De 10 mooiste plekken in ijsland met kinderen!

De 10 mooiste plekken in IJsland met kinderen!

In deze blog IJsland met kinderen, hebben we een top 10 samengesteld van de mooiste plekken die wij in dit prachtige land bezocht hebben. Wij maakten een mooie rondreis door IJsland met onze dochter van zeven jaar en waren onder de indruk van al het prachtige natuurschoon wat we onderweg tegenkwamen. Wat dat betreft is IJsland een top land om te bezoeken met kinderen. Het is er veilig, schoon, niet te warm en er is genoeg te zien om je minimaal een week bezig te houden. Wij zetten hieronder de 10 mooiste plekken in IJsland met kinderen op een rij. 

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

#1 Blue Lagoon

IJsland staat bekend om zijn vele spa’s en lagoons en de bekendste van deze lagoons is toch wel de Blue Lagoon. Dit is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van heel IJsland. Wij hebben heel lang getwijfeld (mede door de prijs) of we de Blue Lagoon zouden bezoeken, maar het is absoluut een prachtige plek om te bezoeken. 

De lagoon heeft prachtig blauw water en is uiteraard heerlijk warm. In de lagoon zelf kun je gratis allerlei maskertjes op je gezicht doen en ook is het mogelijk om een drankje te doen in het water. De Blue Lagoon ligt op ongeveer drie kwartier rijden van de hoofdstad Reykjavik en ligt erg dichtbij het vliegveld. Hierdoor zie je zelfs dat toeristen die een overstap maken op het vliegveld een paar uurtjes komen relaxen in deze spa.

Houdt er dus wel rekening mee dat dit een populaire plek is en dat het erg druk kan zijn in de lagoon. Het is dan ook aan te raden om vooraf te reserveren, aangezien je een grote kans hebt dat in het hoogseizoen alles is volgeboekt. Wij schreven over de Blue Lagoon de uitgebreide blog Blue Lagoon met kinderen. 

Blue Lagoon met kinderen
Blue Lagoon met kinderen

#2 Reykjavik

De hoofdstad van IJsland Reykjavik is zeker leuk om te bezoeken met kinderen. Het is voor de meeste toeristen de plek waar de rondreis start en waar de rondreis eindigt. Reykjavik is te vergelijken met een groot dorp en op de meeste plekken in de stad kun je gratis parkeren. Leuke dingen om in Reykjavik met kinderen te doen zijn Perlan, Flyover Iceland en zwembad Laugardalslaug.

Het museum Perlan staat in het teken van de natuur van IJsland en ze hebben in het museum zelfs een hele grot van ijs die meterslang is. Je kunt hier zitten op een stoel van ijs en rondlopen door een gangenstelsel. Bij Flyover Iceland zit je in een soort van 4d simulator en maak je een vlucht over IJsland. Je komt in de verschillende gebieden en door de geur en de wind lijkt het of je echt op de betreffende plek bent. 

Zoek je een leuk zwembad in Reykjavik dan is Laugardalslaug een leuke optie. Laugardalslaug is het grootste zwembad van IJsland en heeft een verwarmd buitenbad. Je hebt hier verschillende warmwaterbronnen en ook een hele toffe glijbaan. Daarnaast is het leuk om een rondje door de binnenstad van Reykjavik te maken. Hier heb je de meeste horecagelegenheden van het land. We schreven over de hoofdstad de blog Reykjavik met kinderen

Reykjavik met kinderen
Reykjavik met kinderen

#3 Golden Circle

De Golden Circle mag ook niet ontbreken in onze lijst van mooiste plekken in IJsland met kinderen. Eigenlijk is de Golden Circle niet één mooie plek, maar bestaat deze route uit misschien wel tien mooie plekken. Deze route kun je in een dag rijden met de huurauto, maar wij adviseren om er lekker twee dagen over te doen met kinderen. 

Zo heb je op deze route het nationaal park Thingvellir liggen, waar je prima met kinderen kunt wandelen in een vallei en waar je een prachtige waterval kunt bekijken. Ook liggen er op deze route twee prachtige watervallen die het bezoeken waard zijn (Gulfoss en Faxafoss) en ook een geiser die om de zoveel minuten warm water spuit. Ook de krater Kerid is zeker een bezoek waard door het mooie gekleurde water. Tel je al deze plekken afzonderlijk dan kun je misschien wel een lijst maken met de 20 mooiste plekken in IJsland met kinderen. 

Tussendoor is het fijn om lekker te relaxen in één van de verschillende spa’s die je onderweg op deze route tegenkomt. Het is zelfs mogelijk om lekker te chillen in een gratis warmwater bron in Reykjadalur. Hier moet je dan wel eerst een stukje voor wandelen, maar deze wandelroute is echt prachtig. Wij zetten de acht mooiste bezienswaardigheden van deze Golden Circle op een rijtje in onze blog de Golden Circle met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

#4 Watervallen in het zuiden van IJsland

In het zuiden van IJsland heb je een aantal prachtige watervallen die bij elkaar in de buurt liggen en die je uiteraard kunt bezoeken. Vanuit Reykjavik is het wel een paar uurtjes rijden, maar ben je op een rondreis door IJsland dan kom je er waarschijnlijk wel langs. Je hebt hier namelijk vier watervallen bij elkaar liggen met de namen Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss. 

Leuk aan deze verschillende watervallen is dat je bij een aantal watervallen onder de waterval door kunt lopen. We kunnen niet verzekeren dat je dan volledig droog blijft, maar uiteraard is dit wel een leuke activiteit om met kinderen te ondernemen. Misschien wel de mooiste waterval van dit rijtje is Kvernufoss, omdat deze een stuk minder toeristisch is en deze echt prachtig ligt met veel groen er omheen. 

Je kunt al deze watervallen prima in een dag bezoeken, aangezien ze vrij dicht bij elkaar liggen allemaal. Wij sliepen in de buurt van één van deze watervallen, waardoor we tegen het einde van de middag de watervallen te voet konden bekijken en het al een stuk rustiger was. Zorg er overigens wel voor dat je kinderen iets van een (regen) jas aan hebben, aangezien het anders na afloop te koud kan zijn. Het wordt namelijk meestal niet warmer dan 15 graden in de zomer in IJsland. 

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

#5 gletsjermeren

De gletsjermeren van IJsland horen ook zeker thuis in het rijtje van mooiste plekken in IJsland met kinderen. Wij bezochten twee plekken in IJsland waar je deze meren had met grote ijsblokken in het water. Zo bezochten we Jökulsarlon, waar je vanaf de parkeerplaats een klein stukje hoeft te lopen naar het prachtige meer.

De ijsblokken spoelen hier aan land en kinderen vinden het uiteraard erg leuk om met de ijsblokken te spelen en ze op te tillen. Deze plek is erg fotogeniek en het is daarnaast ook mogelijk om met een boot het water op te gaan en de grotere ijsblokken van dichterbij te bekijken. Wel moet je hier in het hoogseizoen op tijd bij zijn, aangezien deze boottochten snel uitverkocht zijn. 

De tweede plek die wij bezochten was Diamond Beach. Dit donkere vulkaanstrand heeft zwart zand en samen met de grote ijsblokken geeft het een idee of er allemaal diamanten op het strand liggen. Hier waren de ijsblokken die aangespoeld waren nog een stuk groter dan bij Jökulsarlon. Je kunt hier overigens ook zeehondjes spotten in het water. Toen wij er waren hebben we er verschillende gezien. 

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

#6 DC-3 Vliegtuigwrak

Ok, dit hoort misschien niet thuis in het rijtje van mooiste plekken in IJsland met kinderen, maar is wel een bijzondere plek. Het DC-3 vliegtuigwrak is bekend van het programma Wie is de mol, maar ook Justin Bieber heeft hier een videoclip opgenomen. Dat is wel gelijk het nadeel, aangezien hierdoor steeds populairder is geworden. 

Waar je in het verleden moest zoeken waar de plek precies was en waar je de auto precies langs de kant van de weg moest parkeren, is het tegenwoordig gewoon een betaalde parkeerplaats. Je loopt vanaf deze parkeerplaats ongeveer in drie kwartier naar het wrak toe. Tegenwoordig kun je ook in het hoogseizoen met een bus richting het vliegtuigwrak rijden. 

Toch blijft de plek fotogeniek en toen wij het wrak bezochten viel het nog wel mee met het aantal toeristen. Wil je het wrak voor een groot deel voor jezelf hebben, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend naar het wrak te lopen met je kinderen. Overigens kan de route die door een open vlakte gaat in de winter met de wind wel erg koud zijn. 

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

#7 Halsanefshellir

Halsanefshellir is ook een bezienswaardigheid die zeker in de mooiste plekken in IJsland met kinderen behoort. Dit komt voornamelijk door de basaltformatie die prachtig is. Kinderen kunnen hier heerlijk klimmen op de rotsen en je kunt hier ook prima gaan zitten tegen één van de rotsen aan. 

Je hebt hier ook verschillende grotten waar je in kunt en het strand heeft een prachtige donkere zandkleur. Op deze plek is ook een deel van de serie Game of Thrones opgenomen. Ook hier kun je de auto praktisch bij het strand parkeren en is deze parkeerplaats gratis. Vanaf de parkeerplaats is het dan een kleine wandeling naar het strand toe. 

Doordat de meeste bezienswaardigheden in deze lijst van mooiste plekken in IJsland met kinderen op loopafstand liggen van parkeerplaatsen is het ook goed te doen met kleine kinderen. Je moet alleen er wel voor zorgen dat de kinderen warm aangekleed zijn, aangezien het in IJsland vaak vrij fris is. Zelfs in de zomermaanden. 

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

#8 Nationaal park Skaftafell

IJsland heeft maar een aantal nationale parken en één van deze nationale parken is Vatnajökull. Je kan hier prachtige wandelingen maken met je kinderen en één van deze wandelingen is naar de Skaftafell waterval. Dit is misschien wel de mooiste waterval die we in IJsland met onze dochter hebben gezien. 

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een half uur tot drie kwartier wandelen naar deze waterval toe. De waterval is zo prachtig door de basaltformaties die je hier kunt bewonderen. Samen met de waterval zorgt dat er voor dat Skaftafell niet mag ontbreken in ons lijstje van mooiste plekken in IJsland met kinderen. 

Overigens kun je hier nog meer wandelingen maken als je van wandelen houdt. Zo kun je nog een veel grotere wandeling maken vanaf deze waterval door het nationale park en is het ook mogelijk om naar een gletsjer toe te lopen in dit gebied. Wij vinden het leuk om even een uurtje te wandelen, maar dan is onze dochter er vaak ook wel klaar voor, dus de wandeling naar deze waterval was precies lang genoeg.

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

#9 Dyrhólaey

Een plek waar je de nationale vogel van IJsland kunt spotten is het Dyrhólaey viewpoint. Deze bezienswaardigheid in onze lijst van mooiste plekken in IJsland met kinderen is prima te combineren met de bezienswaardigheid Halsanefshellir. Je kunt namelijk helemaal omhoog lopen naar het viewpoint, maar je kunt ook net als wat wij gedaan hebben de auto pakken en het stuk omhoog rijden. 

Op het viewpoint heb je een prachtig zicht op de kust met zijn zwarte stranden en de verdere omgeving. Ook kun je hier tientallen puffins spotten die tussen de rotsen in het gras zitten. Deze vogel heeft wel iets weg van een pinguïn, maar kan in tegenstelling tot de pinguïn wel vliegen. Deze beestjes kom je op souvenirs overigens overal tegen in IJsland. 

Deze bezienswaardigheid neemt niet heel erg veel tijd in beslag, aangezien je het vrij snel gezien hebt. Overigens liggen een aantal van deze bezienswaardigheden rondom het plaatsje Vik en wij zouden wel aanraden om in dit dorp ook een overnachting te boeken. Vik is een prima plaatsje met een aantal restaurants, een supermarkt en een prima zwembad met warmwater baden. 

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

#10 Fjadrárgljúfur

De laatste bezienswaardigheid in onze lijst van mooiste plekken in IJsland met kinderen is Fjadrárgljúfur. Deze prachtige kloof ligt een beetje tussen de andere bezienswaardigheden in en is leuk om te bezoeken. Je kan hier namelijk een mooie wandeling maken door de groene canyon heen. 

Het is zowel mogelijk om door de kloof te lopen als er boven langs te lopen en dat laatste hebben wij gedaan. Doordat je boven de kloof zit heb je ook prachtige uitzichten over de kloof en verschillende watervallen en je hebt ook verschillende uitkijkpunten. Deze wandeling is prima te doen met kinderen en je kunt de wandeling zo lang maken als je zelf wil. 

En met deze kloof komen we aan het einde van onze lijst mooiste plekken in IJsland met kinderen. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie plekken in IJsland en hebben wij uiteraard niet alles gezien. Wij zijn voornamelijk in het zuiden van het eiland gebleven en in totaal hebben we acht dagen door IJsland gereisd. Voor ons was dat ook meer dan genoeg om al heel veel moois van het land te zien!

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

Waar overnachten in IJsland met kinderen?

Slapen in IJsland is niet goedkoop! Wij hebben best lang gezocht naar geschikt accommodaties voor ons gezin van drie personen. 

In de hoofdstad Reykjavik hebben we drie nachten geslapen. Vanuit hier hebben we ook de Golden Circle bezocht en we sliepen hier in hotel Muli. Dit was een prima hotel net iets buiten het centrum, waar we de auto gratis voor de deur konden parkeren. We hadden een prima kamer en beneden bij het hotel was er plek om te eten en eten op te warmen. Er ligt een grote supermarkt op een paar minuten lopen van het hotel en wij vonden het een plezierige plek om te slapen. Voor meer informatie over dit hotel kijk even hier

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Reykjavik even hier

De andere dagen in IJsland hebben we in verschillende accommodaties gezeten die ons niet super zijn bevallen. Zouden we het nu nog een keer moeten doen, dan zouden we zeker onderweg in het plaatsje Vik overnachten, aangezien daar wat meer faciliteiten zijn en dat dat met kinderen toch wel handig is. Nu zaten we vaak in een accommodatie, waarbij het nog een half uur rijden was naar bijvoorbeeld een restaurant of een supermarkt. 

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Vik even hier

Mooiste plekken in IJsland met kinderen
Mooiste plekken in IJsland met kinderen

Scroll naar boven