Petra met kinderen

Het wereldwonder Petra met kinderen bezoeken? Gewoon doen! Het levert een onvergetelijke ervaring op, voor zowel ouders als kinderen. Onze kinderen waren 4 jaar en 11 maanden oud (de jongste zal er uiteraard weinig van onthouden), maar onze dochter van 4 heeft het nog steeds over het ontdekken van deze gave stad. De stad Petra zal waarschijnlijk een van de vele hoogtepunten van je reis door Jordanië zijn. Petra ligt op zo’n 3 uren rijden van de hoofdstad Amman. De stad is gesticht door de Nabateeërs. De huizen, tombes en tempels zijn uit de oranje/rode rotsen gehakt. Een unieke en adembenemende plek, welke uitgeroepen is tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Beste reistijd Petra met kinderen

De beste periode om Petra met kinderen te bezoeken is in het voorjaar of najaar. Het weer is van maart tot en met mei en september tot en met november aangenaam qua temperatuur en het is er dan overwegend droog. Uiteraard zul je dan niet de enige toerist in Petra zijn. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot wel 40 ˚C en in de winter kan het een stuk kouder worden (8˚C).

Houdt ook rekening met bijv. de ramadan. Tijdens de ramadan, kun je overdag minder goed eten en drinken kopen/krijgen en dat kan onhandig zijn voor jezelf en voor jouw kinderen. 

Petra met kinderen

Vervoer naar Petra

Met een huurauto rijdt je in zo’n 3 á 4 uren van de hoofdstad Amman naar Petra. Met een bus of taxi kan natuurlijk ook en verschillende mogelijkheden zijn online te  vinden. Uiteraard kan Petra ook vanuit de Wadi Rum of Aqaba bereikt worden. Wij hebben de route van Amman naar Petra gereden, en deze is ook zeer zeker de moeite waard! Je kan de Kings High Way volgen om bij Wadi Musa (plaatsje bij Petra) uit te komen. De volgende bezienswaardigheden liggen dan aan deze route.

 • Madaba
 • Mount Nebo
 • Mujib Panorama uitzichtpunt en de Mujib Dam.
 • Ar Rabba Ruïnes
 • Kasteel van Kerak
 • Dana
 • Kasteel van Shobak
 • Little Petra
Wat te doen in Petra met het gezin

Wij hebben zelf Madaba, Mount Nebo, Mujib Panorama uitzicht en het kasteel van Kerak bekeken. We zijn hierdoor wel een hele dag onderweg geweest om van Amman naar Petra te komen, maar het was echt een prachtige route om te rijden.

Wil je een auto huren voor jouw rondreis door Jordanië, dan is het mogelijk om een auto te huren op het vliegveld van Amman via de verhuurorganisatie Sunny Cars. Deze verhuurmaatschappij heeft de meeste verzekeringen en vaak ook het eigen risico in de prijs zitten en daardoor kun je met een gerust hart op pad met de huurauto. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Amman met Sunny Cars even hier.

Petra Jordanië met kinderen

Praktische tips Petra met kinderen

 • Houdt rekening met heel veel wandelen in Petra. Neem voor kleine kinderen die nog niet (lange stukken) zelfstandig kunnen lopen een rugdrager of iets dergelijks mee. De paden zijn zanderig en absoluut niet geschikt voor een buggy. Onze oudste dochter heeft bijna alles zelf gelopen en beklommen, maar doordat het zo’n avontuur is en ze elke stukje van Petra wilde ontdekken heeft ze niet echt door gehad dat ze zo veel gelopen heeft.
 • De temperatuur kan snel oplopen, dus enige voorbereiding is wel raadzaam. Onderweg zijn wel flesjes water te koop, maar het is zeker prettig als je zelf iets mee hebt voor onderweg. In het lage gedeelte van Petra zijn de meeste voorzieningen, zoals een aantal toiletten, wat stalletjes met souvenirs en een paar winkeltjes en restaurantjes.
 • Toiletten zijn te vinden voor bij de kloof, bij de schatkamer, bij restaurantjes in het laaggelegen deel van Petra en bij het restaurantje bij het klooster.
 • Zorg dat je zo vroeg mogelijk bij de ingang bent. Zo ben je de grote drukte voor en heb je nog niet zoveel last van de warmte en andere toeristen. Petra gaat ongeveer rond 6.00 uur in de ochtend open.
 • Trek goede schoenen aan. Er zijn heel wat kilometers te maken en alle paden zijn onverhard.
Petra met kinderen

Tickets voor Petra

De entreeprijs voor Petra is afhankelijk van hoeveel dagen je Petra wil bezoeken. Bezoek je Petra maar 1 dag dan betaal je 50 JD (ongeveer 66 euro). Bezoek je dit wereldwonder 2 dagen dan betaal je voor deze 2 dagen 55 JD (ongeveer 73 euro) en kun je geen genoeg krijgen van Petra en wil je deze oude stad 3 dagen bezoeken dan betaal je in totaal 60 JD (ongeveer 79 euro). Kijk voor informatie over het kopen van tickets even op de officiële website van Petra.

Je kan heel makkelijk geld besparen door de Jordan Pass aan te schaffen. Bij ontzettend veel bezienswaardigheden heb je met de Jordan Pass de entree gratis. Ook de entree van Petra zit bij deze pass in. Met de Jordan Pass hoef je ook bijvoorbeeld niets voor je visum (40 JD) te betalen en op die manier kan deze pass veel voordeel bieden voor gezinnen met kinderen.

De Jordan Pass schaf je aan vanaf 70 JD. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis voor alle bezienswaardigheden, dus hoeven ook geen Jordan Pass aan te schaffen. Vergeet niet alsnog entreekaartjes te halen met de Jordan Pass, Het loket zit een klein stukje lopen vanaf de ingang. Hier heb je je paspoort ook voor nodig. Zonder paspoort heb je geen toegang tot Petra. Dus neem deze zeker mee.

Kijk voor meer informatie over de Jordan Pass even hier.

Petra Jordanië met familie

Kinderactiviteiten in Petra

Petra is niet per definitie gericht op kinderen, maar deze bijzondere plek wil je echt niet overslaan tijdens jouw rondreis door Jordanië. Petra is echt heel erg goed te doen met kinderen. Wellicht moet je je met erg jonge kinderen iets aanpassen en kan je niet alle routes lopen die je anders misschien wel had willen ontdekken. Maar wij vonden het fantastisch en hebben geen belemmering ervaren met onze kinderen.

Bezienswaardigheden in Petra

Een bezoek aan Petra begint bij de Siq: de kloof. Hier loop je ongeveer een kilometer lang tussen de rood/oranje rotswanden door om uit te komen bij de Treasury: De schatkamer van de Farao. Dit is een van de beroemdste bouwwerken van Petra. En is echt zeer de moeite waard. Het bouwwerk is zo’n 40 meter hoog en rijkelijk versierd. Als je vroeg bent opgestaan heb je grote kans dat er nog niet veel toeristen aanwezig zijn en kun je echt genieten van dit wereldwonder.

Hier vandaan kun je ook een stuk klimmen naar een hoger gelegen uitzichtpunt op de schatkamer. Dit is met jonge kinderen niet aan te raden. Veel toeristen die met een busreis Petra aan doen, komen niet verder dan de kloof en de schatkamer. Maar Petra is zoveel meer dan dat. Als je doorloopt kom je nog vele bijzondere bouwwerken tegen.

Wij hebben ons vooral gefocust op het laaggelegen deel van Petra. Wij zijn vanaf de schatkamer doorgelopen langs het amfitheater en hebben vanaf het lage gedeelte de koningsgraven bekeken. Er gaat ook een wandelroute langs, maar vanwege de inspanning voor de kinderen hebben we die achterwege gelaten. Waarschijnlijk zijn de koningsgraven van dichtbij ook prachtig en indrukwekkend.

Petra met kinderen

Wij hebben vervolgens de grote tempel, zuilenstraat en paleis Qasr Al-Bint (paleis van de dochter van de farao) ontdekt. Hierna zijn er een aantal restaurantjes. Voordat je aan de klim naar het klooster begint is het aan te raden om hier even wat te eten en te drinken.

Omdat het best een grote afstand behelst om naar het klooster te gaan, hadden we eigenlijk besloten dit niet te doen. Maar onze dochter van 4 jaar was zo enthousiast en nog lekker fit dat we na wat eten en drinken toch besloten hebben om met onze kinderen de klim naar het klooster te gaan maken. Het is een uit rotsen gehouwen “trap” van 800 treden. Dit is best een pittige klim in de warmte. Onderweg zijn er wel wat stalletjes waar je souvenirs en eventueel wat water kan kopen. Daar kan je ook even uitrusten in de schaduw.

Maak geen gebruik van ezel of paarden ritjes naar boven toe. Wij vonden dat de arme dieren het zwaar te verduren hadden met volwassen mensen op de rug de steile trappen beklimmen, daarbij werden ze ook nog flink opgejaagd naar boven.

Wat te doen in Petra met het gezin

We hebben aardig wat pauzes ingelast voor onze dochter om boven te komen, maar eenmaal boven was het zeker de moeite waard. Het klooster is misschien minder rijkelijk versierd als de schatkamer maar echt immens groot en heel indrukwekkend. Boven is ook een restaurantje en daar hebben we onszelf beloond met een ijsje na die pittige klim. Onze dochter kon boven lekker rondrennen en klauteren (daar had ze zelfs nog energie voor).

Tijdens de klim en daling heb je een geweldig overzicht over Petra. De route die wij hebben afgelegd van de entree van Petra tot aan het het klooster was ongeveer 8 kilometer, dezelfde route hebben we ook weer terug afgelegd. Het is goed om van te voren te bedenken of je kind deze afstand kan afleggen. Onze dochter was uiteraard gesloopt aan het einde van de dag, maar door het klimmen, klauteren, ontdekken en het avontuur heeft ze het super vol gehouden.

Petra Jordanië met kinderen

Naast de bezienswaardigheden die wij hebben bekeken, zijn er nog veel meer prachtige en bijzondere plekken te ontdekken in Petra, zoals:

 • Kerk van Petra, inclusief goed bewaard gebleven mozaïeken op de vloer.
 • Koninklijke tombes/koningsgraven.
 • Nog vele verschillende wandelroutes met meer hoogtemeters, welke wij door onze kleine kinderen links hebben laten liggen.
 • Routes naar uitzichtpunten door heel Petra.
 • Petra by Night. Wegens het late tijdstip en kleine kinderen hebben wij ook dit overgeslagen. Hier is wel weer een ander ticket voor nodig.
 • Little Petra. Dit ligt op slechts 10 kilometer van Petra, en is in een klein uurtje te bezoeken.
 • Petra museum. Dit zit naast de ingang van Petra. Het museum is gratis te bezoeken.

Je kan met gemak 3 dagen in Petra verblijven, maar voor ons was een volle dag, met twee jonge kinderen meer dan voldoende en hebben we de meeste hoogtepunten kunnen zien.

Petra Jordanië met familie

Kindvriendelijk hotel Petra

Wij verbleven in het Petra Guest House Hotel, pal naast de entree van Petra. Wij zijn last minute omgeboekt naar dit hotel, maar er was een mooie ruime familiekamer aanwezig. Er was voldoende ruimte voor het baby/kinderbedje wat we hadden bijgeboekt. Wij werden enthousiast van de “cave bar” die aanwezig was, echter mochten we daar niet met onze kinderen naar binnen, omdat er alcohol geschonken werd.

Ontbijt en avondeten is in de vorm van een buffet. Maar voor het avondeten kun je ook buiten op het terras plaatsnemen en daar iets van de menukaart bestellen. Ontbijt is ook vroeg geopend, zodat iedereen die vroeg Petra wil betreden rond openingstijd daar klaar kan staan. Al met al een goede ervaring in dit hotel gehad. Kijk voor meer informatie over dit hotel even hier.

Uiteraard zijn er in de omgeving van Petra nog genoeg andere kindvriendelijke accommodaties die je kan boeken. We zetten hieronder een aantal van deze opties op een rij, die goed beoordeeld worden door gezinnen met kinderen.

Budget hotel: Nomads Hotel Petra

Middenklasse hotel: Sharah Mountains Hotel

Luxe hotel: Mövenpick Resort Petra

Zit er bij de bovenstaande opties geen geschikte accommodatie in de buurt van Petra bij? Kijk dan even in de volledige lijst met kindvriendelijke accommodaties.

Over de auteur: Roy, Laura, Maud & Gwen houden van reizen en de wereld ontdekken. Wanneer we vakantie hebben, kiezen we het liefste een niet voor de hand liggende bestemming uit waar we willen rondreizen. We beleven elke keer weer mooie avonturen als gezin!

Scroll naar boven