Leuven met kinderen

Leuven met kinderen: 8 activiteiten met het gezin!

Wat kun je allemaal in Leuven met kinderen doen? Wij bezochten de stad afgelopen weekend en we moeten constateren dat het niet een stad is waar super veel te doen is voor kinderen, maar dat je je er met enige moeite best een weekend kunt vermaken met het gezin. Zeker in de zomermaanden is dat goed te doen. Naar aanleiding van ons bezoek aan deze Belgische stad, zetten wij de leukste activiteiten in Leuven met kinderen op een rij. 

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Leuven met kinderen #1: Provinciedomein Kessel-Lo

Dit stadspark dat in het noordoosten van de stad ligt, vonden wij erg leuk om te bezoeken en dit is misschien wel de leukste activiteit die je in Leuven met kinderen kunt doen. Provinciedomein Kessel-Lo is een redelijk groot stadspark, waar je prima kunt wandelen en waar op meerdere plekken in het park speeltuintjes zijn.

Rondom het park zijn meerdere grote parkeerplaatsen, waar je de auto gratis kunt parkeren. Bij binnenkomst van het park hoeven we niet ver te lopen om de eerste natuurlijke speeltoestellen tegen te komen. Veel speeltoestellen zijn van hout en je hebt ook een aantal grote glijbanen in het park liggen.

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Naast de verschillende speeltuintjes in het park, ligt er ook een buitenzwembad in het park met glijbaan. Toen wij er in februari waren, was dit zwembad niet open omdat het hier nog te koud voor was, maar we kunnen ons voorstellen dat het hier in de zomer echt genieten is. Naast dit zwembad heb je ook nog op een andere plek in het park een waterspeeltuin, waar kinderen aan de slag kunnen gaan met water en zodoende verkoeling kunnen zoeken. 

Ook ligt er in het stadspark een groot meer, waar gezinnen in de zomer met een roeibootje het water op kunnen gaan. Door het hele park staan ook voldoende picknickbanken, waardoor je hier ook prima kunt lunchen met het gezin. Qua horecagelegenheden heb je in het park weinig keus, dus zelf eten en drinken meenemen is wel aan te raden als je langer blijft. Als laatste ligt er ook nog een redelijk groot verkeersplein in het park, waar kinderen kunnen spelen. 

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Leuven met kinderen #2: Stad verkennen

Leuven is een mooie stad en het is daarom zeker een aanrader om een rondje door de stad te maken. Zelf hebben we een grote ronde door de stad gemaakt en aan het einde van de dag stond de teller op meer dan 25.000 stappen. Het centrale plein in de stad is zoals in veel Belgische steden de Grote Markt, waar je genoeg leuke restaurantjes en cafés hebt liggen om wat te eten en te drinken. 

Je kunt hier de oude Sint-Pieterskerk gratis bekijken en ook het historische stadhuis en de oude panden in het centrum zijn het bekijken waard. Nadat we de Grote Markt bezocht hebben, wandelen we naar het zuiden van de stad naar het Groot Begijnhof. Dit is een gerestaureerde historische wijk, die er echt prachtig uit ziet.

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Voor onze dochter hebben we haar elektrische step bij, zodat ze niet alle stukken hoeft te wandelen. Voor kinderen is deze wijk misschien niet super interessant, maar in de buurt van deze wijk vonden we wel een leuke speeltuin, waar ze zich een hele tijd prima vermaakt heeft. Zo proberen we tijdens onze wandeling door de stad het ook voor haar interessant te houden. Het speeltuintje waar ze gespeeld heeft ligt aan de Leon Colinslaan, dat op vijf minuten wandelen ten noorden van het Groot Begijnhof ligt. 

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Leuven met kinderen #3: Sportoase Leuven

Je kunt in Leuven met kinderen ook naar een zwembad toe. Toen wij Leuven bezochten was de voorspelling dat het op zondag slecht weer zou worden. De voorspelling was dat het ging stormen en dat er vooral ook veel regen ging vallen. Daarom hadden we vooraf gepland dat we op zaterdag vooral de buitenactiviteiten deden en op zondag vooral de activiteiten binnen. 

Je hebt van het bedrijf Sportoase verschillende zwembaden in Nederland en België en aangezien we een paar weken eerder het leuke zwembad in Breda bezocht hadden, wilden we ook graag hier naar dit zwembad. Wat ons als eerste opviel aan het zwembad is dat het behoorlijk klein is. Er waren veel te veel mensen voor de ruimte in het zwembad. 

Er zijn twee glijbanen in het zwembad, die op een centraal punt beginnen. Je gaat eerst door één glijbaan heen en kunt daarna kiezen via welke van de twee glijbanen je uiteindelijk in het zwembad terecht komt. Deze glijbanen vond onze dochter erg leuk en we zijn dan ook tientallen keren van deze glijbanen afgegleden. 

Het zwembad daarentegen was behoorlijk klein en op zondagochtend zat het erg vol met gezinnen. Er was eigenlijk geen ruimte om met een balletje over te gooien of voor kinderen te spelen. Er is een kleine stroomversnelling, maar deze is ook erg klein. Ook zijn er stoombaden, een sauna en warme bubbelbaden. Ook hebben ze nog een klein kindergedeelte voor de allerkleinste kinderen.

Daarnaast was er ook een 50 meter bad, maar die werd op zondagochtend enkel gebruikt om baantjes te zwemmen. Dat was erg jammer, aangezien een gedeelte van dit bad best opengesteld had kunnen worden voor de kinderen. Kijk voor informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende glijbanen even op de website van Sportoase Leuven

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Leuven met kinderen #4: Universiteitsbibliotheek

Één van de bekendste bezienswaardigheden in de stad Leuven is de Universiteitsbibliotheek van de stad. Leuven is echt een studentenstad en hierdoor heerst er ook een relaxt sfeertje in de stad. Op verschillende plekken in de stad kwamen we gebouwen van de universiteit tegen en vele horecagelegenheden maken reclame op borden dat studenten korting krijgen bij de desbetreffende horecagelegenheid.

De bibliotheek van de universiteit ligt ook midden in het centrum en is erg populair onder toeristen. Dat merkten we toen we op zaterdagmiddag bij de kassa stonden en dat voor de gehele dag de kaarten uitverkocht waren. Gelukkig konden we nog wel voor de dag erna een kaartje kopen voor de bibliotheek en de toren. Je kunt hier namelijk de stad Leuven met kinderen van grote hoogte bekijken!

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

De bibliotheek ziet er met al het houtsnijwerk mooi uit en is leuk om even te bezoeken. Onze dochter vond het ook leuk om door het indrukwekkende gebouw te lopen en al die boeken en kunst in het gebouw te bewonderen. Toch was het niet de voornaamste reden dat we deze bibliotheek bezochten. We wilden namelijk graag de toren bezoeken en genieten van het mooie uitzicht. 

Je moet hiervoor honderden treden beklimmen in de toren en onderweg zijn er verschillende rustmomenten waar je meer informatie krijgt over de stad Leuven en zijn geschiedenis. Uiteindelijk kom je bovenin de toren en heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad en zijn omgeving. 

De universiteitsbibliotheek ligt aan een groot plein en tegenover de bibliotheek heb je ook een waterspeeltuin, waar kinderen in de zomermaanden kunnen spelen en verkoeling zoeken. Kijk voor meer informatie over de bibliotheek, de toren en het kopen van tickets even op de website van de bibliotheek

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Leuven met kinderen: overige activiteiten

Je kunt in Leuven met kinderen naast de hierboven beschreven activiteiten nog een aantal dingen doen met het gezin. We zetten ze hieronder kort op een rij.

#5 Kruidtuin: in het oosten van de stad ligt deze botanische tuin. Deze tuin kun je gratis bezoeken en bij de ingang van de tuin ligt een plattegrond voor kinderen, waarbij ze op expeditie kunnen gaan in de tuin. Kinderen krijgen verschillende opdrachten zoals de schildpadden zoeken en hierna moeten ze deze natekenen. Ook zijn er voor ieder jaargetijde andere opdrachten voor de kinderen. De botanische tuin ligt vrij centraal en je kunt er naar toe wandelen en de tuin even bekijken. Verwacht dat je hier een half uur tot een uurtje binnen bent. 

#6 M-Museum: willen jij en je kinderen in een stad graag een museum bezoeken dan kan dit een optie zijn. Het museum ligt midden in de binnenstad van Leuven en heeft honderden kunstwerken in de collectie. Voor kinderen misschien niet het meest interessante museum, maar je kunt bij de ingang van het museum wel een map meekrijgen met een familieparcours.

Zo zit er in de map een quiz en een aantal bladen met verschillende opdrachten. Bij de opdrachten moeten kinderen details van een beeld schetsen, een kroon tekenen en kunstwerken in het museum beoordelen. Op deze manier hoopt het museum dat het ook voor kinderen aantrekkelijk wordt om het museum te bezoeken. Dit familieparcours is geschikt voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Wijzelf hebben er voor gekozen om dit museum niet te bezoeken, aangezien we zelf het museum ook niet heel interessant vonden. 

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

#7 Dierkunde museum: dit is een ander museum dat je in Leuven met kinderen kunt bezoeken. Dit museum kun je gratis bezoeken en heeft een hele collectie aan opgezette dieren. Verwacht niet een super interactief museum waar kinderen veel kunnen doen, maar aangezien het gratis is en je hier verschillende dieren van dichtbij kunt bewonderen kan het een optie voor jullie gezin zijn. Wij wilden dit museum bezoeken, maar kwamen er toen achter dat het museum alleen op werkdagen open is en in het weekend gesloten is. 

#8 Kinepolis Leuven: je kunt in Leuven met kinderen ook naar de bioscoop toe. Kinepolis Leuven heeft verschillende zalen in het centrum van de stad met meerdere films en dit is een prima optie als het weer bijvoorbeeld minder is en je toch iets wil ondernemen met je kinderen in de stad. 

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Leuven met kinderen: eten en drinken

Je kunt in Leuven met kinderen prima eten en drinken. Rondom de Grote Markt heb je tientallen restaurants zitten, waar je lekker kunt eten en drinken. Wat ons opviel is dat er echt een groot aanbod is van internationale eettentjes. Zo hebben we verschillende Aziatische eettentjes gespot in het centrum van de stad. Zelf zijn wij gek op Indiaas eten en hebben we op zaterdagavond ook gegeten bij het Indiase restaurant Masalatop in het centrum. 

Verder aten we heerlijke tapas als lunch in het centrum van de stad bij Bar Louis en aten we burgers en Belgische frietjes bij Ellis. Wat je merkt is dat Leuven net als de meeste Vlaamse steden een bourgondische stad is en dat de kroegen en restaurants over het algemeen behoorlijk vol zitten.

Wij hadden nergens gereserveerd, maar we hadden bij Masalatop het laatste plekje in het restaurant (de rest was al gereserveerd) en bij Bar Louis ook het laatste plekje in de hoek van het restaurant. Wil je dus zeker zijn dat je bij een bepaald restaurant kunt eten in Leuven met kinderen, dan is reserveren geen slechte optie. 

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Waar overnachten in Leuven met kinderen?

Martin’s Klooster

Wil je in Leuven met kinderen een luxe overnachting boeken, dan is het hotel Martin’s Klooster een goede optie. Het hotel ligt midden in het centrum en heeft prachtige kamers voor gezinnen van drie personen die je kunt boeken. De kamer is erg ruim en is van alle gemakken voorzien, zoals bijvoorbeeld een bubbelbad met lichtjes. Ook het ontbijt bij dit hotel is erg uitgebreid en lekker. Wij schreven over dit hotel de blog Martin’s Klooster met kinderen, waarin we een uitgebreide review geven over dit hotel. 

Martin's Klooster met kinderen
Martin's Klooster met kinderen

Novotel Leuven Centrum

Voor ons weekendje naar Leuven hebben we net als in de stad Mechelen geslapen in een Novotel hotel. De vorige keer was dit ook heel erg goed bevallen en dat was deze keer wederom het geval. Het hotel heeft een moderne uitstraling, ligt in het centrum, heeft mooie kamers en een heerlijk ontbijt. Wat dat betreft alles wat wij nodig hebben bij een hotel als we op stedentrip gaan. We schreven over het hotel de blog Novotel Leuven Centrum met kinderen

Leuven met kinderen
Leuven met kinderen

Scroll naar boven