Merzouga Sahara Woestijn met kinderen

Wat te doen in Merzouga met kinderen? Merzouga is een klein dorpje aan de rand van het Marokkaanse woestijnduingebied Erg Chebbi, wat een onderdeel is van de Sahara. In het dorp zelf is niet veel te beleven en het is echt een uitvalsbasis voor een bezoek aan de woestijn. De rode zandduinen zijn al ver voor aankomst in Merzouga te zien. En dan wil je maar één ding met kinderen: rennen over en door dat zand! Wij bezochten Merzouga tijdens onze rondreis door Marokko. In deze blog kun je lezen wat we gedaan hebben in Merzouga en welke kinderactiviteiten er vanuit Merzouga nog meer te doen zijn.

Beste reistijd Merzouga met kinderen

Je kunt het dorp Merzouga met kinderen het beste bezoeken in de maanden oktober tot en met februari. Dan zijn de temperaturen aangenaam overdag. In de zomermaanden (juni tot en met september) kan het in Merzouga erg warm worden. De temperaturen liggen dan rond de 45 graden. Tussen november en maart kan het wel flink afkoelen ‘s nachts. Houdt hier dus rekening meer!

In maart en april is er kans op zandstormen in Merzouga en dit is geen pretje met al dat zand! Wij bezochten Merzouga eind april en overdag stond er weinig wind, maar in de nacht waaide het flink! De beste tijd om een bezoek te brengen aan de woestijn, zijn de uren voor zonsondergang of zonsopgang. De woestijn kleurt dan geweldig mooi, de temperaturen zijn dan aangenaam en de kans op verbranden is een stuk kleiner.

Merzouga Sahara Woestijn met kinderen

Vervoer naar Merzouga

Merzouga ligt in het zuidoosten van Marokko. Vanuit Marrakesh is het ongeveer 9 uur rijden met de auto en vanuit Fez zo’n 7 uur. Vanuit Marrakesh worden er excursies aangeboden naar de woestijn bij Merzouga. Ook rijden er lokale bussen naar Merzouga toe. Wij bezochten Merzouga tijdens een rondreis door Marokko, waarbij wij een tussenstop hebben gemaakt in Erfoud. Vanuit daar reden we in ongeveer een uur naar Merzouga.

Met een huurauto heb je uiteraard met kinderen de meeste vrijheid. In Marokko kun je een auto huren via de verhuurmaatschappij Sunny Cars. Bij de huurprijs zitten meestal alle verzekeringen inclusief en ook het eigen risico is dan verzekerd. Kijk voor meer informatie over de huurauto’s van Sunny Cars in Marokko even hier.

Je kan natuurlijk ook met een georganiseerde tour door Marokko reizen. Je hebt dan wel minder vrijheid, maar wel wordt alles voor jullie gezin geregeld en dat kan een hoop regelwerk schelen. Een voorbeeld van zo’n georganiseerde tour kun je hier vinden.

Merzouga Sahara Woestijn met kinderen

Tips voor de sahara woestijn met kinderen

Voor een bezoekje aan de woestijn met kinderen is een goede voorbereiding belangrijk. Je kunt hierbij aan de volgende zaken denken:

  • Neem altijd voldoende water mee tegen de dorst: in de woestijn kunnen de temperaturen snel oplopen en dan is het goed dat kinderen goed blijven drinken. Je onderschat al snel hoeveel liter water je moet drinken, dus neem meerdere liters water mee voor het gezin als je de woestijn in gaat.
  • Bescherm jouw kinderen tegen de zon: rondom de evenaar brandt de zon een stuk harder, dan dat wij in het Westen gewend zijn. Zorg er daarom voor dat jouw kinderen met een hoge factor ingesmeerd worden. Doe dit om de twee uur en neem ook sunblock mee voor de lippen.
  • Zorg voor de juiste kleding: draag lange en luchtige kleding en een pet of bandana. Of neem een lange sjaal mee. De gidsen kunnen de kinderen een demonstratie geven hoe de Berbers hun tulband/sjaal vastmaken.
Merzouga Sahara Woestijn met kinderen

Kinderactiviteiten Merzouga

#1 Kamelentocht door de woestijn

Vanuit Merzouga kun je de woestijn in, op de rug van een kameel. Dit vonden wij een geweldige ervaring! In een karavaan van zo’n 12 kamelen met passagiers, genoten we in alle rust van de mooie uitzichten over de zandduinen! De kinderen hebben het enorm naar hun zin gehad. Het opstijgen en afstijgen van de kameel is net zo spannend als een achtbaan. Gelukkig waren er 2 gidsen bij om dit te begeleiden.

Ook het hobbelen op de kameel en omhoog/omlaag gaan over de duinen was erg leuk met de kinderen. Voor iedereen was er een kameel beschikbaar. De jongste van 8 jaar mocht ook zelf op een kameel en had een “babykameel”. De gidsen hielpen hem met het opstijgen en afstijgen en hielden hem goed in de gaten. Heb je jonge(re) kinderen: zij kunnen ook bij papa of mama op de kameel.

Tijdens onze rit vertrokken we rond 18 uur. Na ongeveer een uurtje, stopten we bij enkele hoge zandduinen en mochten de kinderen sandboarden en rennen, klimmen en klauteren over de duinen. Na het 2e stuk, kwamen we bij ondergaande zon aan bij het tentenkamp. Daar stonden Marokkaanse thee en koekjes klaar, heerlijk!

De volgende ochtend vertrokken we al om 6 uur in de schemering. Na ongeveer een half uurtje stopten we op een mooie plek om de zonsopkomst te zien. Dit was echt super! Het afscheid nemen van de kamelen Fluffy, Fluffy-tje, Bultje en meneer K. Meel viel zwaar voor de kinderen ;-).

Kijk voor meer informatie over een tour op een kameel door de woestijn inclusief overnachting even hier.

Merzouga Sahara Woestijn met kinderen

#2 Quadrijden door de woestijn

Als rijden op een kameel te traag gaat voor jouw kinderen, dan is er ook de mogelijkheid om met een quad de Erg Chebbi-woestijn in te trekken! Er zijn verschillende tours te boeken, variërend van 1 tot 4 uur.

Zelf op een quad rijden mag pas vanaf 16 jaar en daarom kunnen kinderen onder de 16 jaar deelnemen als passagier. Er is geen ervaring vereist, maar het is wel belangrijk om de instructies van de gids op te volgen vanwege de veiligheid. Vaak is er bij de tours een briefing inbegrepen. En ook zijn er veiligheidsmiddelen zoals een bril en helm die je moet dragen tijdens deze tour.

Kijk voor meer informatie over het rijden op een Quad door de woestijn met kinderen even hier.

Wat te doen in Merzouga met het gezin

#3 Met een jeep door de woestijn

Vanuit Merzouga worden er ook 4 x 4 woestijnexcursies aangeboden, waarbij de reis door de woestijn in een 4 x 4 jeep gaat. De jeep wordt bestuurd door een ervaren gids die de weg door het gebied goed kent. Mooi hieraan is dat er flinke afstanden overbrugd kunnen worden en er hierdoor veel te zien is.

Deze tours bieden vaak stops aan bij verschillende woestijnoriëntatiepunten, zoals de zandduin, traditionele Berberdorpen en oases. Naast mooie uitzichten en interessante bezienswaardigheden, geven de gidsen ook uitleg over de traditionele nomadische manier van leven in de woestijn.

Wat te doen in Merzouga met het gezin

#4 Sandboarden

Sandboarden, ook wel zandsurfen genoemd, is een gave kinderactiviteit om vanuit Merzouga te doen! In de duinen van de woestijn kan het zand soms heel warm worden en daarom kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag gaan sandboarden in de woestijn. Het is geen gevaarlijke activiteit, want er is weinig kans om gewond te raken.

Wel vonden wij het fijn om de kinderen eerst een paar keer zittend op het sandboard van de duin af te laten zoeven, voordat ze op het board gingen staan. Ondanks dat de duin vrij hoog en steil was, ging het niet heel hard. Terug met het sandboad de duin op, is voor de jongsten wel een pittige klim. Maar ja, ook dat hoort erbij!

Sandboarden woestijn Marokko

#5 Overnachten in de Erg Chebbi-woestijn

Veel van bovenstaande kinderactiviteiten worden vanuit Merzouga gecombineerd aangeboden, namelijk met een overnachting in een kamp. In de praktijk liggen de kampen net aan de rand van woestijn, vanwege de regelgeving. Overigens heb je nog steeds het idee dat je echt in de woestijn zit, omdat je uitkijkt over de verschillende zandduinen. De overnachting vindt plaats in een bedoeïenentent en je hebt hier verschillende mogelijkheden bij.

Zoals tenten met gezamenlijke douche- en toiletgelegenheid en ook kampen waarbij de tenten voorzien zijn van een eigen douche en een eigen toilet. Vaak koken de gidsen het avondmaaltijd en dit is dan vaak een traditionele Berber-maaltijd met onder andere Berber-soep, Marokkaanse salade, tajine en couscous. Na het eten maken de gidsen een kampvuur en spelen ze traditionele muziek.

Merzouga Woestijn met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Merzouga

Uiteraard heb je in de woestijn zelf geen kindvriendelijke restaurants en zal er gekookt worden voor jullie door de gidsen in het kamp. In Merzouga heb je ook niet super veel goed beoordeelde restaurant liggen, maar er zijn er wel een aantal restaurants, waar je prima met kinderen kan gaan eten. We zetten ze hieronder op een rij.

Restaurant Cafe Nora: bij dit kindvriendelijke restaurant in Merzouga kan je heerlijke pizza’s eten met het gezin. Dit restaurant ligt aan de rand van de woestijn en hierdoor heb je een mooi uitzicht over de woestijn. De online recensies over het restaurant zijn erg goed.

Restaurant Hassilabiad Appart Chez Toupie: dit restaurant serveert Marokkaanse gerechten en heeft een rooftop terras, waar je prachtig uitzicht hebt over de woestijn. Voor kinderen is het heel fijn dat het restaurant ook een zwembad heeft, dus neem voor de kinderen zwemkleding mee als je hier gaat eten met het gezin.

Kindvriendelijk hotel Merzouga

Je hebt genoeg kindvriendelijke opties om in Merzouga te overnachten met het gezin. We zetten hieronder een aantal kindvriendelijke accommodaties in Merzouga op een rij, die door gezinnen met kinderen ook enorm goed beoordeeld zijn. We doen dit voor verschillende prijsklassen. Druk op de blauwe link voor meer informatie.

Budget accommodatie: Merzouga Camp & Desert Activities

Middenklasse accommodatie: Maison Hassan Merzouga

Luxe accommodatie: Nomadica Desert Camp

Kijk voor de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties in Merzouga even hier.

Scroll naar boven