Lissabon met kinderen

Een stedentrip naar Lissabon met kinderen is een prima idee. Er is genoeg te doen en te zien in de stad om je een paar dagen te vermaken met je kinderen. Voor ons was Lissabon het startpunt van een reis door Portugal en Spanje en we vlogen met een budgetmaatschappij op Lissabon om daar onze reis te starten. Vanuit daar gingen we met een huurauto op pad om de rest van deze twee landen te ontdekken. We zetten de leukste activiteiten in Lissabon met kinderen op een rij. 

Lissabon met kinderen

#1: Castelo Sao Jorge

Lissabon is een mooie oude stad met mooie gekleurde gebouwen, steile heuvels, trammetjes en leuke terrasjes. Zo heb je verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in de stad zoals de Torre de Belem, het Jerónimos Monastery klooster en het sfeervolle plein Praça do Comércio. 

Ook is het mogelijk om de ruïnes van een oud kasteel op een heuvel te bezoeken. Castelo de Sao Jorge ligt in de wijk Alfama en wordt vooral bezocht door toeristen vanwege het mooie uitzicht over de stad. Je komt bij dat kasteel door tram28 te nemen en tegenwoordig kun je ook de lift nemen naar het kasteel. Deze lift vind je in de straat Rua dos Franqueiros op nummer 170-178 en deze gratis lift brengt je naar Chão do Loureiro. Vanaf dit punt is het ongeveer nog tien minuten lopen naar het kasteel toe, dus dit is ook goed te doen met kinderen. 

Lissabon met kinderen
Lissabon met kinderen

Overigens heb je in de hele stad verschillende uitzichtpunten die een mooi overzicht geven van de stad. Zo heb je bijvoorbeeld Miradouro Sao Pedro de Alcantara, waar je een balkon hebt, waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Dit is een populair uitkijkpunt onder toeristen en er ligt ook een klein parkje bij. Dit uitkijkpunt is eigenlijk midden in de stad. Een ander uitkijkpunt dat midden in de stad ligt is Miradouro de Santa Luzia. Het heeft uitzicht over het oudste deel van de stad en bij het uitzichtpunt ligt ook een klein kerkje. 

Auto huren van Sunny Cars Lissabon
Lissabon met kinderen

#2 Tram 28

Je kunt Lissabon met kinderen met verschillende vervoersmiddelen ontdekken. Ieder vervoersmiddel heeft zijn voor- en zijn nadelen. We zetten de verschillende opties hieronder op een rij. De bekendste tram van heel Lissabon is Tram 28. Deze historische tramhalte gaat de heuvels van de stad op en af en komt langs verschillende bezienswaardigheden in de stad. Als je de hele route in de tram blijft zitten dan doet de tram er ongeveer 50 minuten over. Je kunt bij de chauffeur gewoon een kaartje kopen. 

Houdt er wel rekening mee dat de tram altijd erg druk is en dat dit voor kinderen niet zo heel fijn is als je op elkaar gepakt staat in deze metro. Praça do Martim Moniz is het beginpunt van de route van de tram en vaak staan hier al behoorlijke rijen. De tram komt iedere tien minuten langs. Ben je met je kinderen vroeg uit bed, dan kun je het beste de tram al vroeg nemen, zodat het nog niet zo heel erg druk is.

Wil je toch een keer graag met een ouderwetse tram op pad maar niet in de rij staan, dan kan lijn 12E een goede optie zijn. Deze tramlijn is een stuk minder druk en ook een stuk korter. In totaal doet deze tram over de hele lijn 20 minuten. 

Lissabon met kinderen

#3 Metro Lissabon

De metro is een snelle manier om door de stad te reizen en een relatief goedkope manier. De meeste toeristen krijgen al te maken met de metro als ze van het vliegveld naar de stad reizen. De metro is daarvoor een prima vervoersmiddel en je bent in iets meer dan een half uur in het centrum van de stad.

In totaal heeft de stad vier verschillende metrolijnen met allemaal een verschillende kleur en verschillend thema. Een dagkaart voor de metro kost maar een paar euro. Nadeel is uiteraard wel dat je voornamelijk onder de grond zit en tijdens je route weinig van de stad ziet. 

Lissabon met kinderen

#4 Hop on Hop off Bussen

Heb je weinig tijd en wil je toch veel van de stad Lissabon met kinderen zien, dan zijn deze bussen ideaal. In totaal heb je drie verschillende routes die de bussen rijden en onderweg stoppen ze bij verschillende bezienswaardigheden. Uiteraard kun je ook gewoon blijven zitten en een rondje rijden langs de hele route door de stad. Je kunt een ticket kopen voor 24 of 48 uur en tijdens de busrit is er een audioguide die je informatie geeft over de stad. 

Lissabon met kinderen

#5 Fietstocht door Lissabon

Je kun de stad Lissabon ook ontdekken met de fiets. De Nederlandse maatschappij BajaBikes biedt verschillende fietstochten met een Nederlandse gids door de stad aan, waarbij je langs alle hoogtepunten van de stad komt. De fietstocht duurt 3 tot 4 uur en onderweg stop je regelmatig voor uitleg en een foto. Kijk voor meer informatie over deze fietstochten in Lissabon met kinderen even hier

Wij hebben deze fietstocht in Parijs gedaan met onze dochter en vonden het een mooie introductie van de stad. Voor kinderen vanaf vier jaar hebben ze kinderfietsen en jongere kinderen kunnen bij de ouders achterop in een kinderstoeltje. Ook zijn er tandem fietsen beschikbaar, waar je samen met je kind op één fiets kunt. 

Lissabon met kinderen

#6 Lissabon in een TukTuk

Je hebt verschillende maatschappijen in Lissabon waar je een TukTuk kunt huren om de stad Lissabon met kinderen te ontdekken. De scooters die vooral in Azië enorm populair zijn, zijn een originele manier om de stad te ontdekken. 

Auto huren van Sunny Cars Lissabon

#7 Hippotrip

De laatste mogelijkheid om de stad te ontdekken met het gezin is met een soort van vrachtauto die ook als boot kan fungeren. Deze tour door de stad duurt ongeveer 90 minuten en voor kinderen is natuurlijk het moment dat je van de weg in het water rijdt het hoogtepunt van deze tour. De gidsen proberen er echt een show voor te maken en zoeken veelvuldig de interactie met het publiek. 

#8: Costa da Caparica

In Lissabon kan de temperatuur in de zomermaanden flink oplopen. Vanaf mei ligt de gemiddelde temperatuur al boven de twintig graden en dit blijft tot en met de maand oktober. In de zomermanden juli en augustus kan het dan ook op sommige dagen heel warm zijn, waarbij de temperatuur boven de dertig graden uitkomt. Uiteraard is het dan fijn als je tijdens je stedentrip naar Lissabon met kinderen naar het strand toe kan gaan. In de omgeving van de stad heb je dan een aantal opties. 

Costa da Caparica is één van de populaire badplaatsen die in de buurt van de stad Lissabon ligt en je rijdt er met de auto vanuit het centrum in twintig minuten naar toe (met de bus ongeveer een half uur). De badplaats ligt aan de andere kant van de rivier de Taag en heeft verschillende stranden waar je in de zomer naar toe kunt gaan.

Een van de bekendste stranden hier is Praia da Cabana do Pescador, waar je een breed strand hebt en ook verschillende horecatentjes, waar je wat kunt eten en drinken. Een ander strand wat dichtbij de stad ligt, is Praia de Carcavelos. Dit strand bereik je in twintig minuten met de trein vanuit Lissabon. 

Auto huren van Sunny Cars Lissabon
Lissabon met kinderen

#9: Dierentuin Lissabon

Je kunt in Lissabon met kinderen ook naar de dierentuin toe. Jardim Zoológico de Lisboa ligt redelijk in het centrum van de stad en met het openbare vervoer bereik je de dierentuin in ongeveer twintig minuten. In deze dierentuin kun je verschillende grote Afrikaanse dieren bewonderen zoals de olifant, de giraf, de leeuw, de krokodil, de zebra en verschillende soorten apen. 

De dierentuin is redelijk ruim opgezet en je vindt er genoeg schaduw. Er worden ook shows met dolfijnen en vogels gegeven die je kunt bekijken. Ook is het mogelijk om in een kabelbaan over de dierentuin te gaan en je hebt dan een mooi uitzicht over de dierentuin en Lissabon. 

Het is een redelijk grote dierentuin en je kunt hier minimaal een halve dag voor uittrekken om alle dieren van de dierentuin goed te bekijken. Zorg ervoor dat je een plattegrond van de dierentuin hebt, want de dierentuin lijkt soms wel een doolhof en oriëntatie kan lastig zijn. Rondom de dierentuin zitten een paar prima restaurants waar je wat kunt eten en drinken. Je kunt een stempel krijgen op je hand, zodat je tussendoor even naar buiten kunt. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin

Overige kinderactiviteiten Lissabon

Naast de hierboven beschreven activiteiten zijn er nog een aantal activiteiten die je in Lissabon met kinderen kunt doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#10 Kidzania: iets buiten het centrum van Lissabon zit deze leuke activiteit voor kinderen. Kidzania zit in meerdere steden en we hebben al verschillende vestigingen bezocht. Kinderen kunnen hier allerlei beroepen naspelen en jonge kinderen (waaronder onze dochter) vinden dit super leuk. Ze geven zelf aan dat het leuk is voor kinderen tot en met 15 jaar, maar dan zijn ze wel echt te oud voor alle activiteiten. In totaal kunnen kinderen zestig verschillende beroepen naspelen. 

#11 Pavilhao do Conhecimento: dit is een interactief wetenschapsmuseum dat aan het water ligt in het centrum. Wil je in Lissabon met kinderen een museum bezoeken dan is dit misschien wel de meest geschikte optie. Alle verschillende proefjes zijn in verschillende talen waaronder Engels en ook de medewerkers in het museum spreken over het algemeen redelijk Engels. Ook zijn er delen in het museum waar het spelen echt centraal staat voor de kinderen. Dit gedeelte is voor jonge kinderen geschikt. Het museum is een prima combinatie van spelen en leren. 

#12 Dagtrip Sintra: een leuke dagtrip vanaf Lissabon met kinderen is naar Sintra. Met de trein ben je vanaf Lissabon in veertig minuten in deze plaats waar je verschillende kastelen, landhuizen en paleizen vindt. Een van de mooiste paleizen die je hier kunt bezoeken is het Pena Palace, die een prachtige bouwstijl heeft en mooie kleuren. Ook de binnenkant van het paleis is de moeite om te bezoeken. Zorg wel dat je er vroeg bij bent, aangezien het in de loop van de dag hier erg druk kan zijn. Naast dit paleis zijn er nog verschillende andere kastelen die je met je kinderen kunt bezoeken. Wij vonden het wel een aanrader en hebben ons een dag goed vermaakt!

Lissabon met kinderen
Auto huren van Sunny Cars Lissabon

#13 Jardim da Estrela: dit is een leuk stadspark dat je in Lissabon met kinderen kunt bezoeken, waarbij het park een prima speeltuin heeft. Ook ligt er een horecatentje in het park waar je op het terras een drankje kunt doen. 

#14 Oceanário de Lisboa: dit is één van de grootste aquaria van Europa en ligt aan de zee in de buurt van het centrum. Je vindt hier eigenlijk alle dieren die in en rondom de zee leven, zoals verschillende haaien, roggen, heel veel gekleurde vissen, pinguïns, kwallen en zee otters. De aquaria zijn verdeeld over twee verdiepingen. Zorg dat je vooraf online kaarten koopt, want in de drukke zomerperiode kunnen de wachttijden hier behoorlijk oplopen. Ook een prima optie op een regenachtige dag. Houdt rekening dat je hier een uurtje of twee zoet bent. 

#15 Streetart tour: je kunt in Lissabon met kinderen volop genieten van streetart. Wij zijn altijd wel liefhebbers van mooie kunst op gebouwen en in Lissabon kun je hiervoor ook een tour boeken. Je loopt bij deze tour met een gids een rondje door verschillende wijken en deze tour duurt ongeveer drie uur. Uiteraard kun je ook zelf gewoon rondkijken als je door de stad heen loopt met je gezin. 

Lissabon met kinderen
Lissabon met kinderen

#16 Parque das Nacoes: dit is een moderne wijk die gebouwd is naar aanleiding van de wereldtentoonstelling Expo 98. Zo zie je in dit gedeelte van de stad heel veel moderne architectuur en kun je hier ook prima winkelen (als jullie daar van houden). Een leuke activiteit om in deze wijk te ondernemen is een rondje met de kabelbaan die over de wijk heen gaat. Ook kun je hier toren Vasco de Gama bezoeken voor een mooi uitzicht over het water. In deze wijk zitten ook het aquarium en het wetenschapsmuseum van de stad. 

#17 Dolfijnen spotten: je kunt in de omgeving van Lissabon met kinderen ook deze dieren gaan bekijken. Er zijn meerdere aanbieders die deze tours aanbieden vanuit Lissabon. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Setubal op een boot gaan en deze dieren proberen te spotten. Er is een zeer grote kans (sommige aanbieders zeggen wel 95% kans) dat je de dieren ziet. 

Lissabon met kinderen

Pakketreis Lissabon met kinderen

Je kan uiteraard een reis naar Lissabon met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Lissabon even hier.

Lissabon met kinderen

Lissabon met kinderen: Lissabon kaart

Je hebt in Lissabon (net als in veel andere grote steden) een kaart (Lisboa Card), waarmee je ‘gratis’ met het openbaar vervoer kunt reizen en waarmee je toegang hebt tot verschillende musea. Zijn jullie met het gezin van plan om veel musea en bezienswaardigheden te bezoeken in de stad, dan kan de kaart voordeel bieden. Kijk voor je stedentrip even wat je allemaal wil bezoeken en of de kaart voor jullie gezin voordeel biedt. 

Lissabon met kinderen
Lissabon met kinderen

Lissabon met kinderen: auto huren

Ga je de hierboven beschreven activiteiten in Lissabon met kinderen doen dan is een auto wel erg handig. In principe is er openbaar vervoer in de stad, maar wij vinden een eigen auto toch wel heel erg fijn. Wij vinden de auto’s van Sunny Cars eigenlijk altijd top! 

Je hebt hier eigenlijk alle kosten in de prijs zitten en bent voor de meeste zaken verzekerd (inclusief je eigen risico). Wij hebben in het verleden bij andere verhuurbedrijven hier nog weleens problemen mee gehad dat er op de plek van bestemming nog allerlei kosten bij komen. Bij Sunny Cars weet je dat dat niet het geval is en dat geeft een fijn gevoel. Je kunt daarnaast de auto 1 uur voor je reservering kosteloos annuleren. Je kunt ook in Lissabon met kinderen een auto huren van Sunny Cars.

Kijk hier naar de verschillende huurauto’s. 

Kindvriendelijk hotel Lissabon

Je kunt in Lissabon met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. We zetten een aantal goede opties op een rij die allemaal met een 8 of hoger beoordeeld zijn. 

Budget hotel: Radisson Blu Hotel Lisbon

Middenklasse hotel: Grape Harbor Prata Apartments

Luxe hotel: Hotel Santa Justa

Kijk voor een overzicht van alle hotels in Lissabon even hier. 

Scroll naar boven