Panorama Route met kinderen

Beste reistijd Panorama Route met kinderen

De beste reistijd om de Panorama Route met kinderen te rijden is van april tot en met september. De meeste dagen dat het in het noorden van Zuid-Afrika regent is in de maanden oktober tot en met maart. Het is dan ook nog behoorlijk warm en dan kan het niet super prettig zijn om deze route te rijden en te bekijken in de hitte.

In april en mei ligt de temperatuur rond de 24 graden en regent het een stuk minder. Uiteraard is dat een veel fijnere temperatuur om de bezienswaardigheden van de Panorama Route te gaan bekijken.

In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn de drukste maanden van het jaar in Zuid-Afrika qua toeristen en zijn uiteraard ook de prijzen van bijvoorbeeld hotels het hoogste. Wel is het dan droog, maar de temperatuur is wel wat lager. Dat komt omdat de zomer en de winter in Zuid-Afrika precies andersom zijn aan de zomer en de winter in Europa. Het kan daarom in de zomer fris zijn.

In september is dan het hoogseizoen weer voorbij en gaan de temperaturen ook weer stijgen. Wij hebben de Panaroma Route gereden in de zomermaanden en toen was het erg fijn weer. De temperatuur was die dagen rond de 25 graden en we hebben geen last van regen gehad. Qua drukte van toeristen vonden wij het wel meevallen.

Panorama Route met kinderen

Vervoer voor de Panorama Route

Panorama Route met kinderen

Algemene informatie Panorama Route

Wij reden zelf van noord naar zuid en weer terug, maar dat kwam omdat wij vrienden hadden wonen in Phalaborwa en we meerdere dagen bij deze vrienden verbleven. Daarom hebben wij de route heen en terug gereden, wat dus eigenlijk overbodig is. We zetten hieronder de verschillende bezienswaardigheden op een rij die je tijdens deze prachtige route door Zuid-Afrika allemaal kan bezoeken.

Bezienswaardigheden Panorama Route

#1 Three Rondavels (Blyde River Canyon)

Blyde River Canyon is misschien wel de mooiste bezienswaardigheid op deze route en het is één van de grootste canyons ter wereld. We starten onze autorit bij de Three Rondavels, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Blyde River Canyon. We hebben de pech dat het nog wel wat mistig is, waardoor het uitzicht soms wat minder is. Hier moet je wel een beetje geluk mee hebben. Zeker in de ochtend kan je hier last hebben van mist. Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje lopen naar het uitzichtpunt, dus ook met kleine kinderen prima te doen.

Panorama Route met kinderen

De Three Rondavels zijn drie rotsen die ongeveer 750 meter hoog zijn en duidelijk boven het landschap uitsteken. Je betaalt aan entree een paar euro per persoon. Je kan op de Blyde Rivier die door de canyon heen stroomt een boottochtje maken, maar dan moet je wel bijna 2 uur omrijden, dus dat hebben wij niet gedaan.

Overigens is het ook mogelijk om een gratis uitzichtpunt te bezoeken in dit gebied, waar je zicht hebt op de canyon en de Three Rondavels. Dit is bij Lowveld View en deze ligt iets verder rijden van het officiële uitzichtpunt van de Three Rondavels.

Panorama Route met kinderen

#2 Bourkes Pothole

We verblijven ongeveer een half uur bij de Three Rondavels en rijden dan een kwartier verder naar het zuiden voor wederom een hoogtepunt van de route: Bourkes Pothole. Hier zijn door twee rivieren die bij elkaar komen allerlei gaten (potholes) in het gesteente geslagen en dat is prachtig om te zien. Je kan dit gebied bezoeken en je hebt verschillende uitzichtpunten.

Door het gebied heb je ook allerlei bruggetjes en kunnen hier overal klimmen en klauteren. Je kan voor kinderen zwemkleding meenemen, zodat ze eventueel ook in sommige gaten in het water kunnen afkoelen. Er is hier ook een informatiecentrum, waar je wat meer informatie kan vinden hoe de gaten in het gesteente zijn gekomen. Ook hier is de entree een paar euro per persoon.

#3 Pilgrims rest

Pilgrims rest is een klein mijnstadje dat op de route ligt. Wij hebben zelf in dit plaatsje oude foto’s laten maken in kleding van vroeger, maar voor kinderen is het leuk om hier het Diggings museum te bezoeken. Kinderen kunnen in dit museum alles te weten komen over de goudzoekers die in dit plaatsje actief waren en kinderen kunnen zelf ook op zoek gaan naar goud met een zeef. Onze dochter vindt dat altijd fantastisch om te doen.

#4 Gods Window

Ook dit is een uitzichtpunt op de Panaroma Route die je kan bezoeken. Je kan naast het uitzichtpunt bekijken ook nog verder doorlopen naar Rainforest en dan kom je via het regenwoud op een nog mooier uitzichtpunt uit. Je loopt in ongeveer 5 minuten vanaf de parkeerplaats naar het uitzichtpunt, dus ook met kleinere kinderen is dit goed te doen.

Daarna kun je dus nog verder lopen naar het Rainforest en deze wandeling duurt ongeveer 10 minuten. Je loopt hier over een mooi pad en het uitzicht is erg mooi. Het ligt er dus een beetje aan of je bij Gods Window alleen naar het eerste punt loopt of helemaal door, maar je hebt voor deze bezienswaardigheid een klein uurtje nodig.

Panorama Route met kinderen

#5 Watervallen bij Sabi

Je kunt tijdens de Panorama Route met kinderen ook verschillende watervallen bezoeken. Deze watervallen kunnen het best verkend worden vanaf het plaatsje Graskop. De volgende watervallen zijn de bekendste watervallen op deze route.

Lisbon Falls: deze waterval is maar liefst 90 meter hoog en je hebt hier ook verschillende uitzichtpunten om deze waterval te bekijken. Hoe verder je doorloopt, hoe beter het zicht wordt op de waterval. Je betaalt een kleine entree om de waterval te bekijken.

Berlin Falls: deze waterval ligt in de buurt van de Lisbon Falls. Deze waterval is 80 meter hoog en ook hier betaal je een kleine entree. Bij de entree kun je ook naar het toilet. Je loopt naar het uitzichtpunt, bekijkt de waterval en in een half uurtje heb je de waterval ook wel gezien.

Watervallen Panorama Route Zuid Afrika met kinderen

Mac Mac Falls: deze waterval is ongeveer 60 meter hoog en je hebt hier een uitkijkpunt, vanwaar je de waterval kan zien. Je kan een wandeling naar beneden maken naar de waterval toe, maar dat is met kleine kinderen wel te zwaar. Bij deze watervallen heb je ook de Mac Mac pools waar je met kinderen kunt gaan zwemmen. Neem je zwemspullen dus mee als je hier naar toe gaat.

Lonecreek Falls: deze waterval is ongeveer 70 meter hoog en je kan vanaf de parkeerplaats naar de waterval toe lopen. Je loopt via een korte route hier door een soort van jungle. Je kan heel dichtbij de waterval komen en het is mogelijk om hier te picknicken, aangezien er faciliteiten zijn om te picknicken en te barbecueën. De route naar de waterval is met de auto alleen wel wat minder met veel gaten in de weg.

Watervallen Panorama Route Zuid Afrika met kinderen

#6 Graskop Gorge Lift

Graskop is de ideale plek om te overnachten en om vanuit daar ook de watervallen te bezoeken. Het plaatsje heeft prima hotels en goede restaurants en het leuke is dat je in Graskop zelf ook wat met kinderen kan ondernemen. Je hebt hier namelijk een 50 meter hoge glazen lift (Graskop Gorge Lift), waarmee je omlaag kunt gaan richting het tropische regenwoud.

Je kan hier met kinderen een route lopen met verschillende hangbruggen en deze route is ook prima te lopen met jongere kinderen. Op de route heb je ook verschillende bordjes met informatie over de natuur, dus voor kinderen is het ook nog eens erg leerzaam. Je kunt ook iets buiten Graskop naar de Pinnacle toe. Dit is een 30 meter hoge rots die in een kloof ligt.

Wat te doen op de Panorama Route met het gezin
Wat te doen op Panorama Route met het gezin

#7 Long Tom Toboggan

De laatste bezienswaardigheid in ons rijtje is niet echt een bezienswaardigheid, maar meer een activiteit. Je kunt namelijk met kinderen gaan rodelen. Je gaat hier met een geel karretje de berg af. De baan is 1,7 kilometer lang en je hebt hier een prachtig uitzicht over de omgeving.

Long Tom Toboggan ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Graskop. Het is een leuke rodelbaan, maar in de zomer kan het hier wel druk zijn en kan het zijn dat je in de rij moet staan om de berg af te kunnen gaan.

Kindvriendelijk restaurant Panorama Route

Op de route van Graskop naar het noorden toe kom je weinig restaurants tegen en dus is het sowieso aan te raden om genoeg drinken en snacks mee te nemen voor onderweg. Probeer als je in Zuid-Afrika aankomt om bij een supermarkt een koelbox te kopen met wat koelelementen, zodat je je eten en drinken gekoeld kunt houden.

In Graskop heb je wel een aantal kindvriendelijke restaurants en die beschrijven we hieronder kort.

Harrie’s Pancake: de meeste kinderen zijn dol op pannenkoeken en je kan in Graskop deze eten bij dit kindvriendelijke restaurant. Tegenwoordig zijn er meerdere vestigingen van Harrie’s Pancake in Zuid-Afrika, maar dit was de allereerste vestiging.

Dit is een erg goed restaurant in Graskop en ze hebben hier zowel zoete als hartige pannenkoeken. Je kan als je wil ook twee bolletjes ijs bij jouw pannenkoek krijgen. Dit is ook één van de bekendste restaurants in Graskop, dus het kan zeker in de zomermaanden wel erg druk zijn.

The Glass House restaurant: dit is een ander populair restaurant in Graskop en reserveren bij dit restaurant is wel aan te raden. Dit restaurant staat echt bekend om zijn heerlijke eten en het restaurant heeft een uitgebreide kaart met ook verschillende vegetarische opties. Je kunt bij dit restaurant via WhatsApp reserveren.

Kindvriendelijk restaurant Graskop
Kindvriendelijk restaurant Graskop

Kindvriendelijk hotel Panorama Route

Je kan de Panorama Route met kinderen in een dag bekijken, maar dan moet je wel erg haasten. Zeker met kinderen kun je beter 2 dagen over deze route doen, zodat je deze route relaxt kunt rijden. Je kan dan bijvoorbeeld in Graskop overnachten en als eerste hier de watervallen bekijken die hier in de omgeving liggen. Stel dat je vanuit Johannesburg eerst nog 4 uur moet rijden naar Graskop, dan kun je in de middag deze watervallen bekijken.

De volgende dag kun je dan verder rijden richting het noorden en de rest van de bezienswaardigheden bezoeken. Wij hebben in Graskop en de omgeving van Graskop drie accommodaties geselecteerd die allemaal een zwembad hebben (dat is wel zo fijn met kinderen) en die allemaal erg hoog beoordeeld worden door de gezinnen die er overnacht hebben. Dit hebben we in iedere prijsklassen gedaan. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Rondreis Zuid-Afrika met kinderen

Scroll naar boven