Praag met kinderen: 17 top activiteiten

Een bezoek aan Praag met kinderen is om meerdere redenen een goed idee. Zo is Praag een prachtige stad en alleen al een rondje wandelen door het historische centrum van de stad is erg leuk. Daarnaast heeft de stad genoeg leuke activiteiten specifiek voor kinderen om je minimaal een paar dagen te vermaken met het gezin. Daarnaast liggen de prijzen in de hoofdstad een stuk lager dan vele andere hoofdsteden in Europa. In deze blog zetten we de leukste activiteiten in Praag met kinderen op een rij. 

Praag met kinderen #1: de binnenstad van Praag

Praag is een prachtige stad en heeft een zeer mooi historisch centrum dat goed bewaard gebleven is. Het is daarom erg leuk om als eerste kennismaking van de stad een rondje door de binnenstad van Praag te lopen met het gezin. Dit centrum is vrij compact, waardoor het goed te bewandelen is. Je hebt hierbij een aantal bezienswaardigheden die je eigenlijk niet kunt missen. 

Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is de Praagse Burcht. Dit paleis in de binnenstad is één van de grootste paleiscomplexen van de wereld en heeft een oppervlakte van 7,5 hectare. Hierbinnen zijn een aantal mooie gebouwen om te bezoeken. Zo heb je de Sint-Vitus kathedraal dat de grootste kathedraal van Praag is, kun je in de Wenceslaskapel de kroonjuwelen bekijken en heb je het oude koninklijke paleis met de grootste ridderzaal van Europa. Daarnaast heb je verschillende torens die je kan bezoeken en kun je ook een mooie wandeling maken door de tuinen van de burcht.

Van de Praagse Burcht naar het Oude Raadhuis is een wandeling van ongeveer twintig minuten door het centrum en ongeveer op de helft steek je het water over met de mooie Karelsbrug. De Karelsbrug is ook één van de topbezienswaardigheden die je in Praag met kinderen kunt bekijken. Uiteindelijk kom je dan bij het oude Raadhuis, waar je de toren kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Hier heb je ook een astronomische klok, die ieder uur (op het hele uur) een kleine voorstelling geeft van een minuut en waar je de 12 apostelen langs ziet komen. Reken minimaal een halve dag om deze mooie wandeling te maken door de binnenstad. 

Praag met kinderen
Praag met kinderen

Praag met kinderen #2: dierentuin van Praag

De dierentuin van Praag is een hele grote dierentuin en wordt weleens gezien als één van de beste dierentuinen van de wereld. Deze dierentuin is op meerdere manieren te bereiken vanuit het centrum van de stad. Zo doe je er met de bus ongeveer een half uur over, maar kun je ook met een riviercruise van 75 minuten naar de dierentuin toe. Deze cruise gaat ongeveer drie tot zes keer per dag. Je kunt uiteraard ook kiezen om bijvoorbeeld met de boot heen te gaan en met de bus terug te gaan. 

In de dierentuin heb je de meeste van de bekende grote Afrikaanse dieren die je kunt bekijken zoals de olifant, de giraf, de leeuw, het nijlpaard, de zebra en verschillende soorten apen, waaronder de gorilla. De dierentuin heeft een behoorlijk oppervlakte en in het midden van de dierentuin moet je een heel stuk de berg op. Je kunt er ook voor kiezen om met een (betaalde) stoeltjeslift naar boven te gaan. Zeker met kinderen is dat wel aan te raden. 

De entreeprijs van de dierentuin is zeer schappelijk en je hebt familiekaarten met ook nog eens korting. Kijk voor meer informatie over de prijzen, de openingstijden en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin

Praag met kinderen
Praag met kinderen

Praag met kinderen #3: Petrin Park

Een ander leuk uitstapje die je in Praag met kinderen kunt ondernemen is het bezoeken van het Petrin Park op de Petrin Berg. Je loopt vanaf de Karelsbrug in iets meer dan tien minuten naar de kabelbaan, waar je met het treintje de berg op kunt gaan. Met dit treintje ga je dan langzaam de berg omhoog. Het ritje duurt niet langer dan een paar minuten.

Voordat je met de kabelbaan omhoog gaat, is het leuk om de speeltuin te bezoeken die in de buurt van het dalstation van de kabelbaan ligt. Deze redelijk grote speeltuin voor kinderen is prima om je een uurtje te vermaken. Als je daarna de berg omhoog gaat, is het leuk om naar de Petrin toren te lopen. 

Deze toren heeft wel iets weg van de Eiffeltoren in Parijs en vanaf de toren heb je uiteraard een mooi uitzicht over Praag. Het Petrin park is ook lekker om te wandelen met de kinderen en bovenop de berg heb je ook een soort van spiegelpaleis, wat voor kinderen leuk kan zijn om te bezoeken. 

Praag met kinderen
Praag met kinderen

Praag met kinderen: de stad verkennen

Je kunt naast wandelen ook op andere manieren de stad Praag met kinderen verkennen. Wij zetten een aantal mogelijkheden hieronder op een rij. 

#4 Tramlijn 22: de trams in Praag zien er eigenlijk uit als een soort toeristentrammetjes door de stad, maar de lokale bevolking maakt ook nog steeds gebruik van de tram om zich te verplaatsen door de stad. Voor toeristen is de tram een ideaal middel om een mooi rondje door de stad te maken voor weinig geld en zo veel dingen te bekijken. Tramlijn 22 komt bijvoorbeeld onder meer langs de Praagse Burcht en je kunt uiteraard een dagkaart kopen en op meerdere plekken uitstappen met meerdere tramlijnen. 

#5 BajaBikes: het is ook mogelijk om de stad Praag met kinderen op de fiets te verkennen. De Nederlandse maatschappij BajaBikes organiseert fietstours door de stad Praag onder leiding van een Nederlandse gids. Je rijdt hierbij in drie uur langs de meeste hoogtepunten in de binnenstad. Wat dat betreft is het een prima eerste kennismaking met de stad. De organisatie in Praag heeft ook kinderfietsen in verschillende maten en ook kinderzitjes zijn beschikbaar. 

#6 Hop on Hop off bus: een andere makkelijke manier om de stad Praag met kinderen te bekijken is met deze bussen. De bekende dubbeldekker bussen met open dak rijden twee verschillende routes en stoppen op vijftien verschillende plekken in de stad. Je kunt een pas kopen voor 24 of 48 uur en wil je beide routes met de bussen rijden dan ben je ongeveer 2,5 uur onderweg. Uiteraard kun je gedurende de tijd van je pas zo vaak in- en uitstappen als je zelf wil. 

Praag met kinderen
Praag met kinderen

Praag met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten die je in Praag met kinderen kunt ondernemen, zijn er nog een aantal leuke activiteiten die je met het gezin kunt doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#7 Hamley speelgoedwinkel: deze speelgoedwinkel ligt in het centrum van de stad en is leuk om even te bezoeken. Naast dat er in deze grote winkel enorm veel speelgoed te koop is, zijn er ook allerlei bouwwerken die van Lego gemaakt zijn. Ook staat er een echt carrousel in de winkel, waar kinderen een ritje in kunnen maken.  Ook hebben ze een Magisch huis waar je leuke foto’s kan nemen en er is tegenwoordig ook een VR experience die je hier kunt doen. Ook kun je met een glijbaan tussen verdiepingen naar beneden glijden.

#8 Majaland Indoor Attractiepark: dit pretpark ligt iets buiten de stad en met het openbaar vervoer kom je er in ongeveer 50 minuten. Zeker als het een dagje regent in Praag en je wil toch een leuke binnen activiteit ondernemen, dan kan dit zeker een leuke optie zijn. Het park heeft meerdere attracties binnen die gericht zijn op jonge kinderen. Denk hierbij aan een achtbaan, een zweefmolen en de botsauto’s. Kijk via de blauwe link in deze blog even op de website wat de openingstijden, de prijzen en de verschillende attracties hier allemaal zijn. 

#9 Museum of Senses:  zoek je een museum waar je leuke foto’s met de kinderen kunt maken dan is dit zeker een leuke optie. Dit museum ligt midden in het centrum en je hebt verschillende ruimtes die je zintuigen prikkelen. Een aantal ruimtes lijken heel erg op de ruimtes in het Moco museum in Amsterdam. Ook de bekende illusie van een zwevend hoofd op een tafel vind je hier. Met kinderen ben je hier al snel een uurtje (of twee) binnen. 

#10 Aquapalace: je kunt in Praag met kinderen ook een dagje gaan zwemmen. Ten zuidoosten van de stad heb je op vijfentwintig minuten rijden van het centrum een groot binnenzwembad met meerdere glijbanen. Ze hebben naast de vele glijbanen ook een wildwaterbaan en een groot speelpark voor de kleinste kinderen. In dit waterpark kun je je prima een hele dag vermaken. 

#11 Dinopark Gallery Harfa: zijn je kinderen gek van dino’s, dan kan dit dinopark een leuke optie zijn om naar toe te gaan. Het park heeft een aantal levensgrote dinosaurussen staan en een aantal daarvan bewegen ook en blazen stoom. Dit kan best wel wat indruk maken op de kinderen. Daarnaast kun je naar een 4d film gaan (dat zit in de prijs van het toegangskaartje) die uiteraard ook over dino’s gaat. Het park zit op de bovenste verdieping van het winkelcentrum. 

#12 Railway restaurant: zoek je in Praag met kinderen een leuk restaurant om te eten, dan moet je dit treintjes restaurant bezoeken met je kinderen. Het drinken wordt namelijk gebracht naar je tafel met een treintje. Zeker jonge kinderen zullen dit principe natuurlijk geweldig vinden. 

#13 Botanicus Ostra: heb je een auto tot je beschikking, dan kun je ook een dagtrip maken naar Botanicus en Mirkulum. Bij Botanicus heb je een openlucht museum en kunnen kinderen van allerlei activiteiten ondernemen. Het museum laat het leven zien hoe het er in de middeleeuwen aan toeging en kinderen kunnen hier allerlei activiteiten ondernemen zoals zeep, kaarsen en papier maken, boogschieten en nog veel meer. Met de auto rijd je er ongeveer 50 minuten op en je kunt de auto gratis parkeren bij dit museum. 

#14 Mirakulum: op een kwartier rijden van Botanicus Ostra ligt deze enorme speeltuin. Je kan je hier makkelijk een halve dag vermaken met je kinderen in de tientallen speeltoestellen die de speeltuin rijk is. Voor de zomermaanden kunnen kinderen hier ook terecht voor de waterspeeltuin. Je kunt deze activiteit samen met Botanicus prima combineren in een dagtrip als je een stedentrip naar Praag met kinderen maakt. 

#15 Krisikova Fontana: in het noorden van Praag is het mogelijk om naar een fonteinenshow te gaan kijken. Kinderen tot en met zes jaar zijn gratis en volwassenen betalen een klein bedrag om naar binnen te mogen. De show is meerdere keren per dag en duurt ongeveer 45 minuten. Het leukste is natuurlijk om de show te bekijken als het donker is, zodat de lichten ook goed uitkomen bij de show. De show is alleen in de zomermaanden, dus druk even op de blauwe link om op de website te bekijken voor wanneer de shows allemaal precies zijn.  

#16 John Lennon Wall: op een paar minuten lopen van de bekende Karelsbrug ligt deze kleurrijke muur die geïnspireerd is op John Lennon en de Beatles. Op de muur vindt je mooie streetart kunstwerken en het is leuk om er een foto te nemen met je kinderen. 

#17 Lego museum Praag: in dit museum schijnt de grootste collectie bouwwerken van Lego te staan ter wereld, maar valt in werkelijkheid tegen. De online recensies van dit museum vallen ook tegen, maar zijn je kinderen dol op Lego dan kan dit toch een optie zijn. Er is ook een ruimte waar de kinderen kunnen spelen met Lego, maar het is voornamelijk kijken naar Lego Bouwwerken in vitrines. 

Praag met kinderen
Praag met kinderen

Georganiseerde reis naar Praag

Je kan uiteraard een reis naar Praag met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Praag even hier.

Praag met kinderen: Praag kaart

Net zoals veel andere steden heeft Praag een kaart die je kan aanschaffen voor een aantal dagen, waarbij je gratis toegang hebt tot verschillende attracties in de stad, maar ook toegang hebt tot een riviercruise en de hop on hop off bus. De kaart koop je voor een of meerdere dagen en de geldigheid van de kaart start, wanneer je de kaart voor het eerst bij een bezienswaardigheid laat scannen. 

Kijk vooraf even wat je allemaal in Praag met kinderen wil gaan doen en wat hiervoor de kosten zijn en kijk dan even of de Praag kaart voordeel biedt voor jouw gezin. Kijk op de website van de Praag kaart voor meer informatie over de kaart. 

Waar overnachten in Praag met kinderen?

Je kunt in Praag met kinderen prima overnachten. Praag heeft genoeg leuke hotels voor gezinnen die familiekamers heeft. Wij zetten in iedere prijsklassen twee goede opties (die goed beoordeeld zijn) op een rij. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel:

Hotel u Martina Praha Hotel Golden City Garni 

Middenklasse hotel:

Don Giovanni Hotel Prague – Great Hotels of The World Hotel Atos 

Luxe hotel:

MOOo Downtown Hotel Liberty

Scroll naar boven