Safari in Sri Lanka met kinderen

Safari sri lanka met kinderen: welke opties heb je allemaal?

De meeste reizigers zullen in Sri Lanka in ieder geval één keer op safari gaan in één van de nationale parken die het land rijk is. Zeker met kinderen is het leuk om een ochtend of middag er op uit te trekken in een nationaal park om de verschillende dieren te bewonderen die de parken rijk zijn. 

Doordat de verschillende parken verspreid door het land liggen, is het niet lastig om een safari trip op te nemen in je reisroute door Sri Lanka. We zullen de beste opties qua nationale parken op een rij zetten om met je kinderen op safari te gaan.

Sri Lanka met kinderen
Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

safari sri lanka met kinderen: Nationaal Park Udawalawe

Dit park hebben wij bezocht met onze dochter en dit park ligt op twee uur rijden met de auto van het leuke backpackers plaatsje Ella en twee uur van bijvoorbeeld kustplaats Mirissa.

Het is daarom ook een ideale tussenstop wanneer je vanuit het binnenland van Sri Lanka op weg bent naar de kust met je kinderen en niet al te lang in de auto wil zitten.

Het plaatsje Udawalawe zelf stelt weinig voor, maar ze hebben wel prima accommodaties met zwembad en volpension, waardoor je ook voor weinig andere dingen in het plaatsje zelf hoeft te zijn.

Wij zaten zelf vier nachten in het Kottawatta village complex met verschillende zwembaden, een soort van bad met visjes aan je voeten, speeltuin en dat alles inclusief eten en dat is ons heel erg goed bevallen.

Vanuit hier konden wij ook voor de ochtend of de middag bij de receptie een tour naar het nationale park boeken en vertrokken de jeeps vanaf het resort complex. Dat was dus allemaal goed geregeld en je wordt als ouders volledig ontzorgd.

Daarnaast zitten er bij het complex overal grote hagedissen rondom het zwembad en in de bomen rondom de huisjes zie je vaak apen zitten. Erg leuk voor kinderen om deze dieren te spotten rondom je accommodatie. 

Safari Sri Lanka met kinderen
Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

In het nationale park van Udawalawe zul je vooral veel olifanten tegenkomen, aangezien er zo’n 500 olifanten leven in dit park. In vergelijking met andere parken is het door de open vlaktes gemakkelijker om wildlife te spotten. De tour duurt een ochtend of middag (tussen de drie en vier uur) en zeker voor kleine kinderen is dit ook wel voldoende.

Wij hebben op de open vlaktes van Udawalawe veel olifanten gezien, waterbuffels, apen, krokodillen en verschillende grote roofvogels.

Al met al vonden wij deze middag excursie naar dit park helemaal top.

De kosten voor de parkentree zijn afhankelijk met hoeveel mensen je bent. Met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper de entreekosten per persoon zijn. Dat geldt uiteraard voor de jeep ook. Wij waren voor een middag safari met een jeep en gids ongeveer 60 euro kwijt met ons gezin van drie personen, dus dat viel qua prijs erg mee.

Je kunt de prijs nog naar beneden krijgen als je met je gezin de jeep deelt met andere toeristen. Wij vonden zelf het fijner om een jeep voor onszelf te hebben, zodat we terug konden naar het hotel wanneer onze dochter moe zou worden of er geen zin meer in had.  

Wil je zekerheid en vooraf alles boeken, klik dan hier.

Er is ook nog een olifantenopvang waar je heen kunt, maar dat vonden wij helemaal niets. Je zit met een hoop toeristen op een tribune en de olifanten komen één voor één langs, waarbij ze een fles melk krijgen. Er is weinig interactie met het publiek, dus indien je weinig tijd hebt, zouden wij niet aanraden om hier naar toe te gaan. 

Safari Sri Lanka met kinderen
Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen: Nationale Park Yala

Het Nationale Park Yala ligt niet zo ver van Udawalawe af en je zou vanuit Udawalawe met je kinderen dit park ook kunnen bezoeken, aangezien het op een uur en twintig minuten rijden van het plaatsje ligt.

Het nationale park Yala is het bekendste park van Sri Lanka en daarmee ook het drukste. De dieren die je kunt spotten zijn vergelijkbaar met Udawalawe, met je hebt wel een grotere kans dat je een luipaard kunt spotten. Toch moet je nog steeds geluk hebben en is het niet zo dat wanneer je Yala national park bezoekt, je de garantie hebt dat je ze ziet.

De meeste safari’s naar Yala National Park vertrekken vanuit de plaats Tissamaharama. Het Yala nationaal park heeft een entreeprijs van ongeveer 23 euro per persoon en is dus duurder dan het Udawalawe nationaal park.

Daarnaast is het ook drukker met toeristen, waardoor je weleens met jeeps achter elkaar aanrijdt en dat het ten koste gaat van de safari ervaring.

Wil je alles al vooraf boeken, klik dan hier

Tip: Je kan bij het Yala nationaal park een safari in dit park combineren met het Bundala National Park, waar je veel verschillende vogels kunt spotten. Wil je meer informatie over dit park lees dan deze blog over het Yala National Park.

Safari Sri Lanka met kinderen
Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

Safari sri lanka met kinderen: Minneriya nationaal park

Dit nationale park ligt in het noorden van Sri Lanka en is goed te bezoeken vanuit de plaats Dambulla. We hebben eerder over Dambulla al verteld (in onze reisroute blog) dat deze plaats een prima vertrekpunt is van heel veel verschillende bezienswaardigheden in het noorden van Sri Lanka.

Tussen mei en september (droge periode) komen in dit park heel veel olifanten bij elkaar op één plek (de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld), waardoor zeker in deze periode het bezoeken van het park met je kinderen een aanrader kan zijn. Vanuit Dambulla betaal je voor een safari met jeep met drie personen (twee volwassenen en een kind) een kleine 90 euro. Dit is dus een stuk duurder dan de andere twee nationale parken. 

Er zijn bij de meeste parken excursies in de ochtend en in de middag en de beste optie is om in de ochtend te gaan, omdat het dan minder warm is en de dieren een stuk actiever zijn. Zeker als je met kleine kinderen toch al vroeg wakker bent, kan het ideaal zijn dat je gelijk op safari gaat en dat je de middag gebruikt om lekker aan het zwembad te liggen. 

Of je een jeep wil delen met andere toeristen om de kosten te drukken is een overweging die je met je gezin moet maken. Je geeft dan uiteraard wel een stukje vrijheid op en indien jij terug wil gaan naar je hotel (omdat je kinderen moe zijn), je rekening moet houden met andere toeristen. 

Wil je alles vooraf al boeken voor dit nationale park, klik dan hier

Al met al is het zeker een aanrader om een safari te boeken, wanneer je in Sri Lanka aan het reizen bent met je kinderen. 

Safari Sri Lanka met kinderen

Safari Sri Lanka met kinderen

Scroll naar boven