Napels met kinderen

Napels met kinderen: 12 activiteiten met het gezin!

Je kunt in Napels met kinderen prima een weekje doorbrengen! Rondom de stad zijn genoeg leuke activiteiten die je kunt ondernemen met je kinderen om je geen moment te vervelen. Daarnaast hebben we gemerkt dat ten zuiden van Rome de prijzen voor hotels en het verblijf ook een stuk lager is dan in de steden in Noord-Italië. Wij verbleven twee dagen in Napels en alhoewel we in eerste instantie schrokken van de armoede in de stad, hebben we er toch een leuke tijd gehad. We zetten de leukste activiteiten in en rondom Napels met kinderen op een rij.  

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Napels met kinderen #1: Vesuvius

Een van de belangrijkste activiteiten die je in Napels met kinderen kunt ondernemen is het beklimmen van de wereldberoemde vulkaan de Vesuvius. Je hebt meerdere manieren om vanuit Napels de vulkaan te bezoeken. De makkelijkste manier is met de (huur) auto. Je bent dan vanuit het centrum van Napels in twintig minuten bij de vulkaan. Zorg er wel voor dat je vroeg op de dag gaat, omdat de bovenste parkeerplaats snel vol is. Ook met een georganiseerde tour vanuit de stad rijdt je met een bus rechtstreeks naar de vulkaan, maar daar zijn ook hogere kosten aan verbonden. 

Ook kun je de vulkaan bereiken met het openbaar vervoer (dit hebben wij gedaan). Met de trein reis je naar station Ercolano-Scavi en vanuit hier kun je met een busje (Vesuvius Express) naar de vulkaan worden vervoerd. Het is ook mogelijk om eerst de bus vanuit Napels te nemen naar dat station en dan het busje van de Vesuvius Express verder te nemen. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

De vulkaan is ongeveer 1300 meter hoog en tijdens de wandeltocht naar de top van de vulkaan heb je een mooi uitzicht over de omgeving, waaronder de mooie Amalfi kust. Wij vonden de klim wel meevallen (30 minuten lopen), maar met hele kleine kinderen kan het wel wat zwaar zijn (en uiteraard langer duren). Zeker het deel dat je door vulkaanzand loopt kan zwaar zijn voor kleine kinderen. Vanaf de parkeerplaats naar het begin van de route kun je je voor twee euro (retour) laten afzetten door een busje en dat scheelt al drie kwartier lopen, dus dat is zeker aan te raden met kinderen!

Een ander deel loop je over een soort van vlonders en dat is weer een stuk makkelijker. Zorg er voor dat je je kinderen goede schoenen aangeeft en dat je niet midden op de dag gaat lopen in de zomer, aangezien het dan natuurlijk behoorlijk warm kan zijn. Je kunt overigens onderweg wel wat te drinken kopen. Reken er op dat je ongeveer een halve dag kwijt bent aan deze activiteit rondom Napels met kinderen. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Napels met kinderen #2: Pompeii

De andere halve dag die je nog over hebt na het beklimmen van de vulkaan de Vesuvius kun je dan besteden aan Pompeii, de stad die bedolven is onder de lava na een uitbarsting van de Vesuvius. Of dat aan te raden is met kleine kinderen op één dag is natuurlijk de vraag. Er is zeker wat voor te zeggen om beide activiteiten in twee ochtenden te doen en dat je daarna de rest van de dag lekker doorbrengt aan zee of aan het zwembad. 

Doordat het as van de vulkaan de stad jarenlang bedekt heeft, heb je hier nog behoorlijk wat resten van de oude Romeinse stad die intact zijn gebleven. Overigens is dit wel een bezienswaardigheid waar je van moet houden. Wijzelf hebben het bezocht, maar hebben het na een uurtje of twee ook wel echt gezien. Zeker met kinderen kunnen we ons voorstellen dat je voor andere activiteiten in de stad kiest. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Wel vonden we het indrukwekkend om de stad een keer te zien, aangezien je best wel een voorstelling kunt maken hoe de stad er vroeger heeft uitgezien met het amfitheater, het forum, de badhuizen en de verschillende winkels. Houdt er rekening mee dat Pompeii weinig schaduw heeft en je dus overdag vol in de zon loopt. Er is een station bij Pompeii waar de trein stopt en tussen de Vesuvius en Pompeii rijden bussen. 

Een andere plek die je eventueel kunt bezoeken als alternatief voor Pompeii is Herculaneum. Deze plek is vanaf het centrum van Napels in 25 minuten te bereiken met de metro en ook hier zijn de resten van de Romeinse stad goed bewaard gebleven. Herculaneum is een stuk kleiner dan Pompeii en de restanten van de stad zijn in een betere staat. Zeker met kleine kinderen kan dit een mooi alternatief zijn tijdens je stedentrip naar Napels met kinderen. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Napels met kinderen #3: Amalfikust bezoeken

Een groot voordeel van de stad Napels is dat je ook een dag (of twee) naar het strand kunt met het gezin. De stad ligt aan de zee en er zijn genoeg leuke eilanden, stranden en dorpjes te bezoeken in de buurt. Aan de boulevard van de stad heb je ook wel een klein strand, maar er zijn zeker betere opties. Het strand Lido Cala Felice bijvoorbeeld is te bereiken met het openbaar vervoer in een uurtje en dan lig je op een prima zandstrand met bedjes en parasols. 

Vanuit de stad kun je ook een georganiseerde tour maken van een dag naar verschillende eilanden in de buurt van Napels. Zo heb je de eilanden Capri (45 minuten met een snelle boot), Ischia (1 uur met een snelle boot) en Procida (1 uur met de boot) waar je een trip naar toe kan maken. Capri heeft mooie strandtenten en je kunt de blauwe grot bezoeken, Procida heeft door de vulkanische activiteiten op het eiland donkere stranden en op het eiland Ischia heb je ruime zandstranden. Wat dat betreft is dat laatste eiland heel geschikt voor gezinnen met kinderen.

Heb je een auto dan is het zeker leuk om een dagje met de auto verschillende dorpjes langs de Amalfikust te bezoeken zoals Positano, Ravello, Scula, Sorrento en Amalfi. Veel van deze dorpjes zijn erg kleurrijk en liggen ook aan de zee. Daarom kun je een bezoek aan deze dorpjes ook makkelijk combineren met een paar uur strand als je met kinderen bent. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Napels met kinderen #4: kastelen bezoeken

Je kunt in Napels met kinderen ook verschillende kastelen bekijken. Zo heb je kasteel Sant’Elmo, waar je met een kabelbaan naar toe kunt en waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving van Napels. Alleen daarom is het al leuk om het kasteel te bezoeken met het gezin. Wij vinden het altijd leuk als we in een stad zijn met onze dochter en we kunnen met een kabelbaan ergens naar toe. Uiteraard kun je voor een paar euro ook nog het kasteel bezoeken als je dit wil. 

Een ander kasteel dat je kunt bezoeken met je kinderen in de stad is Castel Nuovo. Boven op het kasteel heb je ook een mooi uitzicht over de haven van Napels. Het is niet het meest spectaculaire kasteel en heb je weinig tijd dan is het kasteel van Sant’Elmo een betere optie, maar heb je de tijd en vinden je kinderen kastelen helemaal te gek dan is het zeker een optie in Napels. 

Kasteel dell’Ovo ligt aan de kust van Napels en ook hier heb je een mooi uitzicht vanaf het fort. Wel kun je binnen maar beperkt kijken, waardoor je het binnen zo gezien hebt. Wel een groot voordeel van dit kasteel is dat het bezichtigen van het kasteel gratis is. Wel zijn er ruimtes binnen in het kasteel waar je een paar euro voor moet betalen om het te bekijken. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Napels met kinderen: overige activiteiten!

Naast de hierboven beschreven activiteiten in en rondom Napels met kinderen heb je nog meer activiteiten die je in deze stad kunt doen. We zetten de leukste hieronder op een rij. 

#5 Dierentuin Napels: je kunt in Napels met kinderen ook naar de dierentuin toe. In de dierentuin hebben ze een aantal grote Afrikaanse dieren zoals bijvoorbeeld de olifant, de giraf, de leeuw en de zebra. De dierentuin ligt iets buiten het stadscentrum en met het openbaar vervoer doe je er iets langer dan een half uur over. De dierentuin ligt in een prachtige groene omgeving en de entreeprijs van de dierentuin is nog niet eens de helft van die van de dierentuinen in Nederland. De dierentuin is niet super groot en je hebt het in een halve dag wel gezien. 

#6 Waterpark Valle Dell’Orso: wil je in Napels met kinderen een dagje naar een zwembad, dan is dit zeker een goede optie. Met het openbaar vervoer is dit zwembad (dat net buiten het centrum) ligt goed te bereiken en je hebt hier verschillende glijbanen voor jonge en voor oudere kinderen. Het is niet een mega waterpark met hele spectaculaire glijbanen, maar zeker wel een prima zwembad om een dagje tijdens de vakantie heen te gaan. Rondom de zwembaden staan ook genoeg ligbedjes en er is ook een zwembad die golven produceert. 

#7 Edenlandia: dit pretpark is geïnspireerd op het Amerikaanse Disneyland en is sinds 2018 weer geopend voor het publiek. Je kunt het een beetje vergelijken met een kermis. Je betaalt een lage entreeprijs en per attractie moet je betalen. Je kunt een kaart aanschaffen en hier steeds weer geld opzetten. Je hebt in het park een reuzenrad, de kikkertjes, botsauto’s, maar ook een spectaculair schommelschip.  

#8 Oasi del Bimbo: dit is een grote speeltuin in Napels, waar je zowel een binnen als buitengedeelte hebt om te spelen. Ook is er een 5d bioscoop en rijdt er een treintje rond door het park. Ook hebben ze trampolines, een reuzenglijbaan een een carroussel. Het park is niet super groot en dit zijn activiteiten die je pas onderneemt als je heel lang in Napels met kinderen bent en een keertje je een paar uurtjes wil vermaken met de kids. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

#9 Fietstocht door Napels: je kunt Napels met kinderen ook op de fiets verkennen. Baja Bikes organiseert een fietstocht van 3 uur door de stad met een Nederlandse gids. Ze hebben zowel kinderfietsen als stoeltjes voor achterop, waardoor deze tour ook geschikt is voor ouders met kinderen. 

#10 Museo di Paleontologia: dit is een klein museum, waarbij je een aantal skeletten van dino’s kunt bekijken. Nadeel van het museum is dat veel van de informatie alleen in het Italiaans wordt weergegeven, maar voor kleine kinderen maakt dat niet zo heel veel uit. Het museum ligt redelijk dicht in het centrum en reken dat je hier een uurtje kwijt bent met een bezoek aan dit museum. 

#11 Galleria Barbonica: het is ook mogelijk om in Napels met kinderen onder de grond een tour te maken. Er ligt namelijk een hele stad onder Napels met een heel netwerk van honderden kilometers aan gangen, grotten en tunnels. Deze ‘stad’ ligt ongeveer 40 meter onder de straten van Napels. Deze stad is ontstaan in de Griekse oudheid en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit gangenstelsel veelvuldig gebruikt. 

Dit is ook een prima activiteit op een regenachtige dag, aangezien het onder de grond is. En ook op een hele warme dag is het veertig meter onder de grond een stuk koeler dan boven de grond. Je kunt verschillende tours boeken en deze tours worden online enorm goed beoordeeld. 

#12 Museo Archeologico Nationale di Napoli: heb je geen tijd om af te reizen naar Pompeii of Herculaneum dan kun je in dit museum in het centrum toch wat objecten vinden uit deze twee plaatsen. In het  museum krijg je door middel van computeranimaties, foto’s en filmbeelden een beeld van de verwoesting van beide steden door de Vesuvius vulkaan. Ook heb je hier afgietsels van mensen die onder de lava bedolven werden ten tijde van de ramp. Verder zijn er talloze zalen met allerlei beelden en keramiek. 

Lees voor nog meer tips over de stad de blog stedentrip Napels, waarin nog veel meer musea aan bod komen als je hier interesse in hebt. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Waar overnachten in Napels met kinderen?

Je kunt in Napels met kinderen prima overnachten. De prijzen van een overnachting liggen lager dan in de meeste steden in het noorden van Italië. We hebben gekeken naar hotels die uit veel beoordelingen minimaal een 8 of een 9 scoren en hebben voor iedere prijsklassen een goede optie gekozen. 

Budget hotel: Hotel Europa

Middenklasse hotel: Hotel Palazzo Argenta

Luxe hotel: Relais Castel Nuovo

Kijk voor de hele lijst aan accommodaties in Napels even hier. 

Napels met kinderen
Napels met kinderen

Scroll naar boven