Leiden met kinderen

Leiden met kinderen: 5 leuke activiteiten voor een top weekend met het gezin!

De omgeving van Leiden met kinderen is echt top! Er zijn genoeg kindvriendelijke activiteiten in de omgeving om je makkelijk een heel weekend te vermaken! De stad die bekend staat als de woonplaats van Rembrandt van Rijn is zeker in de zomer een bezoek waard. We namen de stad Leiden al op in de lijst leukste steden in onze blog Zuid-Holland met kinderen, waarin we alle leuke activiteiten van de provincie op een rij zetten. We hebben de stad Leiden en zijn omgeving nu een paar keer bezocht en zetten voor jullie de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Leiden met kinderen op een rij!

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Leiden met kinderen #1: Naturalis

Met onze pas van de Bankgiroloterij kunnen we dit museum gratis bezoeken met het gezin! We dachten aanvankelijk dat dit echt het museum van Freek Vonk was, omdat deze vaak in de media komt in combinatie met dit museum, maar hier vinden we eigenlijk niets van terug in het museum zelf. Dat is niet erg, want het is echt een heel leuk museum om te bezoeken met kinderen. Zeker als we gelijk bij binnenkomst een speurtocht krijgen van een medewerker voor het museum. 

Bij deze speurtocht moeten kinderen bepaalde dieren zoeken in het museum, waardoor het natuurlijk een wedstrijdje is wie als eerste het bepaalde plaatje gevonden heeft. Je loopt door het museum een route via 7 verschillende zalen, met thema’s als de ijstijd, de dinosauriërs, de eerste mens en de dood. Zeker de zaal met de dino’s vinden we heel indrukwekkend. Onderweg kunnen kinderen van allerlei dingen doen zoals het natekenen van bepaalde schedels, schelpen en andere voorwerpen.

Zuid-Holland met kinderen
Leiden met kinderen

Wat wij zo leuk vonden aan het museum is dat het een combinatie is van spelen en educatie. Kinderen leren er genoeg over dieren en de natuur, maar er is in het hele museum ook genoeg ruimte om te ‘spelen’.  In het museum zit ook een restaurant en een café met uitzicht over de omgeving. Uiteindelijk zijn we hier een hele ochtend geweest met onze dochter en hebben we ons heel erg goed vermaakt. Kijk voor meer informatie over de toegangsprijzen, de openingstijden en de verschillende exposities even op de website van het museum

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Leiden met kinderen #2: Corpus Experience

We wisten vooraf niet zo goed wat we konden verwachten van de CORPUS Experience, maar wat was dit een leuk museum! Het bijzondere uiterlijk van het museum van de buitenkant heeft altijd al onze aandacht getrokken. We wisten dat je door het menselijke lichaam liep tijdens een bezoek aan dit museum, maar niet dat dit het eerste gedeelte onder begeleiding van een audiogids werd gedaan. Aan de hand van een audiogids gaan we door het lichaam en dit hebben ze echt heel leuk gedaan (ook voor kinderen).

Je gaat door het hele lichaam heen en op sommige plekken moet je een 3d bril opzetten. Zo geven ze uitleg over de zintuigen, de voortplanting en allerlei processen die plaatsvinden wanneer je bijvoorbeeld een broodje met kaas eet. In iedere ruimte gebeurt er wel iets en dit houdt de aandacht van kinderen erbij. Toen onze dochter een week later tegen oma aan het vertellen was wat ze in het museum gezien had, verbaasde het ons wat ze allemaal nog wist te vertellen over het museumbezoek. 

Leiden met kinderen
Zuid-Holland met kinderen

Na afloop van de experience die ongeveer een half uur tot drie kwartier duurt, zijn er nog verschillende verdiepingen, waar kinderen heel interactief aan de slag kunnen gaan met het menselijke lichaam. Zo kunnen ze het gehoor testen, kunnen ze verschillende interactieve spelletjes spelen en is er een ruimte waar ze kunnen kijken hoe goed ze over een evenwichtsbalk kunnen lopen en aan een buis kunnen hangen. 

We zijn in totaal bijna twee uur binnen in het museum geweest en vonden het echt heel erg leuk! Houdt er overigens wel rekening mee dat je in het eerste gedeelte in de experience geen foto’s en filmpjes mag maken. Kijk voor meer informatie over de entreeprijzen, openingstijden en de exposities even op de website van het museum

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Leiden met kinderen #3: Rondvaart door de grachten

Je kunt Leiden met kinderen ook vanaf het water bekijken door middel van een rondvaart. Als je door het centrum loopt op een zomerse dag, dan kunnen je de bootjes op het water niet ontgaan zijn. Er zijn verschillende maatschappijen die een rondvaart door de binnenstad van Leiden aanbieden. De rondvaart duurt ongeveer een uur en de schipper van de boot is de gids. Die vertelt je meer over de stad en zijn bekende (ex) inwoners. Zo is Leiden de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn en heeft ook de koning er in zijn studententijd gewoond. 

Je kunt ook zelf een bootje voor een paar uur huren. Je kunt dan een rondje maken door de Leidse grachten of naar de prachtige Kagerplassen varen. Voor meer informatie over het zelf huren van een boot, kijk dan eens hier

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Leiden met kinderen #4: Rembrandt wandeling

Toen we het VVV kantoor van de stad Leiden bezochten om te kijken wat we allemaal in de stad konden doen, werd ons de Rembrandt wandeling aangeraden. Deze wandeling start bij het VVV kantoor en komt via een route van ongeveer drie kilometer uit bij de Burcht van Leiden. 

Tijdens de route kom je langs verschillende punten die belangrijk zijn geweest in het leven van de schilder. Wij vonden het een hele leuke route om te lopen en kregen op deze manier een goede indruk van de stad. Het leukste van de route vonden we bij de Latijnse school, waar je jezelf kunt laten schetsen door Rembrandt door tien seconden door het raam te kijken. De schets kun je dan de volgende dag downloaden van de website. Voor kinderen is dit wel iets magisch dat ze getekend worden, terwijl ze door een raam kijken. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

De route eindigt bij de Burcht van Leiden, waar je via trappen een soort van heuvel op loopt en waar je een rondje kunt lopen en een prachtig uitzicht hebt over de stad. In totaal hebben we iets meer dan een uurtje gelopen op de hele route door de stad. De route eindigt ook in het centrum, dus kun je zeker deze wandeling door Leiden met kinderen in de zomer combineren met een drankje op één van de vele gezellige terrassen die in het centrum zijn. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Leiden met kinderen #5: Duinrell

Op iets meer dan een kwartier rijden van het centrum van Leiden ligt het pretpark Duinrell. Wij hebben dit pretpark nu een aantal keer bezocht en voor onze dochter zijn er echt veel attracties waar ze in kan , waardoor we ons hier altijd een hele dag heel goed vermaken. Naast al deze attracties en achtbanen heb je ook in het midden van het park een enorm grote speeltuin liggen. Hier kunnen kinderen lekker spelen terwijl de ouders een drankje doen op het terras wat om de speeltuin heen ligt. 

Deze speeltuin is eigenlijk 24 uur per dag open en ook toen we op de camping van het pretpark bleven slapen, kon onze dochter hier na sluiting van het pretpark nog steeds spelen. Daarnaast ligt er bij het pretpark ook een enorm gaaf waterpark met heel veel glijbanen.  Wij konden twee uur gebruik maken van dit waterpark, maar dat was eigenlijk nog veel te kort. Tientallen glijbanen zorgen ervoor dat je je hier makkelijk al een dag kunt vermaken in dit zwembad. Kijk voor meer informatie over de entreeprijzen, de openingstijden en de verschillende attracties even op de website van het pretpark.

Den Haag met kinderen
Den Haag met kinderen

Waar eten in Leiden met kinderen? De kleine planeet!

Wij wilden tijdens onze stedentrip naar Leiden graag lekker lunchen aan het water in het centrum van de stad. Ons oog viel online op familie café de Kleine Planeet. Dit is een restaurant aan de grachten van Leiden dat gericht is op kinderen. Zo heb je verschillende zandbakken op het terras van het restaurant waar kinderen kunnen spelen. Bij de zithoek waar wij met ons gezin zaten, zat bijvoorbeeld een kleine zandbak (zie de foto’s hieronder) waar Sophie heerlijk taartjes heeft zitten bakken voor ons. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Naast dat het voor kinderen leuk is om er te spelen, kun je er ook nog eens in een sfeervolle omgeving heerlijk eten. De uitgangspunten van het restaurant zijn kwaliteit, duurzaamheid en verse bereiding en dat zie je terug in het eten. Wij hadden beide een heerlijke vegetarische wrap en Sophie heeft een pizza op. Daarna hebben we ook nog verschillende lekkere taartjes op en hebben we een aantal smooties uitgeprobeerd. Wij vonden het echt een aanrader in Leiden met kinderen en hebben er heerlijk aan het water geluncht met onze dochter. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Waar overnachten in Leiden met kinderen?

Leiden is een middelgrote stad en je kunt in de omgeving van Leiden met kinderen op verschillende plekken overnachten. Helaas zijn er niet zoveel hotels die kamers hebben voor een gezin van vier personen. We zetten een aantal opties voor jullie op een rij. 

Budget: Hilton Garden Inn Leiden

Middenklasse: Tulip Inn Leiden Centre

Luxe: Van der Valk Hotel Sassenheim – Leiden

Voor het hele aanbod van accommodaties in Leiden met kinderen kijk dan even hier. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

andere artikelen die interessant kunnen zijn

SOCIAL CHECK-IN