Luzern met kinderen: 5 activiteiten met het gezin

Je kunt je in de omgeving van Luzern met kinderen prima een paar dagen vermaken. Je moet dan wel vooral de stad uitgaan, aangezien hier het meeste te doen is voor gezinnen met kinderen. Daarom is de stad Luzern een prima uitvalsbasis om een paar dagen de bergen in te gaan of verschillende steden in de regio te verkennen. De meeste reizigers zullen Luzern bezoeken als onderdeel van een vakantie naar Zwitserland. Wij zetten de leukste activiteiten in Luzern met kinderen op een rij. 

Luzern met kinderen
Luzern met kinderen

Luzern met kinderen #1: verkeersmuseum

Luzern is een leuke stad om te bezoeken en heeft een mooi oud centrum, waar je zeker even doorheen moet wandelen. Daarnaast ligt het aan het grote Zürich meer wat er voor zorgt dat het aan het water in de zomermaanden ook goed vertoeven is. Zo zijn er verschillende strandjes waar je vanuit de stad naar toe kunt gaan aan het water.

Een leuke activiteit die je aan het meer vindt is het Verkehrshaus der Schweiz dat volledig in het teken staat van transport. Je kunt hier vanuit het centrum naar toe wandelen. Dit museum is erg groot en reken op minimaal een halve dag dat je je hier kunt vermaken (een hele dag kan ook prima).

In het museum is echt van alles te doen voor kinderen en het museum heeft ook verschillende gebouwen. Het museum is ook erg interactief en kinderen kunnen hier heel erg veel spelen (er is een groot speelplein in het midden van het museum). Dit museum is ook een goede optie als het wat minder weer is in de stad en je toch iets met het gezin wil gaan doen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het museum.  

Een ander museum dat midden in de stad ligt en dat geschikt is voor kinderen is het natuurmuseum. Ook dit museum is behoorlijk interactief en kinderen kunnen hier van alles over de natuur leren. Kijk op de website van het museum voor meer informatie. 

Luzern met kinderen #2: Waterpark Alpamare

Je kunt in de omgeving van Luzern met kinderen ook naar een leuk waterpark gaan. Waterpark Alpamare ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het centrum van Luzern met de auto en is het grootste waterpark van Zwitserland. Je kunt je hier prima een hele dag vermaken met alle glijbanen die dit waterpark voor kinderen heeft. 

Het waterpark heeft meer dan tien glijbanen en bij de meeste glijbanen is er geen leeftijd of lengterestrictie (behalve bij de Jungle Run glijbaan). Bij de verschillende glijbanen ga je of met een band of zonder een band van de glijbaan af. Ook voor de kleinste kinderen is er een gedeelte waar ze kunnen spelen. 

Er zijn bij het waterpark zowel binnen als buiten zwembaden en in de zomermaanden kun je ook prima buiten op één van de ligweides op een bedje in de zon liggen. Naast de zwembaden en glijbanen voor kinderen, zijn er ook spa faciliteiten zoals verschillende warmwater baden. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende glijbanen even op de website van het waterpark

Luzern met kinderen #3: Mount Rigi

Je kunt in Luzern met kinderen makkelijk een bergwandeling maken. In de omgeving van de stad zijn verschillende bergen die beklommen kunnen worden. Één van deze bergen is mount Rigi en reken er op dat je hier wel een hele dag vermaak hebt als je ook nog gaat wandelen op de berg. Vanuit Luzern kun je de boot nemen naar het plaatsje Weggis. De ferry doet er ongeveer 40 minuten over, maar dan heb je wel een leuk ritje gelijk over het grote meer dat bij de stad ligt. 

Vanuit Weggis kun je de kabelbaan nemen de berg op en vanuit dit punt is het een kleine wandeling naar een treintje dat je nog verderop de berg opneemt. Vanuit hier heb je uiteraard (indien het helder weer is) een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt de Tell pas aanschaffen, waarmee je gedurende twee of meerdere dagen gebruik kunt maken van de verschillende boten, treintjes en kabelbaantjes in de regio. Kinderen krijgen een fikse korting als ze met de ouders meereizen. 

Wil je ook in de zomer een dagje naar de sneeuw toe dan is de berg Titlis een aanrader. Vanuit Luzern neem je de trein in iets meer dan een half uur naar de plaats Engelberg en vanuit deze plaats neem je de kabelbaan omhoog. Je hebt op deze berg ook de hoogste zweefbrug van Europa en je kunt hier ook een indoor gletsjergrot bezoeken. Deze grot kun je gratis bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat de prijzen van eten en drinken op de berg behoorlijk hoog kunnen zijn. 

De laatste berg die leuk is om te bezoeken is berg Pilatus en deze berg is te bereiken via twee verschillende routes: een tandradbaan vanuit Alpnachstad en een kabelbaan vanuit Kriens, een buitenwijk van Luzern. Deze tandradbaan is de steilste ter wereld en gaat door een mooi landschap met allemaal rotsen. Op deze berg heb je een klimpark en een rodelbaan liggen die leuk voor kinderen zijn. 

Luzern met kinderen
Luzern met kinderen

Luzern met kinderen #4: Jungfraujoch

Een andere (zeer lange) dagtrip die je vanuit Luzern met kinderen kunt maken is naar Jungfraujoch. Hier heb je het hoogste treinstation van het land. Je zit hier namelijk midden in de alpen op een hoogte van 3454 meter. Je wordt hier omgeven door bergen die een hoogte hebben van wel 4000 meter en je krijgt hier zeer zeker het Zwitserland gevoel. 

In totaal ben je wel een uur of vier onderweg van Luzern naar JungFraujoch, dus is het wel een hele lange dag met een reistijd van in totaal acht uur. Uiteraard zijn de verschillende treinen en kabelbanen die je onderweg neemt ook wel onderdeel van de activiteit. Vanuit Luzern neem je de trein naar Interlaken-Ost en je neemt vervolgens een aansluitende trein naar Lauterbrunnen voordat je een prachtige halte onder de Eiger bij Kleine Scheidegg bereikt.

Kleine Scheidegg is een bergpas op 2.061 meter hoogte waar alle treinen naar Jungfraujoch vertrekken. Vanaf dit station stap je aan boord van een tandradtrein die langzaam naar boven gaat richting Jungfraujoch. Kijk vooraf goed wat de weersomstandigheden zijn en kleed je kinderen warm aan. Het kan zijn dat het heerlijk weer in Luzern is en dat het in Jungfraujoch erg koud is.

Luzern met kinderen #5: Dagtrip Basel / Zürich

Je kunt vanuit Luzern met kinderen prima een dagtrip maken naar verschillende andere steden. Zo ben je in de stad Zürich in veertig minuten met de trein. In Zürich is genoeg te doen om je minimaal een dagje te vermaken. Zo kun je in Zürich met het gezin naar de dierentuin toe, zijn er genoeg leuke strandjes aan het Zürichmeer, waar je met het gezin kunt genieten van het weer en het uitzicht en zijn er ook verschillende kindvriendelijke musea in de stad. 

Ook is er genoeg groen in de stad Zürich en heb je verschillende plekken in de stad, waar je een mooi uitzicht hebt over het meer en de stad. Wij vonden het een hele fijne plek om een dagje door te brengen toen we zelf onderweg waren richting het Gardameer met onze dochter. We schreven over deze stad de blog Zürich met kinderen

Een andere stad die vanuit Luzern met kinderen makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer is de stad Basel. Met de trein bereik je de stad in een uurtje. De stad heeft een mooi oud centrum en ook een dierentuin die je kunt bezoeken. Daarnaast heb je verschillende leuke musea en stadsparken en kun je in de zomer zwemmen in de buurt van de rivier op verschillende plekken. Ook dit vonden wij een hele prettige stad om een dagje door te brengen. We schreven over deze stad de blog Basel met kinderen

Basel met kinderen
Zürich met kinderen

Waar overnachten in Luzern met kinderen?

Overnachten in Luzern met kinderen is niet goedkoop. Er zijn niet zo heel erg veel budgetopties. We hebben toch in iedere prijscategorie de beste optie op een rij gezet.

Budget hotel: ibis budget Hotel Luzern City

Middenklasse hotel: Holiday Inn Express – Luzern – Kriens, an IHG Hotel

Luxe hotel: Hotel Hermitage

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Luzern even hier

Scroll naar boven