Oman met kinderen

Wat te doen in Oman met kinderen? Oman is een prachtig land dat zeer goed te bereizen is met kinderen. Wij bezochten het land 12 dagen met onze dochter en waren verbaasd over de diversiteit van het land en de vriendelijkheid van de mensen. Dit land in het Midden Oosten is nog niet super ontdekt, maar steeds meer gezinnen met kinderen weten de weg naar dit land te vinden en terecht! Wij hebben enorm genoten van het land! In deze blog zetten we alle informatie op een rij die je nodig hebt voor een mooie rondreis door Oman met kinderen.

Beste reistijd Oman met kinderen

Je kan Oman met kinderen het gehele jaar door prima bezoeken. Het regent nauwelijks in het land en de temperaturen liggen het gehele jaar boven de 20 graden. In de maanden april tot en met oktober kunnen de temperaturen boven de 30 graden uitkomen en zeker de maanden juli en augustus kunnen erg warm zijn. Je kan daarom het land met kinderen het beste net voor of na deze warme zomermaanden bezoeken.

Wij bezochten Oman met onze dochter in de maand mei en toen was het iedere dag een graad of 30. Wij vonden de temperatuur toen goed te doen, We hebben 1 dag regen gehad. maar dat was ook voor de mensen daar uitzonderlijk. Houdt ook even rekening mee wanneer het ramadan is. Dan kun je het beste Oman niet bezoeken, omdat het dan erg moeilijk kan zijn om overdag te eten en dat er veel openingstijden van bezienswaardigheden, winkels en restaurants anders zijn. Wij hebben het land Jordanië een keer bezocht tijdens de ramadan en dat vonden wij niet fijn.

Oman met kinderen

Waarom is Oman kindvriendelijk

Wij vinden Oman echt heel kindvriendelijk. We zetten hieronder de redenen, waarom je naar Oman met kinderen moet reizen.

  • Oman is super veilig: het land wordt beschouwd als één van de veiligste landen op het gebied van criminaliteit. Wij moeten zeggen dat we ons nergens onveilig hebben gevoeld en dat we overal onze auto met onze spullen openbaar hebben geparkeerd. Wij vinden dat altijd wel echt een heel fijn iets als we met onze dochter reizen dat we ons geen zorgen hoeven te maken om criminaliteit.
  • De mensen zijn super vriendelijk: het viel ons al gelijk in de eerste dagen op dat de mensen in Oman echt super vriendelijk zijn en zeker richting onze 9 jarige dochter. Heel veel mensen maken een lolletje met onze dochter en het is meerdere keren voorgekomen dat onze dochter een snoepje kreeg van een vreemde. Wij voelden ons erg welkom in Oman.
  • Oman heeft grote supermarkten: je hebt in Oman enorm grote supermarkten (van onder andere de Carrefour), waar eigenlijk alles te koop is. Je kunt daarom specifieke dingen voor kinderen zoals luiers prima in de winkel kopen.
  • Je hebt geen visum nodig: indien je korter dan 2 weken gaat. Je hebt geen 2 weken nodig om de meeste bezienswaardigheden in Oman te bekijken, dus daardoor hoef je waarschijnlijk geen visum aan te vragen. Wij hebben dit voor onze reis van 12 dagen ook niet hoeven doen.
  • Oman hoeft niet duur te zijn: een rondreis door Oman hoeft niet duur te zijn, doordat veel van de bezienswaardigheden gratis te bezoeken zijn. Daarnaast is het zelfs mogelijk om op de meeste plekken wild te kamperen als je echt low budget wil reizen. Hierdoor kan een reis naar Oman met kinderen prima een budgettrip worden.
Oman met familie

Praktische tips Oman met het gezin

Daarnaast zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je met het gezin naar Oman reist. We zetten ze hieronder kort op een rij.

Kleed je gepast: Oman is een moslimland en vrouwen moeten op veel plekken bedekt zijn. Wij dachten dat we hier goed rekening mee hadden gehouden, maar toch was het op verschillende plekken niet bedekt genoeg. In het waterpark in Nizwa was Sanne niet voldoende bedekt. Ze had wel een soort van zwempak bij, maar deze was bij de knieën niet lang genoeg.

Ook bij de moskee in Muscat, was de jurk van Sanne wit en toch niet lang genoeg en moest ze een zwarte jurk over haar jurk aan doen. Bekijk dus even vooraf wat de dresscode bij de verschillende bestemmingen is. In de verschillende wadi’s wordt gepaste kleding wel geadviseerd, maar we hebben genoeg vrouwen gezien met een string als bikinibroekje.

Het is af en toe ook een beetje de afweging maken wat jezelf gepast vindt. Dat maakt het zeker voor vrouwen af en toe wel lastig of ze gepast genoeg gekleed zijn.

Wat te doen in Oman met het gezin

Neem een wereldstekker mee: de stopcontacten in Oman zijn op sommige plekken anders dan die van ons in het Westen. In sommige hotels konden we wel gewoon onze stekkers in het stopcontact doen, maar een wereldstekker kopen voor een reis naar Oman met kinderen is zeker geen overbodige luxe.

Vaccinaties Oman: ga voor een reis naar Oman met kinderen even langs de GGD als je niet de vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) hebt. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Oman ook inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid).

Wij hadden vanwege onze wereldreis al deze vaccinaties al gehad, dus we hebben ons niet hoeven laten vaccineren bij de GGD. Maar even advies inwinnen bij de GGD is altijd slim.

Oman met kinderen

Vervoer in Oman met kinderen

In Oman maakt bijna iedereen hetzelfde rondje qua bestemmingen en de afstanden tussen de verschillende bestemmingen zijn vrij kort. Je zit hoogstens een paar uurtjes per dag in de auto. Daarnaast zijn de meeste wegen zeer rustig en goed te bereizen. Wij huurden een auto en hebben alle bestemmingen zelf bezocht. Je kan overal de auto gratis parkeren en wij vonden het een hele fijne manier om het land te bereizen.

Wij bezochten ook de bestemmingen Jebel Shams en dit is de enige bestemming, waar we off road gingen met de auto en waarvoor we een 4×4 auto hebben gehuurd. Deze auto’s zijn wel een stuk duurder, maar wij vonden het wel een hele fijne gedachte om met een goede auto op pad te gaan! Wij huurden onze auto via Sunny Cars en dat doen we eigenlijk in het buitenland als het kan altijd bij deze organisatie.

Bij onze huurprijs zaten alle verzekeringen voor de auto en ook het eigen risico was gedekt. Wij gingen dus echt met een gerust hart op pad in Oman met onze dochter. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Oman met Sunny Cars even hier.

Kinderactiviteiten Oman

Je kan dan ook prima de woestijn bezoeken (Wahiba Sands) met deze auto, maar wij hebben ons toch laten ophalen door iemand van het hotel, omdat wij het rijden door de woestijn met onze 4×4 huurauto toch iets te spannend vonden. Achteraf had dit wel gekund, maar wij vonden het ook een leuke ervaring om door een local naar ons hotel in Wahiba Sands gereden te worden. Je zet de huurauto dan op een parkeerplaats net buiten de woestijn.

Groot voordeel is dat je in Oman overal gratis kan parkeren en dat dit eigenlijk overal helemaal veilig is. Waar je alleen op moet letten is op drempels in de weg. Soms dan mag je 100 kilometer per uur op een weg, maar ligt er wel een drempel in de weg. Meestal staan er wel bordjes, waarop de drempels netjes aangegeven staan. Ook moet je letten op overstekende geiten en kamelen!

Vervoer in Oman

Hoeveel dagen heb je nodig voor Oman?

Wij zijn in totaal 12 dagen in Oman geweest en dat was ook lang genoeg! Als je wil kun je in iets meer dan een week de meeste bezienswaardigheden in het land bezoeken. Maar dan ben je wel heel hard aan het reizen. Het is sowieso wel fijn om even een dag te rusten als je met het vliegtuig aankomt in Muscat en het is ook wel fijn om nog een dagje zwembad te doen aan het einde van jullie reis in Muscat.

Kindvriendelijke activiteiten Oman

Onze dochter vond onze reis door Oman ook echt geweldig. Natuurlijk zijn niet alle activiteiten meteen gelijk super kindvriendelijk, maar er is genoeg te doen voor het gehele gezin. Wij zetten hieronder verschillende kinderactiviteiten in Oman op een rij.

Ga snorkelen in Muscat: je kunt in Muscat super goed gaan snorkelen bij de Daymaniat-eilanden. Je kunt hier schildpadden, tropische vissen, haaien en roggen zien. Onze dochter vond dit ook helemaal geweldig. In de zomermaanden is het ook mogelijk om met walvishaaien te zwemmen. Helaas hebben wij ze die dag dat wij er waren niet gezien.

Ga wandelen bij Jebel Shams: dit is de Grand Canyon van Oman en een prachtig gebied om te wandelen. Onze dochter vond het leuk om het pad te bewandelen over de rotsen. Zorg er wel voor dat je niet te ver loopt en dus maar een deel van de route loopt. Zeker als je met jonge kinderen bent, kan het op een bepaald moment wel erg vermoeiend zijn. Hoe later je op de dag gaat hoe warmer het ook in de canyon wordt, dus ga vroeg in de ochtend!

Bezoek de geitenmarkt van Nizwa: hier is zoveel te zien voor kinderen. Je ziet hier een enorme menigte mannen in traditionele kleding, die of een geit willen kopen of een geit willen verkopen. Rondom de geitenmarkt heb je ook verschillende souks en marktjes, waar genoeg te zien is voor kinderen.

Wat te doen in Oman met het gezin

Waterpark Nizwa: dit waterpark in Nizwa is erg leuk voor kinderen om een paar uur naar toe te gaan. Ze hebben verschillende spectaculaire glijbanen en ook een lazyriver. Voor de jongste kinderen hebben ze ook een waterspeeltuin.

Dunebashen Wahiba Sands: dit vond onze dochter misschien wel de leukste activiteit in Oman. Je gaat in de woestijn crossen met een jeep en dit lijkt af en toe wel op een achtbaan voor kinderen. Je gaat hier onder leiding van een chauffeur van hoge woestijnbergen af en op onze dochter maakte het veel indruk dat we zelfs vast kwamen te zitten met de auto. Uiteraard zijn de chauffeurs dit gewend en na enig graafwerk bij de banden, kwamen we weer los en konden we weer verder rijden.

Bezoek verschillende wadi’s: de wadi’s zijn leuk om te bezoeken en ook nog eens gratis. In Oman is het vaak warm en dan is het heerlijk om verkoeling te zoeken. Onze dochter vond het super leuk om bij de wadi’s van de rotsen af te springen in het water. Let wel zoals we al eerder gemeld hebben in deze blog dat je gepast gekleed gaat.

Wadi Oman met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Oman

Je kunt in Oman ook op heel veel plekken goed uit eten gaan. Zeker in de wat grotere steden zoals Muscat en Nizwa heb je meerdere leuke kindvriendelijke restaurants. Overigens hebben ze in Muscat ook meerdere bekende fastfoodketens zoals de Mc Donald’s waar je eventueel met kinderen kan gaan eten.

Op andere bestemmingen kan het soms wat lastiger zijn om een geschikt restaurant te vinden (zoals bijvoorbeeld in de Wahiba Sands woestijn), maar dan kun je vaak het diner bij het hotel boeken. Wij hadden bij 3 verschillende accommodaties half pension geboekt, waarbij we dus het ontbijt en het diner bij het hotel hadden. En dat was vaak een buffet en zeker lekker. Ook voor onze dochter (dat niet een hele makkelijke eter is) waren er genoeg opties, waardoor zij ook prima kon eten in Oman.

Kindvriendelijk restaurant Oman

Kindvriendelijk hotel Oman

Je kunt in Oman met kinderen prima overnachten! Je hebt bij iedere bestemmingen wel een aantal kindvriendelijke hotels die je kan boeken. Wij hebben in totaal 6 verschillende bestemmingen bezocht in Oman en daar waren bij alle bestemmingen meerdere opties waar we konden overnachten.

Kijk hieronder voor de verschillende bestemmingen die we bezocht hebben voor een overzicht van de kindvriendelijke accommodaties, zodat je een indruk krijgt wat je allemaal kan boeken met het gezin in Oman.

Muscat

Jebel Shams

Nizwa

Wahiba Sands

Scroll naar boven