Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta: 10 plekken die je niet mag missen!

Afgelopen zomer bezochten we het prachtige Malta en reden we twee weken lang met een huurauto langs de mooiste plekken op Malta. We waren echt verrast door de schoonheid van het land en de leuke bezienswaardigheden die we op het eiland tegenkwamen. Ook met onze dochter van zeven jaar was het zeer goed te doen hier op Malta. Naar aanleiding van onze rondreis over Malta schrijven we de blog mooiste plekken Malta. 

Mooiste plekken Malta #1: Blue Lagoon

De nummer 1 bezienswaardigheid in Malta is een bezoek aan de prachtige Blue Lagoon. Helaas gaat deze mooie plek een beetje ten onder aan zijn eigen populariteit. De meningen zijn daardoor erg wisselend over een bezoek aan deze plek en we denken wel te weten waarom dit is. Het is namelijk erg van belang wanneer je deze plek bezoekt. 

Je moet namelijk echt de allereerste boot om half negen naar de Blue Lagoon nemen, want ga je een uur later dan is het eigenlijk al niet meer leuk. Vanuit het hele eiland komen er namelijk boten naar de Blue Lagoon, waardoor er rond de klok van tien uur echt honderden toeristen op deze plek zijn en het gewoon niet meer leuk is. 

Wij reden met onze huurauto naar Cirkewwa toe, waarbij we de auto gratis konden parkeren in dit deel van de haven. We namen om half negen de boot met een aantal toeristen en hadden toen de hele Blue Lagoon iets voor negenen (de boottocht duurt ongeveer 25 minuten) voor ons alleen. Het is leuk om hier een uurtje te blijven en dan de boot weer terug te nemen. Dan wordt het namelijk echt heel druk en dat blijft de rest van de dag. Kijk hier voor alle informatie over de veerboot

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #2: Blue Grotto

Een andere bekende bezienswaardigheid is de Blue Grotto. Dit zijn verschillende grotten waar je met een boot naar toe kunt en waar het water (eigenlijk net als bij de Blue Lagoon) erg helder is en vooral erg blauw van kleur. Ook hier reden we met de huurauto in de vroege ochtend al naar het zuiden van het eiland. Het voordeel van Malta is dat de reisafstanden behoorlijk kort zijn en je vaak niet langer dan een half uur in de auto zit. 

Wanneer je naar het zuiden van het eiland rijdt staat het aangegeven waar je precies moet zijn voor de Blue Grotto. Het lijkt wel of de lokale bevolking hier alles rondom deze bezienswaardigheid regelt. Je betaalt bij een loket contant voor een ticket en dan maak je een boottocht van ongeveer een half uur naar deze grotten toe. Heb je net als ons geen contant geld bij, dan is er op 100 meter van de kassa een pinautomaat. 

Doordat we hier ook vroeg waren, was het ook hier helemaal niet zo druk. De grotten zijn erg mooi en het water is inderdaad op veel plekken erg blauw. Na afloop hebben we nog wat gedronken bij het restaurant wat bij deze bezienswaardigheid ligt en waar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. 

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #3: Valetta

Uiteraard mag een bezoek aan de mooie hoofdstad van Malta niet ontbreken tijdens je vakantie. Wij bezochten eigenlijk alle bezienswaardigheden die we hier beschreven hebben in de ochtend en gingen dan ’s middags lekker naar het zwembad. We kunnen ons wel voorstellen dat een bezoek aan de hoofdstad ook prima in de namiddag kan, wanneer de temperaturen een stuk lager zijn. 

De oude binnenstad van Valetta is erg mooi! Maak niet als ons de fout dat je gewoon de binnenstad inrijdt met de auto, want daar is het bijna onmogelijk om een parkeerplek te vinden. Kijk vooraf even waar buiten het centrum de grote parkeerplaatsen liggen en je betaalt een paar euro voor een hele dag parkeren. 

In Valetta hebben we een rondje gemaakt door het centrum en hebben we de Upper en Lower Barrakka Gardens bezocht. Vanuit de Upper Barrakka Gardens heb je een mooi uitzicht en kun je iedere dag om 12 uur kijken wanneer het kanon wordt afgeschoten. Wij waren er toevallig op dat tijdstip, maar het is ook niet een super speciaal ritueel waar je echt rekening mee moet houden qua tijd. 

Daarnaast hebben we een boottochtje gemaakt naar één van de drie cities die in de buurt van de stad liggen. Vanuit de Upper Barrakka Garden neem je de lift omlaag en daar heb je verschillende boten die je kunt nemen naar deze steden toe. Altijd leuk om even de stad vanaf het water te bekijken. Overigens is het ook mogelijk om met een toeristentreintje de stad te verkennen. 

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #4: Medina

Een andere mooie stad om te bezoeken tijdens een vakantie naar Malta is Medina. Medina is niet zo heel erg groot, maar heeft een heel erg mooi oud centrum. Je kunt hier prima een uurtje rondlopen en mooie foto’s maken op de verschillende fotogenieke plekken in de stad. Daarnaast kun je er ook prima lunchen, zoals wij gedaan hebben. 

Medina ligt in het midden van het land en ligt op tien minuten rijden van de hoofdstad. Door de korte afstanden kun je daarom in een paar dagen tijd al heel veel van deze lijst mooiste plekken Malta bekijken. Daarbij mag je nergens super hard rijden, waardoor je vrij ontspannen door het land kunt rijden. Wel is het even wennen dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden. 

Wij zijn hier in totaal iets meer dan twee uurtjes geweest en hebben deze stad gecombineerd met een bezoek aan één van de mooie stranden van Malta. We hebben geluncht bij Fontanelle Tea Garden, waar je tegen een betaalbare prijs prima kunt lunchen met een heel mooi uitzicht over de omgeving. 

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #5: St. Peters Pool

Een andere prachtige plek om te bezoeken is de St. Peters Pool. Net als veel van de andere plekken is het wel zaak om hier een beetje op tijd in de ochtend te zijn, zodat je de plek echt nog voor jezelf hebt. Naar de St. Peters Pool kun je met de auto rijden (het laatste stukje is wel erg smal en je moet even goed kijken of er geen verkeer in de tegemoetkomende richting er aan komt), maar je kunt deze pool ook met de boot vanuit Marsaxlokk bereiken. 

Afgezien dat het een prachtige plek is met heel mooi blauw water is het ook de plek waar je vanaf een behoorlijke hoogte in het water kunt springen. Dit is wel van een paar meter hoogte, waardoor het (zeker met kinderen) een erg leuke activiteit is om te ondernemen. In het water is ook een trap gemaakt, zodat je ook weer makkelijk uit het water kunt komen. 

Bij de St. Peters Pool zit ook een klein tentje waar je wat te drinken kunt halen. Wij zijn er in totaal ongeveer 2 uur geweest. Wij waren er rond negen uur en toen was het nog niet super druk, maar het werd wel steeds drukker gedurende de tijd. Je kunt bij de rotsen ook prima je handdoek neerleggen. 

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #6: Popeye Village

Een andere bezienswaardigheid die we graag opnemen in onze lijst mooiste plekken Malta is Popeye Village. Popeye Village is een oude filmset, waar de film Popeye is opgenomen en waarbij ze de filmset open hebben gesteld voor het publiek. Dit dorpje ligt prachtig in een baai en is mooi om te bekijken.

Het is daarbij mogelijk om vanaf de rotsen een foto te maken van het dorp, maar je kunt uiteraard ook hier een dagje naar toe gaan voor wat waterplezier. Zeker voor gezinnen met kinderen is het erg leuk om dit dorp een dag te bezoeken. In het dorp is er van alles te doen voor kinderen. Zo staan er overal verschillende spelletjes, kun je er midgetgolfen en is het mogelijk om te zwemmen. 

En vooral dat zwemmen hebben we een groot gedeelte van de dag gedaan. Popeye Village heeft zowel een zwembad als een soort van opblaasbaar watergedeelte in zee, waardoor we ons een hele dag prima vermaakt hebben. Overal staan ligbedjes, waardoor je er een relaxte dag van kunt maken. Daarnaast zijn er gedurende de dag verschillende shows die je kunt bekijken en wordt er zelfs een film opgenomen waar je zelf mee kunt spelen! Kijk voor meer informatie even op de website van Popeye Village. 

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #7: eiland GOZO

Je kunt op Malta ook een uitstapje maken naar het tweede eiland van het land: Gozo. Dit eiland ligt op vijfentwintig minuten varen met de veerboot en je kunt hier ook met een huurauto rondrijden. Wel moeten we zeggen dat veel van de wegen op dit eiland wel minder goed zijn en dat het niet heel erg prettig rijdt. 

Wij hebben op dit eiland verschillende bezienswaardigheden bezocht. Zo hebben we het mooie strand van Rambla bezocht met zijn goudkleurige zand, hebben we de Wied il-Ghasri vallei bezocht (wel erg moeilijk te bereiken met de auto) waarbij je tussen de bergen door kunt zwemmen en hebben we de plaatsjes Xlendi en Victoria bezocht. 

Ook hebben we een bezoek gebracht aan de Inland Sea, waar de zee via de rotsen naar binnen stroomt. Hier kun je ook de Azure Window bekijken, maar dat vonden we niet zo heel erg veel voorstellen. Al met al zijn we hier een hele dag op het eiland geweest en kun je hier hele mooie dingen bekijken. 

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #8: Marsaxlokk

De plek Marsaxlokk is ook zeker een bezoek waard als je op vakantie bent in Malta. Grote bezienswaardigheid in dit plaatsje is de haven met de verschillende gekleurde bootjes. Zeker leuk om hier een rondje te lopen en te lunchen in één van de restaurants die aan het water gelegen zijn. 

Toen wij er op zondag waren was het ook markt en was het wel aardig om even een rondje te lopen over de markt. Ze verkopen hier dan veel vis, groente en andere producten (zoals bijvoorbeeld souvenirs). Wij bezochten deze plaats in combinatie met de Blue Grotto en dat was prima voor een ochtend. Deze twee bezienswaardigheden liggen op iets meer dan tien minuten van elkaar. 

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #9: Golden Beach

Je hebt op Malta ook echt een paar hele leuke stranden. Toen we ons vooraf gingen inlezen over Malta lazen we dat je niet voor de stranden dit land moet bezoeken, maar we waren verrast dat er toch echt wel een paar hele mooie stranden te vinden waren. De bekendste hiervan is zonder meer het Golden Beach strand. 

Bij Golden Beach ligt ook het hotel Radisson Blu en dit strand heeft een mooi goudkleurig zand. Eigenlijk liggen hier een paar stranden in dit gebied bij elkaar, waarvan we Ghajn Tuffieba het mooiste strand vonden. Dit strand ziet er hetzelfde uit als Golden Beach, alleen met minder bebouwing en minder toeristen, waardoor het strand er mooier uitziet. Wel waren hier op de dag dat wij het strand bezochten de golven erg hoog en moesten ze zelfs verschillende mensen redden uit zee. 

Een ander leuk strand is Mellieha Beach. Dit is een groot langwerpig strand, waar genoeg faciliteiten voor toeristen zijn. Ze hebben hier een gedeelte met allerlei opblaasbare speeltoestellen en we hebben hier ons een hele ochtend prima vermaakt. Groot voordeel van de stranden is (maar dat geldt bijna voor heel Malta) dat je de auto op de meeste plekken gewoon gratis kunt parkeren.

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Mooiste plekken Malta #10: Splash and Fun Waterpark

Ok, de laatste activiteit hoort misschien niet in het rijtje van mooiste plekken Malta, maar is zeker met kinderen wel heel erg leuk om te bezoeken. Waterpark Splash and Fun is het enige waterpark op het hele eiland en je kunt je hier prima een hele dag vermaken met het gezin. Je hebt hier verschillende spectaculaire glijbanen om vanaf te glijden. 

Daarnaast zijn er hele toffe hoge duikplanken, is er een lazy river en is er een zwembad met kunstmatige golven. Overal op het terrein staan ligbedjes, waardoor je je hier prima een hele dag kunt vermaken met het gezin. Kijk voor meer informatie even op de website van Splash and Fun

Mooiste plekken Malta
Mooiste plekken Malta

Waar overnachten op Malta?

Doordat de afstanden op Malta niet super groot zijn, maakt het voor de verschillende bezienswaardigheden eigenlijk niet zoveel uit, waar je op het eiland verblijft. Zelf hebben wij twee hotels op twee verschillende plekken gehad en dat was prima. Het eerste hotel van deze twee beviel ons het beste vanwege de plaats waar we zaten (St. Pauls Bay). Een leuke badplaats met verschillende leuke restaurants. Dit vonden wijzelf een erg prettige plaats voor ons gezin. We sliepen hier in het prachtige Mayflower hotel. 

Bij de tweede plaats sliepen we in de stad St. Julian’s en dat staat echt bekend om het uitgaan, waardoor er ook veel jongeren waren en het minder geschikt was voor ons als gezin. Hier hadden we vooraf niet zo heel goed over nagedacht en achteraf hadden we beter in het mooie Sliema kunnen overnachten. Overigens hadden we hier wel een prima appartement via Antoniel Suites

Kijk hieronder voor een overzicht van alle accommodaties in de drie genoemde badplaatsen:

Sliema

St. Pauls Bay

Saint Julian’s

Scroll naar boven