Oslo met kinderen: 12 activiteiten met het gezin

Je kunt prima een stedentrip naar Oslo met kinderen maken, maar dan heb je het na een dag of twee / drie wel echt gezien. Oslo heeft namelijk niet super veel activiteiten die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen en voor een aantal activiteiten moet je een stukje buiten het centrum reizen. Uiteraard is een bezoek aan Oslo met het gezin leuk, wanneer je een rondreis door Noorwegen maakt. Wij bezochten Oslo ook als onderdeel van een mini rondreis door Noorwegen en naar aanleiding van dit bezoek zetten we de leukste activiteiten in Oslo met kinderen op een rij. 

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

Oslo met kinderen #1: Centrum verkennen

Oslo heeft een leuk en gezellig centrum en je kunt prima een rondje door de binnenstad van Oslo met kinderen maken. De Karls Johansgate is de bekendste winkelstraat van Oslo en loopt helemaal van het centraal station naar het Koninklijk Paleis van Oslo. Je hebt hier ook genoeg terrasjes naast winkels, waar je een hapje en een drankje kunt doen. Vanuit deze straat loop je naar het Koninklijke paleis, waar iedere dag om half twee de wisseling van de wacht is. Het is leuk om deze ceremonie op deze tijd even te bekijken. 

Vanaf dit Koninklijk paleis loop je in iets minder dan een kwartier naar de gezellige wijk Aker Brygge, waar veel hippe horecatentjes zitten in de buurt van het water. Je vindt in deze wijk aan het einde van de wijk ook een strandje, waar je met je kinderen in de zomer aan het water kunt zitten. 

Als je een drankje hebt gedaan aan het water in de wijk Aker Brygge, dan loop je in ongeveer een kwartier naar het kasteel Akershus, waar je een mooi uitzicht hebt en je kunt wandelen over de stadsmuren van het kasteel. Vanaf dit kasteel is het ongeveer een kwartier lopen naar Operahouse Oslo, vanwaar je ook een prachtig uitzicht hebt over de stad. Met deze wandeling van een halve dag (uiteraard met verschillende stopmomenten) heb je al een groot deel van de binnenstad van Oslo gezien. 

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

Oslo met kinderen #2: Pretpark Tussenfryd

Je kunt in Oslo met kinderen ook naar een pretpark toe. Dit pretpark ligt net buiten de stad in het zuiden en met het openbaar vervoer bereik je het pretpark in drie kwartier (met de auto in iets meer dan twintig minuten). Dit pretpark heeft voor jonge en oudere kinderen leuke attracties en is het meest bekende pretpark van Noorwegen. 

Het park heeft veel attracties die leuk zijn voor kinderen in de leeftijd van vijf tot en met negen jaar. Kinderen van negen tot en met twaalf jaar zitten er net tussenin. De attracties voor de jongere kinderen zijn aan de saaie kant en ze zijn nog net iets te jong voor de spectaculaire attracties. Kijk dus vooraf goed op de website welke attracties allemaal geschikt zijn voor jouw kinderen. 

Uiteraard zijn er door het hele park genoeg horecatentjes om wat te eten en te drinken, dus je kunt op genoeg plekken tussen de middag lunchen. Je kunt je in het pretpark makkelijk een hele dag vermaken met het gezin. Houdt er wel rekening mee dat het in de zomermaanden wel erg druk kan zijn in het pretpark. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende attracties even op de websites van Tussenfryd

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

Oslo met kinderen #3: Oslo Summer Park

Je kunt in Oslo met het gezin ook gaan klimmen. Het Oslo Summer Park ligt op 25 minuten rijden met de auto van het centrum van Oslo en met het openbaar vervoer doe je er iets minder dan een uur over. Kinderen vanaf drie jaar oud kunnen hier al komen klimmen. Ze maken onderscheid in het park tussen kinderen die kleiner zijn dan 110 cm, kinderen die tussen de 110 en 140 cm groot zijn en kinderen die groter zijn dan 140 cm. 

In totaal heeft het klimpark elf verschillende parcours met in totaal 205 verschillende hindernissen. Ook heb je in het klimpark 37 verschillende ziplines. Ze werken in het klimpark met verschillende kleuren en naar gelang de leeftijd en lengte van de kinderen mogen ze bepaalde parcours doen. Deze verschillen uiteraard in hoogte en moeilijkheidsgraad. Uiteraard betaal je ook een lagere prijs voor je kinderen als ze nog niet alle parcours mogen beklimmen. 

Bij het klimpark zit ook een eettentje waar je wat kunt eten en drinken. Reken er op dat je hier minimaal een halve dag kwijt bent in dit klimpark met kinderen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende parcours even op de website van Oslo Sommerpark

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

Oslo met kinderen: kindvriendelijke Musea

Je kunt in Oslo verschillende kindvriendelijke musea bezoeken. Bij de meeste van deze musea heb je met de Oslo pas gratis toegang. We zetten de leukste hieronder op een rij. 

#4 Norwegian museum of Science and Technology museum: dit museum ligt net buiten het centrum van de stad, maar met het openbaar vervoer ben je er in een kwartier vanuit het centrum. Het museum is echt op kinderen gericht en erg interactief. Het museum heeft exposities over verschillende soorten industrieën zoals muziek, hout en metaalbewerking, medicijnen, olie en gas, auto, luchtvaart, telecommunicatie en computer industrie. Ook kun je kijken naar een wetenschapsshow bij het museum. Reken op een paar uurtjes vermaak. Zeker op een regenachtige dag is dit een prima optie. Houdt er wel rekening mee dat niet alle onderschriften ook vertaald zijn in het Engels. 

#5 Folkemuseum: dit is een openlucht museum dat laat zien hoe de mensen vroeger leefden. Met het openbaar vervoer ben je in 25 minuten bij het museum. Het museum heeft meer dan 100 verschillende gebouwen zoals oude huizen, kerken, schuren en andere gebouwen van over het hele land verzameld uit diverse streken van Noorwegen. In het museum lopen acteurs rond in traditionele kleding die ervoor zorgen dat je nog meer een indruk krijgt van hoe het er vroeger aan toe ging. 

#6 Popsenteret: dit museum staat in het teken van de popmuziek en muziekkunsten van Noorwegen. Ook voor kinderen is hier van alles te doen. Kinderen kunnen hier muziek maken en in het museum zijn verschillende speelhoekjes. Het interieur ziet er mooi en futuristisch uit en je loopt in het museum langs een soort van tijdlijn. Er is ook een soort van studio die de kinderen meeneemt door het hele proces van schrijven, opnemen en distribueren van muziek. 

#7 Natural history museum: dit is het grootste natuur historische museum van Noorwegen en ligt redelijk centraal in het centrum. Je vindt hier veel opgezette dieren en ook verschillende skeletten van dino’s in het museum. Bij het museum ligt tevens een grote botanische tuin. 

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

Oslo met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten, heb je nog een aantal leuke activiteiten die je in Oslo met kinderen kunt ondernemen. We zetten ze hieronder op een rij. 

#8 Vigeland Park: dit is een leuk stadspark dat je in Oslo met kinderen kunt bezoeken en waarbij het park vol met beelden staat. Wij vonden het heerlijk om hier een rondje te lopen door dit park. Dat kwam ook mede doordat het heerlijk weer was. Je hebt hier verschillende meren en verschillende heuvels die je kunt beklimmen met je kinderen. 

#9 Bajabikes fietstocht: je kunt de stad Oslo met kinderen ook op de fiets verkennen. De Nederlandse maatschappij Bajabikes organiseert fietstochten door de hoofdstad van Noorwegen onder leiding van een Engelstalige gids. Deze fietstocht duurt drie uur en gaat langs de verschillende hoogtepunten van de stad. De maatschappij heeft ook kinderfietsen en kinderzitjes, zodat kinderen ook makkelijk met deze fietstocht door Oslo mee kunnen. Wij hebben een fietstocht van Bajabikes door Parijs met onze dochter gemaakt en wij vonden het een goede introductie op de stad. 

#10 Hop on Hop off bus: een andere manier om een snelle indruk te krijgen van een stad zijn deze bussen. In totaal stoppen de bussen op dertien verschillende plekken in de stad, waar bezienswaardigheden zijn. Blijf je de hele route zitten dan duurt de gehele bustocht 75 minuten. Je kunt tickets kopen voor 24 uur en 48 uur dat je gebruik kunt maken van deze bussen. 

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

#11 Oslo Reptile Park: dit reptielenpark ligt midden in de stad en je kunt er vanuit het centrum zo naar toe wandelen. Wel schijnt het dat de dieren in kleine hokjes zitten in een beetje een schimmige ruimte. Met de Oslo pass heb je gratis toegang tot dit dierenparkje, waarbij je rekening moet houden dat je ongeveer een uurtje vermaak hebt. 

#12 Sno indoor skibaan: je kunt in Oslo met kinderen ook een dagje gaan skiën. Er ligt namelijk een indoorbaan net iets buiten het centrum, waar je met het openbaar vervoer in een klein half uurtje bent. Dit is een behoorlijk lange baan en je gaat met een stoeltjeslift omhoog. Dit is ook een prima activiteit in Oslo wanneer het een dagje minder weer is. 

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

Oslo met kinderen: Oslo Pass

Net als in veel andere grote steden heeft Oslo ook een soort van stadspass die je kunt aanschaffen en waarmee je gedurende een bepaalde tijdsperiode gratis toegang hebt tot het openbaar vervoer en verschillende bezienswaardigheden. Kijk vooraf even wat je allemaal wil gaan doen met het gezin en kijk dan of de Oslo pass een voordeel geeft voor jullie gezin. Voor meer informatie over deze pass kijk even op de officiële website van de Oslo pass. 

Oslo met kinderen
Oslo met kinderen

Waar overnachten in Oslo met kinderen?

Je kunt in Oslo met kinderen prima overnachten. Er zijn verschillende accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, maar je hebt weinig budgetaccommodaties. Toch hebben we voor verschillende prijsklassen leuke opties voor gezinnen op een rij gezet. 

Budget accommodatie: Topcamp Bogstad – Oslo

Middenklasse accommodatie: Frogner House Apartments – Skovveien 8

Luxe accommodatie: Thon Hotel Astoria

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Oslo even hier

Scroll naar boven