Plitvice meren met kinderen

Plitvice meren met kinderen: alle info voor gezinnen!

Een bezoek aan de Plitvice meren met kinderen tijdens een rondreis door Kroatië is zeker een goed idee! Het is de toeristische attractie van Kroatië en je kunt deze meren niet links laten liggen als je het land verkent met je gezin. Ook vanuit de hoofdstad Zagreb en vanuit de toeristische omgeving Istrië, is het mogelijk om in een lange dagtrip de meren te bezoeken. Wij waren onder de indruk van de mooie meren en watervallen in dit natuurgebied. Naar aanleiding van ons bezoek zetten we alle informatie over deze meren voor gezinnen in deze blog op een rij. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Plitvice meren met kinderen: hoe kom je er?

Je kunt de Plitvice meren met kinderen vanuit meerdere steden bezoeken. De meren liggen redelijk centraal in Kroatië en daarom kun je prima in een dagtrip deze meren bezoeken als je niet op een rondreis bent door Kroatië. Zelf hebben we tijdens onze rondreis door Kroatië een mooie route uitgestippeld van het zuiden van het land naar het noorden en kwamen we praktisch langs de watervallen. 

Ben je op een stedentrip in steden als Zagreb of Split dan is een dagtrip naar de meren prima mogelijk. Vanuit de hoofdstad Zagreb is het iets minder dan twee uur rijden met de auto vanaf het centrum van de stad naar de meren. Vanuit Split is het iets minder dan 2,5 uur reistijd van het centrum van de stad naar de meren toe. 

Ook vanuit het toeristische gebied Istrië worden er tours aangeboden om de meren te bezoeken en uiteraard kun je ook vanuit dit gebied zelf met de auto de meren bezoeken. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan voor een enkele reis ruim drie uur onderweg bent. Met kinderen wordt het dan wel een hele lange dagtrip en dan is het uiteraard een optie om in de buurt van de meren te overnachten en de volgende dag op het gemak terug te rijden. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Plitvice meren met kinderen: algemene informatie

De meren van Plitvice zijn zo populair dat er sinds een aantal jaar een maximum van 10.000 bezoekers per dag wordt toegelaten in het park. Toeristen kunnen vooraf online tickets reserveren voor het nationale park. Je kunt dus tegenwoordig niet meer ter plekke nog een kaartje kopen voor het nationale park.

Deze tickets moeten minimaal 48 uur van te voren besteld worden en je krijgt dan een voucher gemaild naar je mailadres. Deze voucher print je uit en dan kun je bij het park deze voucher omwisselen voor kaartjes. De prijzen van de kaartjes zijn overigens per seizoen verschillend. Zo maken ze onderscheid tussen het laagseizoen en het hoogseizoen. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Wil je een overzicht van het park met de meren, dan is het handig om de app van het park te downloaden op je telefoon, zodat je een plattegrond hebt van de omgeving. Houdt er rekening mee dat je soms best wel wat aan het klimmen bent, dus dat een kilometer lopen in dit park anders is dan een kilometer lopen thuis. Zorg ervoor dat de kinderen wel gewoon schoenen aan hebben in plaats van slippers. Wandelschoenen hoef je echt niet aan te schaffen voor alleen hier te wandelen. 

Toen wij de meren bezochten konden we nog heerlijk zwemmen in de meren, maar dat is helaas verboden tegenwoordig. Wel kun je uiteraard gewoon verkoeling zoeken aan het meer als je de Plitvice meren met kinderen bezoekt. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Plitvice meren met kinderen: Bezienswaardigheden

Wat kun je tijdens een bezoek aan de Plitvice meren met kinderen allemaal zien. De grootste bezienswaardigheden zijn hier de verschillende mooie gekleurde meren en de watervallen. Bij de verschillende meren maken we een onderscheid tussen de bovenmeren en de benedenmeren. 

De Upper lakes (bovenmeren) bestaan uit ongeveer 12 verschillende meren en sommige van deze meren zijn wel een halve kilometer lang. De Lower Lakes (benedenmeren) bestaan uit vier verschillende meren en liggen in een kalkstenen kloof. Je loopt langs en over deze meren door middel van houten steigers. Let uiteraard met jonge kinderen op dat je kinderen niet in het water vallen.

Met betrekking tot de watervallen is de bekendste waterval van het park de Veliki Slap waterval die 78 meter hoog is. Deze waterval wordt door de meeste toeristen in het park wel bezocht. Het grootste meer van Plitvice is het Kozjak meer en je kan hier een tochtje op het meer met de boot maken. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Plitvice meren met kinderen: het park bezoeken

Als je de Plitvice meren met kinderen gaat bezoeken heb je meerdere opties om dit te doen. Zo heb je verschillende wandelroutes en is het ook mogelijk om met een bootje te gaan varen. Plitvice heeft twee verschillende ingangen, waar je het park kunt betreden. Er zijn allerlei theorieën wat beter zou zijn, maar bezoek je de meren in de zomer dan kun je er vanuit gaan dat het sowieso druk is, ongeacht bij welke ingang je binnenkomt.

Het enige wat dan het advies zou zijn is om de meren zo vroeg mogelijk op de dag met je kinderen te bezoeken, zodat het nog niet zo warm is. Bij ingang 1 heb je de benedenmeren en de Veliki Slap waterval en bij ingang 2 heb je de bovenmeren. Uiteraard kun je vanuit beide ingangen een route maken door het hele park, waarbij je alles ziet.  

Vanuit alle twee de ingangen heb je vier verschillende routes die je kunt bewandelen. Deze zijn met letters aangegeven en staan duidelijk aangegeven in het park. Hierbij kun je er voor kiezen om alles zelf te wandelen of onderweg gebruik te maken van het treintje en de boot. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Dit zijn de routes voor ingang 1:

Route A: Bij deze route zie je de Veliki Slap waterval en de benedenmeren en deze route is ongeveer drie kilometer wandelen. Reken er op dat je ongeveer drie uur kwijt bent met deze route. 

Route B: bij deze route breid je eigenlijk route A uit met een boottochtje over het meer en een treinrit en je legt hier ongeveer vijf kilometer af. 

Route C: bij deze route zie je het volledige park en maak je ook gebruik van de boot en de trein. Reken er op dat meer dan een halve dag nodig hebt om met je kinderen het hele park te bekijken. Als je veel van de Plitvice meren met kinderen wil zien, dan is dit zeker een leuke route met het gezin!

Route K: dit is voor kinderen de meest ongeschikte route, aangezien je dan het hele park te voet verkend en dat je dan in totaal meer dan achttien kilometer moet lopen. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Dit zijn de routes voor ingang 2:

Route E: bij deze route bezoek je alleen de boven meren en maak je hier een boottocht en een ritje met de trein. In totaal leg je ongeveer 5 kilometer in het park af.  

Route F: zie route B. Alleen je startpunt is ergens anders.

Route H: zie route C. Alleen je startpunt is ergens anders.

Route K: dit is dezelfde route als bij ingang 1 en dat is dus de volledige wandelroute van meer dan 18 kilometer door het hele park heen. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Plitvice meren met kinderen: Eten en drinken

Ondanks dat het park zo populair is onder toeristen en het park druk bezocht wordt, zijn de voorzieningen minimaal. Uiteraard zijn er verschillende punten waar je naar het toilet kunt en waar je wat kunt eten en drinken, maar dit is wel minimaal. Je hebt in het park genoeg picknickbanken staan, dus zorg ervoor dat je zelf al genoeg eten en drinken meeneemt voor je gezin. 

Plitvice meren met kinderen: Watervallen van Rastoke

Zoek je een iets mindere toeristisch optie voor de Plitvice meren, dan zijn de watervallen van Rastoke een prima optie om te bezoeken. Deze watervallen liggen op ongeveer 25 minuten rijden van de Plitvice meren en de toegang is voor een groot gedeelte gratis. Er is een gedeelte waar je wel moet betalen, maar dit is maar een klein bedrag. Bij dit betaalde gedeelte heb je wel op verschillende punten een mooi uitzicht over de watervallen. Wat dat betreft is deze optie dus ook een stuk goedkoper. 

Bij de watervallen ligt ook een dorpje met verschillende molens. Je kan deze watervallen ook bezoeken als je vanuit Zagreb de Plitvice meren gaat bezoeken en onderweg met je kinderen een tussenstop wil maken. Deze watervallen liggen dan namelijk op de route. 

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Plitvice meren met kinderen: waar overnachten?

Uiteraard is het ook mogelijk om niet een dag naar de Plitvice meren met kinderen te gaan, maar het over twee dagen uit te spreiden. Je kan dan de ene dag de meren van Plitvice bezoeken en de andere dag de watervallen van Rastoke. In de buurt van de meren heb je verschillende leuke hotels in verschillende prijsklassen voor gezinnen met kinderen. 

Budget hotel: 16 Lakes Hotel

Middenklasse hotel: Hotel Palcich

Luxe hotel: Lakeside Hotel Plitvice

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in de omgeving van de Plitvice meren even hier

Scroll naar boven