Mooiste plekken Sardinië

Mooiste plekken Sardinië: tips en aanraders!

Sardinië is een prachtig eiland met super mooie stranden en een aantal leuke bezienswaardigheden. Wij hebben in drie weken tijd een rondje over het eiland gemaakt en de mooiste plekken van het eiland bezocht. In dit reisblog zetten we alle mooiste plekken van Sardinië op een rijtje en maken we een rondje over het eiland.

Mooiste plekken Sardinië #1: Castelsardo

We beginnen in het noorden van het eiland en daar ligt het prachtige plaatsje Castelsardo. Mooie gekleurde huisjes tegen de bergen aan. Het plaatsje is leuk om een paar uur te blijven en dan heb je het ook wel gezien.

In het centrum zitten een aantal prima restaurantjes en een aanrader is de View Sunset lounge bar, waar je een schitterend uitzicht hebt over het dorpje en de zee. Zeker voor een drankje is dit zeker een aanrader.

Voor ons was Castelsardo een prima tussenstop toen we vanuit het hotel in het noordwesten van Sardinië (Stintino) naar het oosten (Cannigione) reden.

mooiste plekken Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Mooiste plekken Sardinië #2: Archipelago di La Maddalena

Als we het hebben over de mooiste plekken van Sardinië, dan mag het natuurgebied van Maddalena niet ontbreken.

Wij hebben tijdens een dagtrip met een boot de stranden Spargi, Cala Di Trana en Porto Della Madonna bezocht in Maddalena en de omgeving is hier echt enorm mooi.

De meeste stranden zijn ook niet drukbezocht, aangezien je er alleen met de boot kunt komen. Deze stranden van dit natuurgebied hebben wij ook opgenomen in ons lijstje van de mooiste stranden van Sardinië.

Het strand Cala dit Trana ligt prachtig in een soort van baai en je kunt in de duinen omhoog lopen om het strand van bovenaf te fotograferen. Ook stop je met deze tour in het plaatsje Maddalena, wat een leuk plaatsje is om een uurtje of twee rond te lopen en een terrasje te pakken.

Wij betaalde voor de tour 55 euro per persoon (en onze dochter 40 euro) en onze boot vertrok vanaf Cannigione tegenover ons prachtige appartement wat we hadden geboekt in dit super leuke dorpje. Vanaf ons appartement konden wij deze tour  boeken bij de receptie.

mooiste stranden Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Mooiste plekken Sardinië #3: Costa Smeralda

De Costa Smeralda is één van de meest toeristische gedeelte van Sardinië en dat is ook wel terecht. Je hebt hier leuke plaatsjes liggen en hele mooie stranden!

Het plaatsje Porto Cervo is een beetje het St. Tropez van Sardinië en het is leuk om hier een uurtje of twee doorheen te wandelen, de boten en mooie winkels te bekijken en een drankje te doen.

Porto Cervo kun je prima in de ochtend bezoeken en dan kun je ’s middags naar het strand van Capriccioli gaan. Hier hebben ze verschillende strandjes, eettentjes en voldoende parkeergelegenheid.

Andere stranden die de moeite waard zijn aan de Costa Smeralda:

  • Baia Sardinia. Fijn strandzand, ondiep zeewater waardoor je erg ver de zee in kunt lopen, genoeg schaduwplekken door de hoge muur, voldoende parkeermogelijkheden (1,5 euro per uur en 7,5 euro voor een hele dag), een kleine boulevard met verschillende leuke restaurantjes.
  • Spiaggia del Principe. Zeer mooi strand en niet eens zo heel erg druk. Het strand ligt ook in een soort van baai en je kunt een stukje aan de zijkant op de rotsen klimmen, waarbij je een mooi uitzicht hebt over het strand. Wij konden hier gratis parkeren in de buurt van dit strand.

mooiste plekken Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Mooiste plekken Sardinië #4: Roccia dell’Orso

Wij zagen vanaf de boot naar Maddalena deze rotsformatie al en het lijkt met een beetje fantasie wel op een beer. Het leuke is dat je naar deze rotsformatie een korte wandeling kunt maken, waarna je een prachtig uitzicht over de zee en omgeving hebt.

Ook voor kinderen is deze wandeling prima te doen en de wandeling naar boven duurt ongeveer een kwartiertje. Boven op de berg heb je verschillende uitzichtpunten, waar je leuke foto’s kunt maken.

Je betaalt wel een paar euro entree, maar dat is het ook zeker wel waard!

Wij combineerden een bezoek aan Roccia dell’Orso met de stranden Cala Spinoza en Rena Bianca vanaf de Costa Smeralda. Deze twee stranden liggen in een punt in het noordoosten van het eiland. Wij vonden dit een prima dagbesteding.

Voor het bezoeken van Roccia dell’Orso moet je een ruim uur rekenen.

mooiste plekken Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Mooiste plekken Sardinië #5: Golfo di Orosei

Sardinië staat bekend om zijn mooie stranden met helder water en zijn rotsen. In het westen van het eiland Sardinie heb je rondom Golfo di Orosei ook een aantal van de mooiste stranden van Sardinië.

Je kunt deze stranden het beste bezoeken vanaf het plaatsje Gala Gonone. In de haven zijn tientallen hokjes waar ze allerlei verschillende tours verkopen voor dit gebied.

Van privé boten tot grote boten kun je hier in de haven boeken voor die dag. 

Wij hebben een toer geboekt vanaf ons hotel Esse Palmasera in het plaatsje Cala Gonone op een grote boot, aangezien deze tours het goedkoopste waren. 

In totaal liggen er negen strandjes rondom de Golfo di Orosei, die je in principe allemaal in een dag kunt bezoeken met een privéboot. Je moet dan uiteraard niet al te lang blijven hangen op een specifiek strandje.

Het bekendste strand is Cala Goloritzè met zijn bekende rotsformatie. Met de grote boten kunnen ze dit strand niet bereiken en stoppen ze alleen even voor een foto te maken. Er schijnt wel een wandeling te zijn naar het strand toe.

De wandelafstand is ongeveer 3,5 kilometer, maar je hebt wel te maken met een afdaling (en op de terugweg een klim) van 470 meter. De bekende rots (Punta Salinas) van Cala Goloritzè en de bekende boog die in het water verdwijnt, zijn onderweg goed te zien. Aan het eind van het pad loop je via een steile, uit de rotsen gehakte trap naar het mooie strand.

Spiaggia del Gabbiani is ook een heel mooi strand en hier kun je ook van de rotsen afspringen in het super mooie en heldere water en dat vond onze dochter helemaal te gek.

Je hebt in dit gebied drie verschillende grotten (Grotta del Fico, Grotta dei Cormorani en Grotta del Bue Marino) en sommige van deze grotten kun je van binnen bekijken.

Bij Cala Luna heb je op het strand ook drie verschillende grotten waar je in kunt lopen. Zeker met kinderen is het leuk om op deze manier de boel te gaan verkennen en de grotten te bekijken. Daarbij heb je door deze grotten ook voldoende schaduw.

Tip: neem wat brood/ cake mee op je trip en verkruimel dat in het water en je ziet tientallen vissen die er op afkomen. Hier zagen wij behoorlijk veel vissen.

mooiste stranden Sardinië
mooiste stranden Sardinië

Mooiste plekken Sardinië #6: Gola di Gorroppu

Op een half uur rijden van Cala Gonone ligt het begin van het pad naar de kloof Gola di Gorroppu. Deze kloof wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd. We hebben hier een apart reisblog over geschreven met alle informatie over het bezoeken van deze kloof. Voor meer informatie over het bezoeken van deze kloof, lees dan ons reisblog over Gola di Gorroppu.

Gola di Gorropu
Gola di Gorropu

Mooiste plekken Sardinië #7: De stranden in het zuiden

De stranden in het zuiden van Sardinië zijn wat meer uitgestrekt en je hebt hier ook verschillende plaatsen waar bij verschillende meertjes tientallen flamingo’s te bewonderen zijn.

De stranden rondom de plaats Villasimius schijnen prachtig te zijn, maar helaas hebben wij deze zelf niet bezocht. Het vissersdorpje ligt prachtig aan de zee en de stranden zijn prachtig.

Villasimius ligt in het zuidoosten van Sardinië en wij hebben het zuidwesten (het gebied rond de plaats Chia) van dit prachtige eiland bezocht.

Een aantal leuke en prachtige stranden in deze omgeving zijn de volgende:

  • Campana strand. Fijn zand en een vrij lang strand, waardoor het niet zo druk was. De snorkelmogelijkheden waren hier prima. Vrij veel vissen gezien in het water. Sommige visjes bleven de hele tijd rond je voeten zwemmen. Ook is er een leuk tentje bij dit strand, waar je wat kunt eten en drinken. De kosten van parkeren waren hier 8 euro voor een hele dag.
  • Porto Pino. Het mooie aan dit strand zijn aan het einde van het lange strand de zandduinen. Dat is toch wel anders dan de andere stranden op Sardinië. Het zand op deze duinen is erg fijn en voor kinderen een prima plek om zich uit te leven. Daarnaast liggen er aan dit strand enorm veel strandtentjes waar je lekker kunt eten en drinken.

mooiste stranden Sardinië
mooiste stranden Sardinië
mooiste stranden Sardinië
mooiste stranden Sardinie

Mooiste plekken Sardinië #8: Bosa

Bosa is net als Castelsardo een prachtig plaatsje met gekleurde huisjes tegen een berg aan. Het centrum van Bosa is iets groter en je kunt heerlijk wandelen door de nauwe straatjes van het centrum waar het vrij koel is (doordat de straten zo smal zijn, komt de zon er nauwelijks, maar waait er wel een wind doorheen).

In het centrum van Bosa zit ook een leuk pleintje met een aantal restaurantjes (dat kun je niet missen, zo groot is het centrum ook weer niet 😉), waar je heerlijk kunt eten.

Loop naar het water toe om leuke foto’s te maken van de gekleurde huisjes op de berg. Alles is goed te belopen in het centrum. Zeker voor een uurtje of twee/ drie is het leuk om dit plaatsje te bezoeken. Voor ons was het de ideale tussenstop toen we van het zuiden van Sardinië naar Alghero reden.

mooiste plekken Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Mooiste plekken Sardinië #9: Alghero

Alghero is een leuke plaats om minstens één nachtje te verblijven. Zeker wat later op de avond komt het oude gedeelte van het centrum tot leven. Wij hebben hier ook de meeste toeristen op heel het eiland gezien.

De stranden van Alghero zijn misschien niet de mooiste, maar het is zeker leuk om ze te bezoeken. Er loopt een leuke boulevard langs, waar zeker wat leuke tentjes aan zitten. In de buurt van ons hotel zaten zelfs twee hippe tentjes op de boulevard waar een dj stond te draaien.

In het oude centrum van Alghero heb je ook voldoende leuke restaurantjes waar je kunt eten. Hier rijden ook geen auto’s en hier is het alleen toegankelijk voor voetgangers.

In Alghero bij de haven kun je ook verschillende tours boeken. Zo kun je zwemmen met dolfijnen, kun je het eiland Asinara bezoeken en kun je een tour boeken naar de bekendste bezienswaardigheid van het eiland Grotta di Nettuno. Overigens schijnt deze laatstgenoemde druipsteengrot zelf erg tegen te vallen (teveel toeristen), maar schijnt de trap er naar toe wel mooi te zijn.

mooiste plekken sardinie
mooiste plekken sardinie

Andere plaatsen op Sardinië:

  • Cagliairi.

Cagliairi is de hoofdstad van Sardinië en de grootste stad op het eiland. De stad heeft een aantal bezienswaardigheden zoals een aantal torens, waar je een mooi uitzicht hebt en de oude stad (hier heb je een gratis uitzicht over de stad).

Toen wij de stad bezochten was het midden op de dag en was de temperatuur bijna 40 graden. Voor een paar uurtjes is het leuk om door deze stad heen te lopen, maar doe dit wel als het wat later op de dag is en de temperatuur wat gedaald is.

Bij het treinstation van Cagliairi heb je een ruime bewaakte parkeerplaats, waar je de auto kunt parkeren.

  • Sassari

Wij hebben deze stad bezocht, maar vonden er eigenlijk weinig aan. We kwamen meer verdwaalde toeristen tegen die ‘op zoek’ waren naar de bezienswaardigheden van de stad. Wij vonden de stad eigenlijk tegenvallen.

Er is een groot plein, waar wat winkelstraten omheen zitten, maar het stelde in onze ogen niet zoveel voor. Misschien zaten we wel verkeerd of heeft het gewoon met smaak te maken.

mooiste plekken Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Hoe kom je op Sardinië?

Uiteraard kun je vliegen naar Sardinië. Verschillende maatschappijen vliegen op Alghero en je moet dan een auto huren om het eiland te bezoeken.

Kijk voor vliegtickets naar Sardinië even hier. 

Een aanrader voor een huurauto is dan Sunny Cars. Deze maatschappij heeft all-in pakketten, waardoor je alle verzekeringen erbij hebt zitten en niet daar in de problemen komt.

Wij huren eigenlijk altijd met Sunny Cars, omdat we met deze maatschappij nooit problemen hebben. 

Wijzelf zijn met de auto naar de stad Genua gereden en hebben vanuit daar de nacht veerboot genomen. Dat was wat ons betreft ideaal. Naar Genua is 12 uur rijden vanuit Nederland en we hebben dit in twee dagen gereden met onze dochter van vijf jaar. En daarna hebben we een nachtje op de boot geslapen in een hut, in de ochtend wat gegeten en gedoucht en toen waren we op Sardinië. De hele tocht hadden we bijna geslapen! De volgende ochtend reden we om half negen van de boot en waren we op onze bestemming.

De maatschappij waarbij we geboekt hebben was Direct Ferries

mooiste plekken Sardinië
mooiste plekken Sardinië

Waar slapen op Sardinië.

Stintino: Park hotel Asinara.

Dit hotel met zwembad ligt dicht bij het strand Spiaggia la Pelosa. Ze hebben één van de heerlijkste ontbijtjes die wij ooit bij een hotel op hebben (en dat zijn er toch best veel). Alles is perfect op smaak.

Cannigione: Residence Riva Azzura.

Dit appartement lag in het leuke plaatsje Cannigione en had een prachtig uitzicht over de zwembaden en de zee. Er zitten verschillende kleine zwembaden bij het complex, die uitkijken over het water.

Daarnaast liggen er rondom dit hotel verschillende leuke restaurants (Restaurant Old Cutter is een aanrader!) en ligt de supermarkt op loopafstand van het hotel. Hierdoor haalden we iedere ochtend vers stokbrood bij de supermarkt die wij op ons prachtige terras opaten als ontbijt. 

Cala Gonone: Club Esse Palmasera.

Dit hotel heeft iets weg van een camping met een heus animatieteam. Er ligt een groot zwembad bij en voor kinderen is er genoeg te doen. Het hotel ligt op loopafstand van de haven.

In het zwembad moet je wel een badmuts op en dat is even wennen. Wij vonden het een prima kamer. Het ontbijt stelt alleen niet veel voor vonden wij.

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen
mooiste plekken Sardinië

Teulada: Hotel Belvedere.

Dit hotel ligt erg rustig op een heuvel. Er ligt niets op loopafstand, dus je moet de auto nemen om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. Wel kun je bij het restaurant iedere avond eten. Het ontbijt is prima en het hotel wordt op booking.com met een ruime 9 beoordeeld. Er ligt ook een zwembad bij dat over het algemeen erg rustig is.

Alghero: Hotel Florida.

Dit hotel ligt aan de boulevard van Alghero en vanuit hier kun je het strand en de oude stad bezoeken. Het hotel heeft een prima zwembad met bubbelbad (die alleen niet warm is). Voor het hotel liggen aan de boulevard leuke hippe tentjes waar een dj staat te draaien en je een cocktail kunt drinken.

mooiste plekken Sardinië
mooiste stranden Sardinië

andere artikelen over Italië

Lees ook onze andere artikelen over Italië:

Mooiste stranden Sardinië

Gola Di Gorropu (Wandeling naar de ‘Grand Canyon van Europa’ op Sardinië

Genua met kinderen

Lees ook eens het reisblog roadtrip Sardinië van een medeblogger

Scroll naar boven