorpje Cahuita en heet Kelly Creek Station. Hier kun je bij de entree een donatie doen, waar ze ook wel een beetje op aansturen dat je dit doet. Bij de andere ingang in het zuiden van het park (Puerto Vargas), betaal je wel een vast bedrag (een paar euro per persoon als entree). Best vreemd uiteraard dat je bij de ene ingang wel entree betaald en bij de andere ingang niet. We hebben geen idee wat hier de gedachtegang achter is.   

Puerto Viejo met kinderen
Puerto Viejo met kinderen

Wij starten bij de ingang van Puerto Vargas (hier stopt de bus ook en dit is de entree waar je een vast bedrag als entree betaald. Dat wisten we vooraf ook, maar dat vonden wij niet erg) en liepen van deze ingang naar de andere ingang. Je loopt de route in een soort hoek langs het strand en de totale afstand is acht kilometer. 

Wij hebben de gehele route gelopen met onze dochter, maar dat was met het warme en benauwde weer best vermoeiend. We liepen in totaal ongeveer 3 uur. 

Het eerste gedeelte van de route zagen we vrij weinig en de meeste dieren hebben wij gezien in het laatste gedeelte bij de ingang van Kelly Creek station. Als we het nog een keertje zouden doen, dan zouden we starten bij het Kelly Creek Station en dan een deel van de route lopen tot aan Punta Cahuita en dan weer terug. 

Wat te doen in Puerto Viejo
Wat te doen in Puerto Viejo

Als je met een huurauto bent, dan hoef je ook niet de bus of de taxi meer terug te nemen naar de auto toe. Hier loop je minder in de hitte en heb je de meeste kans om dieren te zien. Wij zagen in het park verschillende aapjes, wasberen, krabbetjes en verschillende vogels en vlinders. Je loopt langs het strand en je kunt ook de prima even zwemmen. Daardoor is het aan te raden om zwemkleding mee te nemen. 

Let hier wel op dat je je spullen in de gaten houdt, aangezien de wasberen nog weleens in je tas willen neuzen op zoek naar eten. Vanuit het centrum van Cahuita hebben we nog wat gedronken en toen hebben we de bus vanaf het busstation weer terug genomen naar het centrum van Puerto Viejo. 

Cahuita Nationaal Park met kinderen
Cahuita Nationaal Park met kinderen

#2 Fietsen naar Manzanillo

Een andere activiteit die je in Puerto Viejo met kinderen kunt doen is een fiets huren (of een scooter) en dan richting Mazanillo fietsen. Je hebt in het centrum van de stad verschillende fietsverhuurbedrijven, maar helaas hebben ze niet super veel opties voor gezinnen met kinderen. Wij hebben uiteindelijk iets buiten het centrum van Puerto Viejo op de weg richting Playa Cocles een verhuurbedrijf gevonden die twee verschillende tandemfietsen had. Hier hebben we een tandem gehuurd. 

Je kunt op de weg naar Manzanillo verschillende stranden bezoeken. Je komt op de route de stranden Playa Cocles, Playa Chiquita, Playa Punta Uva en Playa Grande tegen. Je kan dan nog doorfietsen naar Manzanillo (dat hebben wij gedaan), maar dat zouden we de volgende keer niet meer doen. Het laatste stuk van deze route daar zitten nog best wel wat hoogteverschillen in en dat kan met kinderen best zwaar zijn. Daarnaast is er buiten het nationale park niet veel te doen in Manzanillo zelf. 

De weg zelf vonden wij niet super speciaal om te fietsen en we hadden verwacht meer langs het strand te fietsen. Wel kun je langs de weg eigenlijk best veel dieren spotten. Rondom bijvoorbeeld ons hotel waar wij zaten (Lanna Ban Hotel) zaten al een paar luiaards in de boom en zag je regelmatig toekans (die eten de besjes uit de bomen tegenover de receptie) zitten. Ook kwamen we onderweg verschillende apen tegen. Kijk dus zeker ook tijdens het fietsen goed in de bomen. 

Onze dochter vond de tandem heerlijk, omdat ze zelf weinig hoefden te trappen. Op een kinderfiets had ze het denk ik niet tot Manzanillo gehaald. In totaal waren we met de nodige tussenstops wel een hele dag onderweg met de fiets. 

Manzanillo met kinderen
Fietsen huren Puerto Viejo

#3 Refugio Manzanillo

Een tweede nationaal park dat je in Puerto Viejo met het gezin kan bezoeken is Refugio Manzanillo. Uiteraard zou je wanneer je fietsen hebt gehuurd naar dit nationale park toe kunnen rijden, maar wij zijn er een andere dag vanuit Puerto Viejo met de bus naar toe gereden. Deze bus stopt op een paar minuten lopen van de ingang in het centrum van Manzanillo.

Je betaalt bij dit nationale park geen entree, maar je kan wel een vrijwillige bijdrage doen voor het onderhoud van het park. Wij hadden al gehoord van andere toeristen die het park eerder hadden bezocht dat ze niet veel dieren hadden gespot en ook wij hebben eigenlijk geen dieren gezien in dit park. 

Wij hadden de pech dat het de dagen vooraf veel geregend had en dat het ook op de dag zelf ging regenen. Hierdoor waren de paden erg modderig en was het op sommige stukken bijna niet begaanbaar. Wij hadden wel schoenen aan, maar zijn op een bepaald moment toch omgedraaid omdat onze hele schoenen helemaal onder de modder zaten. Slippers zijn sowieso op regenachtige dagen niet echt aan te raden in dit park. 

Als je weinig tijd hebt in Puerto Viejo dan zouden we eerder naar Cahuita National Park gaan, dan naar dit park, Als je dieren wil spotten, dan kun je beter op andere plekken kijken. 

Nationaal Park Manzanillo
Nationaal Park Manzanillo

#4 Kajakken Punta Uva

Een andere kinderactiviteit in Puerto Viejo is om een kajak te huren bij het strand van Punta Uva. Wij hadden online gelezen dat dit een topervaring was, dus dat wilde we meemaken. Op het strand van Punta Uva heb je meerdere tentjes waar je een kajak kunt huren. Eigenlijk zijn de prijzen overal hetzelfde, maar je kan wel proberen af te dingen. 

Wij maakten alleen de fout dat we bij het verste tentje van de rivier de kajak huurde en een stukje via de zee met de kajak naar de rivier gingen. DIt hadden we niet moeten doen, aangezien door de golven van de zee de kajak omsloeg met onze dochter er onder. We hadden beter de kajak vanaf het strand naar de rivier kunnen vervoeren of alleen met 1 persoon in de kajak via de zee naar de rivier en dan pas in de rivier met z’n tweeën in de kajak kunnen gaan zitten. 

Wij vonden de tocht door het riviertje mooi, maar toen wij er waren stond het water (ondanks de vele regenval) erg laag. Hierdoor hebben we hele stukken door de rivier de kajak moeten trekken door de rivier. Dan is het wel handig als je waterschoenen aan hebt met alle stenen in de rivier. 

Ook wisten we niet precies waar het einde van de route was, waardoor we misschien iets te ver door waren gegaan. Toen we op een bepaald moment echt een boom over het water zagen en hier amper onder door konden met de kajak zijn we omgedraaid. Op sommige plekken staat ook best wel wat tegenstroming wat het roeien moeilijk maakt.

Onderweg op de route kun je aapjes, luiaards, wasberen, schildpadden en vogeltjes spotten. Wij hebben vooral veel schildpadden gespot en één wasbeertje. Het is leuk om te doen, maar om dieren te spotten zijn er wel betere plekken. Op het strand van Punta Uva kwamen we bijvoorbeeld al vier luiaards tegen in de bomen. Kijk hier dus ook zeker goed in de bomen. Al met al een prima activiteit om in Puerto Viejo met kinderen te doen. 

Kajakken Punta Uva
Kajakken Punta Uva

Kindvriendelijk hotel Puerto Viejo

Wij sliepen twee keer in het Lanna Ban hotel en sliepen hier in twee verschillende kamers. Wij vonden de deluxe tweepersoonskamer niet super, omdat we de huisjes erg gehorig vonden en ook best warm. De tweede keer sliepen we in de tweepersoonskamer met patio en dat was echt stukken beter. Dus als je moet kiezen, dan zouden wij voor de tweepersoonskamer met patio kiezen. 

Wat wij heel fijn vonden aan het Lanna Ban hotel is dat er een fijn zwembad bij zat met ligbedjes. Hier zaten we eigenlijk iedere middag aan het zwembad te relaxen. Daarnaast kon je rondom het hotel ook echt veel dieren zien. Tegenover het hotel in de bomen zagen we iedere dag luiaards (we hebben er zelfs eentje gered met een tak uit de greppel. Bekijk ons Instagramkanaal voor het filmpje) en ook veel toekans (tegenover de receptie in de bomen).

In de prachtige tuin zaten van het hotel overal groene kikkertjes en ook zagen we veel kapibara’s in de tuin rondlopen. Ook zagen we nog een keer twee papegaaien overvliegen. Kortom je kunt alleen al vanaf het zwembad van dit hotel genoeg dieren spotten (misschien nog wel meer dieren dan in het nationale park ;)). Kijk voor meer informatie over het Lanna Ban Hotel even hier

Uiteraard zijn er genoeg andere kindvriendelijke hotels in Puerto Viejo. Kijk voor een overzicht van alle kindvriendelijke hotels in Puerto Viejo even hier

Kindvriendelijk hotel Puerto Viejo

Georganiseerde reis Costa Rica

Je kan natuurlijk ook een reis door Costa Rica laten regelen door een reisorganisatie, dan wordt het merendeel van de reis voor jullie geregeld. Je kan dan zelf op pad gaan met jullie gezin of met een groep andere mensen. Kijk voor meer informatie over een georganiseerde rondreis door Costa Rica even hier op de website van TUI.

Kindvriendelijk hotel Puerto Viejo
Scroll naar boven