Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: wat is er allemaal te doen?

Wat is er in de provincie Noord-Holland met kinderen te doen? Wij gingen de afgelopen tijd op onderzoek uit en het blijkt dat je hier gerust heel wat weekendjes voor uit kunt trekken om alles te zien en te doen. Wij zetten op basis van verschillende vakantie in deze provincie de leukste activiteiten in Noord-Holland met kinderen op een rij voor jullie!

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: leuke steden

Je kunt in Noord-Holland met kinderen een aantal leuke steden bezoeken. De volgende steden zijn zeker de moeite om te bezoeken:

 • Amsterdam: onze hoofdstad mag uiteraard niet in het lijstje ontbreken. Er is in Amsterdam genoeg te doen voor kinderen om je een hele week prima te vermaken! Zo heb je er verschillende leuke musea zoals Nemo, Upside Down en Youseum. Daarnaast ligt  dierentuin Artis midden in de stad, kun je heerlijk fietsen in het vondelpark en ligt er een grote speeltuin in het leuke Amstelpark. Uiteraard is het ook zeker leuk om met een rondvaartboot door de grachten van Amsterdam te varen met je kinderen. Wij schreven een uitgebreide blog over Amsterdam met kinderen, waarin we maar liefst over 28 leuke activiteiten schreven.
 • Haarlem: deze leuke stad in Noord-Holland is zeker een aanrader om er een weekend te verblijven met kinderen. Zo is de binnenstad erg mooi, met zijn bekende hofjes en is er de mogelijkheid om met een rondvaartboot de stad vanaf het water te verkennen.  Uiteraard mag hier ook een bezoek aan natuurspeeltuin de Paddenstoel niet ontbreken in de leuke Haarlemmer kweektuin. Daarnaast is een weekendtrip naar Haarlem goed te combineren in de zomer met de stranden van Zandvoort en Bloemendaal die op een steenworp afstand van de stad liggen. Je kunt deze stranden vanuit Haarlem bezoeken op de fiets, waar we later in het onderdeel natuur nog op terugkomen.
 • Alkmaar: de provincie Noord-Holland is verbonden met kaas en je hebt in verschillende steden een kaasmarkt. Zo ook in de stad Alkmaar iedere vrijdagochtend in de zomermaanden.  Voor oudere kinderen vanaf 6 jaar is er de mogelijkheid om onder leiding van een gids achter de schermen te kijken van zo’n kaasmarkt. Daarnaast kun je ook in Alkmaar met een bootje door de grachten varen. Deze kun je zelf huren of je boekt een georganiseerde rondvaart. Voor jongere kinderen is er in Alkmaar de Elfendeurtjestocht, waarbij in de binnenstad verschillende deurtjes zijn verstopt die de kinderen moeten zoeken. Daarnaast is het een half uur fietsen vanuit het centrum van Alkmaar naar de stranden van Egmond aan Zee. Ook kun je hier prima in de natuur wandelen met kinderen en zijn er ook in het gebied overal mooie oude molens te bezichtigen. Kijk eens op het blog wandelen langs molens in Noord-Holland voor een dergelijke wandeling.
 • Zaandam: in deze stad heb je de Zaanse Schans liggen die je met kinderen toch zeker een keer een ochtend of middag moet bezoeken. Je kunt er wandelen tussen de molens en er zijn verschillende oude ambachten waar je een kijkje kunt nemen zoals het maken van klompen en kaas. Daarnaast heb je het Zaans museum, waar kinderen hun eigen wikkel kunnen ontwerpen voor een chocoladereep. 
 • Volendam: het is altijd leuk om in het dorp even op de foto te gaan in traditionele klederdracht als je een bezoek brengt aan Noord-Holland met kinderen. Wij schreven er de blog Volendam met kinderen over. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: pretparken

Je kunt in Noord-Holland met kinderen niet echt naar een groot pretpark gaan, maar er zijn wel wat kleinere parken die wel heel erg leuk zijn voor kinderen. 

 • Sprookjeswonderland: dit themapark ligt in Enkhuizen en is gericht op de jongste kinderen. Er zijn veel kermisachtige attracties zoals een draaimolen, treintje en achtbaan. Er zijn bekende sprookjes en minder bekende sprookjes in het sprookjesbos. Daarnaast is er een grote speeltuin en een kinderboerderij. Groot voordeel van het pretpark is ook dat de entree nog niet de helft is van die van de meeste grote pretparken in Nederland. Je kunt hier je prima een dagje vermaken met je kinderen.
 • Linnaeushof: dit is Europa’s grootste speeltuin en is te vinden in Bennebroek. Met maar liefst 350 speeltoestellen en attracties, vervelen kinderen zich niet snel hier. Naast dat de meeste attracties buiten zijn, is er ook een binnenspeeltuin aanwezig op het terrein. Kom je hier in de zomer dan is de grote waterspeeltuin ook echt een aanrader. Onze dochter kan zich hier altijd uren vermaken. Ook hier zijn de prijzen vergelijkbaar met die van sprookjeswonderland.
 • Artis: de dierentuin in Amsterdam heeft naast de dieren die er te bewonderen zijn een grote speeltuin, een kindervoorstelling en er worden vaak diversen workshops georganiseerd. In ieder geval genoeg activiteiten om je hier een dag te vermaken in deze dierentuin met je kinderen.  

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: natuur

Ook op het gebied van activiteiten in de natuur is er in de provincie Noord-Holland met kinderen genoeg vermaak. Zo heb je er de volgende nationale parken liggen:

 • Nationaal park Zuid-Kennemerland: dit natuurpark ligt op een steenworp afstand van Haarlem en wij hebben deze leuke fietsroute gefietst van 25,2 kilometer door het prachtige natuurgebied. Je komt hier ook langs het strand van Bloemendaal. Wij waren er in de winter, maar we kunnen ons voorstellen dat als het lekker weer is en alles in bloei staat dat het gebied nog veel mooier is. Er zijn genoeg plekken in het natuurgebied voor kinderen om zich lekker uit te leven in de natuur. Let op: er zitten behoorlijk wat heuvels in de route, dus het is af en toe nog best intensief met de fiets!
 • Duinen van Texel: in dit natuurgebied op schiereiland Texel (één van de waddeneilanden) heb je een netwerk van paden en je kunt hier dan ook verschillende wandelingen maken. Zo heb je hier wandelingen van minder dan een kilometer tot wandelingen van 20 kilometer. Een aanrader hier is de 1,5 kilometer lange wandeling over het Sommeltjespad, waar kinderen op zoek kunnen gaan naar stenen figuurtjes. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: musea

Je kunt in Noord-Holland met kinderen naar vrij veel musea toe. De meeste musea zijn te vinden in Amsterdam. We benoemen hieronder de leukste: 

 • Instagrammusea: sommige mensen zullen dit niet echt onder de categorie musea scharen, maar voor kinderen (en ook voor ouders) is dit wel heel erg leuk. In Amsterdam heb je al drie van dit soort ‘musea’ (Upside Down, Youseum en Wondr) en de twee die wij bezocht hebben waren echt ontzettend leuk. Kinderen kunnen zich verkleden, spelen in grote ballenbakken of trampoline springen in een grote kauwgomballenautomaat, terwijl de ouders meespelen en foto’s maken. 
 • NEMO museum: het wetenschapsmuseum in Amsterdam is ook erg leuk voor kinderen. Kinderen kunnen hier vooral veel doen in de vorm van proefjes. Wij vinden het altijd wel leuk als je zelf dingen kunt ondernemen en dat je niet alleen hoeft te kijken en dat is bij NEMO zeker wel het geval.
 • Rijksmuseum Muiderslot: dit kasteel in Muiden is vooral leuk als kinderen het leuk vinden om een kasteel te bezoeken. Het kasteel is niet super groot, maar ziet er wel prachtig uit van binnen. Wij waren er zoals je misschien kunt zien met sinterklaas en toen waren er in en rondom het kasteel overal activiteiten te doen met betrekking tot sinterklaas. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat onze dochter dat fantastisch vond. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: stranden

In ons Noord-Holland met kinderen reisblog mogen we uiteraard niet de stranden vergeten, die in de provincie talrijk zijn. We benoemen hier de meest kindervriendelijke stranden:

Zandvoort: in Zandvoort heb je veel kindvriendelijke strandtenten. Zo heb je bij strandtent Thalassa maar liefst twee speeltuinen rondom de strandtent. Andere strandtenten met speeltoestellen voor kinderen zijn Tent6, Ahoi19, Ubuntu, Baz en Plazand. Dichtbij dit strand op fietsafstand ligt Bloemendaal aan Zee, waar strandtent Gestrand erg leuk is voor kinderen. Hier heb je binnen en buiten diversen speeltoestellen staan voor kinderen. 

Duinmeer ’t Wed: het hele jaar door kun je zwemmen in duinmeer ’t Wed bij ingang koevlak. Op het uitgestrekte strand is het heerlijk spelen voor kinderen. In het water liggen zwemlijnen en er zijn toiletblokken aanwezig. 

Texel: op de Waddeneilanden heb je kilometers strand, waardoor er altijd wel een plekje op het strand te vinden is voor jou en je kinderen. Daarnaast zijn de stranden erg schoon. Zoek met je kinderen bij eb naar schelpjes en koop een vlieger, aangezien je hier hele delen van het strand voor jezelf hebt. 

Zoals je ziet heeft Noord-Holland vele mooie plekken. Voor nog meer bezienswaardigheden in deze provincie, lees dan ook eens de blog mooie plekken in Noord-Holland

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Waar slapen in Noord-Holland met kinderen?

Noord-Holland met kinderen: Amsterdam

Banks mansion hotel

Het Banks Mansion Hotel in Amsterdam vonden wij een heerlijk hotel midden in het centrum van Amsterdam. Het hotel heeft een soort van All-Inclusive principe, waardoor je in de namiddag heerlijk kunt borrelen in de lobby met een hapje en een drankje. De kamers van dit hotel zijn ook erg luxe en de dames van het gezin vinden het altijd heerlijk als er een bad in de kamer zit. Wij hebben over dit hotel een uitgebreide review geschreven, die je hier kunt lezen. Wij vinden dit hotel een prima uitvalbasis als je op ontdekkingstocht gaat in Noord-Holland met kinderen. 

Kindvriendelijk hotel Amsterdam
Amsterdam met kinderen

Volkshotel Amsterdam

Het Volkshotel in Amsterdam vonden wij ook echt een dikke aanrader. De sfeer in het hotel is ongedwongen en hip en voor kinderen is er op de begane grond genoeg ruimte om spelletjes en dergelijke te doen. Het rooftop restaurant is ook helemaal leuk en als extra pluspunt heeft het hotel ook nog eens drie hottubs op het dak staan, met een prachtig uitzicht over de stad Amsterdam. Ook hier hebben we een uitgebreid review over geschreven. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: Haarlem

Carlton square Haarlem

Midden in de leuke stad Haarlem ligt het hotel Carlton Square Haarlem. Naast dat je hier een luxe kamer krijgt, zit er een goed restaurant bij en is er de mogelijkheid om fietsen te huren. Wij hadden de familiekamer tot onze beschikking en schreven ook hier een uitgebreid review over. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Hotel Lion D’or

Een ander hotel wat midden in het centrum van Haarlem zit is Hotel Lion D’Or. Dit sfeervolle hotel tegenover het station heeft een café lounge gedeelte, waar je een drankje kunt doen en waar je een spelletje kunt spelen met je kinderen. Ook over onze overnachting in dit hotel hebben we een uitgebreide review geschreven. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Noord-Holland met kinderen: Alkmaar

Kings Inn Alkmaar

In het centrum van de stad Alkmaar sliepen we in het Kings Inn hotel. Dit sfeervolle hotel aan de gracht, heeft een leuk restaurant bij het hotel zitten, waar je met je kinderen prima een hapje kunt eten. Daarnaast verhuurt het hotel in de zomer bootjes waarmee je de grachten van Alkmaar kunt verkennen. Voor meer informatie over dit hotel lees ons uitgebreide review hierover. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Scroll naar boven