Nieuw-Zeeland met kinderen: verschillende reisroutes met kinderen

Routes Nieuw-Zeeland met kinderen: Reisroutes voor 3, 4 en 6 weken

Nieuw-Zeeland is een prachtig land om naar toe te reizen met kinderen. De natuur is prachtig en de faciliteiten voor kinderen zijn geweldig. Maar wat is nu de perfecte reisroute door het land als je met kinderen reist? Je ziet weleens blogs op websites met de perfecte reisroute door een land, maar dat is natuurlijk onzin. Voor ieder gezin is een andere reisroute perfect. En wanneer spreek je van een perfecte reisroute? Wij zullen onze eigen reisroute laten zien en we zullen de verschillende opties laten zien die je hebt in dit prachtig land.

routes nieuw-zeeland

Routes nieuw-Zeeland met kinderen: Onze eigen reisroute

Wij zijn drie weken in Nieuw-Zeeland geweest, als onderdeel van een wereldreis van zes maanden met onze dochter van vier jaar oud.

Wij bezochten Nieuw-Zeeland in april en hadden al veel verhalen gelezen van gezinnen die veel regen hadden gehad tijdens de reis. Hierdoor wilde wij niet te lang door dit prachtige land reizen, omdat we bang waren om 2 maanden in de regen rond te reizen. Achteraf hadden we meestal prachtig weer (twee dagen regen maar), maar dat weet je uiteraard niet vooraf.

Daarnaast vonden wij het belangrijk dat we rustig door het land reisden, aangezien we zes maanden lang gingen reizen en dan kun je niet iedere dag je verplaatsen van hoogtepunt naar hoogtepunt. Wij hebben er daarom voor gekozen om een kleine ronde te maken op het Noordereiland.

Onze route over het Noordereiland was de volgende:

Auckland (dag 1-2)

Coromandel (dag 3-4)

Cambridge (dag 5-6)

Rotorua (dag 7 t/m 12)

Taupo (dag 13 t/m 17)

Waitomo (dag 18-19)

Auckland (dag 20-21) 

Het voordeel van het Noordereiland is dat de afstanden niet zo heel erg groot zijn tussen de bestemmingen. Wij hebben maar een aantal maal in de auto gezeten om ons te verplaatsen van de ene naar de andere bestemming. Ons reistempo was dan ook wel erg laag en dit kan zeker sneller. De meeste plaatsen kun je in een sneller tempo aandoen. De uren die je moet rekenen van de ene plaats naar de andere zijn de volgende met de auto.

Reistijd Nieuw-Zeeland Noordereiland:

Auckland – Coromandel        Reistijd: 2 uur en 20 minuten

Coromandel – Cambirdge      Reistijd: 2 uur en 15 minuten

Cambridge- Rotorua              Reistijd: 1 uur

Rotorua – Taupo                    Reistijd: 1 uur

Taupo – Waitomo                   Reistijd: 2 uur

Waitomo – Auckland              Reistijd: 2 uur en 20 minuten

Voor ons was dit in drie weken voldoende reistijd. In totaal ging het om 11 uur in de auto zitten in drie weken. Dat valt uiteraard reuze mee. Maak voor jezelf en je kinderen de afweging wat prettig is voor je kinderen. Het zal ook afhangen van de leeftijd van je kinderen.

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Auckland

Auckland kun je eigenlijk prima overslaan als bestemming, maar de meeste gezinnen landen er en na een lange reis inclusief jetlag is het niet heel prettig om gelijk door te reizen. Zo heb je prima openbare parken met leuke speeltuinen en kun je een bezoekje brengen aan de iconische Sky tower.

Onderschat niet dat jij en je kinderen best een jetlag kunnen hebben en dat je even een dag of twee nodig hebt om te acclimatiseren. Voor alle activiteiten die je in Auckland met kinderen kunt ondernemen klik dan hier.

Wij sliepen in VR Auckland City midden in het centrum voor een prijs van 87 euro voor een appartement met twee slaapkamers inclusief ontbijt. Dat was een prima hotel om te starten, voordat je de huurauto of camper ophaalt.

Reisroutes Nieuw-Zeeland
reisroutes nieuw zeeland

Coromandel

Het eiland Coromandel is leuk om te bezoeken, maar het is geen must wat ons betreft. De hoogtepunten zijn hier Catedral Cove Beach en Hot Water Beach en beide stranden zijn makkelijk op één dag te bezoeken.

Bij Hot Water Beach kun je met je kinderen een gat graven op het strand en genieten van een heerlijk warm badje en Catedral Cove Beach is een heel fotogeniek strand. Heb je weinig tijd dan kun je dit best overslaan en gelijk van Auckland doorrijden naar Rotorua. Wil je weten wat je nog meer aan activiteiten kunt ondernemen in Coromandel met je kinderen klik dan hier.

Wij sliepen hier in een luxe familievilla op de camping Hot Water Beach Top 10 Holiday Park en deze camping ligt gelijk aan het Hot Water Beach strand. Wij vonden deze accommodatie een heerlijk onderkomen voor twee nachten.

wat te doen in coromandel
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Cambridge

In Cambridge hebben wij overnacht, omdat we naar de Hobbiton Movie Set wilde gaan, maar de tours waren al helemaal volgeboekt. Het is dus aan te raden om vooraf tickets te boeken. Als plan B hebben we toen Hamilton bezocht en daar hebben we de botanische tuinen en het meer bezocht en we hadden hier echt een topdag. Zo blijkt maar weer dat als je soms een keer van de route afwijkt, je ook hele leuke dingen kunt meemaken met je kinderen. Voor alle bezienswaardigheden van de plaats Hamilton klik hier.

In Cambridge sliepen wij in het Applecross Sanctuary. Deze Bed and Breakfast was prima (wij houden niet zo van bij de eigenaren aan huis te slapen), maar het was allemaal prima geregeld. Het is niet voor niks dat deze accommodatie wordt beoordeeld met een 9,6 uit meer dan 180 beoordelingen. Toch is ook deze tussenstop niet noodzakelijk als je weinig tijd hebt.

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Rotorua

In Rotorua zijn wij bijna een week verbleven en dat is wel wat aan de lange kant. De echte hoogtepunten vonden wij het rodelen van de berg af en het natuurpark Wai-o-Tapu. Daarnaast is het leuk om hier iets van de Maori cultuur mee te pikken, door naar een voorstelling te gaan of een dorp te bezoeken. Heb je weinig tijd dan kun je deze dingen in twee dagen doen, maar heb je een paar dagen extra hoef je je niet te vervelen. Voor een lijst met alle activiteiten in Rotorua klik hier.

Wij sliepen zelf in een familiebungalow op het All Seasons Holiday Park en betaalden 110 euro per nacht. Bij deze camping zat een (binnen) zwembad, bubbelbad en grote speeltuin. Ideaal voor gezinnen met kinderen. De camping is rustig en terwijl je kind in de speeltuin speelt, kun jij een drankje op je terras nuttigen. Ook het zwembad was erg fijn om na een dag van activiteiten even lekker te relaxen.

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Taupo

In Taupo kun je veel actieve dingen ondernemen met je gezin, zoals raften, skydiven en wandelen naar de Huka waterval. Als ouder is dit ook een prima plek om alleen de Tongariro Alpine Track te lopen. Wil je onze ervaringen lezen over deze fantastische wandeling klik dan hier. Voor meer activiteiten in Taupo met je kinderen klik dan hier.

In Taupo sliepen wij op de Taupo Debretts camping, waar ook een spa bij zit. Hier betaal je wel een extra bedrag voor, maar om een paar uur te badderen met je kinderen is dit echt ideaal. Op deze wijze kan één van de ouders een dagje er zelf op uit gaan en kan de andere ouder met de kinderen in de spa chillen.

In Taupo is het een beetje afhankelijk wat je allemaal met het gezin wil doen, hoeveel dagen je hier wil blijven. Kijk dus vooraf goed wat je allemaal wil zien en doen en maak dan hier een afweging in.

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Wellington

Wil je ook het Zuidereiland bezoeken, dan rijdt je richting Wellington. Vanuit Taupo is dit ongeveer 5 uur rijden. Het Zuidereiland is bekend vanwege zijn mooie natuur. Houdt er wel rekening mee dat de reistijden hier wat langer zijn en de temperatuur over het algemeen ook wat lager is dan op het Noordereiland.

Wellington is het vertrekpunt van de boot naar het Zuidereiland. Het hoogtepunt van deze stad met kinderen is het Te Papa museum,  wat enorm kindvriendelijk is en tevens gratis te bezoeken is. Hier kun je makkelijk een ochtend of middag met je kinderen doorbrengen.

Daarnaast zit er een leuke speeltuin aan het waterfront en kun je hier met de cable car naar boven voor een mooie wandeling inclusief mooi uitzicht. Een bezoek van twee tot drie dagen aan deze stad is dan ook aan te bevelen.

In Wellington zit de Wellington top 10 Holiday Park. Hier kun je huisjes huren vanaf 69 euro en hebben ze ook een ruime keuze in verschillende huisjes op de camping. Wij vonden het zelf altijd belangrijk dat onze dochter en wij allebei een aparte kamer hadden. Op deze camping heb je hier ook huisjes voor. Tot maximaal 6 personen hebben ze huisjes.

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Routes nieuw-Zeeland met kinderen: Oversteek zuidereiland

De reis per boot van Wellington naar Picton duurt ongeveer 3,5 uur en er zijn verschillende afvaarten per dag. Je betaalt ongeveer 40 euro per persoon voor de overtocht en met een huurauto of camper komt hier nog een bedrag bij. Kijk op de website van de verschillende organisaties wat de exacte kosten zijn van een overtocht voor je gezin. Deze boten varen er tussen de eilanden:

In het plaatsje Picton is niet zo heel veel te doen, dus je kunt ervoor kiezen om vanuit Wellinton een vroege Ferry te nemen en dat je daarna doorrijdt vanuit Picton naar Nelson (1 uur en drie kwartier rijden). De meeste hoogtepunten van het zuidereiland zitten in het westen en zijn makkelijk te bereizen.

campings Nieuw-Zeeland
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Nelson en abel tasman park

Bij de top 10 camping in Nelson heb je een aantal picknick tafels bij de speeltuin staan, waar je een lekker drankje kunt doen, terwijl de kinderen spelen. Er zijn hier maar een aantal huisjes op de camping beschikbaar en de prijzen starten vanaf 73 euro. Gezinnen tot en met vier personen kunnen op deze camping een huisje huren.   

Vanuit Nelson rijdt je in een uur naar het Abel Tasman Park. Dit nationale park heeft schitterende witte stranden en mooie eilanden en dit is zeker in de zomer een mooie bestemming. Daarnaast kun je hier zeehonden, pinguïns en dolfijnen spotten hier. Het is een beetje afhankelijk van het weer en de tijd die jullie hebben hoe lang je hier wil blijven.

Wil je weten hoe andere Nederlandse gezinnen dit nationale park beleefd hebben klik dan hier, en hier .

Voor het bezoeken van het Abel Tasman National Park kun je overnachten op Motueka Holiday park camping met een groot zwembad, speeltuin en hottub. De accommodaties starten vanaf 89 euro per nacht en voor een huisje met twee slaapkamers betaal je een prijs van 129 euro. Houdt er wel rekening mee dat het nog een stuk rijden is naar het nationale park. 

De camping bij Pohara ligt dichter bij het nationale park van Abel Tasman, maar is wel stuk soberder. De camping ligt wel direct aan het strand, waardoor het in de zomer een goede optie kan zijn. Huisjes beginnen hier vanaf 56 euro voor een gezin.

Abel Tasman Park met kinderen en gezin

Paparoa

Vanuit Abel Tasman is het een gehele ochtend rijden (ongeveer 4 uur) naar Paparoa Nationale Park, waar de mooie pancake rotsen zijn. Verder is er in de buurt van Hokitika een kans om de gloeiwormen gratis te zien. Waar je in plaatsen als Waitomo nog een flinke entree moet betalen om de grotten in te kunnen, kun je hier dus de wormen gratis zien. 

De Greymouth Seaside camping heeft veel faciliteiten voor kinderen en ligt aan het strand. Je hebt hier heel veel verschillende huisjes en de prijzen starten vanaf 52 euro. Het nationale park van Paparoa ligt hier op drie kwartier rijden vanaf.

Paparoa met kinderen en gezin Nieuw Zeeland

Franz Jozef Gletsjer

Een van de hoogtepunten van het Zuidereiland zijn de Franz Josef gletsjer en de Fox gletsjer. Om op de Gletsjers te wandelen, moeten je kinderen minimaal 9 jaar oud zijn, maar je kunt met kinderen die jonger zijn wel naar de gletsjers toelopen. De wandelingen naar beide gletsjers zijn ongeveer even zwaar, dus dat hoeft niet de reden te zijn om voor één van de gletsjers te kiezen als je weinig tijd hebt.

De wandelingen naar beide gletsjers duren ongeveer 1,5 uur vanaf de parkeerplaats en zijn te doen met kleine kinderen mits de weersomstandigheden goed zijn. Natuurlijk is het met kleine kinderen wel een goed idee om niet op één dag naar beide gletsjers te wandelen.

Er zijn wat punten waar je moet opletten voor vallende stenen en waar wordt geadviseerd om door te lopen. Daarnaast is het handig dat je deze twee wandelingen met dichte schoenen loopt.

Wil je nu echt iets speciaals ondernemen met je gezin dan is een helikoptervlucht naar de gletsjers een idee. We lezen van steeds meer reizigers dat ze deze tour boeken, ondanks deze wel behoorlijk prijzig is uiteraard. 

De Fox Glacier Top 10 Holiday Park heeft een prachtig uitzicht vanaf de camping over de bergen. Deze kleinschalige camping heeft een paar verschillende huisjes op de camping en de goedkoopste huisjes starten vanaf 97 euro.

Wanaka

Vanuit de gletsjers is het weer een ochtend rijden (iets meer dan 4 uur), voordat je in Wanaka aankomt met de auto of camper. Wel rijdt je onderweg door een prachtige omgeving met regenwouden, valleien en prachtige watervallen.

Er is een hele mooie tocht die je kunt lopen met oudere kinderen naar Roy’s Peak. Het uitzicht over het meer is fantastisch. Voor jonge kinderen (die niet gedragen kunnen worden) is deze klim iets te pittig. Met kleine kinderen is het dan misschien beter om door te rijden naar Queenstown.

Voor een volledige lijst met activiteiten die je hier met kinderen kunt doen klik hier

De camping van Wanaka ligt prachtig tussen de bergen en heeft uitzicht op Lake Wanaka. Ook is het mogelijk om met een gratis bus naar het centrum van Wanaka te gaan. De prijs van een familiestudio is vanaf 121 euro.

Wanaka met kinderen en gezin Nieuw Zeeland

Queenstown

Vanuit Wanaka is het ongeveer een uur rijden naar Queenstown. Qua activiteiten is deze plaats te vergelijken met Taupo. Je kunt hier namelijk ook Skidiven, Lugen, Bungeejumpen, bootje varen en Mountainbiken. Uiteraard is het lugen met kinderen hier heel erg leuk om te doen en vanuit het vertrekpunt heb je een schitterend uitzicht over de omgeving.

De top 10 camping in Queenstown wordt ook geroemd om de faciliteiten die er voor kinderen beschikbaar zijn zoals het huren van fietsen en de aanwezigheid van een speeltuin. Een huisje begint hier bij de prijs van 83 euro, maar dan dien je wel de badkamer te delen met anderen. Wil je dit niet dan beginnen de prijzen vanaf 134 euro.

Lake Wakatipu met kinderen en gezin Nieuw Zeeland

Milford Sounds

Milford Sound staat bekend om zijn fjord van zestien kilometer lang. Het is één van de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland. Om hier te komen moet je vanaf Queenstown nog een uurtje of vier in de auto zitten met je kinderen. Milford Sound gaat diep het land in en de bergen zijn er mooi en onderweg zie je overal prachtige watervallen. Na aankomst in Milford Sounds kun je een boottour bij de haven boeken of online van te voren.

De camping in Te Anau (vertrekpunten van de meeste tours) ligt op twee minuten lopen van het centrum. De camping heeft uitgestrekte tuinen en een moderne speeltuin voor de kinderen. De prijs voor een economy driepersoonskamer start hier vanaf 68 euro, maar wil je echt een huisje met twee slaapkamers betaal je 149 euro per nacht.

Milford Sounds met kinderen en gezin Nieuw Zeeland

Mount Cook

Vanuit Milford Sounds is het een hele rit naar Mount Cook (6,5 uur met de auto). Bij voldoende tijd kun je nog een stop houden in Dunedin (als je bij het Abel Tasman park de pinguïns en dolfijnen gemist hebt).

In Mount Cook kun je een fantastische boottrip maken over het Mount Cook gletsjermeer. Je vaart hier heel dichtbij ijsschotsen. Ook op deze gletsjer kun je met een helikopter landen en een wandeling maken. 

Wil je op een schitterende camping een huisje huren aan lake Tekapo, dan is het Lake Tekapo Motels & Holiday Park een goede optie. Je hebt vanaf de camping een prachtig uitzicht over het meer en de bergen. Je hebt hier veel verschillende huisjes die je kunt huren en de prijs voor een overnachting start bij 91 euro. 

Mount Cook met kinderen en gezin Nieuw Zeeland

Christchurch

In Christchurch ben je weer in een grote stad en kunnen de liefhebbers van goed eten en drinken hun hart ophalen. In de stad zijn vele mooie tuinen, waar je met het gezin mooie wandelingen kunt maken. Vanuit Christchurch vertrekt voor veel reizigers het vliegtuig terug naar huis. Ook vanuit deze stad kun je tochten maken naar verschillende bezienswaardigheden. 

In de plaats Christchurch zit een top 10 Holiday Park camping met binnenzwembad met hottub. Dit kan zeker bij slecht weer een enorme uitkomst zijn met kinderen. Daarnaast zijn er vrij veel activiteiten voor kinderen op de camping te doen. De huisjes starten vanaf 57 euro en er zijn zelfs huisjes met vier slaapkamers, waar 11 personen in kunnen verblijven.

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Reisroutes Nieuw-Zeeland

reistijd nieuw-zeeland zuidereiland

Reistijd Nieuw-Zeeland Zuideneiland:

Picton – Nelson                                             Reistijd: 1 uur en 45 minuten

Nelson – Abel Tasman Park                         Reistijd: 1 uur

Abel Tasman – Paparoa NP                          Reistijd: 4 uur

Paparoa NP – Hokitika                                  Reistijd: 1 uur

Hokitika – Franz Jozef Gletsjer                     Reistijd: 1 uur en 40 minuten

Franz Jozef Gletsjer – Wanaka                      Reistijd: 4 uur 15 minuten

Wanaka – Queenstown                                 Reistijd: 1 uur

Queenstown – Milford Sounds                      Reistijd: 3 uur en 45 minuten.

Milford Sounds – Mount Cook                       Reistijd: 6 uur 30 minuten

Mount Cook- Christchurch                             Reistijd: 4 uur

Christchurch- Picton                                      Reistijd: 4 uur 45 minuten

Hoe lang je overal precies verblijft en welke bestemmingen je allemaal aandoet met je gezin, hangt erg af van de tijd die je hebt in dit mooie land. Je kunt er voor kiezen om niet het gehele stuk terug te rijden en je camper of huurauto in Queenstown in te leveren en dan een korte vlucht te nemen naar Auckland of Christchurch. Dit scheelt enorm veel uren met de auto of camper. Uiteraard is het ook weer afhankelijk hoeveel tijd je hebt. Heb je twee of drie maanden de tijd, dan kun je rustig via de oostkant van het eiland terugreizen naar Christchurch of Auckland. En heb je een paar maanden de tijd dan is het ook leuk om een reis naar Nieuw-Zeeland te combineren met een zonbestemming op één van de eilanden die er in de buurt liggen. Wij zijn tijdens onze wereldreis doorgevlogen naar Tonga, Samoa, Fiji en Hawaii, maar je hebt nog veel meer tropische bestemmingen in de buurt van Nieuw-Zeeland zoals bijvoorbeeld het eiland Tahiti.  

Scroll naar boven