Leukste pretparken in Nederland: onze top 10

Je hebt in Nederland zoveel leuke pretparken die je kunt bezoeken, waardoor we graag ons lijstje met de leukste pretparken in Nederland willen delen met jullie. En dan hebben we zelfs keuzes moeten maken welke pretparken we allemaal meenemen in ons lijstje. Als je dit vergelijkt met andere landen, dan hebben we voor zo’n klein landje echt enorm veel pretparken in ons land. De afgelopen jaren hebben we met onze dochter daardoor al vele pretparken bezocht en bij deze zetten we de leukste pretparken in Nederland op een rij. 

Pretpark Julianatoren met kinderen
Leukste pretparken in Nederland

Leukste pretparken in Nederland #1: Efteling

We hebben de pretparken niet in een volgorde geplaatst van dat de nummer 1 in deze lijst de leukste is, maar de Efteling blijft toch wel echt het nummer 1 pretpark van Nederland. Het heeft ook verreweg de meeste bezoekers op jaarbasis en meer dan vijf miljoen bezoekers bezoeken jaarlijks het pretpark. 

Wij hebben het geluk dat we in de buurt van het pretpark wonen en onze dochter heeft een abonnement samen met opa en oma. Ze heeft daardoor het park al tientallen keren bezocht, maar toch verveelt het park nooit. Het park heeft tientallen attracties voor zowel jonge als oudere kinderen en bezoek je de Efteling voor de eerste keer, dan heb je toch wel twee dagen nodig om alles goed te bekijken. 

Onze favoriete attracties veranderen met de leeftijd van onze dochter. Vroeger was onze dochter niet weg te slaan uit het sprookjesbos en het Carnaval Festival en tegenwoordig zijn de Python en Joris en de Draak meer in trek. Rondom het pretpark zijn genoeg accommodaties te vinden om er een heel weekendje weg van te maken. We schreven over dit pretpark de uitgebreide blog de Efteling met kinderen, waarin we alle informatie geven die je nodig hebt voor een bezoek aan dit park. 

Efteling met kinderen
Efteling met kinderen

Leukste pretparken in Nederland #2: Slagharen

Attractiepark Slagharen in het oosten van het land, heeft meer dan dertig verschillende attracties en in dit attractiepark kun je je makkelijk een dagje vermaken. Sterker nog, als je ook nog het waterpark en het klimpark wil bezoeken, dan heb je aan één dag niet genoeg. Ook hier zijn er genoeg mogelijkheden om in de buurt van het park te overnachten. 

We kochten voor dit park kaartjes via een ticketveiling website, waardoor we voor weinig geld een dagje naar dit pretpark zijn geweest. Het pretpark heeft meer dan dertig verschillende attracties, waarbij de nadruk ligt op attracties voor jonge kinderen. Toch heb je ook een aantal snelle attracties, waaronder verschillende attracties waar je behoorlijk misselijk in kunt worden. 

Naast de verschillende attracties heb je ook verschillende shows die je kunt bezoeken. Al met al hadden wij alleen al voor de attracties een volle dag nodig en hadden we graag ook het waterpark willen verkennen. Een goede reden om in de toekomst het pretpark nog eens te bezoeken met onze dochter. Wij schreven over het pretpark de blog Slagharen met kinderen. 

Attractiepark Slagharen met kinderen
Attractiepark Slagharen met kinderen

Leukste pretparken in Nederland #3: Duinrell

Pretpark Duinrell hoort zeker thuis in het rijtje van leukste pretparken in Nederland en we hebben dit pretpark al verschillende malen bezocht. Het pretpark ligt in Wassenaar en het park ligt tussen de grote steden Den Haag en Leiden. Ook in Duinrell kun je een combinatie maken van een bezoek aan het pretpark en een bezoek aan het waterpark. 

Het pretpark heeft meer dan veertig attracties en hier zitten ook een aantal spectaculaire achtbanen bij, waarvoor er bij sommige achtbanen een minimale lengterestrictie is. Daarnaast heb je ook aantal attracties die je vaak op de kermis ziet zoals de botsauto’s, de boomstammen, het reuzenrad, de zweefmolen, de draaimolen en het treintje. 

Wij zijn er ook een keer een heel weekend geweest en hebben toen geslapen op de camping naast het park. In dat weekend hebben we ook voor een paar uur het toffe waterpark bezocht. Dit waterpark heeft verschillende spectaculaire glijbanen en onze dochter vond dat helemaal te gek. Wij schreven over dit pretpark de blog Duinrell met kinderen

Duinrell met kinderen
Duinrell met kinderen

Leukste pretparken in Nederland #4: Hellendoorn

Ook avonturenpark Hellendoorn ligt in het oosten van het land en wij combineerden dit pretpark tijdens een weekendje weg met het pretpark Slagharen. Net als eigenlijk alle andere pretparken in deze lijst van leukste pretparken in Nederland kun je je in Hellendoorn prima een hele dag vermaken. 

Ook dit pretpark bezochten we met kaartjes van een actie, waarbij we het tweede kaartje gratis kregen. Het pretpark richt zich vooral op wat jongere kinderen (tot een jaar of tien) met hun attracties. Onze dochter was zeven jaar toen we het pretpark bezochten en voor haar was eigenlijk alles toegankelijk qua attracties. 

Wij bezochten het attractiepark in de zomermaanden op een warme dag en we hebben ook gebruik gemaakt van het waterpark dat in het park ligt. Voor dit waterpark betaal je een paar euro extra, maar dat vonden wij het zeker waard. Ook qua drukte viel dit park erg mee en we hebben eigenlijk alle attracties wel op een dag kunnen doen. Wij schreven over dit pretpark de blog Avonturenpark Hellendoorn met kinderen

Avonturenpark Hellendoorn met kinderen
Avonturenpark Hellendoorn met kinderen:

Leukste pretparken in Nederland #5: Drievliet

Pretpark Drievliet ligt in de stad Den Haag en is zeker een bezoekje waard als je bijvoorbeeld een stedentrip maakt naar Den Haag met kinderen. De stad heeft sowieso erg veel kindvriendelijke activiteiten en we schreven over deze stad al eens de blog Den Haag met kinderen. Bij dit pretpark zijn er weinig attracties die een lengterestrictie hebben, waardoor kinderen al snel in alle attracties mogen.

Dit familiepark richt zich vooral op jonge kinderen en de meeste attracties zijn leuk voor kinderen tot een jaar of 12. Het familiepark heeft geen waterpark, maar heeft wel een spraypark waar kinderen op warme dagen verkoeling kunnen zoeken. Naast de vele attracties hebben ze ook een leuke 5d cinema, die je kunt bezoeken in het park. 

Pretpark Drievliet is wel alleen in de zomermaanden open, dus kijk vooraf wel even goed op de website van Drievliet of het park wel open is op de dag dat je het park wil bezoeken. 

Den Haag met kinderen
Den Haag met kinderen

Leukste pretparken in Nederland #6: Toverland

Het pretpark van Toverland ligt in Limburg in de plaats Sevenum. Toverland bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes. Zo heb je in Toverland een heel binnen gedeelte dat ervoor zorgt dat je dit pretpark ook prima kunt bezoeken als het een dagje minder weer is en je toch naar een pretpark wil gaan. Dat is wel een groot verschil met de meeste andere pretparken uit deze lijst. 

In Toverland heb je verschillende werelden die je kan bezoeken en het park heeft een aantal spectaculaire attracties, waardoor het ook voor wat oudere kinderen aantrekkelijk is om het park te bezoeken. Wij bezochten het pretpark al verschillende keren en vermaken ons er iedere keer weer een hele dag. 

Toverland met kinderen
Toverland met kinderen

Naast de vele speeltoestellen en attracties, kunnen kinderen in de zomermaanden in verschillende waterspeeltuinen spelen. In de wintermaanden heeft Toverland ook speciale dagen rondom het Halloweenfeest en dan lopen er ook acteurs door het park om de kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Dat vonden wijzelf ook erg leuk!

Onze favoriete attracties in het park zijn de achtbanen Troy en de Toos-Express en de boomstammetjes die alle kanten opschieten en waar je behoorlijk nat in wordt. Wij schreven over dit pretpark de blog Toverland met kinderen, waarin we alle informatie over het park op een rij zetten. 

Toverland met kinderen
Toverland met kinderen

Leukste pretparken in Nederland #7: Julianatoren

Julianatoren ligt in Apeldoorn en wij vinden dat dit park ook zeker in de lijst van leukste pretparken in Nederland hoort. Pretpark Julianatoren is niet een heel groot park en toen wij er op een studiedag van onze dochter waren, was het ook niet heel erg druk. Hierdoor hadden we ruimschoots de tijd om alle attracties te bezoeken en de leukere attracties meerdere keren te doen. 

Ook dit pretpark richt zich op de wat jongere kinderen en onze dochter die 125 cm groot was, mocht in alle attracties (al dan niet onder begeleiding van één van ons). Wat ons ook opviel in dit pretpark was het personeel in het pretpark. De meeste personeelsleden waren gepensioneerde en allemaal waren ze even vriendelijk. 

Ook in dit pretpark heb je een aantal achtbanen en attracties zoals een carrousel, een spookhuis, elektrische bootjes, botsauto’s, elektrische autootjes, elektrische paardjes en trapauto’s over een baan. Wij schreven over onze belevenissen in dit pretpark de blog pretpark Julianatoren met kinderen

Pretpark Julianatoren met kinderen
Leukste pretparken in Nederland

Leukste pretparken in Nederland #8: Oud-Valkeveen

Pretpark Oud-Valkeveen is misschien een wat minder bekend pretpark in deze lijst van leukste pretparken in Nederland, maar wij vonden toch zeker dat dit pretpark een plaats in de lijst verdiende.  Dit pretpark ligt in Naarden en vanuit Amsterdam ben je er binnen een half uurtje. Je kunt dit pretpark vooral beschrijven als een grote speeltuin met ook nog verschillende attracties.

Doordat het op de dag dat we het park bezochten niet heel erg druk was, konden we de attracties allemaal in een halve dag bezoeken. Maar doordat er ook verschillende speeltuinen bij het park liggen (waaronder een binnenspeeltuin), zijn we hier toch een hele dag geweest met onze dochter. 

Zo heeft het pretpark een kinderachtbaan, elektrische auto’s, elektrische kippen/ konijnen, botsauto’s, een klein schommelschip, een soort van zweefmolen (zwierezwaai), reuzeglijbaan, draaimolen en de bekende boomstammetjes. Wij schreven over dit pretpark de blog Oud-Valkeveen met kinderen, waarin we uitgebreid verslag doen van het park. 

Pretpark Oud Valkeveen met kinderen
Pretpark Oud Valkeveen met kinderen

Leukste pretparken in Nederland #9: DippieDoe

In de provincie Brabant ligt naast pretpark de Efteling nog een wat kleiner pretpark met de naam Dippiedoe. Dit is wel het kleinste pretpark uit onze lijst van leukste pretparken in Nederland, maar wij vermaken ons hier iedere keer weer uitstekend. Over dit pretpark hebben we nog wel even getwijfeld, omdat je verschillende andere pretparken hebt zoals Drouwenerzand, Tivoli en BillyBird die zeker vergelijkbaar zijn met Dippiedoe. 

DippieDoe ligt in Best en heeft zowel een buiten als binnengedeelte. In de wintermaanden is alleen het binnengedeelte open en dat is vooral een grote binnenspeeltuin, met een paar kleine attracties en in de zomermaanden is ook het buitengedeelte open. In het buitengedeelte heb je zowel verschillende speeltuinen als verschillende attracties. 

In totaal heb je buiten zeven verschillende attracties waaronder de botsauto’s een zweefmolen en een achtbaan. Ook is het mogelijk om in het pretpark te midgetgolfen. Wij schreven over dit pretpark de blog DippieDoe met kinderen, waarin we uitgebreid verslag doen van dit pretpark in Brabant. 

DippieDoe met kinderen
DippieDoe met kinderen

Leukste pretparken in Nederland #10: Walibi Holland

Het enige pretpark in deze lijst van leukste pretparken in Nederland dat we nog niet zelf bezocht hebben, maar die we toch wel echt een plaatsje in onze top 10 willen geven is Walibi Nederland. Wij bezochten wel Walibi Belgium en vonden dit een erg leuk pretpark met heel erg veel verschillende achtbanen. 

Walibi Holland is het pretpark dat het meest geschikt is voor jongeren/ pubers, vanwege het groot aantal achtbanen dat het park heeft. Het park werkt hier ook bij verschillende attracties met een fastpass, waardoor de rijen bij sommige attracties wel behoorlijk kunnen oplopen (mits je geen pass aanschaft). 

Het pretpark heeft meer dan dertig attracties, maar houdt er wel rekening mee dat er bij de meeste attracties een minimale lengterestrictie is. Hierdoor is dit pretpark iets minder geschikt voor jongere kinderen. Walibi Holland is te vinden in Biddinghuizen en vanaf Amsterdam is het iets minder dan een uurtje rijden naar het pretpark toe. 

Walibi Belgium met kinderen
Walibi Belgium met kinderen

Scroll naar boven