Lelystad met kinderen

Lelystad met kinderen: 13 leuke activiteiten op een rij!

Het wordt steeds leuker om naar Lelystad met kinderen een weekendje te gaan. Deze snelst groeiende stad van Nederland krijgt steeds meer kindvriendelijke activiteiten, waardoor de stad steeds aantrekkelijker wordt voor gezinnen met kinderen. Lelystad ligt vrij centraal en vanaf Amsterdam ben je er in nog geen drie kwartier met de auto. Naar aanleiding van ons bezoek aan de stad zetten we de leukste activiteiten in Lelystad met kinderen op een rij.

Lelystad met kinderen #1: Aviodrome

Als je naar Lelystad met kinderen gaat dan kun je Aviodrome niet overslaan. Dit museum dat ten zuiden van Lelystad ligt, is echt een aanrader voor gezinnen met kinderen. Naast dat het educatief is, kunnen kinderen er ook gewoon heel erg veel spelen. Het museum is voor een deel binnen en voor een deel buiten, waardoor het ook een prima optie is wanneer het weer minder is. 

Buiten heb je een speeltuin voor de kinderen in het thema van de luchtvaart. Daarnaast is er een springkussen, heb je er vliegtuigjes waar kinderen mee over een baan kunnen rijden en heb je kleine fietsjes waar kinderen op kunnen rijden. Ook binnen kunnen kinderen spelen. Er zijn namelijk glijbanen, waarmee kinderen van de bagageband af kunnen glijden. 

Lelystad met kinderen
Lelystad met kinderen

Naast al het spelen is er ook genoeg te zien en te leren over de luchtvaart. Zo kun je in dit museum meer dan 100 (oudere en nieuwere) vliegtuigen bekijken. Ook kun je met een vluchtsimulator mee. Dat vonden wij heel tof. Je zit in een echt vliegtuig en door middel van heel veel schermen lijkt het of je echt door Nederland vliegt. Er is ook nog een tweede vluchtsimulator, maar die is echt voor kinderen. 

Ook kun je nog naar een 4D film in een zaal van Aviodrome, waarin uiteraard vliegtuigen centraal in de film staan. Het is een soort van kinderfilm, dus voor kinderen ook zeker geschikt. Wij hebben ons in dit museum prima de gehele middag vermaakt en vinden het zeker een aanrader als je Lelystad met kinderen bezoekt. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende attracties even op de website van Aviodrome. 

Lelystad met kinderen
Lelystad met kinderen

Lelystad met kinderen #2: Natuurpark lelystad

Wil je in Lelystad met kinderen lekker de natuur in dan is Natuurpark Lelystad een hele goede optie! Een bezoek aan het natuurpark is gratis en het bezoekerscentrum van het park is een ideaal startpunt voor je bezoek aan het park. Hier zit ook een restaurant bij (restaurant Hajé) waar je lekker (en gezond) kunt lunchen met het gezin en waar je buiten ook een mooi uitzicht hebt over de centrale plas van het park.

Bij het bezoekerscentrum kun je informatie krijgen over het park en de dieren die in het park te vinden zijn. De volgende dieren zijn namelijk te vinden in het park: wild zwijn, edelhert, przewalskipaard, eland, ooievaars, otters, bevers, moefflons en Pater Davidsherten. Kortom genoeg dieren om te spotten in het park. 

Bij het bezoekerscentrum kun je ook allerlei speurtochten door het park kopen, kun je fietsen huren voor een klein bedrag en een groepstour boeken door het park met een gids. Ook is er een grote speeltuin te vinden naast het bezoekerscentrum. Wat dat betreft kun je je hier makkelijk een hele ochtend of middag vermaken in dit park met het gezin. Kijk voor meer informatie over het park even op de website van Natuurpark Lelystad

Lelystad met kinderen #3: Belevenisbos Lelystad

Het grootste speelbos van Nederland ligt in Lelystad. Ook dit speelbos kun je gratis bezoeken. Wel wordt er aan de bezoekers gevraagd om een donatie van een euro per persoon te doen voor het onderhoud. Bij de hoofdentree van het bos aan de Veldweg is een parkeerplaats, waar je je auto kunt parkeren. Hier is plaats voor 200 auto’s. 

Het bos heeft natuurlijke speeltoestellen en genoeg watertjes, waardoor kinderen op en rondom het water kunnen spelen. Zeker in de zomer is het daarom ook leuk om zwemspullen voor de kinderen mee te nemen. In de winter is een tweede setje kleren ook geen overbodige luxe, aangezien er de kans is dat ze in het water belanden. 

In het bos vind je een stormbaan, verschillende survivalroutes voor jong en oud en twee parcours voor crossfietsen. In totaal heeft het bos voor gezinnen twee verschillende wandelroutes uitgezet. Een oranje en gele route door het bos. In de paardenvallei vind je ook nog wilde paarden die hier grazen. Het park wordt gerund door vrijwilligers en het spelen is echt op eigen risico. Er is geen begeleiding of toezicht bij de speeltoestellen. Kijk voor meer informatie op de website van Belevenisbos Lelystad

Lelystad met kinderen #4: Oostvaardersplassen

Op een kleine tien minuten rijden van Lelystad ligt nog een natuurgebied die de moeite waard is om te bezoeken. De Oostvaardersplassen zijn vooral bekend om zijn bewoners: de Edelherten. In het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen is veel informatie te vinden over het gebied en de dieren die je hier tegen kunt tegenkomen. 

In het natuurgebied kun je veel verschillende routes lopen. Staatsbosbeheer heeft verschillende routes door het gebied op een rij gezet en de kortste wandelroute is maar een kilometer. Prima te lopen dus met kleine kinderen. 

Voor kinderen van drie tot en met zes jaar is het ook mogelijk om een kabouterwandeling te maken van 1,5 kilometer. Deze wandeling duurt ongeveer 45 minuten. Voor een klein bedrag krijgen kinderen bij het Buitencentrum Oostvaarderplassen een kaboutermuts, een aantal opdrachtjes en een kabouterpin mee. Houdt er rekening mee dat het bij minder weer wel behoorlijk modderig kan zijn. 

Lelystad met kinderen
Lelystad met kinderen

Lelystad met kinderen: overige activiteiten

Je kunt naast de hierboven genoemde activiteiten nog meer dingen doen in Lelystad met kinderen. We zetten de leukste overige activiteiten hier kort op een rij!

#5 Batavialand: in dit museum staat alles in het teken van de schepen van het VOC tijdperk. Je kunt hierbij een oud VOC schip bekijken met je kinderen. Ook is er een werf en een museum die je kunt bezoeken. In het museum kunnen kinderen van allerlei dingen doen zoals met water spelen (dijkjes bouwen en sluizen bedienen bijvoorbeeld in het watertheater). Bij de werf van het museum zijn nog allerlei werkplaatsen zoals een smederij, waar kinderen bijvoorbeeld een eigen souvenir kunnen maken. Je kunt je hier prima een hele ochtend of middag vermaken als je in Lelystad met kinderen bent.  

#6 Bowling Lelystad: is het minder weer tijdens je bezoek aan de stad dan is een leuke activiteit om te gaan bowlen. Bij Bowling Lelystad is dit mogelijk en je huurt hier banen voor een uur. Daarnaast is het mogelijk om allerlei arrangementen bij het bowlen te boeken. 

#7 Ontdekhoek Lelystad: bij de ontdekhoek kunnen kinderen aan de hand van voorbeelden allerlei dingen ontdekken hoe het werkt. Wij bezochten Ontdekhoek Rotterdam en hadden een hele leuke ochtend. Kinderen kunnen dijken maken met stenen, chips en zeep maken en nog veel meer andere dingen. Bij de meeste opstellingen ligt een beschrijving bij hoe het precies moet en er is altijd wel een medewerker in de buurt die je kan helpen. 

#8 Balls and Arrows Lelystad: dit is het grootste combatpark van Nederland en je kunt hier in Lelystad met kinderen zowel paintballen als airsoften. Dit is wel voor wat oudere kinderen bedoelt. Je kunt deze activiteit met kinderen doen indien je met minimaal zes kinderen bent in de leeftijd van negen tot en met vijftien jaar. 

#9 Zwembad de Koploper: zoek je een plek in Lelystad met kinderen om een paar uurtjes te gaan zwemmen dan is dit zwembad een leuke optie. Er zijn maar liefst vijf verschillende zwembaden en ook buiten is er een waterspeelplaats. Daarnaast zijn er een aantal kleinere glijbanen binnen en buiten. Je kunt hier voor een paar euro per persoon gaan zwemmen. 

Rotterdam met kinderen
Rotterdam met kinderen

#10 Surfschool Paradiso: Lelystad ligt aan het water en het is mogelijk om in deze stad surflessen te volgen. Ook kun je hier een SUP board of een kano huren en met je kinderen het water op gaan. Ook is het mogelijk om bij deze surfschool midgetgolf te spelen op een 18 holes baan. Daarnaast is het mogelijk om elektrische scooters te huren en een mooie route door de omgeving te rijden. Deze routes krijg je van de surfschool mee. 

#11 Bataviastad: voor ouders en kinderen die van shoppen houden is er ook in Lelystad een groot outlet centrum met maar liefst 150 verschillende winkels. Ze verkopen hier maar liefst 250 verschillende merken en de prijzen zijn over het algemeen iets lager dan dat je ze normaal in de winkel ziet liggen. 

#12 Speeltuin Schateiland: zoek je een grote speeltuin in de stad, dan is dit een leuke optie. Naast de speeltoestellen kan er af en toe ook gebouwd worden met houten pallets. 

#13 Houtribhoekstrand: dit is het grootste strand van Lelystad en je kunt hier zwemmen in het IJsselmeer. Met een ballenlijn is er een stuk afgezet waar kinderen kunnen zwemmen. Je kunt de auto gratis parkeren en het is een prima plek om in de zomer even verkoeling te zoeken. 

Lelystad met kinderen
Lelystad met kinderen

Waar overnachten in Lelystad met kinderen?

Je hebt in Lelystad weinig hotels die familiekamers aanbieden voor gezinnen met kinderen. Als je dan kijkt wat er in de omgeving van Lelystad allemaal aan hotels zijn dan komen we bij de volgende drie prima hotels voor gezinnen met kinderen van verschillende prijsklassen.

Budget hotel: Huis van Steen

Middenklasse hotel: Leonardo Almere City Center

Luxe hotel: Suydersee Hotel

Kijk voor een overzicht van alle hotels in Lelystad even hier

Scroll naar boven