Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen: alle informatie!

De Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen zijn een aanrader! Eigenlijk is het hele dorp Oisterwijk in Brabant een aanrader voor gezinnen met kinderen. Er zijn verschillende leuke restaurants, vele speeltuinen, een speelbos en een prachtig natuurgebied met hele fotogenieke vennen. Wij hebben het geluk dat we in de buurt wonen van deze mooie plek, dus we zijn regelmatig in Oisterwijk te vinden met ons gezin. In dit reisblog staat centraal wat je in de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen kunt doen en daarnaast vertellen we wat je nog meer allemaal in Oisterwijk met kinderen kunt ondernemen. 

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen
Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen: het speelbos

Om bij de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen te komen met de auto, moet je het adres Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk invoeren in je navigatie. De auto kun je parkeren op een ruime parkeerplaats bij het bos (in de zomer kan het wel druk zijn tegen de middag) en dan loop je in een paar minuten naar het bezoekerscentrum van de Oisterwijkse bossen en vennnen. Vanuit hier kun je wandelingen maken naar de vennen en ook naar het speelbos. 

We hebben dit speelbos ook opgenomen in onze lijst van leukste speelbossen in Brabant met kinderen. Het speelbos van Oisterwijk is te vinden achter het bezoekerscentrum van de Oisterwijkse bossen en vennen en is gemaakt door de stichting Oerrr. Deze onderhouden het speelbos en ze vragen aan niet leden een vrijwillige bijdrage van 1,50 euro voor het onderhoud van het bos. Je kunt een toegangsbewijs in het bezoekerscentrum halen. Het speelbos is niet super groot, maar voor kinderen zijn de boomstammen, het meertje en de waterpompen genoeg vertier om zich voor een uurtje of twee te vermaken.

Voor kinderen tot en met vier jaar is er een apart gedeelte in het speelbos, waar een zandbak staat en een klein boomstammenpaadje is gemaakt. Het speelbos heeft niet super veel speeltoestellen, maar wel genoeg boomstammen en hout om je goed te vermaken. Over het water liggen verschillende boomstammen en kinderen kunnen via de boomstam en touwen de overkant van het water bereiken. Houdt er rekening mee dat kinderen nat kunnen worden, dus een extra set kleding is geen overbodige luxe. Het speelbos is ook toegankelijk voor kinderen in een rolstoel. 

Bij het speelbos zit ook restaurant Groot Speijk, waar je prima met het gezin binnen en buiten op het terras kunt lunchen tussen de middag. Voor dit restaurant is ook een open vlakte (grasveld) en een kleine speeltuin (grote schommel, glijbaan en klimrek), waar veel gevoetbald en gespeeld wordt door kinderen. Kijk voor meer informatie over het speelbos even op de website van Natuurmonumenten

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen
Speelbossen in Brabant met kinderen

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen: wandelen

Vanaf het bezoekerscentrum kun je verschillende mooie wandelingen maken door de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen. Het is een beetje afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn en hoeveel kilometer ze ongeveer kunnen lopen, welke route je kiest. Bijna alle wandelroutes komen wel langs een of meerdere vennen in het bos. Deze vennen zijn prachtig en ook onderweg klimt onze dochter regelmatig in verschillende bomen. Ook bij een aantal vennen is het mogelijk om langs het water te gaan zitten. 

Op deze manier is het ook een prima plek om ergens langs het water te gaan picknicken met het gezin. De verschillende routes zijn goed aangegeven met verschillende kleurtjes, waardoor de kans dat je verkeerd loopt niet groot is. Wij hebben de wandelingen door de Oisterwijkse bossen en wandelingen ook in onze lijst gezet van mooiste wandelingen in Noord-Brabant met kinderen

Wat wij een mooie route vinden om te lopen (we hebben hem al een aantal keer gelopen) is de gele Goorvenroute. Deze route is 4,5 kilometer lang en komt langs verschillende meren. Wij doen meestal over deze route een uur of twee, aangezien onze dochter vaak in de bomen klimt en bij het water speelt tijdens de wandeling. Deze route is voor onze vijfjarige dochter precies genoeg. Zeker als we tussendoor een aantal keer stoppen om te spelen. Heb je kleinere kinderen dan zijn er ook nog kortere routes die je kunt wandelen. Ook met een rolstoel kun je verschillende routes volgen. 

Speelbos Oisterwijk met kinderen
Speelbos Oisterwijk met kinderen
Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen
Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen: fietsen

Vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum is het ongeveer tien minuten met de auto rijden naar Piet Plezier toe. Piet Plezier is een zeer bekende naam in de regio en verhuurt al tientallen jaren familiefietsen. Toen wij zelf jong waren gingen wij hier al naar toe met onze ouders om te midgetgolfen en te fietsen. Bij Piet Plezier zit een ruime parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren. 

Bij Piet Plezier is genoeg te doen voor kinderen. Leuk is om fietsen te huren. Je rijdt dan een route door de Oisterwijkse bossen en vennen. Halverwege de fietsroute kom je ook weer bij het bezoekerscentrum van de bossen uit. Wij waren met de fiets ongeveer twee uur kwijt met deze route en hebben onderweg nog gestopt bij het bezoekerscentrum om wat te drinken. 

Wat leuk is om te doen na afloop van je fietstocht is om een drankje te doen bij streekrestaurant de Drie Vennen. Dit is een minuutje lopen vanaf Piet Plezier en je hebt er buiten ook nog een soort van natuurspeeltuin met water, een glijbaan en verschillende natuurlijke klimtoestellen. Voor ons was dit een heerlijke afsluiting van de dag, dat we hier buiten op het terras een drankje deden en onze dochter aan het spelen was in deze natuurspeeltuin. 

Op deze manier kun je in de omgeving van de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen je prima een hele dag vermaken als je begint in het klimbos, daarna een wandeling maakt, luncht bij het bezoekerscentrum en in de middag fietsen huurt bij Piet Plezier en dan afsluit met een drankje bij de natuurspeeltuin. Succes gegarandeerd bij mooi weer!

Noord-Brabant met kinderen
Piet Plezier met kinderen
Oisterwijk met kinderen
Oisterwijk met kinderen

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen: eten en drinken

Zoals we al aangaven kun je prima eten bij het bezoekerscentrum van het natuurgebied de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen. Toch heb je in de buurt nog wel een aantal leuke restaurants met een leuke speeltuin voor de kinderen in de omgeving van Oisterwijk. 

Het Boscafé: bij dit café zijn wij misschien wel tientallen keren geweest toen onze dochter een jaar of drie/ vier was. Het café heeft een prima terras, waar je heerlijk kunt lunchen en speeltoestellen die zeker voor jonge kinderen precies goed zijn. Het terras ligt eigenlijk om de speeltuin heen, waardoor je goed zicht hebt op je kinderen. 

De Gerrithoeve: vanaf Piet Plezier ben je met de auto hier in drie minuten. Kinderen kunnen hier zowel binnen als buiten spelen. Er is een glijbaan en verschillende speeltoestellen. Ook is er fijn strandzand, waar kinderen in het zand kunnen spelen. Ook heb je er skelters en een kabelbaan in de buitenspeeltuin. 

De Reuselhoeve: onze dochter heeft hier geklommen in het klimbos van de Reuselhoeve. Ze hebben hier twee verschillende gedeeltes van het klimbos. Een gedeelte voor kinderen onder de 130 cm en voor kinderen en volwassenen boven de 130 cm. Voor alle leeftijden is dit klimbos helemaal top!

Onze dochter vond het erg leuk om haar eerste klimervaring op te doen en heeft de route verschillende keren (ook met blinddoek) gelopen. Daarnaast ligt er een speeltuin bij en een grote trampoline voor de kinderen. Ook kunnen kinderen er paintballen. Toen wij er waren, waren er verschillende kinderfeestjes bij de Reuselhoeve. Ook is het mogelijk om hier een kano te huren met het gezin. 

Pannenkoekenhuis de Ontdekking: ook bij dit restaurant is naast het eten van alles te doen met kinderen. Er is een binnenspeeltuin met klimtoestel, glijbaan, XBOX Kinect en een dansvloer. Buiten is er ook een speeltuin met schommels, een reuzenglijbaan, wipkippen, een fietsplein en trampolines. Ook is er een voetbalveld waar gevoetbald kan worden. 

Oisterwijk met kinderen
Oisterwijk met kinderen
Piet Plezier met kinderen
Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen: overige activiteiten

Het Staalbergven: is het warm weer en wil je na een wandeling in de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen even afkoelen dan is dit buitenzwembad een prima optie. Het zwembad heeft een familieglijbaan en ook een gedeelte voor kleinere kinderen. 

Ezelfarm Oisterwijk: een bijzondere manier om een wandeling te maken in de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen is een wandeling met een ezel. Deze ezelfarm verhuurt ezels voor twee of meer uren aan gezinnen met kinderen. Vinden jouw kinderen het leuk om met een ezel de natuur in te gaan, dan is dit zeker een leuke optie in Oisterwijk met kinderen. 

Oisterwijk met kinderen
Oisterwijk met kinderen

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen: overnachten!

Er zijn verschillende mogelijkheden om in de omgeving van de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen te overnachten. Zeker voor families zijn er genoeg opties in dit dorp. We zetten er een aantal op een rij voor jullie van budget naar luxe!

Streekpark klein Oisterwijk: één van de goedkoopste opties in de omgeving is slapen in deze vier persoonstenten. Deze tenten zijn vrij luxe en aan de binnenkant lijkt het net gewoon een huisje. 

Fletcher Hotel Restaurant Boschoord: een drie sterren hotel, waar je familiekamers voor vier personen kunt boeken en in de prijs zit het ontbijt inbegrepen. 

Landgoed de Rosep: vier sterren hotel met binnenzwembad waar je ook familiekamers kunt boeken. Ook hier is het ontbijt inclusief bij de prijs. 

Hotel de Leijhof Oisterwijk: een luxe vier sterren hotel, waar ze familiekamers hebben en waar het ontbijt in de prijs is inbegrepen. 

Er zijn ook nog een aantal andere hotels en chalets die je in dit dorp kunt huren met het gezin. Kijk voor alle accommodaties in Oisterwijk even op dit overzicht

Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen
Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen
Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen
Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen

Scroll naar boven