OVERIJSSEL MET KINDEREN: 18X DOEN MET HET GEZIN!

Een vakantie in de provincie Overijssel met kinderen is zeker een goede optie! In de provincie liggen een aantal kindvriendelijke steden, er zijn een aantal leuke pretparken aanwezig voor kinderen en er liggen een aantal mooie natuurgebieden in de regio. Wij bezochten de provincie al verschillende keren en op basis van onze bezoeken aan Overijssel zetten we de leukste activiteiten in de provincie Overijssel met kinderen op een rij!

De Pelsertoren Zwolle met kinderen
Dinoland Zwolle met kinderen

Overijssel met kinderen: leuke steden

Je kunt in Overijssel met kinderen een aantal leuke plaatsen bezoeken. We zetten de leukste drie plaatsen hieronder op een rij. 

#1 Zwolle: een stedentrip naar de hoofdstad van Overijssel is zeer zeker een aanrader. De stad heeft met Dinoland Zwolle een leuke dagbesteding voor gezinnen met kinderen en ook een bezoek aan de gezellige binnenstad is leuk om te doen. Je kan hier de Peperbustoren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en in de omgeving van Zwolle liggen een aantal leuke parken met speeltoestellen om te bezoeken. Wij schreven over de stad de blog Zwolle met kinderen

#2 Deventer: een dagje naar deze stad is ook zeker leuk! Ook Deventer heeft een leuke binnenstad met het gezellige plein de Brink als centraal punt. Ook hier heb je een toren die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en het is zeker leuk om in de binnenstad een bezoek te brengen aan het speelgoedmuseum. Ook is het mogelijk om een speurtocht door de stad te doen en met een bootje de stad vanaf het water te bekijken. We schreven over de stad de blog Deventer met kinderen. 

#3 Giethoorn: dit dorp is één van de meest bezochte plaatsen van Nederland door toeristen vanwege de vele waterwegen en bruggetjes die in het dorp liggen. Het dorp wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd en zeker in de zomer kan het behoorlijk druk zijn in het dorp. De leukste activiteit die je hier kan ondernemen met je kinderen is het huren van een bootje en een mooi rondje varen door het dorp en het natuurgebied. Daarnaast ligt er behoorlijk wat natuur rondom het dorp en kun je in het dorp fietsen huren. We schreven naar aanleiding van onze verschillende bezoeken aan het dorp de blog Giethoorn met kinderen. 

Giethoorn met kinderen
Dinoland Zwolle met kinderen

Overijssel met kinderen: pretparken

Je kunt in Overijssel met kinderen naar een aantal hele leuke pretparken en we zetten de leukste hieronder op een rij. 

#4 Dinoland Zwolle: in dit grote speelpark staat alles in het teken van Dino’s. Er is hier voor kinderen van alles te doen. Zo is er een grote speeltuin waar kinderen kunnen spelen en er staan door het hele park verschillende speeltoestellen. Kinderen kunnen ook in verschillende ruimtes creatief aan de slag met klei, kraaltjes en knutselspullen. Ook kun je in het park midgetgolfen, lasergamen en een parcours lopen in het klimpark. Ook is er een gedeelte waar kinderen ‘goud’ kunnen zoeken in het zand. Wij vonden het een heel leuk park en hebben ons een hele middag uitstekend vermaakt. We schreven er de blog Dinoland Zwolle met kinderen over. 

#5 Pretpark Hellendoorn: dit pretpark richt zich op jonge kinderen, maar heeft ook wel een paar attracties die ook voor oudere kinderen leuk zijn. Zo zijn er een aantal attracties waar alleen kinderen onder de 1,20 meter in mogen zoals het treintje, de vliegtuigjes, de zwanen en het mini reuzenrad. Daarentegen heb je ook een aantal attracties waar de minimale lengte 1,20 meter is zoals twee verschillende achtbanen, het Drakennest en Tarantula Magica. In totaal zijn er dertig verschillende attracties waar je in kunt en zijn er ook een aantal shows die je in het pretpark kunt bezoeken. Het park heeft ook een apart gedeelte voor jonge kinderen genaamd Dreumesland. 

#6 Pretpark Slagharen: dit is een ander pretpark dat je in de provincie Overijssel met kinderen kunt bezoeken en ook hier hebben ze meer dan 30 verschillende attracties. Hier hebben ze wat meer attracties voor ook oudere kinderen, waarbij de meeste attracties een lengterestrictie hebben. Kijk dus vooraf goed op de website in welke attracties je kinderen allemaal in mogen. Naast dit pretpark heeft Slagharen ook een heel tof waterpark: Aqua Mexicana. 

#7 Attractiepark Waarbeek: dit is een attractiepark met een all inclusive principe. Dat wil zeggen dat in de entreeprijs voor het park ook het eten en drinken zit. Ook bij dit attractiepark ligt de nadruk op jonge kinderen en het is eigenlijk een grote speeltuin met ook verschillende attracties zoals de botsauto’s, de zweefmolen, een treintje en de rups. Het park is niet supergroot, maar met kleine kinderen is dit ook wel overzichtelijk en fijn.

Dinoland Zwolle met kinderen
Overijssel met kinderen

Overijssel met kinderen: Natuur

Je kunt in Overijssel met kinderen ook op een paar plaatsen prima de natuur in. We zetten de mooiste natuurgebieden hieronder op een rij. 

#8 Natuurpark Weerribben- Wieden: dit mooie natuurgebied ligt in de buurt van Giethoorn en vanuit Giethoorn is dit gebied goed te verkennen. Een goede optie om het gebied te verkennen is per fiets. Wij hebben zelf vanuit Giethoorn fietsen gehuurd en hebben een tocht van ongeveer twee uur door het gebied gefietst. Klik even op het blauwe kopje hier in de tekst voor de link naar de verschillende fietsroutes die je door het gebied kunt maken. Verder is er een leuke wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer naar de uitkijktoren de Woldberg en is er voor kleine kinderen een kabouterpad te lopen vanaf buitencentrum Weerribben in Ossenzijl. 

#9 Sallandse Heuvelrug: in dit natuurpark is er genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier meerdere wandelingen maken en je hebt ook meerdere speelbossen in dit park. Zo vind je bij het buitencentrum van het natuurgebied speelbos Sallandse Heuvelrug. Koop in het buitencentrum een doe-boekje en volg de eekhoorntjes met Jonas de Eekhoorn. Ook vind je in het natuurpark speelnatuur van Oerr. Het (speel) bos van Daantje Das is een speel- en leerbos dat hoort bij Natuurmuseum Holterberg. Kaartjes voor dit bos kunnen online worden gekocht en kinderen kunnen in het bos allerlei natuuropdrachten doen. 

#10 Zandverstuiving de Sahara: dit is een natuurgebied dat voornamelijk (hoe kan het ook anders ;)) bestaat uit zand. Wij vinden dat zeker met onze dochter altijd een prima plek om te spelen of een picknick te houden. Het natuurgebied is te vinden in de buurt van de plaats Ommen. Je komt in het gebied als je met de auto de Beerzeweg volgt vanuit Ommen en dan langs het spoor gaat en de afslag naar de Eerderveldweg neemt. Er zijn hier twee parkeerplaatsen, waar je ook uitgebreide informatie vindt over het gebied en de wandelroutes.

Overijssel met kinderen
Wandelen Noord-Brabant met kinderen

Overijssel met kinderen: overige activiteiten

Je kunt in de provincie Overijssel met kinderen nog veel meer doen dan de bovenstaande activiteiten. We geven de overige activiteiten in Overijssel met kinderen hieronder weer.  

#11 Preston Palace: de meeste gezinnen die naar deze binnenlocatie in Almelo gaan, boeken dit voor een weekend of een paar dagen. Preston Palace werkt met een all-inclusive formule en binnen kun je met het gezin allerlei activiteiten ondernemen. Zo is er een tropisch zwemparadijs, een kermis, een bioscoop, een midgetgolfbaan en een bioscoop, waardoor je een heel weekend niet de deur uit hoeft van het resort. Daarnaast is er genoeg horeca in Preston Palace waar je met je gezin een hapje en een drankje kunt doen. 

#12 Museumfabriek: in dit museum in Enschede staat de wetenschap, de natuur en de techniek centraal en kom je ook veel verschillende opgezette dieren tegen. Kinderen kunnen hier dingen leren over de natuur. Ook is er een gedeelte (Makerspace) waar kinderen zelf met materialen aan de slag kunnen gaan en kunnen knutselen. 

#13 Klimbos Rutbeek: wij zijn dol op het klimbos en je hebt in de provincie Overijssel met kinderen genoeg keuze. Klimbos Rutbeek in Enschede heeft een laag parcours en een hoog parcours. Het laag parcours is voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar en het hoge parcours is voor kinderen vanaf negen jaar. Je kunt hier tussen de 1,5 en 2 uur klimmen bij dit klimbos. 

#14 Klimbos Paasloo: in de buurt van het nationale park Weerribben ligt dit klimbos. Het klimbos heeft in totaal vier verschillende parcours. Kinderen vanaf 1,30 meter kunnen hier twee uur lang klimmen tussen de bomen. Voor kinderen die kleiner zijn dan 1,30 meter heeft het klimbos een klein parcours dat beneden aan de grond ligt, waar ze toch een beetje kunnen klimmen. Deze is vrij toegankelijk voor kinderen, ook als het klimbos gesloten is. 

#15 Klimbos Avatarz: het derde klimbos wat je in Overijssel met kinderen kunt doen ligt in Deurningen. Ook hier hebben ze twee verschillende parcours voor twee verschillende doelgroepen. Het lage parcours is voor kinderen van zes tot en met acht jaar en het hoge parcours voor kinderen vanaf negen jaar. Voor deze kinderen zijn er in totaal zes parcours die ze kunnen beklimmen met op ieder parcours ongeveer 14 tot 15 hindernissen. Ook voor ouders zijn deze klimbossen een uitdaging om met de kinderen mee te klimmen. 

#16 Speeltuin De Flierefluiter: deze speelboerderij vind je in Raalte en je hebt hier zowel binnen als buiten een speeltuin. Ook is er een skelterbaan voor kleine kinderen, een survivalbaan, een kabelbaan, verschillende glijbanen en een hoge speeltoren. Ook is hier een kinderboerderij, waar kinderen bijvoorbeeld een ritje op een pony kunnen rijden. In de zomermaanden kunnen kinderen hier ook nog een duik nemen in het zwembad dat bij de speeltuin ligt. Ook is hier genoeg horeca bij, waardoor je hier ook lekker op het binnen of buitenterras kunt zitten voor een hapje of een drankje. 

#17 Speelgoedmuseum Deventer: in het centrum van Deventer kun je in twee monumentale panden de grootste speelgoedcollectie van Nederland bewonderen. Kinderen kunnen zich in het museum verkleden en kunnen hier spelletjes spelen. Het is geen activiteit waar je een hele dag je mee kunt vermaken, maar je bent al wel snel een uurtje of twee binnen bij het museum. 

#18 Techniekmuseum Oyfo: in dit museum dat op iets meer dan een kwartier rijden met de auto ligt van de plaats Hengelo kunnen kinderen veel dingen ontdekken. Dit doen ze aan de hand van verschillende interactieve spelletjes die ze kunnen spelen en kinderen mogen overal in het museum aan zitten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op een fiets energie opwekken om de televisie aan te krijgen.

Deventer met kinderen
Klimpark Fun Forest Amsterdam met kinderen

Overijssel met kinderen: waar slapen?

Je kunt in de provincie Overijssel met kinderen prima overnachten in de verschillende steden. We zetten van de leukste steden uit de provincie de beste opties op een rij. 

Zwolle:

Budget hotel: Mercure Hotel Zwolle

Middenklasse hotel: Hotel Oldenburg

Luxe hotel: Apart! Food & Drinks Apartments

Kijk voor de hele lijst met hotels in Zwolle even hier

Deventer:

Budget: Shanti B&B

Middenklasse hotel: Hotel De Vischpoorte aan de IJssel

Luxe Hotel: Hotel in het huis van Deventer

Kijk voor de hele lijst met hotels in Deventer even hier

Giethoorn:

Budget hotel: Hotel B&B d’Olde Smidse

Middenklasse hotel: Chalet 15

Luxe hotel: Hotel Giethoorn

Kijk voor de hele lijst met hotels in Giethoorn even hier. 

De Pelsertoren Zwolle met kinderen
Bed and Breakfast Nieuwleusen met kinderen