Meknes met kinderen

Beste reistijd om Meknes te bezoeken

De best reistijd om Meknes met kinderen te bezoeken zijn de maanden rondom de zomermaanden juli en augustus. In de maanden april en mei begint de temperatuur steeds verder te stijgen en dan is het rond de 25 graden. In juni wordt het dan nog warmer en gaan de temperaturen richting de 30 graden. In juli en augustus is het erg warm in Meknes en komen de temperaturen ruim boven de 30 graden uit.

Zeker met kinderen is dat niet een ideale temperatuur om een stedentrip naar Meknes te maken. Wij bezochten de stad in de zomermaanden en vonden dat wel iets te warm. Zeker om rond te lopen door een stad. Vanaf september dalen de temperaturen weer en daarom zijn september en ook oktober prima maanden om Meknes met kinderen te bezoeken.

Meknes met kinderen
Meknes met kinderen

Vervoer naar Meknes

Voor de meeste toeristen is een bezoek aan Meknes een onderdeel van een rondreis door Marokko. Meknes heeft zelf geen vliegveld en wil je een stedentrip naar Meknes maken en naar de stad vliegen, dan boek je een vlucht naar Fez toe. Vanaf Fez kun je prima met de trein of met een taxi Meknes bezoeken. De twee steden liggen dicht bij elkaar en daardoor bezoeken veel toeristen de stad Meknes als dagtrip vanaf de andere koningsstad Fez.

Heb je een huurauto dan kun je de stad makkelijk bereiken, maar het kan wel lastig zijn om de auto in het centrum te parkeren. Rondom de stad zijn overigens wel genoeg parkeermogelijkheden. Het kan dan wel een nadeel zijn als je een hotel in de medina hebt, dat je nog een stuk met je koffers moet lopen naar het hotel toe. In de stad zelf heb je geen vervoersmiddelen nodig en kan je prima wandelen.

Kinderactiviteiten Meknes

#1 Medina van Meknes

Zoals in de meeste steden in Marokko is het een aanrader om door de medina van Meknes te lopen. Wij bezochten tijdens onze reis al eerder de medina van Fez en dan is de medina van Meknes een stuk rustiger en overzichtelijker. Toch blijft in bijna iedere Marokkaanse stad een bezoek aan de medina een hoogtepunt van de betreffende stad.

Ook met kinderen is het leuk om deze medina te bezoeken, omdat de zintuigen van kinderen enorm geprikkeld worden. Er is van alles te zien, te ruiken en te horen. Dat begint al wanneer je de medina binnen wil gaan en je door de stadspoort Bap Mansour el-Aleuj gaat. Deze prachtige stadspoort is rijkelijk versierd en is prachtig om even van dichtbij te bekijken.

Ook het plein voor deze poort is zeker een bezoek waard. Zeker richting de avond is hier van alles te zien en heb je hier verschillende straatartiesten die aan het optreden zijn voor de toeristen. Je hebt hier aan het plein ook restaurants en cafés met een dakterras, waar je onder het genot van een drankje rustig het plein kunt bekijken. Kortom een prima plek om een uurtje of 2 rond te lopen. Dan heb je het ook wel gezien of je moet heel erg van shoppen houden.

Meknes met kinderen
Meknes met kinderen

#2 Volubilis

Vanuit Meknes kun je prima de oude Romeinse stad Volubilis bezoeken. Deze stad ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Meknes en daarom wordt een bezoek aan Meknes vaak gecombineerd met een bezoek aan Volubilis. Je betaalt voor de entree van Volubilis een paar euro (70 dirham) voor volwassenen en jonge kinderen zijn hier vaak gratis. Je kan ervoor kiezen om een gids in te huren die je wat vertelt over de oude Romeinse stad en hier betaal je ongeveer 120 dirham voor.

Je krijgt best wel een goede indruk van hoe de stad er hier vroeger uit gezien heeft. Dat komt ook mede door de goede informatie die bij de bouwwerken staat. Wij hadden een gids toen we Volubilis bezochten, waardoor we nog beter een indruk van de stad kregen. Ook de bewaard gebleven mozaïek op de vloeren zijn erg mooi om te bekijken en zijn misschien wel de grootste bezienswaardigheid van deze stad.

Volubilis met kinderen
Volubilis met kinderen

Zorg ervoor dat je met kinderen (zeker in de zomermaanden) deze stad in de vroege ochtend of in de late middag bezoekt, want anders is het behoorlijk warm. Er is ook niet zo heel veel schaduw bij de ruïnes. Wij verbleven in Volubilis ongeveer 2 uur en toen hadden we het merendeel van de stad wel gezien.

Je kan hierna ook nog de stad Moulay Idriss gaan bekijken. Deze stad ligt op een paar kilometer afstand van Volubilis. Je kan vanaf Volubilis lopen naar de stad, maar met kleine kinderen is een taxi dan meer aan te raden. Je kan hier prima lunchen bij het dorpsplein van Moulay Idriss. Hier zitten een aantal restaurantjes. Vanaf Moulay Idriss heb je ook een prachtig uitzicht onder andere over Volubilis.

Moulay Idriss met kinderen
Moulay Idriss met kinderen
Moulay Idriss met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Meknes

Je kunt in Meknes met kinderen prima terecht voor de lunch of het diner. Je hebt verschillende leuke kindvriendelijke restaurants in Meknes. Overigens is het mogelijk om zelf te koken, aangezien er een grote Carrefour supermarkt in het centrum van Meknes zit, die heel erg veel verschillende producten heeft. Toch zijn de restaurants in Meknes over het algemeen niet duur en is het altijd nog mogelijk om bij straatkraampjes wat te kopen.

Wij zijn in Marokko iedere dag uit eten gegaan en hebben zelf geen enkele keer gekookt. Ook niet in Meknes. Dit komt omdat de meeste restaurants zeer betaalbaar zijn. We zetten een aantal kindvriendelijke restaurants in Meknes hieronder op een rij.

Aisha: dit kindvriendelijke restaurant in Meknes serveert traditionele Marokkaanse gerechten en ligt in de oude medina van Meknes. Dit restaurant is een klein familierestaurant waar ze erg lekker eten maken. De eigenaren van het restaurant geven de gasten een gastvrij ontvangst. Kinderen zijn in dit restaurant dan ook meer dan welkom.

Gout de Meknes: ook dit restaurant is weer een authentiek familierestaurant. Ook dit kindvriendelijke restaurant in Meknes serveert de traditionele Marokkaanse gerechten en je kunt hier heel leuk buiten op het dakterras zitten. Het restaurant houdt rekening met de mindere waterkwaliteit en daardoor krijg je bijvoorbeeld geen ijsklontjes in je drinken, maar is het drinken wel erg koud.

Kindvriendelijk hotel Meknes

Je kunt In Meknes prima overnachten met kinderen. Er zijn een aantal leuke kindvriendelijke hotels in de stad. Al de accommodaties die wij hier op een rij hebben gezet hebben allemaal een zwembad. Zeker met kinderen is het fijn om aan het einde van de dag nog even te kunnen relaxen bij het zwembad.

Daarnaast hebben al deze accommodaties een hele hoge algemene score uit vele beoordelingen. Klik op de blauwe link voor meer informatie over het hotel.

Georganiseerde reis door Marokko

Je kan naast alles zelf regelen, ook een reisorganisatie alles laten regelen. Je kan dan op pad door Marokko met een groep of individueel als gezin. Kijk voor meer informatie over de georganiseerde rondreizen van TUI even hier.

Scroll naar boven