Natuurmuseum Brabant met kinderen

Natuurmuseum Brabant met kinderen: een review!

Natuurmuseum Brabant is al jaren een begrip in de stad Tilburg. Wij namen het museum ook al op in onze blog Tilburg met kinderen, waarin we alle leuke activiteiten van de stad beschrijven. Wij zijn er vroeger als kind zelf nog geweest, maar tot nu toe waren we er nog niet met onze dochter geweest. Hoog tijd dat hier verandering in kwam. Tijdens een middag in onze zomervakantie bezochten we dit museum dat midden in het centrum van de stad te vinden is en naar aanleiding van ons bezoek schrijven we dit review over het museum. 

Natuurmuseum Brabant met kinderen
Natuurmuseum Brabant met kinderen

Natuurmuseum Brabant met kinderen: algemene informatie!

Natuurmuseum Brabant ligt midden in de stad Tilburg tegenover het centrale station van de stad. Je kunt dus prima met het openbaar vervoer het museum bereiken. Ben je met de auto dan kun je de auto het beste in de (betaalde) Knegtel parkeergarage parkeren. Bij het museum kun je namelijk in de winkel een autorijkaart kopen voor een zeer gereduceerd tarief. Je kunt dan de auto 24 uur in deze garage laten staan en ook nog de rest van de dag de stad Tilburg verkennen. Wij parkeren hier ook de auto en vanuit hier is het een paar minuten lopen naar het museum toe. 

Natuurmuseum Brabant met kinderen
Natuurmuseum Brabant met kinderen

Natuurmuseum Brabant met kinderen: tentoonstellingen

In het museum heb je verschillende verdiepingen met verschillende tentoonstellingen. Je hebt een aantal vaste tentoonstellingen en een aantal tijdelijke tentoonstellingen. 

Zo heb je de tentoonstelling BOS (Beleef Ontdek Samen) die mee verandert met de jaargetijde van het jaar. Deze zaal is dus ieder van de vier jaargetijde anders. Dit doen ze door middel van bijvoorbeeld een projectievloer. Als wij er zijn is de jaargetijde zomer aan de gang. Bij elke jaargetijde kunnen kinderen ook andere opdrachten doen zoals bijvoorbeeld de winterslaap van egeltjes bekijken. 

Natuurmuseum Brabant met kinderen
Natuurmuseum Brabant met kinderen

Wat wij ook een leuke tentoonstelling vinden is die van Mispoezen en Pechvogels. In het museum vind je behoorlijk wat opgezette dieren, maar soms lukt dit opzetten van dieren niet helemaal. En deze minder gelukte exemplaren krijgen in deze tentoonstelling een podium. Zo zijn we steeds druk aan het bestuderen wat er precies mis gegaan is bij het opzetten van het betreffende dier. Bij sommige dieren zie je dit heel goed en bij andere een stuk minder. 

Ook een leuke tentoonstelling voor kinderen is de tentoonstelling ‘Vreemde vogels, die Dino’s’ dat in het teken staat van uiteraard dino’s. Kinderen kunnen hier opdrachtjes maken, maar zich ook verkleden. Overal zijn in het museum steeds leuke hoekjes gemaakt wat kinderen stimuleert om te kijken wat er nu in dit hoekje of ruimte te zien is. 

Natuurmuseum Brabant met kinderen
Natuurmuseum Brabant met kinderen

Voor kleine kinderen is de tentoonstelling van Kikker is hier het leukste. Hier ligt de nadruk voornamelijk op spelen, waarbij kinderen toch nog wel wat dingen kunnen leren. Ze moeten bijvoorbeeld vissen vangen en het eten leggen bij het goede dier. De laatste tentoonstelling die wij ook erg leuk vonden was die van Ijstijd, waarbij je veel indrukwekkende beesten ziet, maar waar kinderen ook net als in vroegere tijden naar een prooi moeten sluipen om het te vangen. Als ze dit te snel doen dan is de prooi al weg. Je ziet hier kinderen over de vloer kruipen op weg naar de mammoet die ze moeten vangen.

Verder heb je ook nog de tentoonstellingen Hoezo Sex en OO-zone. Deze laatste tentoonstelling is zeker voor iets oudere kinderen leuk, aangezien kinderen hier op een interactieve manier onderzoek kunnen doen. Deze tentoonstelling is voor kinderen vanaf acht jaar, dus helaas was onze dochter hier iets te jong voor. 

Natuurmuseum Brabant met kinderen
Natuurmuseum Brabant met kinderen

Natuurmuseum Brabant met kinderen: eten en drinken!

Het museum heeft een museumcafé, maar wij hebben hier niets gegeten of gedronken. Ook kunnen we hier verder niets over vinden op de website van het museum, dus we weten niet precies wat je er allemaal kunt eten en drinken. Het museum zit midden in de stad, dus er zijn genoeg alternatieven te vinden om wat te eten en te drinken voor of na je bezoek aan het museum. 

Natuurmuseum Brabant met kinderen
Natuurmuseum Brabant met kinderen

Natuurmuseum Brabant met kinderen: Conclusie

Wij hebben ons een middag goed vermaakt in het museum en kunnen ons goed voorstellen dat het museum is uitgeroepen tot beste kidsproof museum van de provincie Noord-Brabant. Normaal bezoeken wij niet snel een natuurmuseum met onze dochter, maar hier waren genoeg leuke dingen te doen voor onze dochter, zodat ze een leuke tijd in het museum had. Natuurmuseum Brabant is daarom zeker een leuke activiteit als je Tilburg met kinderen bezoekt. Kijk voor meer informatie over de tentoonstellingen, de entreeprijzen en openingstijden even op de website van het museum. 

Natuurmuseum Brabant met kinderen
Natuurmuseum Brabant met kinderen

Scroll naar boven