Leiden met kinderen

Leiden met kinderen: 32 leuke activiteiten voor een top weekend met het gezin!

De omgeving van Leiden met kinderen is echt top! Er zijn genoeg kindvriendelijke activiteiten in de omgeving om je makkelijk een heel weekend te vermaken! De stad die bekend staat als de woonplaats van Rembrandt van Rijn is zeker in de zomer een bezoek waard. We namen de stad Leiden al op in de lijst leukste steden in onze blog Zuid-Holland met kinderen, waarin we alle leuke activiteiten van de provincie op een rij zetten. We hebben de stad Leiden en zijn omgeving nu een paar keer bezocht en zetten voor jullie de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Leiden met kinderen op een rij!

1. Naturalis

Met onze pas van de Vriendenloterij kunnen we dit museum gratis bezoeken met het gezin! We dachten aanvankelijk dat dit echt het museum van Freek Vonk was, omdat deze vaak in de media komt in combinatie met dit museum, maar hier vinden we eigenlijk niets van terug in het museum zelf. Dat is niet erg, want het is echt een heel leuk museum om te bezoeken met kinderen. Zeker als we gelijk bij binnenkomst een speurtocht krijgen van een medewerker voor het museum. 

Bij deze speurtocht moeten kinderen bepaalde dieren zoeken in het museum, waardoor het natuurlijk een wedstrijdje is wie als eerste het bepaalde plaatje gevonden heeft. Je loopt door het museum een route via 7 verschillende zalen, met thema’s als de ijstijd, de dinosauriërs, de eerste mens en de dood. Zeker de zaal met de dino’s vinden we heel indrukwekkend. Onderweg kunnen kinderen van allerlei dingen doen zoals het natekenen van bepaalde schedels, schelpen en andere voorwerpen.

Wat wij zo leuk vonden aan het museum is dat het een combinatie is van spelen en educatie. Kinderen leren er genoeg over dieren en de natuur, maar er is in het hele museum ook genoeg ruimte om te ‘spelen’.  In het museum zit ook een restaurant en een café met uitzicht over de omgeving. Uiteindelijk zijn we hier een hele ochtend geweest met onze dochter en hebben we ons heel erg goed vermaakt. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

2. Corpus Experience

We wisten vooraf niet zo goed wat we konden verwachten van de CORPUS Experience, maar wat was dit een leuk museum! Het bijzondere uiterlijk van het museum van de buitenkant heeft altijd al onze aandacht getrokken. We wisten dat je door het menselijke lichaam liep tijdens een bezoek aan dit museum, maar niet dat dit het eerste gedeelte onder begeleiding van een audiogids werd gedaan. Aan de hand van een audiogids gaan we door het lichaam en dit hebben ze echt heel leuk gedaan (ook voor kinderen).

Je gaat door het hele lichaam heen en op sommige plekken moet je een 3d bril opzetten. Zo geven ze uitleg over de zintuigen, de voortplanting en allerlei processen die plaatsvinden wanneer je bijvoorbeeld een broodje met kaas eet. In iedere ruimte gebeurt er wel iets en dit houdt de aandacht van kinderen erbij. Toen onze dochter een week later tegen oma aan het vertellen was wat ze in het museum gezien had, verbaasde het ons wat ze allemaal nog wist te vertellen over het museumbezoek. 

Na afloop van de experience die ongeveer een half uur tot drie kwartier duurt, zijn er nog verschillende verdiepingen, waar kinderen heel interactief aan de slag kunnen gaan met het menselijke lichaam. Zo kunnen ze het gehoor testen, kunnen ze verschillende interactieve spelletjes spelen en is er een ruimte waar ze kunnen kijken hoe goed ze over een evenwichtsbalk kunnen lopen en aan een buis kunnen hangen. 

We zijn in totaal bijna twee uur binnen in het museum geweest en vonden het echt heel erg leuk! Houdt er overigens wel rekening mee dat je in het eerste gedeelte in de experience geen foto’s en filmpjes mag maken. Kijk voor meer informatie over de entreeprijzen, openingstijden en de exposities even op de website van het museum

Leiden met kinderen
Zuid-Holland met kinderen

3. Museum Volkenkunde

Een derde museum dat erg leuk is om in Leiden met kinderen te bezoeken is Museum Volkenkunde. Het museum ligt midden in de stad Leiden en dit museum gaat over mensen die overal ter wereld leven. Het ligt in een mooi historisch pand en heeft meerdere verdiepingen. Bij de ingang krijgen we gelijk een Museum Bingo voor dierspotters mee en dit is een fotospeurtocht met foto’s van allerlei voorwerpen uit verschillende landen met dieren er op. 

Onze dochter vindt dit soort speurtochten altijd heel leuk en gaat gelijk op zoek in de eerste zaal naar de voorwerpen die op de foto’s staan. Voor ons gelijk een mooi moment om de prachtige voorwerpen in het museum te bekijken. Door onze reizen zijn we op veel plekken geweest, waar ook een expositie in het museum over is en het is voor ons als reizigers een feest der herkenning. 

Nadat we de speurtocht helemaal hebben afgerond gaan we naar de tijdelijke expositie DierenAcademie. Deze expositie is helemaal op kinderen gericht en kinderen kunnen hier naast spelen ook veel leren over verschillende dieren. Steeds neemt een ander dier het woord in de volgende ruimte en zo krijgen we spelenderwijs van allerlei informatie over de dieren. Super leuk gedaan! 

Uiteindelijk zijn we ruim twee uur in het Museum Volkenkunde in Leiden. Een erg leuke kinderactiviteit in Leiden. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van Museum Volkenkunde

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

4. Rembrandt wandeling

Toen we het VVV kantoor van de stad Leiden bezochten om te kijken wat we allemaal in de stad konden doen, werd ons de Rembrandt wandeling aangeraden. Deze wandeling start bij het VVV kantoor en komt via een route van ongeveer drie kilometer uit bij de Burcht van Leiden. 

Tijdens de route kom je langs verschillende punten die belangrijk zijn geweest in het leven van de schilder. Wij vonden het een hele leuke route om te lopen en kregen op deze manier een goede indruk van de stad. Het leukste van de route vonden we bij de Latijnse school, waar je jezelf kunt laten schetsen door Rembrandt door tien seconden door het raam te kijken. De schets kun je dan de volgende dag downloaden van de website. Voor kinderen is dit wel iets magisch dat ze getekend worden, terwijl ze door een raam kijken. 

De route eindigt bij de Burcht van Leiden, waar je via trappen een soort van heuvel op loopt en waar je een rondje kunt lopen en een prachtig uitzicht hebt over de stad. In totaal hebben we iets meer dan een uurtje gelopen op de hele route door de stad. De route eindigt ook in het centrum, dus kun je zeker deze wandeling door Leiden met kinderen in de zomer combineren met een drankje op één van de vele gezellige terrassen die in het centrum zijn. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

5. Rijksmuseum van oudheden

Dit museum staat voor een groot deel in het teken van het oude Egypte. Onze dochter leert de laatste tijd op school over mummies en dus stond dit museum al een hele tijd op ons lijstje. Ook dit museum ligt midden in het centrum van Leiden. Wij zijn echt onder de indruk van het museum! Wat hebben ze hier prachtige dingen uit het oude Egypte. 

Vooral de mummies maken indruk op Sophie. Grappig dat ze dingen uit het museum herkent die ze bij het Jeugdjournaal heeft gezien. Niet alleen onze dochter geniet, maar wij vinden het ook super leuk om langs al die verschillende attributen uit het oude Egypte te lopen. Als we alles gezien hebben gaan we naar een gedeelte op een andere verdieping waar een tijdelijke expositie is die speciaal voor kinderen is gemaakt. 

Kinderen kunnen hier op zoek gaan naar Toetanchamon. Ze krijgen een speurboekje mee en moeten acht verschillende vragen beantwoorden die ze in dit deel van het museum kunnen ontdekken. Echt helemaal op kinderen gericht en daarom ook super leuk! Dit soort extra afdelingen zorgen ervoor dat een museum helemaal geschikt is voor gezinnen met kinderen. 

We hebben meer dan twee uur in dit museum rondgelopen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het Rijksmuseum van oudheden

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

6. Rijksmuseum Boerhaave

Je kunt in dit museum in Leiden met kinderen kijken naar de belangrijkste uitvindingen uit de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap. Dit museum is in 2019 uitgeroepen tot Europees museum van het jaar. Wij waren heel benieuwd naar dit museum en wisten niet zo goed wat we konden verwachten van dit museum dat ook midden in het centrum van Leiden ligt. 

Dit museum heeft ons echt verrast en wij vonden het echt een heel erg leuk museum. Als eerste bezoeken we het Anatomische theater, waar we een stukje achtergrond krijgen van het gebouw waar het museum in is gevestigd. Daarna lopen we de exposities op de eerste verdieping langs die gaan over de Gouden Eeuw, Ziekte en Gezondheid, Machtige Verzamelingen, Water, Stroom en data en Grote vragen. Bij al deze exposities is er veel te zien en te doen voor kinderen. 

Onze dochter vindt het leuk om dingen te ontdekken in het museum, door bijvoorbeeld door verschillende microscopen te kijken. Ondertussen doen we ook een speurtocht door het museum. We verzamelen bij de verschillende vragen letters, waarmee we woorden en zinnen kunnen maken. 

Op de begane grond zijn er verschillende gedeeltes speciaal voor gezinnen met kinderen. Zo heb je het gedeelte Spelen met Wiskunde, waar kinderen allerlei wiskundige proefjes kunnen doen. Ook heb je hier Schateiland, waar kinderen van alles kunnen doen en ontdekken en waarbij ze verschillende stempels kunnen sparen. 

In totaal lopen we hier ongeveer twee uur rond. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van Rijksmuseum Boerhaave

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

7. Rondvaart door grachten

je kunt de stad Leiden met kinderen ook vanaf het water bekijken door middel van een rondvaart. Als je door het centrum loopt op een zomerse dag, dan kunnen je de bootjes op het water niet ontgaan zijn. Er zijn verschillende maatschappijen die een rondvaart door de binnenstad van Leiden aanbieden. En wij hebben een rondvaart gedaan via de organisatie Bootjes en Broodjes

Deze rondvaart duurt ongeveer een uur en de schipper van de boot is de gids. Deze gids heeft bijna het gehele uur van alles over de stad vertelt en wij vonden het erg leuk om wat meer over de stad te horen. Ook onze dochter vond het erg leuk en kon nog genoeg zaken de volgende dag vertellen over wat de gids allemaal verteld had over de stad. 

Zo is Leiden de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn en heeft ook de koning er in zijn studententijd gewoond. Toen wij deze rondvaart hebben gedaan was het die dag wat minder weer, maar daar heeft de bootmaatschappij aan gedacht en de boot is mooie overkapt. Doordat je onder heel wat bruggen van de stad doorgaat, gaat deze overkapping steeds omhoog en omlaag en dat zorgt voor de nodige hilariteit aan boord. Wij vinden bootje varen door de stad met onze dochter altijd een erg relaxte en toffe activiteit in een stad. 

Rondvaart Leiden met kinderen
Rondvaart Leiden met kinderen

8. Avonturenstad de Bubbeljungle

Bij deze toffe binnenspeeltuin in Leiden is van alles te doen voor kinderen. Wij zijn hier een hele dag geweest met onze dochter van acht jaar en hebben ons een hele dag uitstekend vermaakt. Zo heeft onze dochter naast het spelen hier ook geklommen in het klimpark. Dit klimpark is gevestigd in de binnenspeeltuin en de kinderen klimmen zelfstandig boven het hoofd van de ouders. 

Ook kunnen de kinderen hier lasergamen (dit zit inbegrepen in de prijs van de speelstad en ook is het mogelijk om met het gehele gezin te golfen in the dark. Onze dochter vond ook deze twee activiteiten erg leuk om te ondernemen. Voor de ouders zijn er prima zitplekken en je kan er tussen de middag ook prima lunchen. Hierdoor kun je er makkelijk een gehele dag doorbrengen. 

Als laatste is het ook mogelijk om met kinderen een escaperoom te doen, maar dit hebben wij hier niet gedaan, omdat deze escaperoom voor twee tot en met acht kinderen is. Wij schreven over Avonturenstad de Bubbeljungle een uitgebreide blog, met de naam Bubbeljungle Leiderdorp

Bubbeljungle Leiderdorp
Bubbeljungle Leiderdorp

Overige kinderactiviteiten Leiden

Uiteraard zijn er nog veel meer kinderactiviteiten die je in Leiden kunt doen. We zetten hieronder alle activiteiten die je in Leiden met kinderen kunt doen op een rij. 

#9 Pretpark Duinrell: op iets meer dan een kwartier rijden van het centrum van Leiden ligt het pretpark Duinrell. Wij hebben dit pretpark nu een aantal keer bezocht en voor onze dochter zijn er echt veel attracties waar ze in kan, waardoor we ons hier altijd een hele dag heel goed vermaken. Naast al deze attracties en achtbanen heb je ook in het midden van het park een enorm grote speeltuin liggen. Hier kunnen kinderen lekker spelen terwijl de ouders een drankje doen op het terras wat om de speeltuin heen ligt. 

Deze speeltuin is eigenlijk 24 uur per dag open en ook toen we op de camping van het pretpark bleven slapen, kon onze dochter hier na sluiting van het pretpark nog steeds spelen.

Daarnaast ligt er bij het pretpark ook een enorm gaaf waterpark met heel veel glijbanen. Wij konden twee uur gebruik maken van dit waterpark, maar dat was eigenlijk nog veel te kort. Tientallen glijbanen zorgen ervoor dat je je hier makkelijk al een dag kunt vermaken in dit zwembad. Wij schreven over dit pretpark een uitgebreide blog Pretpark Duinrell met kinderen

#10 Molenmuseum de Valk: je kunt in Leiden met kinderen ook een molen van binnen bekijken. Bij Molenmuseum de Valk kun je zien hoe er vroeger door gezinnen in de molen geleefd werd en de molen heeft meerdere verdiepingen. Je moet wel een aantal steile trappen op om hoger in de molen te komen, dus let hierbij wel op met wat kleinere kinderen. 

#11 Hortus Botanicus Leiden: je kunt in Leiden met kinderen ook een botanische tuin bezoeken. Deze botanische tuin ligt aan de rand van het centrum en in ongeveer tien minuten wandel je naar deze tuin toe. Het is de oudste botanische tuin van Nederland en je betaalt entree voor deze tuin in tegenstelling tot veel botanische tuinen in andere steden in Nederland. Je hebt hier heel veel verschillende bloemen en planten.

#12 Klimpark het klimeiland: je kan in Leiden met kinderen ook naar een klimpark toe. Op dit klimeiland kun je op 1, 4, 7 en 11 meter hoogte klimmen. Kinderen onder de 1,40 meter lengte mogen alleen op het 1 meter hoogte parcours en kinderen die groter zijn dan 1,40 meter mogen ook op de andere parcours klimmen. Uiteraard betaal je ook meer als je op alle parcours mag, dan dat je alleen op het 1 meter hoogte parcours mag. Deze kinderactiviteit in Leiden duurt ongeveer 2,5 uur. 

#13 Polderpark Cronesteyn: in het zuiden van Leiden ligt een groot stadspark dat je met kinderen kan bezoeken. Je hebt hier zes kilometer aan wandelpaden liggen en in het park ligt ook een waterspeelplaats met houten vlotten en waterpompen. In deze natuurspeeltuin kunnen kinderen lekker spelen in de natuur. Een prima activiteiten om in Leiden met kinderen te doen in de zomer als het lekker weer is in de stad. 

#14 Museum de Lakenhal: dit is een museum voor kunst en geschiedenis en voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar hebben ze hier een kinder kijktour. Dit is een blad met opdrachten die je bij de informatiebalie kunt ophalen en het museum laat op deze manier kinderen op een andere manier naar kunst kijken. 

#15 Kinderboerderij Merenwijk: je kunt in Leiden met kinderen net als in bijna alle steden in Nederland naar een kinderboerderij toe. Bij kinderboerderij Merenwijk kunnen de kinderen met de verschillende boerderijdieren knuffelen en ze ook eten geven. Er staan voerautomaten, waar je voer kan kopen. Op woensdagmiddag kun je hier een ritje op de pony maken en bij Theehuis de Trotse Pauw kun je wat drinken en hebben ze ook een speeltuin voor de kinderen. 

#16 Stoomtrein Katwijk- Leiden: je kan vanaf de stad Leiden met kinderen met een oude stoomtrein naar Katwijk reizen. Deze rit met deze stoomtrein duurt dertig minuten en vertrekt meerdere keren per dag. Kijk vooraf wel even op welke dagen hij allemaal rijdt, want hij rijdt niet iedere dag en meestal alleen in het weekend. 

#17 Boulderen: deze kinderactiviteit wordt steeds populairder in Nederland en je kunt tegenwoordig ook in Leiden met kinderen gaan boulderen. Je kan hier een los entreeticket kopen voor het hele gezin en dan via de verschillende wanden proberen om omhoog te klimmen. 

Je hebt bij bouldercentrum Kunstof verschillende routes die je naar kan beklimmen. Dit kan je gelijk doen zonder een cursus of met allerlei touwen, maar gewoon op kracht. Onze dochter heeft dit een keer in Venlo gedaan en vond dit een hele leuke klimactiviteit om te doen. 

#18 Minigolf the Happy Highway: deze minigolfbaan ligt op een half uurtje rijden van Leiden in ‘s-Gravenzande. Wij vinden dit zelf altijd een erg leuke kinderactiviteit en het Glow in the Dark minigolf is steeds meer in opkomst. Je hebt hier 18 holes en het is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Je kunt deze kinderactiviteit combineren met een uurtje bowlen, lasergamen of een VR experience bij The City. 

#19 Leidse Schouwburg: een andere leuke kinderactiviteit in Leiden is om een keertje naar het theater te gaan met kinderen. Wij zijn met onze dochter nu naar verschillende kindervoorstellingen in verschillende theaters in Nederland geweest en vinden dit altijd erg leuk als we op stedentrip zijn. Wel is het altijd een beetje afhankelijk van het programma in het theater, dus wanneer je weet wanneer je naar Leiden met kinderen gaat, check dan gelijk op de website voor het programma van het theater. 

#20 Vitruorium Leiden: je kunt in Leiden met kinderen ook een hele toffe activiteit doen met een VR experience. De website geeft aan dat dit voor de hele familie toegankelijk is en dat je twee uur lang Virtual Reality plezier kunt boeken. Dat er dan verschillende leeftijdsgroepen in een groep zitten maakt niet uit. Je doet echt iets samen met het gezin. Wij hebben dit in Eindhoven een keer gedaan met onze dochter en vonden dat zelf heel erg tof. We speelden daar een spel en konden elkaar zien in de ruimte in een andere gedaante. Je kunt hier meerdere spellen spelen. 

#21 Bioscoop Leiden: uiteraard kun je in Leiden met kinderen ook naar de bioscoop toe. Je hebt in Leiden drie verschillende bioscopen waar je naar toe kan gaan (Trianon, Lido en Kijkhuis). Uiteraard draaien er genoeg films die geschikt zijn voor kinderen. Altijd een prima kinderactiviteit in Leiden als het bijvoorbeeld wat minder weer is en je toch iets wil gaan doen met het gezin. 

Binnenspeeltuin Leiden

Je kunt in Leiden met kinderen naar verschillende andere binnenspeeltuinen naast die van de Bubbeljungle. Is het minder weer in Leiden dan zijn dit soort activiteiten altijd wel erg fijn om toch te kunnen doen. Zeker als je kinderen even hun energie kwijt willen, nadat ze bijvoorbeeld verschillende musea in Leiden hebben bezocht. We zetten hieronder verschillende binnenspeeltuinen in Leiden op een rij.

#22 Monkeytown Warmond: je kunt in de omgeving van Leiden met kinderen ook naar een vestiging van Monkey Town. Monkey Town heeft tientallen vestigingen in Nederland en het concept is eigenlijk overal hetzelfde: je kan de auto gratis voor de deur parkeren, voor de kinderen betaal je alleen en voor ouders zijn er genoeg zitplekken om een hapje en een drankje te doen als de kinderen lekker aan het spelen zijn. 

#23 Trixes Indoor Trampolinepark: dit is misschien niet een echte binnenspeeltuin in Leiden, maar dit biedt voor iets oudere kinderen wel net zoveel speelplezier. Wij zien bij onze dochter dat nu ze bijna acht jaar is, dat ze het steeds leuker vindt om naar dit soort trampolineparken te gaan. Het is een beetje een overgang van de binnenspeeltuin naar dit soort springparken. 

Je kan hier kiezen of je een uur, anderhalf uur of twee uur wil komen springen. Wij hadden hier voor anderhalf uur geboekt en dat was prima. Ook hebben we hier een eenvoudige lunch op, maar verwacht hier niet al teveel van. 

#24 Streetjump Warmond: je kunt in Leiden met kinderen naar nog een ander trampolinepark gaan. Streetjump Warmond heeft eigenlijk dezelfde opzet als Trixes indoor Trampolinepark. Ook hier kun je kiezen of een uur, anderhalf uur of twee uur komt springen. Meestal krijgen de kinderen een gekleurd bandje met een bepaald tijdslot. Ook dit is een prima kinderuitje in Leiden als het wat minder weer is in de stad. 

Kinderactiviteiten Leiden
Kinderactiviteiten Leiden

Buitenspeeltuin Leiden

In de zomer is het uiteraard lekker om in Leiden met kinderen buiten te kunnen spelen en dan is een speeltuin in de stad altijd een prima gratis kinderactiviteit waar de kinderen even hun energie kwijt kunnen. Er zijn een aantal leuke buitenspeeltuinen in de stad en die zetten we hieronder even kort op een rij. 

#25 Speeltuin Westerkwartier: dit is de groenste speeltuin van Leiden staat er op de website en deze speeltuin heeft een grote variate aan speeltoestellen. De speeltuin is zeven dagen in de week geopend en staat midden in een woonwijk. De entree van deze speeltuin is 1 euro per persoon. 

#26 Speeltuin Zuidwest: ook dit is een grote speeltuin waar je in Leiden met kinderen naar toe kan gaan. Deze buitenspeeltuin in Leiden heeft een klimtoren met verschillende glijbanen, een kabelbaan, schommels, een draaimolen, een zandbak en je kan bij deze speeltuin in de zomermaanden ook in het zwembad! Ook zijn er trampolines en is er een schip waar kinderen op kunnen klimmen.  Ook is er een watertafel en een zandtafel. Je kan bij deze speeltuin ook wat drinken kopen met wat lekkers. 

#27 Speeltuin de Speelschans: deze buitenspeeltuin in Leiden is vrij toegankelijk en er staat een behoorlijk groot houten speeltoestel waar kinderen lekker kunnen spelen. Overdag is het mogelijk om bij deze speeltuin wat te drinken te kopen met wat lekkers. 

#28 Speeltuin het Zonnestraaltje: bij deze speeltuin in Leiden hebben ze verschillende glijbanen, schommels, huisjes, wippen en een lange kabelbaan. Je hebt bij deze speeltuin een terras zitten, waar je als ouders een drankje kan doen, terwijl dit kinderen in de speeltuin spelen. 

Uitstapjes omgeving Leiden

Je kan in de omgeving van Leiden met kinderen prima uitstapjes maken. We hebben een aantal leuke uitstapjes op een rij gezet die maximaal twintig minuten rijden zijn van het centrum van Leiden. 

#29 Noordwijk: op 18 minuten rijden van het centrum van Leiden liggen de stranden van Noordwijk. Wij hebben afgelopen zomer het strand van Noordwijk bezocht voor een dagje en hebben ons hier uitstekend vermaakt. Het is een fijn strand met genoeg ruimte voor de kinderen om te spelen en ook zijn er genoeg leuke strandtenten waar je een hapje en een drankje kunt doen. Wij schreven over dit strand de blog Noordwijk met kinderen

#30 Katwijk aan Zee: dit is een andere strandbestemming die je vanuit Leiden met kinderen makkelijk kunt bezoeken. Je bent in Katwijk aan Zee in iets meer dan een kwartier rijden met de auto vanuit Leiden. Ook de stranden van Katwijk aan Zee hebben we afgelopen zomer bezocht en eigenlijk lijken ze wel op qua faciliteiten en dergelijke op de stranden van Noordwijk. Ook hier hebben we ons een hele dag prima vermaakt met het gezin.

Dit zijn zeker leuke uitstapjes als je een stedentrip naar Leiden maakt in de zomer en het is lekker weer. Dan is het heel fijn om aan het einde van  de dag nog een paar uurtjes strand mee te pakken. Wij schreven over dit strand de blog Katwijk aan Zee met kinderen

#31 Wassenaar: deze plaats ligt op precies een kwartier rijden van het centrum van Leiden en hier heb je naast dat je naar pretpark Duinrell kunt ook nog een heel tof Monkeybos (natuurspeeltuin) liggen en je kan bij Wassenaar ook prima naar het strand (Wassenaarse Slag). Ook hier heb je strandtenten met een speeltuin, waar je lekker kunt lunchen of dineren bij het strand. Ook kun je hier nog een zwembad en een kinderboerderij bezoeken. We schreven over deze stad de blog Wassenaar met kinderen

#32 Archeon: dit openlucht museum ligt in Alphen aan de Rijn en je bereikt Archeon in negentien minuten rijden met de auto vanaf het centrum van Leiden. Kinderen kunnen bij dit museum zien hoe het er in de middeleeuwen aan toe ging in Nederland. Overal in dit openluchtmuseum staan reconstructies van gebouwen hoe deze er vroeger uit gezien hebben. Kinderen kunnen hier een rondleiding krijgen door het dorp, kunnen kaarsen maken, armbandjes maken en nog veel meer van dit soort kinderactiviteiten.  

Kindvriendelijk restaurant Leiden

De kleine planeet!

Toen wij online gingen zoeken op een kindvriendelijk restaurant in Leiden kwamen we gelijk op de website van familie café de Kleine Planeet. Dit is een restaurant aan de grachten van Leiden dat gericht is op kinderen. Zo heb je verschillende zandbakken op het terras van het restaurant waar kinderen kunnen spelen. Bij de zithoek waar wij met ons gezin zaten, zat bijvoorbeeld een kleine zandbak (zie de foto’s hieronder) waar Sophie heerlijk taartjes heeft zitten bakken voor ons. 

Naast dat het voor kinderen leuk is om er te spelen, kun je er ook nog eens in een sfeervolle omgeving heerlijk eten. De uitgangspunten van het restaurant zijn kwaliteit, duurzaamheid en verse bereiding en dat zie je terug in het eten. Wij hadden beide een heerlijke vegetarische wrap en Sophie heeft een pizza op. Daarna hebben we ook nog verschillende lekkere taartjes op en hebben we een aantal smooties uitgeprobeerd. Wij vonden het echt een aanrader in Leiden met kinderen en hebben er heerlijk aan het water geluncht met onze dochter. 

Leiden met kinderen
Leiden met kinderen

Brasserie Buitenhuis

Een andere leuke plek waar je in Leiden met kinderen kunt eten is Brasserie Buitenhuis. Dit restaurant ligt iets buiten het centrum van Leiden in het dorpje Valkenburg (de plek in Zuid-Holland en uiteraard niet in Limburg ;)). Dit restaurant ligt aan het Valkenburgse meer (ook het vertrekpunt van de stoomtrein) en rondom het restaurant hebben kinderen genoeg ruimte om te spelen. 

Hier ligt ook een speeltoestel voor het restaurant en uiteraard kun je in de zomermaanden je ook hier vermaken met de kinderen aan het water. Ook heeft de brasserie een speelhoekje binnen voor wat jongere kinderen. Wij hebben hier ’s avonds heerlijk gegeten en ook voor kinderen heeft het restaurant een kindermenu met verschillende opties. 

Kindvriendelijk restaurant Leiden
Kindvriendelijk restaurant Leiden

Karalis: dit is een ander kindvriendelijk restaurant in Leiden waar je lekker kan gaan eten in Leiden met kinderen. Dit familierestaurant heeft kinderstoelen, kleurplaten en kleurtjes.  Ze houden bij dit restaurant ook rekening met kinderen, door ze gewoon een kleinere portie te geven van wat een volwassenen als gerecht zou krijgen. Dit kindvriendelijke restaurant ligt midden in het centrum van Leiden. 

De Tuin van de Smid: dit kindvriendelijk restaurant in Leiden ligt in een park iets buiten het centrum. Bij dit restaurant heb je een groot terras en er zijn ook allerlei boerderijdieren. Voor kinderen uiteraard super leuk. Dit is een vegetarisch restaurant, waar ook genoeg voor kinderen op de menukaart staat zoals een kinderboterham, een tosti of een frietje. Je kan bij dit restaurant op het terras in de lekker ligstoelen ook gewoon een drankje doen met bijvoorbeeld een stukje taart. 

Tabu: zoek je een kindvriendelijk restaurant met speeltuin in Leiden dan is dit restaurant een leuke optie. Ook hier hebben ze wat kleinere porties voor de kinderen die je kan bestellen voor de lunch of het diner. 

Brownies en Downies Leiden: dit kindvriendelijke restaurant in Leiden ligt midden in het centrum en de vestigingen van deze keten zitten door heel Nederland. Het lunchcafé wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt en je hebt hier voor de lunch ook een kindermenukaart. Een prima restaurant om tussen de middag te gaan lunchen met je gezin.

Kindvriendelijk hotel Leiden

Tulip Inn Leiden Centre Hotel

Zoek je een kindvriendelijk hotel dat midden in het centrum van Leiden ligt, dan is het Tulip Inn Leiden Centre Hotel een goede optie. Wij overnachten in de familiekamer van het hotel tijdens één van onze stedentrips naar de stad Leiden toe en dat was een erg fijne familiekamer met een badkamer met bad! In het hotel is een gedeelte waar kinderen kunnen spelen en qua eten en drinken kan je hier ook prima terecht in het restaurant en de bar. 

Wij hebben in dit hotel heerlijk geslapen en in de ochtend heerlijk ontbeten.  Wij schreven over het hotel de uitgebreide blog Tulip Inn Leiden Centre hotel met kinderen

Tulip Inn Leiden Centre
Tulip Inn Leiden Centre

Van der Valk Sassenheim-Leiden

Tijdens één van onze stedentrips naar de stad Leiden, sliepen wij in het van der Valk Hotel Sassenheim Leiden en dat was helemaal super. Wij sliepen hier op een zeer ruime en moderne familiekamer, die van alle gemakken voorzien was. Wij als ouders hadden een groot tweepersoonsbed en onze dochter sliep in een apart gedeelte van de kamer in een stapelbed, waarvan ieder bed voorzien was van een televisie en er in de lades ook nog allerlei speelgoed lag. Onze dochter vond dat helemaal fantastisch. 

Ook hebben we hier heerlijk gegeten in het restaurant van het hotel. Wij schreven over dit hotel de blog van der Valk hotel Sassenheim Leiden met kinderen, waarin we een uitgebreide review geven van het hotel. 

Kindvriendelijk hotel Leiden
Van der Valk Hotel Sassenheim Leiden

Waar slapen in Leiden met kinderen – overige hotels

Uiteraard zijn er nog meer kindvriendelijke hotels in Leiden. We zetten in iedere prijsklassen een goede optie op een rij!

Budget: Ibis Leiden Centre

Middenklasse: Golden Tulip Leiden

Luxe: Huis van Leyden

Voor het hele aanbod van accommodaties in Leiden met kinderen kijk dan even hier. 

Scroll naar boven