Museum Speelklok review

Museum speelklok review: alle informatie op een rij!

In deze Museum Speelklok review vertellen we over onze ervaringen nadat we het museum met onze dochter bezocht hebben. Dit kindvriendelijk museum hebben we ook opgenomen in onze blog Utrecht met kinderen, waarin we alle kinderactiviteiten van de stad beschrijven. Daarnaast geven we in deze review wat algemene informatie over het museum, zodat je een goede indruk hebt wat je allemaal in het museum kunt doen. 

Museum Speelklok review
Museum Speelklok review

Bereikbaarheid Speelklok Museum

Het Speelklok Museum ligt midden in de stad van Utrecht en is prima te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Kom je met de auto, dan zijn er verschillende parkeergarages in het centrum (Springweg en Hoog Catharijne) waar je de auto kan parkeren. Houdt er wel rekening mee dat de parkeerkosten per uur vrij hoog zijn. Je kan dan eventueel ook denken aan bijvoorbeeld de auto op een P+R parkeerplaats te parkeren en met het openbaar vervoer naar de stad te reizen. 

Ook met het openbaar vervoer is het museum prima te bereiken. Zo loop je in ongeveer tien minuutjes van het centrale station van Utrecht naar het museum toe en anders kun je vanaf het centrale station van Utrecht ook bus nummer 2 richting Museumkwartier nemen en dan uitstappen bij halte Domplein. Dan sta je praktisch voor de deur van het museum. 

Museum Speelklok Utrecht
Museum Speelklok Utrecht

Speelklok museum tickets

Je kunt via de website van het Speelklok museum makkelijk kaartjes kopen voor het museum. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar betaal je een gereduceerd tarief en ook heeft het museum gezinstickets, waarmee je als gezin korting kan krijgen. Heb je een museumkaart of een Vriendenloterij VIP kaart dan kun je het museum gratis bezoeken.

Zelf hadden wij een Vriendenloterij VIP kaart en hadden we dus gratis toegang tot het museum. Kinderen van 0 tot en met 3 jaar hebben gratis toegang tot het museum. 

Museum Speelklok Utrecht
Museum Speelklok Utrecht

Museum Speelklok korting

Er zijn regelmatig acties rondom Museum Speelklok, waarbij je korting voor het museum krijgt. Bijvoorbeeld via de website van de ANWB krijgen leden regelmatig korting. Zorg dus dat voordat je tickets gaat kopen, dat je altijd even zoekt of er ergens korting te vinden is. Zeker als je met meerdere gezinsleden het museum bezoekt, kan dat een hoop geld schelen. 

Museum de Speelklok
Museum de Speelklok

Review over het speelklokmuseum

Wij wisten in eerste instantie niet zo goed wat we moesten verwachten van een museum dat in het teken staat van de speelklok. Het is dat we gratis toegang hadden met onze Vriendenloterij pas, anders hadden we het museum misschien niet eens bezocht. Toch vonden wij het achteraf een heel leuk museum en zeker ook heel geschikt voor kinderen. 

Als eerste toen we bij het museum aankwamen hebben we meegedaan aan de rondleiding door het museum. Dit was een rondleiding van ongeveer drie kwartier waarbij we een rondje door het museum maakten en de gids verschillende klokken liet spelen. Wij waren met verschillende andere gezinnen en er was tijdens deze rondleiding ook genoeg aandacht voor kinderen. 

Bij de verschillende klokken kregen we vrolijke deuntjes te horen en voor kinderen is het zeker interessant om de verschillende klokken en orgels te zien. Als er in de stad een draaiorgel staat vindt onze dochter het ook interessant om te bekijken en dat was hier ook het geval. Nadat we al veel van de speelklokken gezien hadden tijdens de rondleiding, gingen we daarna door de rest van het museum heen. 

Dit was wederom ook erg leuk voor kinderen, aangezien ze een speurtocht door het museum hebben, waarbij kinderen de verschillende aapjes moeten zoeken die verstopt zijn door het hele museum. Eigenlijk een heel simpel concept maar voor een 5 jarig kind een enorm leuke zoektocht.

Daarnaast staan er door de rest van het museum ook genoeg dingetjes die voor kinderen bedoeld zijn. Zo kunnen kinderen puzzels oplossen, met hun gezicht in een plaat voor een foto gaan staan en een eigen melodiekaart maken die weer op een orgel kan worden afgespeeld. Zodoende waren we toch ruim 2 uur in het museum aanwezig en hadden we een hele leuke middag in dit verrassende kindvriendelijke museum. 

Eten en drinken bij het Speelklokmuseum

Je hebt bij het museum het Speelklok Café liggen waar je terecht kan voor een hapje en een drankje. Overigens kunnen ook niet bezoekers het café bezoeken. Je kan hier lunchen met de kinderen, waarbij je bijvoorbeeld een broodje kan eten. Doordat het museum midden in het centrum van de stad ligt, heb je uiteraard in de omgeving ook nog tientallen andere opties om te eten en te drinken. Zelf hebben we niet in het museum gegeten, dus daar kunnen we niets over zeggen. 

Overnachten in Utrecht met kinderen

Utrecht is een hele kindvriendelijke stad, waar genoeg te doen is om je een paar dagen te vermaken. Indien je een stedentrip maakt dan moet je ook ergens overnachten. Wij hebben inmiddels al in verschillende leuke en kindvriendelijke hotels overnacht en hebben de verschillende hotels in de stad op een rij gezet en gekeken naar welke hotels bijvoorbeeld een familiekamer hebben en welke hotels door gezinnen met kinderen goed beoordeeld worden. Daarnaast hebben we onze eigen ervaringen gedeeld en ook alle positieve en negatieve punten van ieder hotel gedeeld. Kijk voor dit overzicht even in onze blog kindvriendelijk hotel Utrecht.  

Conclusie

Het Speelklok museum in Utrecht is zeker een aanrader als je een stedentrip maakt naar Utrecht. Het museum is misschien niet zo bekend als het Nijntje Museum en het Spoorwegmuseum, maar mag zeker in dit rijtje staan van musea die je met het gezin kan bezoeken. 

Ga je een weekendje weg naar Utrecht zoals ons, dan kun je prima het Nijntje museum en het Speelklokmuseum op een dag bezoeken en de andere dag het Spoorwegmuseum bezoeken. 

In totaal zijn we iets meer dan twee uur in het Speelklok museum geweest. Kijk voor meer informatie over het museum even op de website van het Speelklok museum

Scroll naar boven