Leipzig met kinderen

Leipzig is één van de grootste steden in het oosten van Duitsland en je kunt in Leipzig met kinderen je makkelijk een dag of twee vermaken. De stad ligt op zesenhalf uur rijden van Utrecht en is daarom niet geschikt als een weekendje weg met het gezin. Toch is de stad echt wel een aanrader om een keer te bezoeken, wanneer je een langere vakantie naar Duitsland boekt. We zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Leipzig met kinderen op een rij voor jullie. 

Leipzig met kinderen #1: dierentuin leipzig

Op nog geen kwartier lopen van het centrum van Leipzig ligt de dierentuin van de stad. De dierentuin is groot en je kunt je hier makkelijk een dag vermaken met je kinderen. De dierentuin is ingedeeld in zes verschillende thema’s: Afrika, Azië, Zuid-Amerika. Founders Garden, Pongoland en Gondwanaland. De eerste drie thema’s met betrekking tot de verschillende continenten spreken voor zich en je vindt hier dieren van dit continent. Bij Founders Garden bij de ingang van het park gaan ze in op de historie van de dierentuin en de andere twee thema’s verdienen wel wat meer uitleg. 

Gondwanaland is echt heel tof omdat onder een koepel een heel tropisch regenwoud is nagebouwd en het is zelfs mogelijk in dit gedeelte van het park om met een boot door het regenwoud te varen. Het is er heel groen en je kunt over houten loopbruggen door de kas heen lopen. Pongoland staat helemaal in het teken van de aap. In dit gedeelte kun je verschillende apen bezoeken. 

De meeste bekende dieren zijn in deze dierentuin wel aanwezig zoals de leeuw, de olifant, de giraf, de neushoorn en verschillende apen. Een van de hoogtepunten van de dierentuin is het verblijf van de koala’s. Wat extra leuk van de dierentuin is, is dat er af en toe speciale routes voor de kinderen zijn, waarbij ze moeten klimmen en klauteren bij de verschillende verblijven en waar ze een beter zicht op de dieren hebben. 

De dierentuin heeft daarnaast twee speeltuinen en naast deze speeltuinen kunnen ouders wat eten en drinken terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Het ene speeltoestel is in de vorm van een boot en bij het andere speeltoestel is het een heel bouwwerk in de vorm van een driekoppige draak.  Daarnaast rijdt er een treintje rond in de dierentuin. 

Uiteraard zijn er genoeg eetgelegenheden in de dierentuin te vinden. De prijzen zijn vrij schappelijk en het is mogelijk om een familiekaart met korting te kopen. 

Leipzig met kinderen
Leipzig met kinderen

Leipzig met kinderen #2: Pretpark Belantis

In het zuiden van de stad Leipzig op ongeveer 20 minuten rijden met de auto ligt een groot pretpark voor kinderen. Het pretpark is gebouwd op een voormalige bruinkoolmijn. Het is het grootste pretpark in Oost-Duitsland. Het park is opgedeeld in zeven themazones: het rijk van de zonnetempel, de prairie van de Indianen, het eiland van de ridders, het land van de graven, de kust van de ontdekkers, het strand van de goden en de vallei van de Farao’s. 

Het hele pretpark is gebouwd rondom een groot meer dat de Middellandse zee moet voorstellen. Bij de entree kom je aan bij slot Belantis met verschillende zalen en pleintjes. Vanuit daar kun je naar de verschillende themagebieden. Het pretpark heeft verschillende snelle attracties, maar ook genoeg familieattracties. Voor verschillende attracties moet je een minimale lengte hebben, dus kijk vooraf online even goed waar je kinderen allemaal in mogen. Ook zijn er verschillende shows in het pretpark die je kunt bekijken. 

Het pretpark heeft ook twee verschillende speeltuinen voor kinderen en ook een waterspeeltuin voor de warmere dagen. Het park is nog maar voor de helft volgebouwd, dus er blijven nog steeds attracties bijkomen de komende jaren. Uiteraard zijn er in het pretpark genoeg eetgelegenheden waar je wat kunt eten en drinken.

Het park is open van april tot en met november en de prijs voor een kaartje is best flink. Zeker aangezien het ook geen supergroot pretpark is. 

Leipzig met kinderen
Leipzig met kinderen

Leipzig met kinderen #3: Panoramartoren

Wil je een mooi uitzicht hebben in Leipzig met kinderen dan is de panoramatoren een hele goede optie. Deze wolkenkrabber ligt midden in het centrum en je kunt voor een paar euro naar de 31e verdieping, waar een dakterras is en je een 360 graden uitzicht over de stad hebt. De vorm van de 142,5 meter hoge wolkenkrabber is bijzonder en het dak lijkt wel een soort van skischans. 

Indien je met je gezin een drankje besteld in het café dat een verdieping lager ligt dan het uitkijkplatform van de toren dan krijg je je entreegeld terug. Er ligt bij deze wolkenkrabber ook een kleine speeltuin, met wat speeltoestellen voor kinderen. 

Overigens is deze panoramatoren niet de enige plek waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Zo heb je midden in het centrum ook de Thomaskirche liggen, waar je de meer dan 200 treden kunt beklimmen van de kerktoren en waar je ook een mooi uitzicht over de stad hebt. Voor de prijs hoef je het bij beide uitzichtpunten niet voor te laten. 

Leipzig met kinderen
Leipzig met kinderen

Leipzig met kinderen #4: Monument Volkerschlachtdenkmal

Dit is één van de grootste oorlogsmonumenten van Europa. Als je voor het monument staat dan zie je pas hoe enorm gebouw het is. Je kan in het monument en je krijgt hier informatie over de geschiedenis van de veldslag die hier plaats heeft gevonden in de Eerste Wereldoorlog.

Er staan enorme beelden in het gebouw en je kunt met de trappen helemaal naar boven en hebt hier een mooi uitzicht over de stad Leipzig op het 91 meter hoge gebouw. Het gebouw ligt iets buiten de stad en je doet vanaf het centrum er ongeveer 20 minuten over met de tram. Kinderen tot en met vijf jaar kunnen het monument van binnen gratis bezoeken. 

Het monument ligt aan de voet van een groot stadspark, waar je prima kunt wandelen met je kinderen. Ook in dit park staan nog wat beelden die refereren aan de Eerste Wereldoorlog. 

Leipzig met kinderen
Leipzig met kinderen

Leipzig met kinderen: overige kinderactiviteiten

#5 Tour met trabantjes: je kunt de stad Leipzig met kinderen ook ontdekken in een oude Trabant auto. Onder leiding van een gids kun je in een stoet van oude Trabant auto’s de stad in anderhalf uur verkennen. De auto’s zijn niet supergroot, maar met kleine kinderen op de achterbank moet dat zeker lukken. 

#6 Stadsparken: er zijn een aantal stadsparken in Leipzig die het bezoeken waard zijn met kinderen. Het Friedens Park ligt redelijk in het centrum van de stad en heeft een speeltuin en ook een kleine botanische tuin. Ook zijn er in dit park volop grasvelden waar je prima kunt picknicken met het gezin. Het is ongeveer een half uur lopen naar dit stadspark vanaf het centrum. Het tweede stadpark is het Clara Zetkins Park en dit is een stuk groter. Dit park is behoorlijk groot en heeft verschillende meertjes en meerdere speeltuinen, waarbij speeltuin Clarapark een aanrader is.

#7 Kanoën: door de stad Leipzig stroomt de rivier Elsterflutbett en op deze rivier kun je met kinderen kanoën. Je kunt deze kano’s huren van maart tot en met oktober en je betaalt een prijs per uur. Je hebt kano’s voor een, twee en drie personen, zodat je dus ook met kinderen samen in een kano kunt. Het kanoverhuurbedrijf zit in het hiervoor besproken Clara Zetkins Park. 

#8 Unikatum kindermuseum: een klein museum wat voor een groot deel wordt gerund door vrijwilligers, waarbij kinderen dingen kunnen ontdekken via verschillende interactieve exposities. Vindt je het leuk om in Leipzig met kinderen een museum te bezoeken is dit een optie.

#9 Hop on Hop off bus: wil je op een snelle manier Leipzig met kinderen verkennen dan zijn deze rode bussen in de stad uiterst geschikt. In een rondrit van 2 uur stop je op 10 verschillende plekken in de stad. Op deze manier krijg je snel een indruk van een stad en in de zomer kun je in de dubbeldekker bovenin zitten bij het open dak. Je hebt ook nog ongeveer dezelfde bussen rijden maar dan in het geel. En zij maken een rondrit van 1,5 uur en stoppen bij 13 verschillende haltes. 

Leipzig met kinderen
Leipzig met kinderen

Leipzig met kinderen: de kerstmarkt

Een van de grootste en mooiste kerstmarkten in Duitsland is in Leipzig te vinden. De traditie van deze kerstmarkt gaat al terug tot in de 15e eeuw en de markt is erg sfeervol. De markt heeft maar liefst 250 kramen en start in de laatste week van november tot de dag van kerst. In totaal staat de kerstmarkt er 28 dagen.

Deze kerstmarkt is ook erg kindvriendelijk. Zo is er onder andere een sprookjesboom, komt de kerstman op bezoek en is er een kinderland. Je kunt bijvoorbeeld aan het begin van de kerstvakantie de markt bezoeken met je kinderen wanneer ze vrij zijn en je een stedentrip plant naar Leipzig met kinderen. 

Leipzig met kinderen
Leipzig met kinderen

Leipzig met kinderen: auto huren

Ga je de hierboven beschreven activiteiten in Leipzig met kinderen doen dan kan een auto wel handig zijn. In principe is er openbaar vervoer in de stad, maar een eigen auto kan uiteraard ook een optie zijn. Wij vinden de auto’s van Sunny Cars eigenlijk altijd top! 

Je hebt hier eigenlijk alle kosten in de prijs zitten en bent voor de meeste zaken verzekerd (inclusief je eigen risico). Wij hebben in het verleden bij andere verhuurbedrijven hier nog weleens problemen mee gehad dat er op de plek van bestemming nog allerlei kosten bij komen. Bij Sunny Cars weet je dat dat niet het geval is en dat geeft een fijn gevoel. Je kunt daarnaast de auto 1 uur voor je reservering kosteloos annuleren. Je kunt ook in Leipzig met kinderen een auto huren van Sunny Cars.

Kijk hier naar de verschillende huurauto’s. 

Waar slapen in Leipzig met kinderen

Budget hotel: Meininger Hotel Leipzig Hauptbahnhof

Middenklasse hotel: Capri by Fraser Leipzig

Luxe hotel: Vienna House Easy Leipzig

Voor het zoeken naar andere hotels in Leipzig met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Leipzig met kinderen

Leipzig kaart: net zoals iedere grote stad heeft ook Leipzig een kaart, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen en je veel korting krijgt op veel bezienswaardigheden in Leipzig. Kijk even wat je wil bezoeken in Leipzig met kinderen en bereken dan even of de kaart voordelig voor jullie gezin is. 

Milieusticker: houdt er rekening mee dat wanneer je de stad Leipzig met de auto bezoekt dat je een milieusticker nodig hebt. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Scroll naar boven