Provincie Utrecht met kinderen

Provincie Utrecht met kinderen: 11 leuke activiteiten op een rij!

Het bezoeken van de provincie Utrecht met kinderen is zeker een aanrader! Ondanks dat de het één van de kleinste provincies is van Nederland is er toch genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Je kunt deze regio daarom prima bezoeken voor een korte vakantie met je kinderen. Wij bezochten de provincie Utrecht meerdere keren en op basis van al deze bezoeken zetten we de leukste activiteiten in de provincie Utrecht met kinderen op een rij.

Amersfoort met kinderen
Utrecht met kinderen

Provincie Utrecht met kinderen: leuke steden

In tegenstelling tot veel andere provincies heb je in de provincie Utrecht niet zo heel veel grote steden liggen. We zetten de leukste steden hieronder op een rij.

#1 Utrecht: dit is de grootste stad van de provincie en voor gezinnen met kinderen is hier ook het meeste te doen. De binnenstad met zijn grachten is leuk om te bezoeken en uiteraard is het tof om de Domtoren te beklimmen in de stad. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De stad Utrecht staat bekend om zijn leuke musea. Zo heb je drie hele toffe musea (Nijntjesmuseum, Spoorwegmuseum en Museum de Speelklok) die leuk zijn om te bezoeken als je in de provincie Utrecht met kinderen bent. Uiteraard zijn hier ook de meeste hotels in de provincie en je kunt prima een weekendje weg gaan naar deze stad. Wil je alle activiteiten van de stad Utrecht weten lees dan eens onze blog Utrecht met kinderen. 

#2 Amersfoort: ook naar deze stad kun je prima een weekendje weg boeken. Wij bezochten de stad meerdere keren en de bekendste bezienswaardigheid van de stad met kinderen is dierenpark Amersfoort. 

Naast dit dierenpark is het ook leuk om het militair museum te bezoeken, waar ook van alles voor kinderen te doen is. Ook kun je in de omgeving van Amersfoort met het gezin lekker de natuur in. Zo is een bezoek aan de Pyramide van Austerlitz een aanrader en is het ook leuk om natuurgebied Soesterduinen te bezoeken. Wij schreven over de stad de blog Amersfoort met kinderen

Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Provincie Utrecht met kinderen: musea

Je kunt in de provincie Utrecht met kinderen echt naar een aantal hele leuke musea. We zetten de leukste musea op een rij.

#3 Nationaal militair museum: in Soest ligt dit museum en vooraf wisten wij niet zo goed wat we er van moesten verwachten. We hadden een soort van museum jaarkaart van de Bankgiroloterij en konden dus gratis naar binnen. Nu zijn wij niet heel erg van de wapens en militaire voertuigen, maar we vonden dit museum toch heel leuk om te bezoeken.

Het museum is zowel binnen als buiten en in het binnengedeelte kunnen kinderen veel spelletjes doen, in sommige voertuigen klimmen en meer leren over de verschillende missies die het leger in het buitenland heeft gehad. Ook buiten is er van alles te doen voor kinderen bij het museum. Zo is er een heel parcours voor kinderen, waar ze zich kunnen uitleven, is het mogelijk om met allerlei militaire voertuigen mee te rijden en kunnen kinderen zelf ook in elektrische voertuigen rijden. 

#4 Spoorwegmuseum: dit museum staat ook zeker in onze top 3 van leukste musea in Nederland. Het Spoorwegmuseum is behoorlijk groot en je hebt minimaal een halve dag nodig om het hele museum te bezoeken. Naast dat kinderen van alles kunnen leren over de Nederlandse Spoorwegen, zijn er ook een aantal attracties die je kunt bezoeken. 

Zo is er een treintje waar kinderen in mee kunnen rijden, is er een attractie waarin je in een virtuele omgeving een trein moet besturen en is er ook een soort van trein achtbaan waar je een ritje in kunt maken. Het museum heeft ook een speeltuin buiten en er is een techlab voor kinderen vanaf vier jaar. Ook is het mogelijk om verschillende treinen van binnen te bekijken. 

Utrecht met kinderen
Amersfoort met kinderen

#5 Nijntjesmuseum: bezoek je de provincie Utrecht met kinderen die nog jong zijn, dan is dit misschien wel het leukste museum om naar toe te gaan. Uiteraard staat het hele museum in het teken van Nijntje. Het museum is voor kinderen van twee tot zes jaar en kinderen leren hier spelenderwijs over allerlei onderwerpen als geluid, verkeer, dieren, het lichaam en nog veel meer. Je loopt een route door het museum en je hebt verschillende ruimten waar kinderen kunnen spelen. In één van de laatste ruimtes is ook een soort van verkeerplein waar kinderen op allerlei fietsjes kunnen spelen. Je moet rekenen dat je je hier een uurtje of twee kunt vermaken met je kinderen.  

#6 Speelklokmuseum: dit is misschien niet het bekendste museum, maar toch is dit met name voor kinderen een heel erg leuk museum. Als eerste heeft het museum het slim aangepakt om een leuke speurtocht door het museum op te zetten. Kinderen moeten op zoek naar aapjes die tussen de klokken verstopt zitten. Daarnaast kun je een rondleiding krijgen door het museum met een gids en laat de gids verschillende speelklokken horen. In het museum kunnen kinderen verder ook van allerlei dingen doen zoals puzzels en hun eigen speelkaart maken voor een orgel. Ook hier kun je je prima een uurtje of twee tot drie vermaken. 

Utrecht met kinderen
Provincie Utrecht met kinderen

Provincie Utrecht met kinderen:overige activiteiten

#7 Dierenpark Amersfoort: ook één van de leukste dierentuinen van Nederland kun je in de provincie Utrecht met kinderen bezoeken. Uiteraard zijn er veel dieren te bewonderen en de grote Afrikaanse dieren zoals de olifant, leeuw en neushoorn zijn ook aanwezig in deze dierentuin. De dierentuin is vooral zo leuk om met kinderen te bezoeken, door de vele speelmogelijkheden die in de dierentuin aanwezig zijn.

Overal in de dierentuin kunnen kinderen klimmen en klauteren. Zo kunnen ze boven het verblijf van bijvoorbeeld de beren door klauteren met netten. Dit is op veel plekken in de dierentuin mogelijk. Daarnaast heeft de dierentuin ook een hele grote speeltuin en wat kleine attracties zoals een draaimolen, treintje en elektrische auto’s. Ook is er een gedeelte dat in het teken staat van dino’s. Je kunt hier makkelijk een dag voor uittrekken om de hele dierentuin te bezoeken. 

#8 Pyramide van Austerlitz: in de plaats Woudenberg ligt deze pyramide en in het gebied kun je prima wandelingen maken. Met kinderen is het leuk om de pyramide te beklimmen en het is zeker een aanrader om na afloop nog de leuke grote speeltuin te bezoeken die in buurt van de pyramide ligt. Hier kun je ook prima lunchen met het gezin. Dit hebben wij hier ook gedaan en onze dochter heeft zeker in de speeltuin zich een paar uur prima vermaakt. 

Amersfoort met kinderen
Provincie Utrecht met kinderen

#9 Klimbos Zeist: een klimbos mag zeker niet ontbreken in ons lijstje met activiteiten in provincie Utrecht met kinderen. Het klimbos in Zeist is geschikt voor kinderen met een minimale lengte van 1,30 meter en het klimbos heeft drie verschillende parcours met allemaal een verschillende hoogte. Ook heeft het klimbos vier tokkelbanen en een net met allemaal grote ballen er in. Kinderen die nog geen 1,30 meter groot zijn kunnen hier spelen op het laagparcours, de glijbanenheuvel, het springkussen, het speelhuis en het balanceerkoord.

#10 Strandbad Maarsseveense Plassen: zoek je in de provincie Utrecht met kinderen een leuke plek om verkoeling te zoeken, dan is dit strandbad zeker een leuke optie. Bij het strandbad staan namelijk vele speeltoestellen voor kinderen. Zo is er een speeleiland met hindernissen, is er een grote trampoline en zijn er bij het strand verschillende schommels. Zeker het speeleiland (dat de vorm heeft van een puzzelstuk) heeft enorm veel speeltoestellen voor kinderen en ook verschillende glijbanen. 

Ook is er op het strand nog een peuterhoekje voor de allerjongste kinderen. Houdt er wel rekening mee dat je entree betaalt voor dit gedeelte van het strand. Hier krijg je wel een hoop speeltoestellen en voorzieningen voor terug zoals horecagelegenheden en toiletten. 

#11 Natuurgebied Soester duinen: dit natuurgebied ligt ten zuiden van de plaats Soest en je vindt hier grote zandverstuivingen in het gebied. Je kunt met kinderen in het gebied twee verschillende wandelroutes lopen. Een wandelroute waarbij je de gele paaltjes moet volgen is 3,5 kilometer lang en de wandelroute waar je de blauwe paaltjes moet volgens is 5 kilometer lang.

De paaltjes zijn duidelijk zichtbaar en door de nummers op de paaltjes zie je goed waar je bent. Uiteraard is het gebied voor kinderen een uitstekende plek om te spelen in het zand van de duinen en in de verschillende klimbomen op de route. Het is mogelijk om aan het einde van de route op het terras wat te drinken bij een horecatentje. Al met al een prima optie om lekker te wandelen in de natuur tijdens een trip naar de provincie Utrecht met kinderen! 

Overigens kun je in de provincie Utrecht met kinderen sowieso veel de natuur in. Lees ook eens bijvoorbeeld de blog mooiste heidevelden van Utrecht

Klimpark Fun Forest Amsterdam met kinderen
Wandelen Noord-Brabant met kinderen

Waar overnachten in de provincie Utrecht met kinderen?

De steden Utrecht en Amersfoort zijn de grootste steden in de provincie Utrecht en beide steden vormen een prima uitvalbasis om de rest van de provincie Utrecht met kinderen te bezoeken. We zetten van beide steden de leukste hotels op een rij, waarbij we bij de meeste hotels zelf hebben geslapen. 

Utrecht

Budget hotel: Stayokay Hostel Utrecht Centrum

Middenklasse hotel: Hampton By Hilton Utrecht Centraal Station

Luxe hotel: Carlton President hotel Utrecht

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Utrecht even hier

Amersfoort:

Budget hotel: Hotel Randenbroek

Middenklasse hotel: Fletcher Hotel-Restaurant Het Witte Huis

Luxe hotel: Fletcher Hotel Restaurant Amersfoort

Voor een overzicht van alle accommodaties in Amersfoort kijk even hier

Utrecht met kinderen
Kindvriendelijk hotel Utrecht

Scroll naar boven