Leeuwarden met kinderen

Leeuwarden met kinderen: 10 leuke activiteiten op een rij!

Kun je je een weekend vermaken in Leeuwarden met kinderen? In de hoofdstad van de provincie Friesland zijn genoeg activiteiten voor gezinnen om je een heel weekend in deze stad te vermaken. In 2018 was de stad culturele hoofdstad van Nederland en door de mooie herenhuizen en sfeervolle grachten is deze stad zeker een bezoek waard. We zetten de leukste activiteiten in Leeuwarden met kinderen op een rij. 

Leeuwarden met kinderen #1: AquaZoo Leeuwarden

In het noordoosten van de stad ligt deze (water)dierentuin en de dierentuin heeft tientallen verschillende dierensoorten die je in en rondom het water kunt vinden. Bij de kassa kun je een plattegrond krijgen, waarop de looproutes staan en ook de voedertijden van de dieren. Ook kun je bij de kassa een speurtocht kopen voor kinderen voor in de dierentuin. In de dierentuin is het mogelijk om sommige dieren te voeren met voer dat je in de dierentuin kunt kopen. 

In de dierentuin kun je dieren bewonderen als de ijsbeer, de schildpad, de pinguïn en de flamingo, maar ook een aantal wat kleinere dieren die niet op het water te vinden zijn zoals de kangoeroe, de wasbeer en de gibbon. Vooraan in de dierentuin is er ook een speeltuin voor de kinderen en halverwege de route is er een roeiplas, waar kinderen met een roeiboot het water op kunnen. Ook is er in de dierentuin de grootste airtrampoline van Friesland. 

In de dierentuin zijn er twee horecapunten waar je wat kunt eten en drinken. Er is een restaurant in het hoofdgebouw van de dierentuin en er is een beachclub met speeltuin waar je wat kunt eten en drinken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin. 

Leeuwarden met kinderen
Leeuwarden met kinderen

Leeuwarden met kinderen #2: centrum Leeuwarden

Ook het centrum van Leeuwarden is leuk om te bezoeken met kinderen. Zo is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad de scheve toren in het centrum. De Oldehoven toren is een toren die nooit is afgemaakt en die vooral ook bekendheid vergaart doordat hij scheef staat. De toren is te beklimmen en vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de stad. 

Wat ook een aanrader is als je de binnenstad van Leeuwarden met kinderen bezoekt is de speurtocht naar allerlei miniatuurfiguurtjes. Bij verschillende adressen in Leeuwarden kun je voor iets meer dan een euro een routekaart kopen met daarop een wandelroute en de plekken waar je deze poppetjes kunt vinden.

Wij kennen dit principe van ons bezoek aan Schiermonnikoog, waar deze poppetjes ook te vinden waren. Kinderen vinden het super leuk om deze te zoeken en jij als ouder kunt ondertussen ook nog de binnenstad bekijken, terwijl je kinderen op zoek zijn naar de poppetjes. Kijk voor meer informatie over de verkoopadressen van de boekjes even hier. 

Leeuwarden met kinderen
Leeuwarden met kinderen

Leeuwarden met kinderen #3: Natuurmuseum Fryslân

In het centrum van Leeuwarden ligt het natuurmuseum Fryslân dat al jaren achter elkaar is uitgeroepen tot beste kidsproof museum van Friesland. Uiteraard staat het museum in het teken van de natuur en de verschillende dieren. Zo zijn er verschillende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen.

Een van de leukste dingen in het museum is de OnderWaterSafari (hier betaal je wel extra voor). De OnderWatersafari is een attractie, waarin kinderen in een voertuig stappen en waarmee ze een reis maken door de onderwaterwereld van Nederland. De reis begint in zoet water en eindigt in het zoute water van de Waddenzee. Onderweg zien de kinderen wat er allemaal onder water leeft en gaan ze op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de zeehond, bruinvis, bever, otter, en de meerval.

Ook is er een open atelier, waar kinderen kunnen zien hoe dieren worden geprepareerd, is er een walviszaal, een verwonderzaal over de natuur, een zaal over de evolutietheorie en een zaal over draken. Overal is het op kinderen gericht en kunnen kinderen door interactieve hulpmiddelen leren over dieren en de natuur.

Je kunt hier prima een ochtend of middag uittrekken voor een bezoek aan dit museum. Ook zit er bij het museum een cafe, waar je wat kunt drinken en wat lekkers kunt krijgen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het museum

Leeuwarden met kinderen #4: Zwembad de Blauwe Golf

In het noorden van de stad ligt een heus zwemparadijs waar je makkelijk met kinderen een ochtend of middag jezelf kunt vermaken. Kinderen kunnen hier de golven in het golfslagbad trotseren, glijden van één van de waterglijbanen en ouders kunnen relaxen in de extra verwarmde whirlpools. Ook is er een 25 meterbad waar kinderen en ouders kunnen zwemmen en baantjes kunnen trekken. 

Het zwembad heeft ook verschillende glijbanen, waar kinderen vanaf kunnen. Zo is er een paars blauwe glijbaan, waar kinderen zelf het geluid kunnen instellen en deze glijbaan heeft naast geluid ook lichteffecten. Ook is er een oranje blauwe glijbaan waar je in een soort kegel uitkomt en waar je heen en weer schommelt voor je uit de glijbaan komt. 

Voor de kleinste kinderen is er ook een peutergedeelte in het zwembad. Ook is er horeca met een bar bij het zwembad voor een hapje en een drankje. Het zwembad is iedere dag open. Kijk voor de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende zwembaden even op de website van het zwembad

Kindvriendelijk hotel Leeuwarden
Kindvriendelijk hotel Leeuwarden

Leeuwarden met kinderen: overige activiteiten!

Naast de vier hierboven genoemde activiteiten in Leeuwarden met kinderen, zijn er nog een aantal activiteiten in deze stad. Wij zetten de rest van de activiteiten in Leeuwarden met kinderen hieronder kort op een rij!

#5 Monkeytown: zoek je een activiteit in Leeuwarden met kinderen wanneer het minder weer is, dan is deze binnenspeeltuin altijd een goede optie. Monkeytown heeft door het hele land vestigingen zitten en het concept is overal wel ongeveer hetzelfde. In de binnenspeeltuin vind je vele speeltoestellen voor kinderen, trampolines en ook een gedeelte voor de wat jongere kinderen. Voordeel is dat je alleen betaalt voor je kinderen, waardoor een uitje niet heel duur hoeft te zijn. Bij Monkeytown kun je ook prima lunchen en heb je genoeg tafeltjes voor de ouders om te zitten. 

#6 Streetjump Leeuwarden: dit is het grootste indoor trampolinepark van Noord-Nederland. Kinderen kunnen hier op tientallen verschillende trampolines springen en hun kunstjes laten zien. Kijk vooraf even op de website, aangezien op sommige momenten er alleen een bepaalde leeftijdsgroep naar binnen mag, zodat het voor alle kinderen leuk blijft.  

#7 Kinderboerderij Leeuwarden: deze kinderboerderij ligt op loopafstand vanaf het centrum en je betaalt een kleine entreeprijs om het terrein te betreden met je kinderen. Uiteraard zijn hier de bekende boerderijdieren (varkens, kippen, cavia’s, konijnen, duiven, ezels, schapen, eenden, zwanen, kalkoenen, pauwen, paard, pony‘s, geiten en parkieten) van de partij en ook vind je hier twee speeltuinen voor twee leeftijdsgroepen. Zo is er een speeltuin voor kinderen van 0 tot en met 5 jaar en eentje voor kinderen vanaf zes jaar. Het is mogelijk om op de boerderij wat te eten en te drinken. Ook hebben ze hier nog een kabouterpad en kunnen kinderen hier twee speurtochten doen. 

#8 Recreatiegebied de Groene Ster: dit recreatiegebied ligt in het oosten van Leeuwarden en is zeker in de zomer leuk om te bezoeken. Het gebied dat ongeveer 2000m2 groot is heeft stranden, ligweides en waterplassen. 

#9 Rondvaart door Leeuwarden: je kunt een rondvaart maken van ongeveer 1,5 uur op een praam (boot) door alle grachten van de stad Leeuwarden. Een gids vertelt tijdens de rondvaart aan de hand van foto’s over de stad en zijn geschiedenis. 

#10 Pannenkoekschip: in het centrum van de stad aan het water kun je pannenkoeken eten met je kinderen op een boot. Je hebt hier een keuze uit meer dan 120 verschillende pannenkoeken en je kunt hier eten op een authentiek schip. 

Waar overnachten in Leeuwarden met kinderen?

Je hebt in Leeuwarden een aantal opties voor gezinnen om te overnachten in de stad. Er zijn een aantal hotels die familiekamers aanbieden en we zetten de leukste hotels in de verschillende prijsklassen op een rij hieronder. 

Budget hotel: Alibi Hostel Leeuwarden

Middenklasse hotel: Stadslogies Leeuwarden 

Luxe hotel: Van der Valk Hotel Leeuwarden

Voor een overzicht van alle hotels in Leeuwarden met kinderen kijk hier

Scroll naar boven